30 nov. 2008

LC-TV-tips ikväll!

"Nu äter vi mer fett igen. Farligt eller nyttigt? Och är det journalisterna som ligger bakom? Läkaren Claude Marcus tycker att flera olika bantningsmetoder som GI och Atkins får för mycket utrymme på bekostnad av seriösa kostråd. Han debatterar med vetenskapsjournalisten Karin Bojs från Dagens Nyheter."
Agenda, SVT2 söndag 30 november 2008 kl 21.15

Spännande! Speciellt efter deras holmgång på DN-debatt den senaste tiden.

Mina inlägg om detta

Kronologiskt:
'Bara för dig, Marcus McClaude!'
'Svar på tal!'
'McClaude's önskelista?'


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gatstenarna haglar...

Nu när gatstenarna haglar vid nationalisterna - vilket djävla skämt förresten - mot polisen så påminns jag lite av vad jag skrev om dessa nazister och kylan i 'Nationaldagen och lite historik':

Varför 6:e Juni?

Det officiella skälet är att 6:e Juni 1809 så gjordes en grundlagsreform som lade grunden till vår demokrati; kungen, Karl XIII blev en sorts president. Nåja, det var i alla fall startskottet till reformer. Men bockskäggige Gustav Vasa hade också ett finger med i spelet, ty 6:e Juni 1523 så valdes han till kung. Men sannolikt spelade det in att dagen också var svenska flaggans dag. Runt sekelskiftet 18-/1900 så var det en nationell yra i Sverige, och man letade förtvivlat efter en nationaldag, Karl XII:s dödsdag diskuterades men klokt nog ansåg man inte att novemberkylan skulle ge nationell skjuts på firaryran... (Jag menar betänk bara hur glada alla nazister verkar vara när de tågar runt i minusgrader.. )
1895 så tågade i alla fall tusentals barn med svenska flaggor ner till Skansen för det traditionella firandet, flaggorna blev ett signum för dagen och detta förstärktes ytterligare när det rådde nationell samling inför krigsutbrottet under första världskriget.

;o)


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Pirat-AIDS

Alla försök att skapa ett vaccin har hittills varit förgäves. När FN:s världsaidsdag på måndagen fyller 20 år finns det gott om bromsmediciner mot sjukdomen – men inte till världens fattiga barn.
(Källa.)

Rätten att använda kunskap

Idag dör tusentals människor i tredje världen för att de läkekunniga inte får göra medicin åt sin egen familj. Igår dog också tusentals människor. Och tusentals kommer att göra det imorgon.

De läkekunniga vet allihop vad som behövs för att rädda deras liv. Men en gammal monopolkonstruktion gör att de inte får tillverka läkemedlen själva, utan måste köpa dem från amerikanskkontrollerade intressen, något de inte har pengar till.

Det handlar alltså inte om äganderätt. Det handlar om motsatsen till äganderätt. De här människorna har allt som behövs för att rädda sina familjemedlemmars liv, och de har kunskapen om hur det görs, men de får inte.

Rätten att använda kunskap borde vara självklar.

(Källa, Piratpartiets Rick Falkvinge )

Skämmes ta mig faan! Hur i h-e kan man försvara detta?? Men de fattiga får väl hålla till godo med selen...


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annika är oavsiktligt(?) rolig!

Dr. Annika Dahlqvist annonserar (sic!) efter kvinnor (förelseträdesvis antar jag) där LC har förbättrat deras underlivssvamp. Som slutkläm så får hon till ett oavsiktligt förstaklassigt skämt:
Du som har fått denna hälsovinst kan maila mig annika.dahlqvist@telia.com så förmedlar jag kontakten med journalisten. Du behöver förstås inte uppträda med rätt namn och bild i tidningen, det är ju ett känsligt område.
(Min kursivering givetvis...)

:o)


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

McClaude's önskelista?

McClaude får ånyo smäll på fingrarna av Karin Bojs; ännu tidigare och tidigare.
Varför drar man inte sig tillbaka i tysthet (och skam) när man faktiskt dels har fel och dels har en formidabel och påläst motståndare mot sig??

Pompös?

Jag kan faktiskt bara komma på en anledning - man är uppfylld av sin egen storhet och tror på fullt allvar att alla lägger sig platta när man viftar med ena handen...

Önskelista!

Ödmjukhet och sjävbevarelsedrift torde stå överst på McClaude's önskelista till tomten...


//Zac
PS. Bilden är vald med omsorg, de med skarpa ögon ser nog varför... ;o)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Filmrecension: Arn - riket vid vägens slut

+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak

'Arn - riket vid vägens slut '


Jo, nu är vi framme vid den andra och avslutande del av Arn-filmatiseringen av Jan Guillous tre böcker om Arn.

Historien

Historien fortsätter där den första filmen slutade, med en instängd och kuvad Cecilia (Sofia Helin) nertyngd av den inneboende ondskan hos moder Rikissa - Bibi Andersson, fortfarande strålande i rollen - en av de få som fungerar i rollen. Arn är kvar i det heliga landet där han slåss för rättvisa i sin roll som tempelriddare. Det är inte samma sak mellan moral och rättvisa där.
Åren rusar förbi och snart är det dags att åka hem, men ett avgörande slag mot muslimerna väntar... Arn överlever detta och kommer slutligen hem, till ett hemland där intrigerna tvingar honom välja väg.

Bättre försök andra gången?

Den första filmen tyckte jag var lite av ett halvhyfsat verk, tyvärr kraftigt nedtyngd av dåliga skådespelarinsatser och riktigt uselt soundtrack. Hur har nu Peter Flinth lyckats med denna del, vis av erfarenheterna efter den första delen?

Bättre!

Jovars, jag tycker denna andra del är starkare än den första filmen. Dels så har man tonat ner de värsta hjältetrumpeterna och dels lyckats lyfta skådespeleriet lite grann - inte tillräckligt, men lite grann. Sofia Helin är inte dålig, men är riktigt blek i rollen och inte i närheten av böckernas starka kvinna. En glädjande sak som skiljer rejält från förra filmen är dock att Morgan Alling nu gör sin (väldigt lilla) roll som Arns storebror riktigt, riktigt bra.

Hög klass

Delarna som håller hög klass är fotot - igen, kostymering och sminkningen. Jag sörjer fortfarande att man inte valde att prata med autentiska språk - de scener där man håller sig till detta växer direkt, blommar ut och känns trovärdiga på ett helt annat sätt.

Fantastisk - och kanske början på en stor karriär?

Och när jag pratar om scener som blommar ut så måste jag nämna Milind Soman i rollen som den vise och rättvise Saladin - Al-Malik An-Nāṣir Ṣalāḥ ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb.
Han är oerhört majestätisk i rollen och han är nog mer eller mindre med i alla scener där samspelet skådespelarna emellan känns autentiskt och bra. Det slår gnistor om honom i alla scener, en mycket, mycket övertygande insats. Tänk att få se honom fortsätta i rollen som Saladin i ett välgjord fortsättning? Saladins liv och gärning är så pass intressant att det säkert skulle räcka till ett antal filmer! :o)

Börjar bra... eller rent av fantastiskt!

Filmen börjar som sagt bra, med stora kontraster mellan mörkt, instängt klosterliv och brännande ljus i öppen öken hos Arn. Men sedan efter de riktigt bra sekvenserna i öknen när man återvänder till Västergötland efter halva filmen så händer något...

Autopilot - check!

Filmen börjar gå på automatpilot och alla större händelser kommer med en onaturlig och konstlad regelbundenhet. Det är så att man känner att man skulle kunna klocka när nästa händelse kommer, så regelbundet känns det. Detta får som följd att större händelser får samma utrymme som de mindre och allt hastas över snabbt och tyvärr o-effektivt. Detta är den stora svagheten med filmatiseringen. Filmen skulle mått väldigt gott av att få röra sig framåt betydligt långsammare och låta historien utveckla sig själv. Istället får vi en oerhört lustig temporytmik i filmen - låt oss hoppas på ett sex timmar långt epos i DVD-format senare? ;o)

Segt och orytmiskt

Hemlandsscenerna är inte bra alls, de känns som förrförra(?) årets halvkalkon 'Snapphanar' - tv-pjäsaktiga och lite konstlade. Ingen av skådespelarna på hemmaplan lyckas göra något av sina roller, utom möjligtvis norrmannen 'Harald Øysteinsson' som spelas förtjänstfullt av Anders Baasmo Christiansen. Lite irriterande är det dock att min bild av honom från böckerna har gjorts halvvägs till en klassisk sidekick i filmen, men å andra sidan är det väldigt få av rollerna som stämmer med bilderna från böckerna.
Det känns nästan som om budgeten runnit ut för filmen och man får hafsa ihop vad man kan andra halvan av inspelningen...

Tappar greppet

Nej, det ganska fasta grepp som filmen fick om mig från början släpps nu totalt och jag börjar så smått längta efter att filmen skall ta slut!
När jag börjar fundera på betygssättning så inser jag att det skulle blivit en svag till genomsnittlig fyra för första halvan, men en svag tvåa för andra delen.
En trea blir således lite svenskt lagom - och rättvist för den delen.


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men blåsning på bio
- Underkänd, näe, inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

29 nov. 2008

Särbehandling anbefalles!

Studie: Vänsterhänta män tjänar fem procent mer än högerhänta.
(Källa.)

What!! Vi måste genast på känt feministmanér särbehandla högerhänta och ge dem kompenserande löneökningar!

Den högerhänta massan har länge nog förtryckts av de vänsterhänta!

UPDATE: Ett par saker bara - dels så är jag själv högerhänt, och dels så är faktiskt 5% någonstans mellan  två och en halv till fem gånger så stor skillnad som man faktiskt ser mellan kvinnor och män i samma yrken... Ganska allvarligt med andra ord...


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

(För-)krossande...

Jag skrev om den stackars affärsexpediten som blev ihjältrampad av ett gäng realisationsgalna kunder igår, idag läser jag att man nu undersöker övervakningsbanden för att hitta de skyldiga...

Jdimytai Damour hade inte en chans när flera hundra upphetsade reakunder plötsligt slet dörrarna från entrén och trängde sig in i butiken.

Inför ögonen på sina hjälplösa kollegor trampades han ihjäl av mobben.

Nu ska polisen försöka hitta de ansvariga på butikens övervakningsfilmer.

(Källa.)

Jag har aldrig trängt mig på det sättet, men jag har hamnat i köer och min erfarenhet är att man inte styr hastigheten framåt själv överhuvudtaget. Det blir ofta trängsel bakifrån, från folk som inte ens ser vad som händer.

Ingen skyldig

Jag tror i alla fall att denna olycka är precis så - en olycka utan någon som är skyldig. Visst kanske man hittar de som trampade på honom, men det är väl i så fall de bakom som tryckte på och tryckte dem över honom som är mer skyldiga? Men samtidigt så såg de knappast vad som hände, så...

Eller..?

Den jag kan tänka mig har mest ansvar är väl i så fall butiksansvariga? De borde veta hur det brukar gå till och skyddsåtgärderna har väl onekligen brustit med tanke på det sorgliga utfallet?


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Mona Sahlin fortsätter sitt segertåg...

Och för alla som har ett uns av ironisk känsla i kroppen efter ha läst min rubrik är helt rätt ute...

Oops...

Mona Sahlin gick ut stort och kritiserade regeringen hårt för att Sverige tappar i internationella jämställdhetsrankningar (World Economic Forums lista Gender Gap Index 2008.). Problemet är bara att någon på sossarnas kansli missade att kolla perioden när man tappade - sid 35 i rapporten - "Data approximately correspond to the years 1998–2006" - och det var alltså således under sossarnas förra mandatperiod i regeringsställning... Ja, herregud vilket stolpskott!

Men låt oss titta åt ett annat håll...

Men, men... Claes Borgström, socialdemokraternas feministiska (inte jämlika) talesman i jämställdhetsfrågor - fick man någon typ av svar ifrån honom? Han måste väl kunna förklara för oss statistikbitare?
- Den nuvarande regeringen har inget grepp om vad jämställdhet är. Man har ingen idé om hur man ska förändra de strukturer som ligger till grund för ojämställdheten. Deras passivitet leder till att jämställdheten går bakåt.
(Källa.)

Men hur i h-e??

Alla dessa klumpiga och ogenomtänkta utspel späder onekligen på min bild av en svag, illusionslös och opassande partiledare.

Att Sahlin är den som kommer vinna valet åt Alliansen är ingen vågad gissning i nuläget alls.

Viktigt med en stark opposition

Oavsett vilket parti, eller block som regerar så är det alltid av högsta vikt att det finns en genomtänkt och stringent oppositionspolitik - i dagsläget är det faktiskt ett stort skämt. Man velar fram och tillbaka, ibland verkar vänstern få vara med, men oftast inte...

Republikaner i regeringen?!

En riktigt rolig, oavsiktlig bisak till just jämställdhetsrankingen som nämdes i början på detta inlägg så fick jämställdhetsministern Nyamko Sabuni utveckla litet kring att finland avancerade i listan p g a att de nu fått ett kvinnlig statschef:

Det skulle tydligen hjälpa, men med den som aspirerar på den posten så ska jag göra allt jag kan för att se till att det inte blir så.

(Länk.)

Varför hatar Nyamko kronprincessan så? ;o)

Offerrollen...

Det att spela ut feminismkortet är inte populärt hos undertecknad måste jag säga...
Skall jag vara ärlig så tror jag att det är en grupp av feministiska kvinnor som kramar Sahlin enkom för att hon är kvinna...

Bara man har äggstockar!

Om igen så struntar feministerna i vad man presterar - huvudsaken är vad man har/inte har mellan benen... Usch och fy! Genusnyktra män som lättare ser prestationer snarare än gender och därmed står det klart för dem att Sahlin är en presterande katastrof och då väljer man ett annat alternativ. Feminister ser med ideologiska genderglasögon att Sahlin är kvinna och bara därför så hon automatiskt rätt person (läs kvinna) på posten.

Enkelt, men nästan outhärdligt sorgligt...


//Zac
PS. På tal om politik så måste jag bara peka på piratpartiets ledare Rick Falkvinges postning om grundvärderingarna inom piratpartiet. Det är f-n nästan så man grinar!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Wow!


I resten av världen kallas det för onani/onanera och de flesta normala, könsmogna människor gör detta regelbundet...

Intressant härkomst

Ordet "onani" kommer från Gamla Testamentet, 1 Mos 38:8-9, där Onan ombeds äkta och skaffa avkomma åt sin döde bror, men när han var med broderns hustru, spillde han sin säd i jorden i stället för i broderns hustru, för att inte ge avkomma åt sin broder. Gud straffade Onan med döden för hans agerande.
(Källa, wikipedia)


//Zac
PS. Rekommenderar hugaligen att läsa igenom artikeln på wikipedia - guud så könslöst och mekaniskt allt blir när det artikuleras akademiskt på papper... ;o)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

RSS erbjudes!

Lite mer om RSS -läsare:

Subscribe with My Yahoo!
Subscribe with NewsGator
Subscribe with My AOL
Subscribe with Rojo
Subscribe with Bloglines
Subscribe with Netvibes
Subscribe with Google
Subscribe with Pageflakes

Klicka på din webbaserade RSS-läsare så kan du prenumerera på min blogg - smidigt och enkelt!

Prenumerera via mail

Jag erbjuder också möjligheten att prenumerera på mina inlägg via mail, d v s man får ett sammanställt mail med mina inlägg dagligen. En bra service och mailen är skitsnyggt formatterade måste jag säga! :o)

Titta nere till höger under 'Övrigt' så finns det där en ruta.
Prenumerera via mail:

Mata in din email-adress :

Levereras av FeedBurner


Så är du inte intresserad av mina RSS-flöden, så passa på att anmäla dig till mina mail istället! Det går att avregistrera sig utan problem.


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fildelning skadar skivbranschen!

Man måste lida av ganska grava skygglappar och en något schitzofren världsbild om man tror IPRED-lagen är rn fråga för/emot fildelningen. Fildelningen är ett faktum, den kommer nu möjligen att skrämmas ut i darknets där det plötsligt i princip blir omöjligt att spåra trafiken. 

Flyta med?

Man kan i det läget välja att försöka stänga ner allt, eller lära sig leva med det - eller t o m utnyttja det?

Flera svenska band har numera speciella forum där hugade fans får betala medlemsavgifter för att få direktkontakt med bandet och få tillgång till de nyaste låtarna först. En modell som är tilltalande på alla plan tycker jag personligen, måste vara lite av en dröm för musiker/kompositörer - direktkontakt med sina fans?

Vi har bara hunnit skrapa på ytan än så länge, det är i princip orörd mark detta - möjligheterna är enorma!

Av med skygglapparna

Det är dags mer en realitycheck för industrin idag. Utbudet av musik har t ex aldrig, aldrig någonsin varit i närheten av den storlek som det är idag. Konkurrensen med andra media har heller aldrig varit större - skivförsäljningen minskar också i hög grad för att konsumenterna lägger pengarna på ex:

 • film
 • kläder
 • resor
 • spel
 • konserter
 • tv-kanaler
 • porrsiter
 • böcker
 • utbildningar
 • etc etc etc

Kommersiell (skit-)radio

Sedan kan man växla mellan ett antal kommersiella radiokanaler som pumpar modern hitlistepop hela dagarna. Förr köpte man plattan för att överhuvudtagen få chansen att lyssna på denna typ av musik, det fanns en hunger efter hits, trackslistan... Idag är det bara att slå på radion och vänta i 10-15 minuter så har de garanterat spelat skiten. Alltså finns det överhuvudtaget inte alls samma underlag för att köpa skivan längre, och det är en mycket stor orsak till att skivförsäljningen minskar. Men branschen vägrar att ta in att tiderna förändrats utan att det är fildelningen som ligger bakom.

Ohederliga eller korkade?

Är de rakt igenom ohederliga eller bara korkade? Och vad skall man tro om de som går på struntpratet?

Men nej, hela skivbranschen mobiliserar och jubilerar tillsammans med nyttiga idioter för att man inte har samma ökningar som rekordåren då vinylskivor såldes parallellt med cd-skivorna - många som uppdaterade sina skivsamlingar genom att köpa cd-versioner av sina gamla vinylplattor vilket givetvis boostade försälningssiffrorna rejält.

Fildelning skadar skivbranschen!

Så nej, jag tror personligen att den största skada som fildelningen gör för film-/musikbranschen är att de ger en tydlig fiende och därmed fullständigt omöjliggör vidare utveckling baserat på hur omvärlden förändrats.

Man stirrar sig blind på ett upplevt problem och under tiden som man är fastfryst i problemställningen går livet vidare och springer förbi. Musikbranschen har gjort så i en bra bit över 100 år nu...

I dagsläget kan man klokt uttrycka:

Det enda rimliga sättet att "mildra" lagförslaget är att skivbolagen inte ges rätt att agera privatpoliser.

Det går inte mildra smaken och doften av skit... fast det gör man ju inte heller mer...

Mångfald!

Läs och lär:

"De små, oberoende skivbolagen har blivit 300 procent fler de senaste sju åren. Låga omkostnader, billig inspelningsteknik och internet gör det enkelt att starta eget. Att bedriva sin verksamhet via nätet innebär mycket låga driftskostnader - och enorma spridningsmöjligheter."

"– Att väldigt få kan leva på musik är inget nytt, så har det alltid varit. Men i och med internet har betydligt fler en chans att nå ut. Är det inte bättre att många kan få en liten inkomst än att några stora artister med uppbackning från bolagsjättarna tjänar massor, som det varit tidigare?"

Och det är exakt därför som de stora skivbolagen (och andra) är så skiträdda för utvecklingen - de tappar kontrollen, de kan inte längre styra in sina kunder på de stora stjärnorna som är lättpromotade för skivbolagen.

Mer idiotier...

En eloge förresten till vår regering som gjort tummen ner till ett tokidiotiskt förslag om att förlänga upphovsrätten från 50 till 95 år!? Att man ens har föreslagit detta visar på vilket världsfrånvänd, pervers syn på skapande man har... Dessutom har de skjutit upp IPRED-dumheterna också. Jag tror och hoppas att det handlar om att dåligt insatta riksdagsledamöter nu börjar inse vilkem obehaglig hydra som upphovsrättslobbyn har fött upp...

Låt oss tänka ett steg till...

Det är en annan sak - man anklagar nu The Pirate Bay för medhjälp till upphovsrättsbrott när du hittar samma sak via Google. Jag föreslår således att vi i samma anda anklagar vägverket för medhjälp till rån varje gång rånare tar sin tillflykt via asfaltsvägar, eller posten för terrorbrott när de vidarebefodrat en brevbomb... Det är klart som f--n att oskyldiga drabbas! För att inte tala om andra kriminella element som lär kopiera dessa utpressningsbrev och passa på att skicka ut inbetalningstalonger till mängder av människor. Många lär betala...Förvirrat blir bara förnamnet...

Mer intressanta tankar

Jag tycker det är dags för en bodelning. Om vi alls skall ha skattestöd till kultur (vilket är problematiskt på flera sätt) – borde inte det i så fall bara gå till artister, filmare, författare och andra som fritt upplåter sina verk till allmänheten?
Om alla tvingas vara med och betala – då borde alla också få del av resultatet.
(Källa.)

Och jag håller helt med. Finkulturen har satts på höga (dyra!) hästar länge nog.

Lyssna IPRED-förespråkare i "branschen"

Släpp hörnflaggan - spelet är igång sedan länge - och man gör inga mål från sidan av plan.//Zac

PS. Andra om IPRED - en test:


(Snacka om att det engagerar!)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vilken tatuering!

Skulle jag tatuera mig - och det skulle jag aldrig - men om, då skulle jag nog vilja ha något i stil med denna:
(Källa - klicka på bilden)

Bilden, eller rättare sagt tatueringen, föreställer Stephen Hawking, en av de stora inom kosmologi och kvantgravitation. Men det slutar inte där, utan i grönt under vår fysikers anlete sitter ett citat, från en av världens roligaste filmer; 'Life of Brian':
He's not the messiah. He's a very naughty boy.
:o)


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

28 nov. 2008

Rea-mobb

Jag vet inte vad jag skall skriva om nyheten om en stackars (underbetald, antar jag) expedit som krossades av inrusande, rea-jagande kunder:

En anställd på Wal-Mart i Valley Stream på Long Island, NY, fick sätta livet till under årets stora readag i USA, känd som ”Black Friday”.

Den 34-årige mannen kom i vägen när den köpsugna mobben trängde sig in i butiken precis efter öppningsdags, klockan fem på morgonen.

Visst ser jag en viss, svart humor i det hela, men det är så oerhört sorgligt och tröstlöst att man bara blir tom och mållös... Av alla onödiga sätt att sätta livet till så är nog detta ett av de sorgligaste. Usch.


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nyttiga idioter inom kultursektorn


(Klicka på bilden för källa, hittade den dock själv först här och sökte mig bakåt sedan.)

Jag lyfter upp ett klokt inlägg från Buurd, en kommentar på inlägget 'Jag vill fortsätta stjäla?':
Det är bara så att om 6-12 månader använder alla datorer krypterade anonyma nätverk så att pedofilerna äntligen kan dela på barnbilder utan att riskera upptäckt. Jag antar att det bara är att grattulera dem till en framgångsrik lobbying.

Trist att lagstiftarna inte ser orsak och verkan.Trist att folks vilja att spara några hundralappar kommer att ge brottslingar total frihet på internet. Men att tro på en annan framtid är naivt.


Visst är det så, Buurd. Det går inte stoppa, det har man också märkt i andra länder med hård och rättsosäker lagstiftning. Men nu verkar det som om IFPI för andra gången i Danmark får smäll på fingrarna - undrar om inte det borde tas med i beräkningen kring vår egen orättssäkra lag ?

Barnporr!

Undrar förresten hur det känns i antipiratkretsarna att till slut få barnporrsargumentet slängt i sitt ansikte? ;o)
Gudarna skall veta att de använt det gång på gång för att kleta ner piratbyrån och kanske framför allt TBP (The Pirate Bay).

Polistat - ett fritt internet

Om alternativet till en ren polisstat som kontrollerar människors tankar och handlande - och vågar jag nog påstå - rubbar ett stödben för demokratin i sig, om alternativet till detta är ett insynsskyddat internet där brottslingar handlar fritt så låt så vara!

Lärdomar

På andra sidan östblocket hade man förr världens mest effektiva polissstat - och brottsligheten frodades överallt - utom i statistiken... ;o)

Nyttiga idioter

Trist att stora delar av kultursektorn agerar nyttiga idioter för en polisstat, speciellt ironiskt är det när kulturen månne är (var!) en av de största motståndarna mot begränsningar av fria tankar... Men förutom en nedgång så kommer lagen inte göra någonting.

Inte en spänn till!

Personligen så finns det så mycket fri kultur att tillgå att jag inte tänker bidra till några intäkter för denna perverterade - och fiende till det fria ordet - bransch/branscher.

Det är ett högtidligt löfte - jag tänker inte bidra till att industrin får in mer pengar genom att på ett oerhört rättsosäkert sätt stämma sina egna kunder. Jag kommer således enbart ge bort skivor/media som jag kopierat av mina egna - något jag och alla andra (än så länge) har lagstadgad rätt till att göra.//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

FRA och omvärldskoll...

Christian Engström skriver om en SR-nyhet att FRA dök upp för att ragga presumtiva datorkunniga unga förmågor på Dreamhack. Problemet är bara att det är just datorkunniga och driftiga ungdomar där vilket gjorde att FRA blev utbuade. En till synes ganska roande nyhet, sedan kommer tvivlen, mycket väl uttryckt av Engström:
Hur dålig pejl på världen vi lever i får en spionorganisation egentligen ha innan till och med de styrande politikerna upptäcker att någonting är väldigt fel? Är det verkligen den här typen av tomtar som vi vill ge närmast obegränsade befogenheter att avlyssna oss svenskar och dela med sig av informationen till främmande makt enligt eget skön?

Ja, vad sjutton har man för omvärldsanalytiker när man skickar ut representanter till ett möte där medvetenheten om de rena rättsövergrepp som FRA gör sig skyldiga till är oerhört hög?? Vilka nissar!

Läs mer av mig

Jag har skrivit mer om både FRA och IPRED...

Om Dreamhack

DN
SvD, SvD1, SvD2 o SvD3

//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vilka hönshjärnor!

Tja, vad sjutton skall man säga?

Djurättsaktivister slog till mot en hönsfarm i staden Närpe i västra Finland natten mot fredag.

Men istället för att befria djuren kvävde man av misstag 5 000 höns till döds.

(Källa.)


//Zac

Se upp med frukt o grönt

Det är dags att se upp med grönsaker och frukt - det är för det första inte alls lika nyttigt som man tror, och naturligt? Nope inte alls!

Mer om frukt

Kolesterol!

