Fortsätt till huvudinnehåll

Omyndigförklarade föräldrar...

Utöka kvoteringen i föräldraförsäkringen. Det föreslår nu socialdemokraterna. På sikt ska ledigheten delas helt lika mellan mamman och pappan.
(Källa.)

Varför anser sig S stå över föräldrarnas egna val? För det är väl i så fall två, vuxna föräldrar med en egen vilja som man nu omyndigförklarar? Och man diskriminerar alla de där man väljer att fördela tiden själva - oavsett hur man väljer att dela på den.

Det är maktfullkomligt, nedvärderande och diskriminerande.


//Zac

Kommentarer

 1. Jag tycker att S-förslaget är värt att tänka på. Arbetsgivare vill inte anställa småbarnsmammor eftersom de ofta tar det mesta av föräldraledigheten och dessutom de flesta av VAB-dagarna. Med lägre löneutveckling och sämre karriär som följd. Man kan förstås argumentera att det är familjens eget val, men 1 tredjedel till mamman och en tredjedel till pappan och en tredjedel att dela på är inte att omyndigförklara föräldrar när det gäller en förmån som alla skattebetalare är med och betalar för. Svenska arbetsgivare och arbetsplatser skulle vinna på att kvinnors potential på arbetet kunde användas mer och barnens kontakt med sina fäder skulle gynnas av mer tid med pappa.

  SvaraRadera
 2. En förebyggande lagstiftning för att arbetsgivare dels bryter mot lagen, och dels för att arbetsgivare är okunniga och har huvudet i röven?

  Jag vet familjer där pappan har varit hemma hela tiden, de skulle med detta förslag definitivt blivit diskriminerade och omyndigförklarade...

  Nej, detta är att kringskära vår frihet - bort, bort, bort.


  //Zac
  PS. Tack för en genomtänkt och bra kommentar!

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentaren. Tre tillägg bara:
  1. När samhället utformar politiken för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män är det rimligt att överväga hur fler styrmedel än jämställdhetslagen är utformad, efterlevs och följs upp. Att då överväga om det finns andra system, t.ex. föräldraförsäkringen, som kan utformas på sätt att jämställdheten ökar är rimligt. Personligen upplever jag att just föräldraförsäkringen är en slags helig ko från liberal synvinkel och att just den inte får röras. Ingen kommer ju fortfarande att tvinga ovilliga föräldrar att vara hemma.
  2. De familjer där pappan tagit ut hela föräldraledigheten är inte normalfallet. Jag anser att det inte går att ha det fallet som utgångspunkt för att avfärda S-förslaget. Det är inte normalsituationen, något som borde utgöra utångspunkten för övervägandet.
  3. Föräldraförsäkringen är en förmån i första hand och att ställa motkrav gör samhället avseende andra liknande förmåner, t.ex. arbetslöshetsförsäkringen, socialbidraget osv. Att även föräldraförsäkringen skulle kunna utformas annorlunda, är inte ett omyndigförklarande, menar jag.

  SvaraRadera
 4. 1. Ingen kommer ju fortfarande att tvinga ovilliga föräldrar att vara hemma.

  Varför är det ett egenvärde i detta? Varför kan man inte låta myndiga, skattebetalande individer välja detta själva?
  Det handlar inte om jämställdhet, det handlar om en statistiskt ideal - man är inte nöjd förrän det är 50-50... Och varför?

  2. Bra poäng, men det är fortfarande så att man väljer att diskriminera alla de som faktiskt vill välja själva; och jag föreställer mig att det är de allra flesta faktiskt. Om det är så förbannat viktigt med att statistisk jämställdhet så är väl de upp till var och en att försöka vikta? ;o)

  3. Menar du att vi skall på samma sätt vikta a-kassa, socialbidrag etc? Hur?


  //Zac

  SvaraRadera
 5. ...klåfingrigt! Låt föräldrarna helt bestämma själva hur ledigheten ska fördelas eller inte.

  SvaraRadera
 6. Dumheter. Kvinnor har närmare till sina barn. Biologi. Socialdemokratin är förpestad av ideologisk obskurantism. Alla skall tryckas ner i samma mall. Här är det Politikerna som ska styra våra privaliv. Usch!

  SvaraRadera
 7. Valfrihet är ofta en illusion. Jag tror att jag gör på ett sätt för att jag vill göra det. Men de krafter vi har omkring oss i form av reklam, vänner, bekanta, förebilder etc etc är enormt stor. Så att mammor går hemma i högre grad har nog inte så mycket med att göra vad vi vill utan vad vi har blivit invanda med att det förväntas av oss att göra. Utan denna ofrihet skulle det råda anarki och vi skulle inte kunna dra någon större nytta av de erfarenheter som tidigare generationer gjort men det är viktigt att komma ihåg att en stor del av vårt betenden har vi inte tagit något aktivit beslut om. Det är ren ohejdad vana som är styrd av vår omgivnings rena ohejdade vana. Så att prata om personlig frihet är ett farligt ämne med tanke på hur liten del av våra liv vi har påverkat av egen vilja.

  Så med det sagt tror jag att om man vill ha en förändring i sammhället så måste sammhället måste ställa sig över den så kallande "personliga friheten" och tvinga beteendeförändringar. De händer inte av sig själv.

  Den minst tvingande metoden jag känner till är att förändra bidrag då ingen tvingar dig att kvittera ut bidragen. Vill du ha ett bidrag får du anpassa dig till kraven för bidraget. Den friheten tänker jag inte ställa mig över :-)

  // Han som satt på andra sidan skrivbordet

  SvaraRadera
 8. Jag vänder mig delvis emot att man utifrån en ideologi sätter sig över majoritetens vilja (enligt undersökningar i samband med nyheten) och skall tvinga på den stora massan vad man anser vara rätt.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv