30 juni 2009

We all stand together

Paul McCartneys lilla pärla, charm i trippelkubik! ;o)

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Då tycks TPB bli sålt nu...

Jaha, då tycks TPB bli sålt nu...

Jag tror att branschorganisationer gått in och köpt TPB via bulvan - deras medlemmar förlorar ju hundratusentals kronor varje sekund; vad är väl 60 000 000 i det sammanhanget då? ;o)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , AB1, DN, SvD

Sprutorgasm?

Dumheter hamnar alltid förr eller senare i AB... :o)

Från mitt inlägg 'Förlossningsorgasm??':
I amerikanska dokumentären ”Orgasmic Birth” visar flera kvinnor hur det går till när de når orgasmer under sina förlossningar, skriver Daily Mail.
Filmen är tänkt att utbilda kvinnor i att njuta sexuellt av förlossningen istället för att genomlida den. Filmens producent Debra Pascali-Bonaro menar att orgasmen är en av de bäst bevarade hemligheterna kring förlossningen. Och de experter som medverkar i filmen menar att skulle man föda hemma, utan lustgas, och ge sig hän i förlossningsupplevelsen så skulle alla kunna kunna nå klimax.

(Källa.)

Jo, detta var nog det sjukaste (läs dummaste) hittills! En 10-12h lång smärtkavalkad för en trettiosekunders orgasm? För att inte tala om att samla vatten i fötterna, vara konstant pinknödig i 2-3månader, samt spy 3-4ggr per dag de sista sex månaderna av graviditeten (min fru!) - tjolahopp!

"..ge sig hän i förlossningsupplevelsen" - ja herregud!


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Extra roligt är det att jag kategoriserat denna som 'snabbis'... *skrattar uttröttat*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

26 juni 2009

Efterbränning - en myt

After an intense hour of sweating on the treadmill or pumping iron, most of us look forward to the extra post-exercise "afterburn" of fat cells that has been promised to us by fitness pundits. This 24-hour period of altered metabolism is supposed to help with our overall weight loss. Unfortunately, a recent study found this to be a myth for moderate exercisers.
(Källa.)

Läs mer om träning

Bl a i dessa inlägg:

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Leka med framtids(?)tåg

Hur fräckt är inte detta:

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Michael Jackson ur tiden


Michael Jackson död, ett tragiskt liv som gett andra så mycket glädje är nu slut.
Pojken blev aldrig stor, men samtidigt blev han störst av alla...

Personligen

Har jag ingen direkt relation till artisten MJ - en oerhört duktig artist, en de få showmänniskorna som finns (fanns!) kvar. Han var bron mellan svart och vitt där soul förvandlades till pop. 100 000 000 exemplar sålda (enl wikipedia) av Thriller; ett imponerande arv. Men givetvis är det syrgastälten, operationerna, pedofilianklagelserna och resten av det tragiska livsödet som mest kommer att finnas kvar i det allmänna arvet efter honom i alla fall.

Tragisk men kanske ett passande slut?

Tråkigt att han inte fick göra det avslut med utsålda konserter han ville. Kanske var det hårdträningen inför dessa som stressade kroppen till den punkt att den till slut helt enkelt gav upp? På sätt och vis kanske en showmans showpojkes sista försök att verkligen ge allt för sin publik...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Lustigt att låten i mitt förra inlägg på något sätt känns lite Michael Jackson, något med känslan man får av musiken... Texten handlar trots ytliga likheter ("Tiny dancer") om något helt annat! ;o)

Läs även andra bloggares åsikter om , , AB12 EX12, SvD12345, DN1234

25 juni 2009

24 juni 2009

En galen repris om skivbranschen

Aktualiserat; från mitt lite drygt 7 månader gamla, men ack så aktuella inlägg om att:

Skivbranschen m fl måste vara galna!

Vi får börja med att slå fast att vi lägger mer pengar än någonsin på kultur;

att plastbitar med musik på har blivit omoderna är kanske tråkigt för den del av branschen som enbart bygger på att förmedla just sådana, men faktum kvarstår - musikbranschen som helhet går bättre än någonsin.

Lagändringar, integritetsinskränkningar, skatteändringar...

Jag skulle förvånas mycket om man gjorde lagändringar, integritetsinskränkningar, skatteändringar etc för att hålla liv i gaständarna - d v s de människor som gick runt och tände gaslyktorna och som fick se sitt levebröd gå åt pipsvängen när resten av samhället utvecklades framåt och gick över till ellyktor. Nu haltar iofs jämförelsen i helhet eftersom det idag är olagligt att dela med sig av upphovsrättsskyddat material, men jag tror poängen/jämförelsen i att till varje pris hålla liv i en dödsdömd bransch medelst vilka metoder som helst går fram i alla fall... 

Mord!

Jo, vi kan väl också börja med att slå fast att det aldrig någonsin handlar om stöld, det handlar om brott mot immaterialrätten - inget annat.

Skall vi ha syftningsglidning så kan vi med samma retorik lika gärna börja kalla det för uppsåtligt mord el dyl...

Yrvaket och förvirrat - och döende...

Sedan är det en yrvaken musik(skiv)bransch som skriker i högan sky efter att inte lyckats ha dödat den digitala musiken.

Är det någon som minns att man ville - och först lyckades - att få till ett förbud mot MP3-spelarna?

Listan på dumheter för att slå vakt om sina egna intressen kan göras lång:

 • Förbud mot MP3-spelare
 • Straffskatt på inspelningsbar media
 • S k högtalarskatt
 • Förbud mot inspelningsbara media
 • Förbud mot synthesizers(!)
 • Förbud mot alkoholförtäring på diskon
 • Skatt på uppspelning av inspelad musik (man slog vakt om livespelningar v s discotek)

*trött*

Jag orkar inte ens fortsätta, men det finns rejält med ytterligare dumheter.

Vad vi ser är en bransch med noll visioner om hur musikkonsumtionen skall komma att se ut i framtiden, man är enbart intresserad av att låsa fast och stå still i ett lukrativt nuläge. Så utan att tveka kan jag säga att de har lagt grunden till sina (delvis upplevda) problem själva.

Maffian kommer!

Jag hoppas verkligen att Beatrice Ask är felciterad i AB, annars säger hon i klartext att lagen faktiskt handlar om statligt godkänd utpressningsverksamhet:

"Men lagen ger skivbolag och andra en möjlighet att kontakta en person som de har fått id på och säga: Vi har förstått att du använder vårt material, och därför föreslår vi att vi kommer överens om en ersättning. Det öppnar för en dialog, diskussion och en överenskommelse mellan kunder och producenter. Det tror jag är bra."

För att tala klarspråk själv - det tror inte jag!

Någonstans borde alla med minsta lilla rättskänsla inse att detta är fullständigt fel väg att gå. Men Alliansen har inte lyssnat vad gäller FRA, och de lär tydligen inte lyssna vad gäller IPRED heller...

Privatpolis!

IPRED-lagen ger en lobbyindustri polisiära möjligheter, det borde varje rättskaffens människa vända sig mot, inte bara antipedofiler. Brott är polisens sak att utreda. I USA ligger idag en grupptalan mot exakt motsvarande maffiametoder. Det är ett jätteproblem med brev där man kräver pengar för något som inte går att styrka som brott, annars väntar civilrättsligt efterspel och enorma skadestånd... Faktum är att jag ser ingen skillnad alls på detta och ren maffiaverksamhet.

Låt oss dra upphovsrätten i absurdum...

Jag tycker å andra sidan också att fotografer inte skall ha rätt till att sprida bilder på vem som helst. Motiven tycker jag också skall ha upphovsrätt till korten, men det är min personliga åsikt.
Så varför inte låta all typ av upphovsrätt fullständigt sluka allting - upphovsrätt är ju tydligen grunden för allt skapande - mitt hus är mitt hus och får automatisk upphovsrätt till alla bilder som tas på det, min röst, mina meningar och min utandningsluft borde ta mig tusan också delvis tillhöra mig... ;o)

Eller vänta...

Upphovsrätten är delvis redan ett absurdum...

Testa att trycka och ge ut en musik-cd... - CD-tryckerierna kräver att du har ett intyg om att du gått med NCB/STIM, d v s kräver att du överlåter delar av dina rättighter på dem; kom inte och snacka om en fri bransch... Dock får du, om du trycker minst 500ex, slippa betala NCB-licens för de första 250 exemplaren - förutsatt att du enbart delar ut dem gratis... (länk)

Monopol

Oavsett så har skivbranschen självt sett till att man har ett monopol på tryckta musikCD-skivor. Jag kan inte se att det är allt annat än en liberal syn att försvara monopol på det sättet. Klart är att branschen är fullständigt livrädd för nya tidens sätt att distribuera... Synd bara att man har bedrivit ett så pass effektivt lobbyarbete att alla tror att man måste ge upp stora delar av rättssäkerheten och den personlig integriteten för att hålla denna döende bransch vid liv... :o(

Anpassning!

Om nu ingen är villig att betala för ett verk så skulle jag rekommendera att man låter den ligga i byrålådan hemma i kammaren. Det är nämligen det enda sättet att garantera att ingen utnyttjar den surt förvärvda tiden, genom citat eller något annat.

Hade jag varit en upphovsmans imaginära kläder så hade jag släppt verket gratis och låtit den göra reklam för en föreläsnings-/konsertturné eller något liknande.

Det går nämligen att flyta med tidens strömmningar utan att hela tiden kämpa emot...

Det är nya tider, med nya kanaler till presumtiva kunder - tråkigt för de som inte vågar/orkar anpassa sig - en guldgruva för de som passar på.

Det gamla är dött, länge leve det nya.

Säkerhet?

Man har ingen som helst koll på vem som laddat ner en digital kopia sina verk - oavsett hur många IP de kan stoltsera med.

Kanske får man napp på ett IP som tillhör en förening - stäm dem i så fall - eller en teknikokunnig person med ett öppet trådlöst nätverk. Min kollega gjorde en snabb bilfärd med en bärbar igenom staden hemma - i runda tal så var det 2-3 helt vidöppna trådlösa nät per kvarter... Men stäm skiten ur alla bara - det är rättsäkerhet om något! Ta och skicka brev till resterande i kvarteret också - det är säkert någon som blir tillräckligt rädd för att betala, trots att de är oskyldiga... Eller förresten varför inte stämma ett barnhem med svältande, föräldralösa barn?

Läs på!

Eftersom många tycks vara ganska okunniga om situationen i och kring mediabranscherna så kan ni passa på att läsa en neutral analys av branschens utveckling och framtidsförutsättningar, eller 'Kulturskymmning inställd', eller varför inte lite statistik över 'Upplevelseindustrin'. För er som inte orkar läsa så kan jag berätta att det står ganska tydligt att vi knappast pratar om någon katastrofutveckling eller dylikt. Inget jag anser att vi skall starta några intresseorganisation med >polisrättigheter för...

Dessutom såvitt jag vet så får du inte ens anordna en konsert, ens med egen musik, utan att betala schablonavgift till STIM. Sedan får du tillbaka en del av pengarna - resten behåller de i "administrativa kostnader"...

Vilken frihet - vilken avsaknad av konkurrens?

Utvecklingen går framåt

Jo visst gör den det, och som i alla teknikskiften så har den sina offer. Men som tur är så har inte branschmaffian varit så särskilt effektiv tidigare... Ta omhuldandet av tryckta böcker - tänk om kyrkan fått som den ville när tryckpressen uppfanns - den var ju ett jättehot mot det skriva (läs kristet skrivna) ordet...

Låt dem dö!

Men låt dem sträva bakåt, dammet och inskränktheten blir förr eller senare kvävande och man får stå ensam kvar, längtande till bättre tider då det var ett ensidigt styrande av konsumenterna...

Frihet och demokrati går hand i hand

Jag passar på att citera en av de mer kloka ledamötena inom alliansen, Karl Sigfrid:

"Internet har för det stora flertalet medborgare inneburit en yttrandefrihetsrevolution. Friheten att tala till allmänheten var tidigare reserverad för dem som kontrollerade en mediekanal, men tack vare nätet kan vem som helst till en försumbar kostnad göra information tillgänglig för hela världen."

Klokt och tankvärt - och inte minst så är det en bra fingervisning om framtiden.


Låt oss alla kämpa för den friheten.//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  SvD12, DN123

Snusk, sexualitet eller naturligt?

Ja, avklarat blev det i alla fall - och solklart...

Lite omstrukturerat:

Alla skall ha baddräkt.

D v s att det är fritt fram för bara bröst - om där inte är 13-åriga killar eller om någon klagar.

– Om det skulle vara väldigt många mindre barn då kanske det är olämpligt att gå ut topless. Men om flickorna är ensamma eller det bara är ett tiotal besökare så gör det ingenting, säger Bengt Forsberg, ordförande i fritidsnämnden

Extra roligt är det när jämställhetsivrande män (sic!) är de som tydligen är mest för barbröstade kvinnor i badhuset... ;o)

Korrekt?

Jo, på sätt och vis är det ett korrekt beslut - antisexuella och religiösa skall knappast bestämma vad kvinnor skall ha på sig - annars skall man vara medveten om att man också öppnar för burka och slöjor...

Sex?

Jo, från mina inlägg 'Freakigt med fetma!' och 'Fotomodeller och ideal':

Fertilitet och sexuella signaler

Att vara nöjd med den man är och det man har är nog en grund till lycka som är oersättbar - om man vill bli lycklig alltså. Men ouppnåerliga ideal är det som alltid har viftats med framför våra ögon.

Ta t ex stenåldersidealen, jag tror stenhårt(!) på att kvinnorna på den tiden var ganska motsatta till hur utseendet på avbildningarna var.

Sedan har vi vår sexualdrift som nog inte går att räkna bort. Naken hud är en sexuell signal och långa slanka kvinnor utstrålar friskhet och därmed också fertilitet. Jag skulle kunna spekulera i att det är därför som modellerna "struttar" runt så pass onaturligt på catwalken som de gör - för att signalera att här finns det energi och spänstighet så det räcker. Skulle de komma inhasande, kutryggiga och böjda så tror jag att effekten skulle bli den motsatta...

Sexuella signaler sänds vidare ut med bl a plutande läppar, vita friska ögonvitor och givetvis runda, tydliga bröst. Långa slanka ben är nog inte heller fel, en platt mage som tecken på att honan inte är gravid är säkert också ett starkt triggande tecken. Naken hud har jag redan nämnt.

Jag vågar inte rangordna signalerna, misstänker att rangordningen kan vara olika i olika kulturer. Tror t ex inte att långa ben spelar så stor roll hos eskimåer. Det finns massor av intressanta funktioner sedan årmiljoner hos oss som vi idag generellt inte är medvetna om. Reklambranschen och för all del modebranschen utnyttjar en hel del av signalerna omedvetet tror jag.

Sexuella signaler

Utseende betyder mycket mer överlag för kvinnor. Sedan om det är uttryck för ett manligt förtyck eller om det är ett resultat av evolutionen är mer en fråga för lååååååånga diskussioner... Fast överlag så tror jag att alla, oavsett kön, vill ha en partner som är i fin fysisk form. Det är mer attraktivt med muskler. Reklambranschen är i många avseenden en oerhört äcklig bransch. Men de vet vad som drar ögonen till sig - de vet hur man spelar på strängar i oss, stämda för miljoner år sedan...
Slankt med de kvinnliga attributen, bröst och rumpa är något vi faktiskt tänder på. Det är oerhört starka sexuella signaler. Sedan i reklamsyfte så överdrivs det där, man fyller på med silicon både här och där, men funktionen är fortfarande densamma.

Mest sexuella

Människan är sannolikt ett av de mest sexuella djuren, det beror på många saker. Kanske mest på att våra däggdjurshonor har dold ägglossning. Detta enkla faktum gör att ingen vet när honan har ägglossning, därför så är den enda chansen att se till att betäcka honan när hon har ägglosning är att se till att få ensamrätt till henne - på detta sätt uppstod familjen, med våra oerhört starka band o s v. Jag är en stark förespråkare till att hitta bevis i vår biologi, evolutionen har alla svar.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  AB1234, SvD, SSV, EX

22 juni 2009

För ett år sedan, Juni-Juli 2008

Jaha, då har tiden gått så oerhört snabbt att man missat förra månadens inlägg från förra året... Eller hur blir det nu?? Oavsett så dunkar jag ut förra månadens förra året och nästa månads förra året.. Eller... ähh!

Över till väsentligheterna!

Mängder med FRA var det givetvis - och varför inte - FRA-frågan sattes på sin spets under förra sommaren. Då förlorade jag också min politiska oskuld, eller jag tappade den för evigt... Min s k "politikerkrans"...

FRA och integriteten

Det är en imponerande mängd med inlägg rörande FRA-lagen. En lag som Reinfeld till slut pressade igenom uppenbart till vilket pris som helst; piskandet av partiboskapen i riksdagen när det var dags för FRA-frågan förskräcker fortfarande.
Händelserna kring den frågan har i alla fall allvarligt skadat min syn på det politiska toppskiktet inom alliansen - och av döma kring avhoppen inom M till nästa mandatperiod så är det inte bara yttre skador heller...

Jag gjorde ett försök till sammanfattning i våras i 'Zac's requiem över vår integritet', men nu över till inläggen ifråga:

LC

Film o kultur

Jag satte lite förment upp filmerna nedan i den ordning jag tycker dem är bra, från en femma till en etta! Inte varje dag med en sådan lista... ;o)

Privat - faktiskt!

Övrigt

Antifeminism

 • Fler våldtäkter... - värme ger mer våldtäkter!
 • Inkvoterade poliskvinnor... - Jag är överåldrig, småöverviktig, opolisutbildad och har allmänt dålig kondis; JAG KRÄVER ATT BLI INKVOTERAD GENAST! Jag är säker på att man inte har kvoten fylld av överåldriga, småöverviktiga, opolisutbildade och med allmänt dålig kondis... Speciellt inte inom ledningen, så jag blir gärna placerad där, eller på någon annan välbetald och jämställd avdelning.

Humor//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

..på näsan

Mina reflektioner kring dumheterna, från i förmiddags.

Piratpartiet slåss för att utrota mig

Jag tänker på mitt eget yrke. Jag skriver i en papperstidning, snart utrotningshotad. Jag skriver romaner och filmer i ett land där en hel generation unga blivit nätpirater som anser att kultur ska vara gratis.
Wow! Säg det till dagens rekordomsättning för film, konserter, bokförsäljning etc - hur dum och okunnig får man vara?
Låt oss ändra det till "nätpirater som anser att kultur är till för spridas."

Historielös och okunnig

Jag har vacklat i fildelningsfrågan. Försökt finna kärnan i Piratpartiets logik.
Men jag förstår fortfarande inte vem som i framtiden ska skriva böcker, filmer och låtar – om ingen vill betala för det.
Fantastiskt okunnigt. Försökt, men inte lyckats förstå - det är inte svårt.
Ronnie, det finns något som heter historia - det är samlandet av mänsklig aktivitet från det förflutna. Det var en tid då stora konstnärer skapade verk (som ingen då ville betala för) som vi ödmjukt och andaktigt tar del av än idag.
Det säger nog en del om dig att du för det första inte tror att det går att skapa något om ingen betalar för det, och för det andra är okunnig om det historiskt sett har skapats mängder av mästerverk utan någon som helst betalning.
Mästerverk som f ö lär finnas kvar långt efter det att Ronnie Sandahl slutat ta betalt för sina alster...

Haltande jämförelse var det ja...

Nätpiraterna älskar att likna gnälliga kulturarbetare med forna tiders industrier – snart bortglömda, hopplöst omoderna.
Men jämförelsen haltar. Ingen bröt sig in på Hälleforsnäs bruk och stal järnmalmen. Ett annat företag producerade samma vara och sålde den billigare.
Ouch! Näe, vem har en jämförelse som haltar??
En som försöker jämföra immaterialrätt och straffrätt - och vad värre är - antagligen inte ens förstår skillnaden...
Dessutom har Ronnie missat att det inte handlar om kulturarbetaren, det är kulturindustrin som är föråldrad, hopplöst omodern och i krig med nu-/framtid.
För 88:onde gången - att kopiera något innebär inte att något fysiskt försvunnit. Jag har t ex kopierat din text från artikeln - saknar du den?

Inte förstått någonting??

Samma problem när Piratpartiet jämför fildelningen med hur alla som arbetade med att såga is ur sjöarna blev arbetslösa när det elektriska kylskåpet kom i mitten av fyrtiotalet.
En avgörande skillnad även här. Ingen skickade ut arbetarna på isen för att sedan stjäla deras iskuber. Maskiner ersatte deras arbete.
Oh... Inte fattat någonting alls? Näe, kanske är du förlorad? Läs förra stycket ovan lååångsamt så kanske, kanske... Nej?

Inte ens gratis?

Och den dag en maskin kan skriva min tidningskolumn, eller mina romaner, då är också jag utkonkurrerad. Men fram till dess vägrar jag skänka bort mitt arbete.
Rädd för att ingen vill ha dina alster, ens om det är gratis?
Det hade jag varit i dina kläder...

Dessutom tog jag tillfället i akt att kolla runt lite på The Pirate Bay - och se - ingen tycks vara intresserad vare sig av att ladda ner eller dela ut
dina alster för den delen - inte ens gratis...
 
Så vägra på du - det tycks ju ha gett effekt...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, övervakning, privatliv, Politik, Boströmssamhället, fildelning, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring Andra bloggare123

Faller platt

Nu kan jag inte för mitt liv påstå att Ronnie Sandahl på Aftonbladet är någon som jag någonsin imponerats av överhuvudtaget. Hans krönikor är relativt platta, lite "låtsas-förstå-sig-på", när okunskapen ofta flagrant lyser igenom. Men redaktionen på AB tycker sig ha hittat en talesman för de unga och låter honom ändå komma fram.

Ingen hejd på dumheterna

Jag överlåter till läsarna att se igenom dumheterna, kommentera gärna så återkommer jag sedan (ikväll) med lite av mina reflektioner kring dumheterna.
Piratpartiet slåss för att utrota mig
..
Jag tänker på mitt eget yrke. Jag skriver i en papperstidning, snart utrotningshotad. Jag skriver romaner och filmer i ett land där en hel generation unga blivit nätpirater som anser att kultur ska vara gratis.
..
Jag har vacklat i fildelningsfrågan. Försökt finna kärnan i Piratpartiets logik.
Men jag förstår fortfarande inte vem som i framtiden ska skriva böcker, filmer och låtar – om ingen vill betala för det.
Nätpiraterna älskar att likna gnälliga kulturarbetare med forna tiders industrier – snart bortglömda, hopplöst omoderna.
Men jämförelsen haltar. Ingen bröt sig in på Hälleforsnäs bruk och stal järnmalmen. Ett annat företag producerade samma vara och sålde den billigare.
Samma problem när Piratpartiet jämför fildelningen med hur alla som arbetade med att såga is ur sjöarna blev arbetslösa när det elektriska kylskåpet kom i mitten av fyrtiotalet.
En avgörande skillnad även här. Ingen skickade ut arbetarna på isen för att sedan stjäla deras iskuber. Maskiner ersatte deras arbete.
Och den dag en maskin kan skriva min tidningskolumn, eller mina romaner, då är också jag utkonkurrerad. Men fram till dess vägrar jag skänka bort mitt arbete.

EDIT: Faller platt - på näsan...

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, övervakning, privatliv, Politik, Boströmssamhället, fildelning, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring

21 juni 2009

AC/DC

En ganska intressant och rolig artikel där Expressens musikskribentAndreas Nordström (försöker) reda ut sitt obotliga kärleksförhållande till AC/DC. Han kommer in på frågan varför de är så framgångsrika:
AC/DC försöker inte vara viktiga, därför är de viktiga.
Jag tror att det är ännu enklare än så:
AC/DC har hittat den kortaste vägen mellan öronen och hjärtat.

Texten från mitt inlägg 'Begravningar med AC/DC??':

Drömkonserten?

Frågan om vilken konsert man helst hade velat se har kommit upp flera gånger. När som helst, med vem som helst. Aspiranterna har varit många - Springsteen på Ullevi -83, Queen på Wembley -85, men jag har faktiskt en favorit...
Tänk AC/DC någon gång 77-78 i en (röd-)dammig småstad på australiensiska landsbygden, efter skymningen. Det står massor av svettiga austaliensare med blaskiga australiensiskt öl i näven och skriker "ANGUS... ANGUS... ANGUS" och äntrar scenen gör världens kanske mest hårdarbetande band, med världens i särklass mest rytmiska rock, med världens kanske bästa rocksångare (R.I.P - Rock in Peace) och gitarrist och att de har världens starkaste samling av rock-riff är det nog ingen som betvivlar...
Bara dröm...

SATANS ÖS!


 

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

PS. Bon Scott håller jag för den tredje bästa rocksångaren genom tiderna...
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Westerns!

Med ett snett leende så minns man barndomens kobojsare-filmer.

Filmer där hjälten kom inridande i en vit, fransad skjorta på en ren och hel bländande vit häst. Där indianerna antingen var ädla vildar, eller opålitliga diton. Kvinnorna var antingen rena och oskuldsfulla - eller fallna.

Det var inte bara filmkamerorna som var svart-vita... Många filmer härbärgar en i dagens läge ganska lättidentifierad unken rasism och människosyn, men var kanske mer ett uttryck för kulturen i tiden snarare än någon renrasig(sic!) egentlig rasism...

En död genre?

Nja, oavsett så borde den nog varit stendöd tillsammans med Charlie Chan- och Rin Tin Tin-filmerna, och andra stendöda genres från första halvan av förra seklet. Men i början på 60-talet hände det något - genren förändrades för evigt över en natt.

Det var givetvis födelsen av spaghettiwestern.

Spaghettiwestern?

Jo, vad det handlade om var (billig) italienproducerad westernfilm, ofta inspelad i Italien, Spanien eller Nordafrika. I ökenområden där det fanns gott om statister som fungerade utmärkt som mexikanare. Här gjordes några av vad som kom att bli de bästa westerns genom tiderna.

Il buono, il brutto, il cattivo

Börja med att se 'Den gode, den onde och den fule' - så har du i alla fall genast betat av den av de bästa genom tiderna - och kanske t o m en av de bästa filmerna genom tiderna!

Att soundtracket av Ennio Morricone också tillhör filmvärldens absoluta toppskikt är bara ytterligare lök på laxen. Jo, det går inte nämna spaghettiwesterns utan att han får en framträdande roll, jag klipper lite ifrån mitt inlägg 'Bästa filmmusikkompositör?':

Ennio Morricone...

Ennio Morricone är oerhört begåvad i att göra filmmusik! Och han var faktiskt klasskamrat med Sergio Leone! Tillsammans skapade de några av spaghettiwesternas oförglömliga klassiker. Inte dåligt med två genier i en och samma klass - vad är oddsen egentligen för att det skall hända - och i en liten förort till Rom?! Han har tydligen skrivit musik till mer än 400 filmer och tv-serier, och vid sidan av detta så har han komponerat mer än 100 stycken för orkester också. Undrar vad han gör på fritiden? :o) Har aldrig hört ett dåligt alster av honom, tror jag - även om musiken till 'My Name Is Nobody' har ett kvackande som gör en smått irriterad, eller om sanningen skall fram - galen! ;o)

Se ALLT!

Men allt med Sergio Leoni är faktiskt ett absolut måste.

'Once upon a time in the West' är en annan klassiker signerad Leoni. Hans filmer innebar en revolution av westernfilmerna.

Plötsligt var det inte självklart att hjälten var rakt igenom god, eller "hjältelik". Plötsligt var också våldet mycket grövre, obehagligare och skitigare. Människorna och miljöerna tilläts och uppmuntrades till att vara fula, men fotot lyftes ändå till nya nivåer med det som skulle bli lite av Leones specialitet - extrema närbilder och panoramavyer.

Andra med stilpoäng

'High Noon', 'The Wild Bunch' och 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' är andra brutalt bra stilsättande westerns. De två sistnämnda gjorde mycket starkt avtryck inom filmvärlden när de kom precis i slutet på 60-talet.

'3:10 to Yuma' är en modern variant på dessa klassiker som dock är bra, men inte riktigt i närheten alls av klassikerna, vilket kanske är mycket begärt...

Klassiska klassiker...

Kombinationen Wayne/Ford gav oss en rejäl bunta klassiker: 'Förföljaren', 'Diligensen', ' The man who shot Liberty Valence' och 'Rio Bravo' är klassiker av en anledning - de är hemskt bra. Så här på sluttampen så måste jag passa på att slänge in 'Little Big Man' som har charm, humor, drama och ren sorg så det räcker och blir över - en helgjuten, fantastisk film. Bara en sådan sak som att Dustin Hoffmans roll åldras från 17-121 år gör den väl värd att se. För att låta som en 121-åring så tillbringade Hoffman en timme i logen med att vråla allt han orkade... ;o)


Några (super-)klassiska westerns att börja med...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

19 juni 2009

Perversa böter...

Mot dylika perversiteter:

Jammie Thomas-Rasset, 32, laddade upp 24 låtar via en fildelningssajt.

Nu döms den ensamstående mamman till böter – på två miljoner dollar.[Nästan 16 000 000 SEK, min anm]

– Jag har ingen chans att betala tillbaka, säger hon till Twincities.com.

(Källa123)Piratpartiet i riksdagsvalet 2010


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, övervakning, privatliv, Politik, Boströmssamhället, fildelning, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring

Muahahahaaaa!

Tjo! Vad skall man säga - att alligatorn ägde honom?

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Midsommarafton, 2009

Tja, nu är den här - den egentliga nationaldagen. DN hade förra året en mycket bra ledare om våra två halva nationaldagar som fortfarande fyller måttet. Ledaren illustrerar bra hur man gärna vill stå med en fot kvar i den konservativa, lite påtvingat ovanifrån - 6:e Juni. Men detta samtidigt som det andra benet står djupt förankrat i den folkliga, demokratiska, raggarfylliga egentliga nationaldagen - midsommar! En härlig helgdag som faktiskt inte är baserad på ett kristet övertagande av gamla hedniska dagar. Nog för att kyrkan försökte hitta någon dag i sin historia som skulle passa, man högg Johannes Döparens födelsedag, men det fick aldrig något egentligt genomslag. Kyrkan fick helt enkelt nöja sig med att ha lyckats pinpointa alla andra hedniska dagar, som firats i urminnes tider... Jul, påsk etc.

Stolthet över svenskhet

Detta är den dag då vi faktiskt tycks vara stolta över vårt land - även om det traditionsenligt alltid skall klagas över vädret... Men hur ligger det till med väder och midsommar? Det återkommer jag till strax, men först lite mer om traditionerna. Jag kopierar helt sonika mig själv här:

Redan under de första samtalen kring nationaldagens vara eller icke vara så var midsommarafton en stark medtävlare. Jag själv tycker det är en perfekt dag, vädrets makter visar ofta på högtryck och det är en helt oreligiös, läs okristen högtid. Det är verkligen fest och toleransen tycks stå högt i tak. Det är inte för inte som mars - exakt 9 månader efter midsommarafton - har högst andel födda barn! Herrman Lundqvist har skrivit en riktigt bra krönika om midsommar som sammanfattar det jag också tycker.

I de isländska kungasagorna från 1200-talet så avskaffade Olav Trygvasson offerölen; "han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli."

Lite sent majfirande...

Varför reser vi en majstång på midsommar? Tyskland, ursprungslandet till seden, reser ju dem redan i Maj?? Man spekulerar i om tyskarna som tog hit seden på 1300-talet, helt enkelt inte hittade de blommor man ville ha i maj och väntade helt enkelt ut blomsterprakten vid midsommar! Våra grannländer har kvar betydligt mer barbariska seder under midsommar; den gamla sedvänjan att ha midsommarbål där man leker och bränner pappershäxor... :o|

Vädret...

Vad gäller det där med högtryck... under midsommaren så spelar oss vädrets makter ofta spratt. Tydligen så beror det på att det under denna tid ligger kvar mycket kall luft över Grönland och norra ishavet. Denna luft kan på mycket kort varsel strömma ner över oss och ge snabba, kraftiga väderomslag. Så att midsommar kan skifta i karaktär minns nog de flesta! Medelvärdet av de högsta temperaturerna de sista 20 åren är inte mer än häpnadsväckande +20°C! De senaste 20 åren så har dessa +20°C bara överskridits 5 gånger... 1987 så var det inte mer än +11°C i Stockholm och i stora delar av Norrland så var det nollgradigt! Jag har en bekant som påstår att det snöade det året, men jag tvivlar - jag har inte hittat något om det på nätet i alla fall. (Källa, SMHI)

Inte riktigt...

Traditionellt (IKEA-)firande från tyskt perspektiv:

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning PS. Jo, jag återanvänder - tänker på miljön och trafiksäkerheten - kör försiktigt därute!... Och nog är det dåligt med genuint svenska traditioner...
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , AB123456, EX12356, DN1234, SvD123

17 juni 2009

Men snälla SLV?!

Alltså - finns det ingen lag för att göra bort sig hur offentligt som helst?

”Vi är förvånade över att Livsmedelsverket låter Ulf Bohman, som saknar forskningsmeriter, diskutera denna fråga. Var finns verkets expertis när den som bäst behövs?”

På Livsmedelsverkets nutritionsavdelning, som för närvarande leds av Ulf Bohman, har samtliga medarbetare akademisk bakgrund och många är disputerade. I arbetet med kostråden deltar också medarbetare från Livsmedelsverkets forsknings- och utvecklingsavdelning, även dessa personer är disputerade. Vi har dessutom två expert­grupper inom nutritionsområdet, där flera av landets främsta experter inom nutritions- och kostområdet finns representerade.

Vi på Livsmedelsverket arbetar intensivt med vårt uppdrag – att i konsumenternas intresse arbeta för bra matvanor.

Inger Andersson

(Källa.) "Disputerade, expertgrupper - flera av landets främsta experter inom nutritions- och kostområdet" Men läsa vetenskapliga artiklar klarar de tydligen inte av - och svara på... Från:

'Livsfarligt med okunnighet...'

Jorå - man viftar med sin titel och att det minsann är livsfarligt att äta för mycket fett... Låt mig återge mitt inlägg 'Vetenskapen enl SLV?':

Vetenskapen enligt SLV?

Läs denna artikel sakta och noggrant - väl värd att krångla sig igenom faktiskt. Det handlar om de "72 studierna" som Rössner et al, så gärna och ofta, pratar (f ö i nattmössan) om; länk till listorna - även om det bör läggas märke till att de "uppdaterar sidan" kontinuerligt.

Fel, fel och fel!

Jag fattar inte att man har så oerhört dåligt underlag på fötterna och ändå bibehåller en sådan överlägsen stil; "låt tusen blommor blomma". Jag säger inte att vi (jag) har rätt - däremot kan jag nog med säkerhet säga att de - SLV har fel, fuskar, ljuger och är dåligt pålästa.

Blaha...

"Vi bygger vår kunskap på vetenskapliga studier och erfarenheter!" och "Sammanställningen utgår ifrån referenser i kapitlet om fett i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) från 2004" Förklara då för för mig t ex varför 68 av de 72 studierna som nämns är gjorda efter 1996?

1996...

1996 är alltså året då råden om konsumtion av mättat fett tillkom, så med rena överjordiska krafter så baserade de således sina rekommendationer - "baserat på vetenskapliga studier och erfarenheter" - som alltså inte hunnits genomföras eller ens publicerats vid tillfället...
- Jobbar Saida månne på SLV?

Och studierna?

Lägg till detta genomgången av just de 72 studierna ovan:
"Vi har nu studerat dessa listor och är bestörta. Antingen saknar de ansvariga basala kunskaper inom medicinsk vetenskap, eller också försöker de av olika skäl att vilseleda oss."

(som f ö också Kostdoktorn krossade själv ganska omgående efter publikation...)

Outch!

Häpnandsväckande! Och dessvärre så tappar man inte så lite tro på "etablissemanget" på vägen - kan det verkligen vara så här lösa boliner hos de som faktiskt har makt över folkhälsan?? Och de är en blandning av forskare, vetenskapsmän och proffessorer som har så oerhört dålig koll - hur är det då på andra ställen som lutar sig tungt på akademisk kunskap? *darrar in till benen*

Svar på tal - NOT!

Nu återkommer Ulf Bohman från SLV med ett svar på den svidande kritiken och... Tja, ingenting. Som kostdoktorn påpekar så nämns inte ens "mättat fett" en endaste gång... Däremot är det många:
"sammanvägning av tusentals olika studier"
och
"riktlinjer från Världshälsoorganisationen"
och
"kostråd[-en, min amn] ligger i linje med internationella riktlinjer"
och avslutningen går knappast av för hackor heller:
"Näringsrekommendationer och kostråd till den breda allmänheten måste vila på en bred vetenskaplig grund – detta kommer Livsmedelsverket inte att kompromissa med."

Kvalificerat snömos!

Ren och skärt snick-snack. Det måste betraktas som sensationellt att man efter nästan en och en halv månad inte kan komma upp med ett försvar överhuvudtaget... Bara runtsnack om att "Den lista på 80 studier vi presenterar kan misstolkas. Presentationen av koststudierna ska förändras." Vilken bullshit - de blev avklädda inpå benen och har inget försvar. Det går uppenbarligen inte ens att gå till anfall då, utan man låtsas som ingenting och hoppas att stormen blåser över.

Sista stenen föll nu

Den lilla trovärdighet som SLV nu hade kvar i frågan om mättat fett måste nog anses ha fallit nu. Detta tafatta och rent av pinsamt amatörmässiga försök att undvika att överhuvudtaget besvara kritiken måste göra att kritiken verifierats och får lov att anses som vedertagen sanning. Jag upprepar från Ravskovs originalartikel:
Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning.

Kör hårt SLV!

'Bort med Livsmedelsverket' 'Gissningslek på SLV m fl' 'Bajsnödiga till salu.' 'S.anslöst L.ivsfarligt V.erk?' 'Gissningslek på SLV m fl' 'Bajsnödiga till salu' 'Snabba kolhydrater har inget i vår kost att göra!' 'Kostexperter stoppas efter risk för jäv' 'SLV och hälsan...' Alla mina inlägg som berör SLV

Värsta jag läst tror jag!

Herregud så pinsamt. Jag fattar inte hur man kan med överhuvudtaget. Kostdoktorn, Dr Dahlqvist, Fatlies kommenterar ytterligare. //Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Dr Dahlqvists blogg, Kostdoktorn

16 juni 2009

Nyttiga feministiska idioter...

Sverige hamnade nyligen på en tragisk toppnotering på listan över länder med flest våldtäkter i Europa. Rapporten har jämfört statistik mellan olika länder i Europa och visar både att det begås anmärkningsvärt många våldtäkter i Sverige och att vi är sämst på att klara upp de våldtäkter som sker. Det är ett osmickrande betyg. Både för vårt jämlika samhälle och för vårt arbete mot ett tryggare Sverige.

Den höga siffran har i grunden till stor del att göra med en bra lagstiftning som rubricerar allt fler övergrepp för vad de verkligen är. Många brott som tidigare kategoriserades som sexuellt utnyttjande och sexuellt tvång rubriceras nu i stället som fullbordade våldtäkter. I Sverige har vi även kommit ganska långt vad gäller benägenheten att anmäla de brott offren utsätts för. Det förklarar en del av siffrorna, men det förklarar inte hela bilden. Vi har långt kvar innan vi kan vara stolta över vårt arbete med att bekämpa våldtäkter.

(Källa.)

Börja med att kritiskt granska rapporten?

Rapporten missar grundläggande akademisk kontroll, som vanligt när författaren/författarna har feministiska ideologier som grund. Andra länder redovisar sin statistik annorlunda än vad vi gör. Våldtäkter mellan man-hustru där övergreppen pågått i åratal redovisas överallt utom i sverige som en st våldtäkt - vi redovisar däremot mer korrekt antalet tillfällen, d v s hundratals - och således blir siffrorna kraftigt missvisande. Sverige ser ut som ett fullständigt laglöst land vad gäller sexbrotten, vilket är fel - man kan ju läsa BRÅ t ex...

Vinkla

Givetvis spelar det också in när man redovisar antalet anmälda våltäkter och sedan ställer det mot antalet dömda våldtäktsmän - för några år sedan fälldes väl en för 600 våldtäkter mot sin fru. Utifrån statistiken så blir rubrikerna braskande:
600 anmälda våldtäkter och en enda fälld våldtäktsman!

Ifrågasättande!

