31 juli 2008

Lokal mat

Jag blir så förbannat lycklig av historier om människor som vågar tänka "nytt", som vågar kasta sig ut - och gör det på ett sätt som alla tjänar på:
I mitten på nittiotalet var det krismöte i den lilla byn med drygt 50 invånare. Antalet mjölkbönder hade snabbt sjunkit från tio till tre stycken.
För dem som fanns kvar var det tydligt att det inte gick att försörja sig som småskalig bonde i Jämtland, med långa transportavstånd och andra fördyrande omständigheter.
gick mjölkbönderna i jämtländska Skärvången ihop och bildade Sveriges enda bymejeri. I dag säljer de ost för mer än 20 miljoner kronor per år - och har räddat möjligheten att bo kvar i bygden.
I dag har mejeriet 22 medarbetare. Med mjölk från två getgårdar, med 200 getter i varje, och en kogård, med 70 kor, producerar de 120 ton ost per år. Det handlar om 25 olika sorters dessertostar, allt från brie till blåmögel, med inspiration från kontinenten.
(Källa.)


//Zac

Sexuell läggning hos FRA?

Anna Troberg/Rosetta Sten (det är dock ej hon på bilden!) gjorde en postning om hur FRA har en egen PUL, där de får registrera saker som t ex en persons sexuella läggning. Först tyckte jag bara att det var lite av en roande detalj, men i sammanhanget av en debattartikel av hbt-personer i AB så blir jag lite mer nojig:

Visst finns restriktioner för vilka sökbegrepp som får användas, hur informationen ska hanteras etc. Men i alla system finns risk för missbruk. Den lista med 103 svenskar som övervakats under 1990-talet är en talande exempel.

Och även om restriktioner finns i dag vet vi inte hur verkligheten ser ut i morgon. Pku-registret skapades för att främja forskning kring sjukdomar. I dag får polisen tillgång till dessa blodprover. Kamerorna som övervakar trängselskatten skulle inte vara integritetskränkande, nu får polisen ut dessa bilder.


Synd att de inte faktiskt väver in Anna Trobergs förtjänsfulla grävande information också - att FRA har explicit tillstånd till att handha uppgifter som i verkliga livet, det demokratiska och frihetliga liv vi lever nu innan FRA-lagen, anses vara högst intregritetskränkande och olämpliga.

Kohandling

Används denna information att kohandla med andra länder? T ex Afghanistan, Pakistan eller kanske t o m Iran?

Det är dags att fråga sig om vi överhuvudtaget skall ge FRA demokratisk frihandelsflagg på detta sätt.

Hela historien börjar äckla mig rejält!

Mer

Mer hos Opassande och Rick Falkvinge. Och läs Cordelia Edvardssons insiktsfulla krönika om hur goda människor kan utföra de mest perverterade handlingar.


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Osmakligt om Titanic

Att hyra en rutschkana i form av ett sjunkande Titanic är väl månne höjden av smaklöshet?

Usch, nu tycks inte den hyras ut, men ens tanken på att detta skulle kunna vara ett attraktivt inslag på lite barnkalas eller tivolin... :o|

Usch, drygt 1500 människor dog den där aprilnatten...


//Zac
PS. Mer om Titanic.

Arbogafallet

Jag måste erkänna att jag är häpen inför det faktum att bevisningen verkar vara så oerhört svag i det s k Arboga-fallet; det oerhört grymma fallet där två små barn bankades till döds med en hammare... :o|

Åklagaren

Förutom att åklagaren flera gånger hanterat fallet oerhört dåligt, jag tänker då på det sätt man plockade in pappan till barnen och hur man inte ens kände till standardprocedurer när det gäller internationellt (eller t o m inom EU!) samarbete polismyndigheter emellan. Redan här kändes det som om rättssäkerheten svajade betydligt, men nu i rätten så verkar det finnas oerhört svag grund för åtalet.

Fällas

Nu tvivlar jag inte ett ögonblick på att tyskan kommer att fällas i tingsrätten; detta är ett medialt uppmärksammat fall, där kraven på hämd från samhället parat med ett journalistiskt drev, läs kvällstidningsdrev, ofta resulterar i mycket dåliga domslut. Det gäller t ex Palmerättegången, det gäller obducenten och allmänläkarens rättegångar, där det var en rättegångscirkus utav dess like!

Håller inte

Men utifrån det jag läst om fallet i media så ser det i alla fall ut för mig, som värnar om grunläggande rättsprinciper, att fallet aldrig skulle tagits upp i domstol i nuvarande läge. Att man bara drar igång en rättegång baserat på mycket darrig bevisning, eller snarare indicier, bara för att man hoppas att DNA och övrig teknisk bevisning skall falla väl ut under rättegången. Sedan för att täcka upp så kallar man in en häpnandsväckande mängd med vittnen - 56st!

Oskyldig!

I dagens läge, med dåliga vittnesutsagor, brev om sviken kärlek och värkande hjärta, och med bristande teknisk bevisning - eller snarare avsaknad av teknisk bevisning överhuvudtaget, man verkar faktistk bara ha teknisk bevisning för att understödja ganska svaga indicier, så kan jag inte se annat än att tyskan skall frikännas helt.
Jag tror för all del personligen att tyskan faktiskt är gärningsmannen, men juridiskt sett så skall hon frikännas - i alla fall i dagsläget. Jag hoppas verkligen att åklagarsidan har något starkt kort som inte är framlagt än. Men visst kommer hon säkert att dömas, och sedan frikännas i hovrätten - såvida det som sagt inte dyker upp något särledes omkullkastande bevis.

Mamman

Bevisvärdet i mammans vittnesmål, som så många sätter hög tilltro till, tycker jag är mycket ringa. Vittnesmål är generellt ett mycket dåligt bevis mot någon, framför allt i kaotiska situationer. Att mamman dessutom sett tyskan på kort innan, och avsaknaden av vittneskonfrontation gör väl hennes vittnesmål mer eller mindre helt oanvändbart - om än oerhört känslomässigt utelämnande.
Att gå från att man tror det är en kvinna till att man kommer ihåg att kvinnan presenterade sig med namn gör inte trovärdigheten större. Jag ser inte att det mycket väl skulle kunna ha gått till så, men bevisvärdet måste nog anses som svagt.

Länkar

DN
SvD
Aftonbladet
Expressen


//Zac

30 juli 2008

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

'Jumper'

zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension...

En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers.

Dumunderhållning!

Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar.
Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom...

zzzzzzz *somnar igen*

*risk för whiplashskador*


//Zac

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio
+ Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

29 juli 2008

Solsken och lite förändringar...

Lite apropå min postning om 'Regn och nytt utseende', så har jag nu gjort ytterligare lite småändringar här och var på bloggen:

Kommentarsfunktionen

Nu så kommer kommentarerna direkt efter inlägget - ÄNTLIGEN!!

Poäng/betyg

Nytt är också ett rating-system på alla inlägg - där man kan poängsätta mina inlägg direkt! :o)
Jag föreslår reviderad typ av betyg som i mina filmrecensioner:
***** Världsklass, ett måste för alla
**** Utmärkt, mycket bra, bör läsas
*** Bra, intressant
** Nja..., tja, ordinärt
* Hatar det, idiotier på pränt

Kommentera ändå!

Kom bara ihåg att kommentera också - bara en etta utan kommentar om just varför man anser det vara idiotier på pränt ger inte så vidare mycket... :o)

Annat?

Lite smått och gott blev det i alla fall. Jag har i alla fall rört runt lite i min lilla hörna i bloggsörjan... :o)
(jag är inte den enda som blir road...)


//Zac

Gary Taubes - sammanfattning

En liten sammanfattning ifrån Björn Hammarskjöld av Gary Taubes:
Hans [Gary Tabues, min amn] slutsatser i denna ögonöppnande bok sammanfattas som följer.

Allteftersom jag fått kunskap om all denna forskning så framstår följande slutsatser som oundvikliga för mig, allt baserat på befintlig kunskap:

 1. Fett från födoämnen, mättat eller ej, orsakar inte fetma, hjärtsjukdom eller någon annan kronisk civilisationssjukdom.
 2. Problemet är kolhydrater i födan, deras effekt på insulinutsöndring och därmed den hormonella regleringen av homeostasen – hela den harmonella sammansättningen och samverkan i den mänskliga kroppen. Ju mer lättsmälta och raffinerade kolhydraterna är, desto större påverkan på vår hälsa, vikt och välmående.
 3. Socker – specifikt sackaros och high fructose corn syrup– är speciellt skadliga, troligtvis beroende på att kombinationen fruktos och glukos tillsammans höjer insulinnivån samtidigt som levern överbelastas med kolhydrater.
 4. Genom sin direkta effekt på insulin och blodsocker är raffinerade kolhydrater, stärkelse och socker födoämnesorsaken till koronara hjärtsjukdomar och sockersjuka. De är de mest troliga födoämnesorsakerna till cancer, Alzheimers sjukdom och andra kroniska civilisationssjukdomar.
 5. Fetma är en sjukdom med för mycket fettuppbyggnad, och som inte beror på att man äter för mycket eller rör sig för litet.
 6. Att äta för mycket kalorier är inte orsaken till att vi blir fetare, inte mer orsak än att det får ett barn att bli längre. Att göra av med mer energi än vi äter leder inte till långsiktig viktförlust; det leder till hunger.
 7. Fettökning och fetma beror på en obalans – ett disekvilibrium – i hormonell reglering av fettvävnad och fettmetabolism. Fettsyntes och fettlagring överstiger nedbrytning av fett från fettvävnad och dess åtföljande förbränning. Vi blir magrare när den hormonella regleringen av fettvävnad kommer i balans igen.
 8. Insulin är den primära regulatorn av fettlagring. När insulinnivåer är förhöjda –antingen kroniskt eller efter en måltid – lagrar vi fett i vår fettvävnad. När insulinnivån faller frigör vi fett från vår fettvävnad och använder fettet som bränsle.
 9. Genom att stimulera insulinutsöndring gör kolhydrater oss överviktiga och slutligen orsakar fetma. Ju mindre kolhydrater vi äter desto magrare blir vi.
 10. Genom att öka fettlagringen ökar kolhydrater också hunger och minskar den mängd energi vi använder i ämnesomsättning och vid fysisk aktivitet.

Jag vet inte riktigt hur man kan säga emot något av detta? Denna lilla guldsammanställning hittade jag efter Kostdoktorns utmärkta artikel i Läkartidningen, efter hans blogginlägg.


//Zac

Fler våldtäkter...

Snart kommer det braskande rubriker om hur våldtäkterna ökar jämfört med förra året...
En lång värmebölja i början av juni väckte förhoppningar inför semestern. Dessa kom dock av sig redan under andra halvan av månaden. Regnvädren tilltog alltmer i styrka. Framför allt i Sydsverige, där juli blev rekordregnig. Bland annat sattes ett nytt svenskt julirekord med 334 mm i Baramossa i Halland. Regnvädren avtog i styrka under augusti, men räckte ändå till ett nytt Sverigerekord även för sommaren som helhet med 699 mm i Baramossa.
Det blev även den blötaste sommaren sedan 1901 i Lund, Kristianstad, Karlshamn, Kalmar, och Varberg. Längst i norr inträffade det ovanliga att nederbörden den 29 augusti tillfälligt övergick i snö.
Kiruna fick därvid ett snötäcke på 2 cm den 30 augusti[min amn].
(SMHI om sommaren 2007)


//Zac, som just nu svettas i den fuktiga, extrema värmen...
PS. Läs mer om, och kring, detta hemska brott.

FRA gräver sin egen grav

Tja, vad har hänt i världen under tiden som jag klättrat runt på stegar och målat huset (och skaffat mig brutal solbränna på axlar/rygg)?

FRA

Fortsätter att inte förneka sig, nu anmäler FRA en bloggare för att ha brutit mot Sekretesslagen 2:2; Hot mot rikets säkerhet.

Fler lagbrytare

Ministryoftruth
Louise P
Aqurette
Motbilder
Dexion
Falkvinge
Klotband
Johan P, L & C
Joshua Tree
Blogge
Erik Laakso
Zaramis
Cynism
Töhrnebom
Trottens betraktelser
Se till vänster, där går en arab
Erik Hultgren
Blågrön röra
Peter Karlberg
Folin
Scaber Nestor
Nordh
Liam
Politically incorrect
Isobels verkstad
A die wundes weblog

(Lätt editerad lista hämtad härifrån)

I media

AB
DN
SvD
SvD är lika förvånade som vi andra:
FRA värnar yttrandefriheten
Ja, den mest bisarra nyheten på medieområdet kom så sent som i morse, med beskedet att FRA-ledningen JK-anmält bloggaren Henrik Alexandersson för yttrandefrihetsbrott. (Läs Alexanderssons kommentar och massa av bloggrespons här). Hade inte FRA fått tillräckligt med badwill? Eller har FRA-chefen Ingvar Åkesson Sveriges sämsta medierådgivare?
Jag tror också delvis att Åkesson är framskickad för att markera öppenhet, men just att skicka fram honom i den hetaste politiska frågan på länge är så desperat att man häpnar - och helt tappar tron på Reinfeldt m fl.
Tolgfors pantsätter sin ministerpost i ett sedvanligt dumt debattinlägg där han ånyo helt och hållet (medvetet givetvis ) missar vad allmänheten anser vara upprörande med FRA-lagen; besvaras bra här. Pinsamt nog så blir han givetvis direkt motbevisad i och med FRA's egna felskickade anmälning, då det rör sig om 103 vanliga oskyldiga svenskar som sannolikt blivit (tråd-)avlyssnade och läckta och kränkta och lagrade.

Puhhh!


//Zac

Träna och motionera - struntprat!

Att träna och motionera ger för många förbättrad hälsa och livskvalité, men i rent viktminskningshänseende är det faktiskt bara skit;
Träning och viktnedgång
Motion och viktnedgång

Källgranskning?

Får man påpeka att generalsekreterare Anna Iwarsson på den s k ideella föreningen Friskis och Svettis är något partisk när hon säger "Det krävs att man rör på sig också. Det är det viktigaste. Det är balansen i hela ens livsstil som gör att man mår bättre." som svar på frågan "räcker det med att bara lägga om sin kost för att gå ner i vikt"?

Hahaa! Jag skall ge ett nyanserat och garanterat korrekt svar på frågan, som inte är jävigt p g a någon koppling till den s k ideella föreningen Friskis och Svettis - eller någon annan förening:

Räcker det alltså med att bara lägga om sin kost för att gå ner i vikt?

Ja.

Mer dumheter

"Nya studier är i och för sig alltid intressanta, men de är alltid fokuserade på viktminskning i förhållandet till mat."
Kanske för att det gång på gång visar sig ur viktminskningssynpunktvara helt kasst att motionera?

Än mer

"Hon menar att börjar man bara röra på sig så brukar andra saker som till exempel mathållning, rökning, sömn, stress och andra faktorer som påverkar träningen och kroppen positivt eller negativt, ske automatiskt."

Jopps - mathållningen ökar i de allra flesta fall; rökning minskar, sömn, stress och andra faktorer ändras oftast mot en mer positiv riktning. Om igen - exakt vad jag skrev i början av detta inlägg: "Att träna och motionera ger för många förbättrad hälsa och livskvalité, men i rent viktminskningshänseende är det faktiskt bara skit".

Rejält feta

Att man ens inte ägnar en sekund åt de som faktiskt knappt kan röra sig utan ansträning så ser jag det som ett hån att påstå att det är det viktigaste att röra på sig när det kommer till viktminskning... Även Kostdoktorn har reagerat på detta.
Kosten, kosten, kosten:
 • Äter man bara LC så slipper man motionera.
  • Rätt - Lider man av en kraftig övervikt så måste man vara medveten om att motion sliter hårt på kroppen. Motion gör väldigt lite för vikten - någon sade att "motion gör gram, kosten kilon" - och det stämmer. Man bör vänta med motion tills det blir lite mindre belastning på lederna.
  • Fel - Givetvis bör man motionera mer för välbefinnandet och hälsan. Vår kropp är gjord för att röra på sig. Och då inte ett, eller ett par idiotpass i veckan utan en förhöjd vardagsmotion; en promenad, trappan istället för hissen etc.
Det finns alternativ... Och det finns förklaringsmodeller till varför det är som det är...
Svältförespråkaren nummer ett, doktor Stefan Rössner, såg en smula skakad ut när han i tv tillfrågades hur han och andra under alla år kunnat förespråka en felaktig diet.
Då hade precis den hittills mest omfattande undersökningen om viktreducering publicerats och gav ett entydigt svar: GI-metoden fungerar bäst.
(Källa.)

LOL! :o)


//Zac
UPDATE: Som Maxiq påpekar så har AB en artikel som exakt styrker det jag säger... tack.

26 juli 2008

Bra film (-länder)

Jag tänkte svara på en kommentar i min filmrecension igår, men jag vill nog lyfta upp min kommentar till ett eget inlägg.

Bra film (-länder)

Det börjar bli småjobbigt med alla bra filmer från andra filmländer; Spanien och Danmark är väl numera två favoriter, lite jämbördes med Frankrike och något före Italien. Sedan gör norrmännen bra film från och till och finnarna gör ta mig sjutton alltid bra filmer om något av sina krig.

Bra svenska film

Sverige? Mer sällan man får en helgjuten filmupplevelse numer... :o(
På tvåtusentalet så har blott en handfull varit värda en fyra - jag har inte gett en svensk film någon femma sedan 'Fanny och Alexander' och 'Mitt liv som hund' från början/mitten av 80-talet... Annars så gillar jag skarpt 'Hundhotellet' och vill nämna 'Jalla Jalla'(och 'Kops'!), 'Masjävlar' och 'Ondskan' som några ljuspunkter i ett annars ganska kompakt filmmörker. Det är ingen tillfällighet att min postning 'Svensk Film' bara innehåller en enda svensk film från 2000-talet - 'Skenbart - en film om tåg'.

Spanjorerna

De har Pedro Almodóvar och högvis med nya duktiga förmågor, jag tyckte dock personligen att Almodóvar hade sina bästa filmer bakom sig, men så slog han till med 'Volver', med en Penélope Cruz i högform! Varför kan hon inte dra ifrån Hollywood och göra de goda rollprestationer som hon faktiskt är kapabel till?

Danskjävlarna!

:o)
Susanne Bier (läs lite mer) räcker gott som exempel tycker jag; 'Efter bröllopet' och 'Älskar dig för evigt'. Sedan har vi t ex 'Adams Äpplen' - en helt galen film med sjuk humor och en mängd bottnar som gör det oerhört intressant att se, som kort sagt aldrig skulle kunna göras i Sverige.
Det är sjukt hur duktiga danskarna är. Det bästa vi svenskar kan göra vad gäller vårt filmskapande är att skicka över den unga generationen till DK där de får gå som lärlingar ett par år och lära sig hur det skall gå till.


//Zac

25 juli 2008

Hogans dotter viker ut sig – utan pappa

Hogans dotter viker ut sig - utan pappa, skriver AB Tack gode tid!!! Ett utvik - med pappa på är ju helpervo! //Zac

Lättläst för FRA-förespråkare?

"Det innebär att inhämtningen endast avser en mycket begränsad del av den totala trafikvolymen. De signaler som inte sorteras ut genom sökbegreppen lagras inte utan försvinner och är inte åtkomliga för myndigheten. Tydligast illustreras detta av trådburen trafik. Denna består till övervägande del av signaler i form av rent ljus. Ljuset är bärare av data (ettor och nollor). Först när ljuset fångas in och lagras i ett datasystem går det att hantera ljuset och söka ut information. Det ljus som inte hanteras på detta sätt försvinner och är därmed borta."
(Från riksdagspropositionen, den s k FRA-lagen)

Tyvärr så ser ju alliansen idag till att den svenska demokratins starka fria lyskraft skall transformeras till en svag flamma med en statlig myndighet som godtycklig fyrvaktare...