Nu är det dessutom en ny giv vad gäller kolesterolet, dels är det inte så viktigt att mäta längre - utan man är mer orolig för inflammationer som kolesterolet skall vara upphov till...

Mer fett

Men det blir mer och mer fokus på fettätandet och då handlar det inte om minimering i första hand...

Debattartikel!

Dr. Annika Dahlqvist har en debattartikel i Expressen idag - riktigt bra:
Livsmedelsverket vägrar inse fakta
Byt ut Inger Andersson, generaldirektör för Livsmedelsverket, kräver läkaren Annika Dahlqvist och författaren Per Wikholm. "Allt fler ser ett samband mellan den fetmaepidemi som drabbat stora delar av världen och att fett i stor utsträckning ersatts av snabba kolhydrater." " Livsmedelsverket behöver en ny ledning som har modet att erkänna att dagens kostråd har en svag vetenskaplig underbyggnad."

//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

27 nov. 2008

Mer förvirrad än någonsin...

Jag blir så vansinnigt trött på Gudrun Schymans eviga vantolkande av verkligheten... Nu tror hon att Mona Sahlin tappar så pass med väljarsympatier för att hon är kvinna...
Jag kan avslöja en sak - hon tappar väljare för att hon är en usel partiledare - inget annat.

Särbehandlas

Som nybliven partiledare blev hon [Schyman, min amn] bedömd på ett annat sätt än männen.

– Man pratade mycket mer om mina kläder, om att jag hade högklackat och var ensamstående mamma. Man personifierar kvinnorna på ett sätt som man inte gör med männen. Det dröjde länge innan medierna skrev om vad jag faktiskt ville politiskt.

 Visst blev hon behandlad annorlunda - det märktes t ex när hon offentligt pinkade på golvet under en biopremiär-kändisfest på Grand - hade en karl gjort det... Hua! Dessutom blev hon behandlad med silkesvantar när samtliga journalister som bevakade politiken visste om hennes enorma problem...

Gud så förminskande!

Och inte kan man prata klarspråk heller:
Jag ser att Mona Sahlin lastas för att socialdemokraterna går tillbaka litegrann i en ny undersökning.
(Min kursivering)

Litegrann?! Det är väl det största och snabbaste tappet i mannaminne?? Snacka nyspråk! Iofs skrevs detta av Anders Ehnmark som knappast kan ses som en neutral skribent - men det är faktiskt pinsamt...


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ooops!

Girighet betalar sig inte! ;o)


//Zac

26 nov. 2008

Jag vill fortsätta stjäla?

Vad faan vet John Nordling om mig? Han påstår - nej, skitsnackar menar jag:

Motståndare till Ipred-lagen menar bland annat att den ger större befogenheter till privata företag än till polisen. Dessutom menar vissa att det är fel att kalla den olagliga fildelningen för "stöld" och att upphovsrättsinnehavarna trots fildelningen tjänar pengar. Men detta är argument som John Nordling inte har mycket till övers för.

– Det är dåliga argument från folk som vill fortsätta att stjäla. Piratkopieringen handlar om stöld och är i grunden fel. Det är inte tillåtet att piratkopiera kläder heller, även om originalplagget inte försvinner. Men där är det helt uppenbart att det inte är tillåtet och det tar man på största allvar.

Jag är motståndare, ja

Jag håller helt med "motståndare till Iped-lagen";
 • Den ger större befogenheter till privata företag än polisen
 • Det är inte stöld att illegalt fildela
 • Musik-/film/bokbranschen tjänar enorma pengar trots den tänkta förlusten

Och för detta så kallar John Nordling mig en tjuv som vill fortsätta stjäla!?
Mödosam tankeverksamhet bakom skitkastningen... En av oss två hyser respekt och hänsyn till rättssamhället och demokratiska rättighter - och det är inte du... Själv trodde jag att Jan Guillou lyckades träffa den absoluta botten igår, om än underhållande - om det inte vore för att se en litterär och journalistisk gigant upprepade gånger dra ner byxorna på sig själv...

Och på tal om dra ner byxorna...

Man kan råka försäga sig om vad lagen egentligen handlar om...Ta t ex Universals vd Per Sundin som uttrycker åsikter i en chatt som kanske borde stämma till eftertanke:

Trådlöst: Hej jag avänder min grannes trådlösa nätverk. Blir det han som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Det stämmer! Att idag inte skydda sitt trådlösa nätverk med tex inloggning är väldigt osmart. Mvh Per

Uppenbart skiter de i om någon är skyldig eller ej, det handlar således enbart om utpressning... Låt polisen sköta polisutredningar om sådant som är straffbart och olagligt.

Gamla och trötta?

Medelåldern på de som skrev under uppropet är 46 år - knappast framtidshoppen inom musikbranschen? Snarast mätta gamlar jyckar som vill leva på gamla meriter. Hot räcker inte långt...

Jag menar inte på någon åldersdiskriminering - själv lyssnar jag nog mest på musiker kring 65år... Det jag menade är att det knappast handlar om de musiker som skall stå för tillväxten inom musiken framledes. Detta är förra generationens musiker som inte förstår sig på utvecklingen och därför omfamnar en oerhört rättsosäker lag som de tror skall hjälpa...

Ohederligt!

Skall vi återgå till artikeln i sig så undrar jag var de har fått "60% minskning av svensk musiksektor"? Månne har de ånyo mätt mot rekordåren när CD:n slog igenom då folk köpte dubbelt och bytte ut sina gamla vinylskivor mot CD-diton? Alla siffror jag sett handlar om ökningar snarare än minskningar? Att fara med ohederlig fakta är knappast något som styrker deras sak. Jag vågar nog mig på att påstå - utan direkt täckning - att musiklivet aldrig någonsin varit så omfattande och omväxlande som nu - trots denna påstådda 60% minskning...

Ökar snarast!

Fildelning ökar uppenbart kulturspridningen, eller hur skall man tolka det?

Förr gav man ut böcker för att göra pr för sig och sedan åka på föreläsningsturnéer.

Perspektiv

Jag citerar två stycken ur UNT som har ett intressant perspektiv på IPRED-lagen:

"Invändningarna mot IPRED är många. Att låta privata företag sköta polisens arbete är vanskligt. Det är omöjligt att avgöra vem i ett hushåll som har fildelat. Trådlösa uppkopplingar med räckvidd över enorma ytor gör problemet oöverblickbart. Erfarenhet från länder med liknande lagar, som Danmark, visar att nöjesbranschen ägnar sig åt massutskick av brev där människor krävs på tiotusentals kronor för att de inte ska bli dragna inför rätta. Ofta är breven utskickade utan att det finns några bevis för att upphovsrätten kränkts över huvud taget."

..