När det gäller all statisk som feminister yttrar så tjänar man rejält på att vara kritisk redan från början - feminister överdriver och ljuger dessvärre påfallande ofta. I just fallet med rapporten så är den för det första inte alls framtagen för att undersöka hur vanligt det är med våldtäkter. Sverige nämns på ett ställe där det påpekas att frekvensen är mycket högre, sedan har man ett resonemang kring att detta sannolikt kan bero på ett flertal saker:
 • olika lagstiftningar - vi har som bekant "flyttat upp" mycket av sexuellt tvång till våldtäkt, sex med minderårig mm
 • annan hantering av anmälningar - andra länder för inte in anmälningar där brott inte kan styrkas i statistiken
 • bättre polisarbete där det i högre grad resulterar i en anmälan
 • bättre samhällslig attityd mot våld mot kvinnor - lite förment alltså tvärtom mot vad feministerna vill ha det till... Och de använder också denna rapport - men har väl sannolikt inte ens läst den - vilket för oss till den mest allvarliga saken med rapporten:

Falsk och missvisande sammanfattning

Det finns en svensk sammanfattning av rapporten där de okända författarna (utpekade är dock professorerna Christian Diesen & Eva Diesen) helt drar iväg och hittar på egna slutsatser och driver - i mitt tycke - en tydlig politisk agenda, som har spritt sig till även politiker som vill vinna billiga politiska poänger helt utan att lägga ner en sekunds jobb på att faktiskt kritiskt läsa det man helt okritiskt sedan för fram. Dumheter, men dumheter ifrån mitt inlägg

'Dumheter om bevisbörda'

Nu ondgör sig professorn i straffrätt, Madeleine Leijonhuvfud, över att det råder rättssäkerhet i vissa sexualbrott. Hon har iofs luftat dylika åsikter innan, men som vanligt så är hon mer än lovligt enögd.

Problem

Magnus Tycker - har en del riktigt bra åsikter:
 1. Hon verkar utgå från att alla kvinnor som anmäler eller kan tänka sig anmäla är utsatta för brott. Jag har väldigt svårt att tro att så är fallet. Hon verkar utgå från att alla som blir utpekade automatiskt är skyldiga. Jag är väldigt skeptisk till att ge ett frikort för halva befolkningen att döma den andra halvan efter tycke och smak.
 2. Kvinnans sexualvanor kan mycket väl vara relevant, framförallt om de har haft en eller har en relation. Framförallt om de har haft en sexuell relation. Att då inte få ställa frågor kring detta tycker åtminstone jag är att åsidosätta den anklagades rätt helt.
 3. Madeleine verkar även tycka att det är irrelevant om kvinnan beslagits med lögner tidigare, jag hävdar att så inte är fallet. Tittar man i domen hon hänvisar till tycker jag absolut att han bör ha fått kalla karaktärsvittnen och i de fall där lite annan bevisning finns kan de vara intressanta. Ska man bortse från allt som eventuellt kan tala mot kvinnan?
 4. Hon avslutar artikeln med att 9/10 kvinnor som anmäler nobbas redan av polis/åklagare. Nu tänker jag spekulera helt fritt, men låt mig gissa att en del är överfallsvåldtäkter där gärningsmannen är okänd och man inte har några spaningsuppslag, då går det inte att göra så mycket. Andra fall där det inte finns någon teknisk bevisning. Det går inte att styrka att något har hänt. Att döma enbart på hennes utsaga känns inte så rättssäkert.

Enkät!

Jag publicerade ett annat liknande inlägg innan; 'Offren för våldtäkter' där Peter Eriksson var ute i grumliga vatten och simmade. Jag klipper järnet därifrån:

Offren för våldtäkter

För en liten tid sedan så skrev jag om hur man vill luckra upp rättssäkerheten i och kring sexualbrotten. "Man" i detta fall var den något populistiska Peter Eriksson...

Mitt inlägg

Miljöpartiet presenterar idag ett förslag om att skärpa våldtäktslagen. Lagtexten ändras så att ofrivilligt sex betecknas som sexuellt utnyttjande. Det är hög tid att lägga ansvaret där det bör ligga: på förövarna, inte på deras offer, skriver språkröret Peter Eriksson.
(Källa.) Tja, vad skall man säga? Att vi kastar rättssäkerheten och rättsprinciperna överbord för att våldtäkt är ett avskyvärt brott? Som dessutom är svårbevisat? Herregud, väx upp och var inte så förbannat populistiska Miljöpartiet! I praktiken vad Eriksson säger är att bevisbördan bör ligga på de misstänkta och inte på åklagarsidan... Tja, varför inte egentligen - varför skulle vi inte överge en rättspraxis som gällt i ett par tusen år? Och frukta ej, regeringen kollar över detta... Riktigt intressant blir det när man parar ansträngningarna för att öka bevisbördan för anklagade(!) med att nästan 70% av AB:s läsare håller med om att frånskilda kvinnor är bittra... HUA! Men det är en förkrossande majoritet på AB som i mycket luftiga ordalag uttrycker avsky inför brottet i sig, men frågan hur man skipar rättvisa tycks lysa med sin frånvaro... Mer i AB och än mer... Och en debattartikel om detsamma.

Enkät

Jag har nu satt ihop ett litet enkät/frågeformulär, delvis initierat av tankegångar efter en kommentar till sagda inlägg ovan. Var snäll och fyll i det noggrannt, jag har gjort den så enkel som möjligt. Precis som min förra enkät (håller fortfarande på, så har nig inte gjort den innan...) så:
I ett försök att bringa lite mer klarhet i detta så har jag mödosamt plitat ihop ett litet formulär - hoppas verkligen att det fungerar nu! :o) Givetvis är det helt anonymt och jag kommer som sagt att redovisa datan när jag fått lite mer kött på benen.

Jag kommer presentera resultaten när tillräckligt mycket data kommit in. Tack så mycket för att du hjälper mig att förstå mekanismerna bakom detta. //Zac PS. Läs också 'Falska Våldtäkter', påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Bloggar1234567
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...