"Liksom den tidigare Renforsutredningen, utgår IPRED från två saker. Först och främst att upphovsrätten ska förbli exakt som den är i dag, skriven för en värld som utvecklingen lämnade bakom sig för tio år sedan. I stället för att anpassa upphovsrätten till den förändrade världen vill man tvinga världen att anpassa sig till upphovsrätten. ... Låt därför debatten handla om hur upphovsrätten ska utformas för att skydda kreatörernas rättigheter givet hur världen ser ut, och lämna frågan om distribution åt marknaden.".

Låt oss cemetera det gamla och stämma det nya...

Ipred-lagen skjuts upp?

Flera siter rapporterar om att lagen nu skjuts upp efter det att man inte kommit överrens inom alliansen. Är det minoriteten av äkta liberaler inom fp och c som nu äntligen förstår vidden av denna lag? Beatrice Ask hållning är dock fortsatt hård...


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Nya Ice Age!

Vad skall man lära sig av detta? Lita inte på kvinnor? ;o) Skämt å sido, det blir sannolikt en riktigt rolig film av 'Ice Age: Dawn of the Dinosaurs' tror jag. Här kommer en teaser: //Zac

25 nov. 2008

En besatt Guillou...

Hur skall man annars tolka hans oerhörda, lätt aggressiva och styvnackade omhuldande om en lag som ger en privatorganisation större rättigheter än polisen?

Mysko... Någon som kämpat emot statliga övergrepp tycks helt överse med grundmurande av systematiska övergrepp mot den lilla människan.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Korkat lagförslag!

Oj så dumt det kan bli - att svenska lagar skulle gälla för svenskar utomlands?
Och om vi vänder på det hela?
Varför inte låta sharialagar gälla över svensk lag för de som kommer ifrån Saudiarabien?
Vad sjutton tänker en del politiker med - och vad röker de egentligen i riksdagen? Och var kommer all denna moralpanik ifrån??

Kollektiv skuld

Förslaget är nästan lika korkat som att vi män som grupp skulle ta kollektivt ansvar för vad kriminella dumdjävlar till idioter gör... Till skillnad från dumfeminister som vill peka ut alla män som potentiella våldsverkare så vet vi andra, vettiga, att det generellt handlar om en mycket tydlig liten, marginaliserad och missbrukande grupp.

Usch och fy!


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Svar på tal!

Efter Professor McClaude's ensamma solokorståg mot sina antagonister (hela världen enligt honom själv) så får han i pappersbilagan svar på tal - eller svar och svar - det är egentligen piskrapp tryckt på papper:

Men Claude Marcus tycker att vår rapportering från New England Journal of Medicine är "vulgärjournalistik", enligt vad han skrev på DN Debatt i söndags.

Själv har Claude Marcus publicerat 27 artiklar som finns registrerade i den medicinska databasen Medline. En påfallande stor andel är debattartiklar i Läkartidningen, där han bland annat går till storms mot dieter med en högre andel fett.

Men själv har Claude Marcus inte utfört några kliniska studier som jämför olika bantningsdieter. Hans forskning handlar bland annat om ungdomar med svåra genetiska störningar i ämnesomsättningen och om ansiktsformen hos överviktiga.

Ingen av hans studier har publicerats i medicintidskrifternas toppskikt New England Journal of Medicine, The Lancet eller Jama

Claude Marcus debattartiklar och angrepp på svenska journalister tillför ingenting i den viktiga frågan om vilken kost som bäst kan skyddda svenska folket mot övervikt och fetma.

Det gör däremot välgjorda studier i världens ledande medicintidskrifter. Och dem kommer Dagens Nyheter att hårdbevaka även i fortsättningen.

(Förtjänstfullt nerskrivet på http://mikael.jansson.be)

RAPP!

Jag håller med Karin Bojs - Claude Marcus uttalar sig uppenbarligen om sådant han inte har någon forskarerfarenhet om. Jättebra att det nu fokuseras på detta.

Okunnig eller omedveten?

Att han dessutom tycks antingen vara omedveten om resultaten i de stora undersökningarna, ex 'Women's Health Initative' och den israeliska studien om bantning, som publicerades i somras och som han själv hänvisat till flera gånger, är bara häpnandsväckande...

Eller ojuste?

Eller undanhåller håller han helt enkelt det för att det inte drar jämt med hans egna linje? Extra upprörande är det när man inser att en sådan person sitter med vid utformningen av kostråd.

På med sökarljuset bara, vetenskapsjournalister!


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

24 nov. 2008

Låt oss gå hela vägen!

Vi tvingar ICA berätta om kunderna som handlat groggvirke... Varför inte låta Vin och Sprit göra husrannsakan efter hembränt? Ganska bra liknelse om man förutsätter att man bränt efter deras recept (d v s kopierat)... :o)

Stora mot de små

Lite som bluffakturorna som alltid dyker upp framåt semestertider, fast då är det lurendrejare som går på småföretag, i IPRED's skugga så är det multinationella företagsgrupper som stämmer den lilla människan. Fantastisk lysande framtid måste jag säga.

Mer idéer

Det finns säkert fler områden vi kan låta privata intressegrupper komma åt?

Kondomförsäljning lämnas ut till katolska extremister, handlarna själva kan utreda, döma och kräva straff för snatterier, försäkringsbolagen tar hand om hela utredningen på samma sätt vid svindleri etc. Och ROKS tar givetvis hand om misstänkta våldtäkter - eller knuffar av manliga individer i matköer...

Slå tillbaka!

Vilken underbar värld vi skulle leva i! Men författarna och låtskrivarna skulle sitta helt säkra - eller så får jag som jag vill, med en intresseorganisation som kräver pengar från STIM för att man tvingats lyssna på skiten offentligt, i t ex varuhus, eller restauranger.

En typ av skadereglering, eller skadefond rent av... ;o)//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Korkad moralpanik

Något bland det värsta jag vet är moralpanik...
Usch! Som tur är så är det en del som står upp mot dumheterna...
Bara för att något erbjuds så måste man inte kasta sig över det... Jag tycker t ex inte om sådant däringa påskgodis - godisägg - så om det ligger sådana framme så behöver jag faktiskt inte ta av dem. Samma sak med erbjudanden på hotellrummet...

Jag citerar mig själv ifrån 'Platt som en bräda...':

Världen är sjuk - feministiskt sjuk

Tur att vi har kommunis... f'låt - feminismen som ideologisk kompass som kan förtälja för oss förtappade om vikten av (feministisk) moral och (feministisk) etik. Tänk vad hemskt om alla skulle få välja själva...
Alexande Bard har helt rätt när han säger:
”Det är hotellgästerna själva som ska avgöra om de vill titta på porrfilm eller inte. Det ska inte politiskt korrekta skrikhalsar som inte bor i eller betalar för det aktuella hotellrummet få avgöra.”

//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Polis, polis upphovsrättsmilis...

Frågan om IPRED-lagen är egentligen inte en fråga för/emot piratkopiering, det handlar om riktigheten i att ge en intresseorganisation polisiära rättigheter - och det är väl klart att ingen vettig människa är för det?

Proportionalitetsprincip

Polisen får inte begära ut personuppgifter såvida inte brottet kan ge fängelse, och ringa fildelning anses inte kunna ge fängelse. Det är ett helt normalt förfarande i normala rättsstater, en typ av proportionalitetsprincip.

Polisen skall t ex inte kunna känna efter i din ändtarm efter bevis då du gått mot röd gubbe... Eller söka igenom din lägenhet om du kastat en stekpanna i pappersåtervinningen - men nu plötsligt skall privata intresseorganisationer få mer långtgående rättigheter än polisen??

Hua!

Är man normalt funtad liberalt demokratisk så ser man givetvis det fullständigt oacceptabla i detta... och det är precis så enkelt - oavsett hur illa man tycker om olaga fildelning i sig.


Brott skall utredas av polis, punkt! En ganska självklar del i en demokratisk rättsstat.

 


//Zac


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Läsarna vettigare än skribenten!?

Jo, i Guillous något förvirrade och oerhört dåligt pålästa krönika så verkar läsarna ha bättre koll på vad som är vad... Drygt 60% inser skillnaden mellan stöld och brott mot upphovsrättslagen...
Han kan t ex läsa lite i ledaren i AB, där man iofs inte heller förstår grundläggande juridik fullt ut, men som har en bra slutkläm:

I sin iver att stötta den frustrerade industrin går Beatrice Ask längre än EU-direktivet. Men det går inte att tukta en hel ungdomsgeneration så där i efterhand. Låt polisen jaga de stora fildelarna, så kan industrin ägna sig åt att ta fram nya, mer moderna sätt att tjäna pengar.

Läs mer

Besviken!

Jag blir oerhört besviken på Guillou, som jag dock normalt långt ifrån alltid helt sympatiserar med - sällan har varit så här långt ute i ogjort väder.
Snälla läs på och kom med förnyade krafter...


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

23 nov. 2008

Svenskkontrakt? Whot?

Svenskkontrakt? Vad sjutton skall det bestå av?
 • Jag har förstått att de måste tala svenska men om de inte är språkbegåvade, hur dålig svenska är ok?
 • Hur många gånger får de pröva? (Three-strikes-and-you'r-out?)
 • Måste de bli kristna? Protestanter, eller räcker det med katoliker?
 • Måste de verkligen äta svensk mat? (Pölsa!?)
 • Hur mycket av den svenska demokratiprocessen måste de kunna redogöra för?
 • Måste de lova att inte ta del i den demokratiska debatten om de har andra ideer än de allmänt rådande?
 • Måste man helt enkelt lova att lämna allt man höll för rätt och riktigt hemmavid bakom sig?
 • Skall man helst ta ett svenskt namn - kanske ett rationellt Sven-1, Sven-2 etc?
 • Måste de lova att inte gifta sig med någon hemifrån?
 • Måste de ha töntiga shorts och skrikig skjorta på sommaren, alternativt träningsoverall och träskor?
 • Måste de flytta in i svenska områden och lova att klippa gräset så att det möter det allområdande minimikravet?
(Från mitt inlägg, 'Dumheter och rasister')

Läs mer

DN: M: Svenskkontrakt för invandrare
DN: Moderaternas invandrarkontrakt splittrar s
DN: Ulvskog: Löser inga problem
DN: Sabuni: Viktigt med kunskapen
SvD: M: Svenskkontrakt för invandrare
SvD: Medborgarskapet borde uppvärderas
SvD: M vill skärpa krav på invandrare
AB: "M vill positionera sig"
AB: S splittrat om M:s invandrarkontrakt


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Bara för dig, Marcus McClaude!

Först vill jag passa på att tacka en alldeles speciell person:
Tack Marcus,
du har nog gjort mer för folkhälsan nu med denna debattartikel än resterande gänget på SLV sammantaget under alla dessa år!

Imponerande och onekligen värt en mycket stor eloge!

Kunskapslyftet!

Jag trodde nog aldrig att jag skulle lägga ut något annat än ren underhållning, korta video o dyl på min blogg. Men för att hjälpa stackars Prof. Claude Marcus efter den lite tillkortakommande debattartikeln i DN en massa bashing i bloggsfären.

I'm so lonely...

Vi LC:are anklagas ofta över att vara ensidiga men det är viss skillnad på att vara lite klädsamt - och hälsosamt - ifrågasättande i en privat blogg och öppet paranioda - och väääldigt ensamma - på DN-debatt…

Vilket självmål! Ett s k "McClaude"?

Klart är att samtliga förbannade vetenskapsjournalister nu gräver som djur - och det är inte LC-etablissemanget som kommer överösas med skiten som kommer fram…
Resterande bunkergäng på SLV stängde nog portarna noggrant efter "McClaude"fort SLV... ;o)

LC-stalkers

Stackare som förföljs av pålästa stalkers, som läser rapporter och inte bara läser sammanfattningarna:

(Hoppas jag inte missat någon!)

Njut!

Så nu ruckar jag som sagt på min outtalade princip och kör en oerhört intressant - och långt - föredrag av Gary Taubes. Lyssna och lär Claude:


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Skivbranschen m fl måste vara galna!

Vi får börja med att slå fast att vi lägger mer pengar än någonsin på kultur;

att plastbitar med musik på har blivit omoderna är kanske tråkigt för den del av branschen som enbart bygger på att förmedla just sådana, men faktum kvarstår - musikbranschen som helhet går bättre än någonsin.

Lagändringar, integritetsinskränkningar, skatteändringar...

Jag skulle förvånas mycket om man gjorde lagändringar, integritetsinskränkningar, skatteändringar etc för att hålla liv i gaständarna - d v s de människor som gick runt och tände gaslyktorna och som fick se sitt levebröd gå åt pipsvängen när resten av samhället utvecklades framåt och gick över till ellyktor. Nu haltar iofs jämförelsen i helhet eftersom det idag är olagligt att dela med sig av upphovsrättsskyddat material, men jag tror poängen/jämförelsen i att till varje pris hålla liv i en dödsdömd bransch medelst vilka metoder som helst går fram i alla fall... 

Mord!

Jo, vi kan väl också börja med att slå fast att det aldrig någonsin handlar om stöld, det handlar om brott mot immaterialrätten - inget annat.

Skall vi ha syftningsglidning så kan vi med samma retorik lika gärna börja kalla det för uppsåtligt mord el dyl...

Yrvaket och förvirrat - och döende...

Sedan är det en yrvaken musik(skiv)bransch som skriker i högan sky efter att inte lyckats ha dödat den digitala musiken.

Är det någon som minns att man ville - och först lyckades - att få till ett förbud mot MP3-spelarna?

Listan på dumheter för att slå vakt om sina egna intressen kan göras lång:

 • Förbud mot MP3-spelare
 • Straffskatt på inspelningsbar media
 • S k högtalarskatt
 • Förbud mot inspelningsbara media
 • Förbud mot synthesizers(!)
 • Förbud mot alkoholförtäring på diskon
 • Skatt på uppspelning av inspelad musik (man slog vakt om livespelningar v s discotek)

*trött*

Jag orkar inte ens fortsätta, men det finns rejält med ytterligare dumheter.

Vad vi ser är en bransch med noll visioner om hur musikkonsumtionen skall komma att se ut i framtiden, man är enbart intresserad av att låsa fast och stå still i ett lukrativt nuläge. Så utan att tveka kan jag säga att de har lagt grunden till sina (delvis upplevda) problem själva.

Maffian kommer!

Jag hoppas verkligen att Beatrice Ask är felciterad i AB, annars säger hon i klartext att lagen faktiskt handlar om statligt godkänd utpressningsverksamhet:

"Men lagen ger skivbolag och andra en möjlighet att kontakta en person som de har fått id på och säga: Vi har förstått att du använder vårt material, och därför föreslår vi att vi kommer överens om en ersättning. Det öppnar för en dialog, diskussion och en överenskommelse mellan kunder och producenter. Det tror jag är bra."

För att tala klarspråk själv - det tror inte jag!

Någonstans borde alla med minsta lilla rättskänsla inse att detta är fullständigt fel väg att gå. Men Alliansen har inte lyssnat vad gäller FRA, och de lär tydligen inte lyssna vad gäller IPRED heller...

Privatpolis!

IPRED-lagen ger en lobbyindustri polisiära möjligheter, det borde varje rättskaffens människa vända sig mot, inte bara antipedofiler. Brott är polisens sak att utreda. I USA ligger idag en grupptalan mot exakt motsvarande maffiametoder. Det är ett jätteproblem med brev där man kräver pengar för något som inte går att styrka som brott, annars väntar civilrättsligt efterspel och enorma skadestånd... Faktum är att jag ser ingen skillnad alls på detta och ren maffiaverksamhet.

Låt oss dra upphovsrätten i absurdum...

Jag tycker å andra sidan också att fotografer inte skall ha rätt till att sprida bilder på vem som helst. Motiven tycker jag också skall ha upphovsrätt till korten, men det är min personliga åsikt.
Så varför inte låta all typ av upphovsrätt fullständigt sluka allting - upphovsrätt är ju tydligen grunden för allt skapande - mitt hus är mitt hus och får automatisk upphovsrätt till alla bilder som tas på det, min röst, mina meningar och min utandningsluft borde ta mig tusan också delvis tillhöra mig... ;o)

Eller vänta...

Upphovsrätten är delvis redan ett absurdum...

Testa att trycka och ge ut en musik-cd... - CD-tryckerierna kräver att du har ett intyg om att du gått med NCB/STIM, d v s kräver att du överlåter delar av dina rättighter på dem; kom inte och snacka om en fri bransch... Dock får du, om du trycker minst 500ex, slippa betala NCB-licens för de första 250 exemplaren - förutsatt att du enbart delar ut dem gratis... (länk)

Monopol

Oavsett så har skivbranschen självt sett till att man har ett monopol på tryckta musikCD-skivor. Jag kan inte se att det är allt annat än en liberal syn att försvara monopol på det sättet. Klart är att branschen är fullständigt livrädd för nya tidens sätt att distribuera... Synd bara att man har bedrivit ett så pass effektivt lobbyarbete att alla tror att man måste ge upp stora delar av rättssäkerheten och den personlig integriteten för att hålla denna döende bransch vid liv... :o(

Anpassning!

Om nu ingen är villig att betala för ett verk så skulle jag rekommendera att man låter den ligga i byrålådan hemma i kammaren. Det är nämligen det enda sättet att garantera att ingen utnyttjar den surt förvärvda tiden, genom citat eller något annat.

Hade jag varit en upphovsmans imaginära kläder så hade jag släppt verket gratis och låtit den göra reklam för en föreläsnings-/konsertturné eller något liknande.

Det går nämligen att flyta med tidens strömmningar utan att hela tiden kämpa emot...

Det är nya tider, med nya kanaler till presumtiva kunder - tråkigt för de som inte vågar/orkar anpassa sig - en guldgruva för de som passar på.

Det gamla är dött, länge leve det nya.

Säkerhet?

Man har ingen som helst koll på vem som laddat ner en digital kopia sina verk - oavsett hur många IP de kan stoltsera med.

Kanske får man napp på ett IP som tillhör en förening - stäm dem i så fall - eller en teknikokunnig person med ett öppet trådlöst nätverk. Min kollega gjorde en snabb bilfärd med en bärbar igenom staden hemma - i runda tal så var det 2-3 helt vidöppna trådlösa nät per kvarter... Men stäm skiten ur alla bara - det är rättsäkerhet om något! Ta och skicka brev till resterande i kvarteret också - det är säkert någon som blir tillräckligt rädd för att betala, trots att de är oskyldiga... Eller förresten varför inte stämma ett barnhem med svältande, föräldralösa barn?

Läs på!

Eftersom många tycks vara ganska okunniga om situationen i och kring mediabranscherna så kan ni passa på att läsa en neutral analys av branschens utveckling och framtidsförutsättningar, eller 'Kulturskymmning inställd', eller varför inte lite statistik över 'Upplevelseindustrin'. För er som inte orkar läsa så kan jag berätta att det står ganska tydligt att vi knappast pratar om någon katastrofutveckling eller dylikt. Inget jag anser att vi skall starta några intresseorganisation med >polisrättigheter för...

Dessutom såvitt jag vet så får du inte ens anordna en konsert, ens med egen musik, utan att betala schablonavgift till STIM. Sedan får du tillbaka en del av pengarna - resten behåller de i "administrativa kostnader"...

Vilken frihet - vilken avsaknad av konkurrens?

Utvecklingen går framåt

Jo visst gör den det, och som i alla teknikskiften så har den sina offer. Men som tur är så har inte branschmaffian varit så särskilt effektiv tidigare... Ta omhuldandet av tryckta böcker - tänk om kyrkan fått som den ville när tryckpressen uppfanns - den var ju ett jättehot mot det skriva (läs kristet skrivna) ordet...

Låt dem dö!

Men låt dem sträva bakåt, dammet och inskränktheten blir förr eller senare kvävande och man får stå ensam kvar, längtande till bättre tider då det var ett ensidigt styrande av konsumenterna...

Frihet och demokrati går hand i hand

Jag passar på att citera en av de mer kloka ledamötena inom alliansen, Karl Sigfrid:

"Internet har för det stora flertalet medborgare inneburit en yttrandefrihetsrevolution. Friheten att tala till allmänheten var tidigare reserverad för dem som kontrollerade en mediekanal, men tack vare nätet kan vem som helst till en försumbar kostnad göra information tillgänglig för hela världen."

Klokt och tankvärt - och inte minst så är det en bra fingervisning om framtiden.


Låt oss alla kämpa för den friheten.//Zac


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...