Låt det brinna

"Det ljus som inte hanteras på detta sätt försvinner och är därmed borta."

Tänk på det ni allianspolitiker...


//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inkvoterade poliskvinnor...

Färre kvinnor på polisutbildning basunerar SvD och DN ut:
Allt fler kvinnor söker till polisutbildningen. Men andelen som har antagits till höstterminens utbildningsstart har minskat med åtta procentenheter, visar siffror från Rikspolisstyrelsen.
Och lösningen på detta är att slopa en del av kraven och omarbeta andra... Ingen som reagerar? Jag har personligen inget emot att man vill ha 50/50 på en arbetsplats, men att då minska kraven på en polis - vilket kön det än vara månde, är ju bara ren och skär dumhet! Kraven för att bli en polis är si och så, då spelar det faktiskt ingen roll om man inte klarar av dem - gör man det inte så får man leta sig fram till ett annat jobb, enkelt!

NU!

Jag är överåldrig, småöverviktig, opolisutbildad och har allmänt dålig kondis;
JAG KRÄVER ATT BLI INKVOTERAD GENAST!
Jag är säker på att man inte har kvoten fylld av överåldriga, småöverviktiga, opolisutbildade och med allmänt dålig kondis... Speciellt inte inom ledningen, så jag blir gärna placerad där, eller på någon annan välbetald och jämställd avdelning.

Don efter person

Skall det vara så svårt att förstå att könslösa krav skall uppfyllas av de sökande? Punkt! Däremot är jag starkt emot om det nu står något om att
"..sökanden skall inneha/eller innehaft minst en testikel"...

Men de andra då?

Jag känner flera poliser, och av dessa flera kvinnor. Och dessa är i fysiskt topptrim, vältränade både fysiskt och psykiskt! Det är inte många män som slår dem på fingrarna kan jag säga, jag skulle inte ha något emot att de kom till min hjälp om/när jag skulle behöva dem. Hur blir deras status när det plötsligt kommer en massa kvinnliga poliser light? Jag anser nog att de mer eller mindre blir diskriminerade och devalverade i sina roller som poliser. Idioti! //Zac PS. Läs också genusperspektivs inlägg om detta

Tillägg

Lukta på meningen:
"Fler söker, men andelen som tas in har minskat, visar siffror från Rikspolisstyrelsen".
Det är färre av kvinnorna som klarar av kraven - ingenting annat! Och då kvinnor i allmänhet har högre betyg än män så antar jag att det är de fysiska kraven som inte klaras av - vilket inte är lustigt med den försoffning som sker i samhället.

//Zac

Filmrecension: Barnhemmet/Om skräckfilm

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses

'Barnhemmet(El Orfanato)'

En liten flicka blir adopterad bort ifrån en lycklig tillvaro från ett barnhem, detta har påverkat henne och hon återvänder som vuxen med sin familj och köper det nu övergivna barnhemmet. Hon skall driva det som ett skolhem för handikappade barn, antagligen som ett sätt att "betala tillbaka".
Barnhemmet är ett vackert gammalt hus med suggestiva och fantasieggande omgivningar, något som driver på sonen, Simon, men lekarna med den osynliga vännen tar snart en obehaglig ton och dunkla minnen börjar sakta vakna till liv...

Jag tycker detta är en strålande skräckfilm, inte nog med att den skrämmer skiten ur mig, det är också en intressant berättelse med mycket frågor och dramatik. Att filmen är välgjord, med bra regi, enormt foto och duktiga skådespelare är ingen direkt överraskning när man ser att Guillermo del Toro producerat; mannen som ligger bakom en av de senaste årens starkaste filmupplevelser i 'Pans Labyrint' som måste ses som ett drama med fantastyskräck(!).

Barnhemmet påminner ganska mycket om en av mina andra favoriter inom genren - 'The Others'; också konstigt nog gjort med starka spanska influenser - regissören, Alejandro Amenábar, är halvt spanjor, halvt chilenare. Filmerna har mer än bara den täta stämningen gemensamt, musiken och ljudet är så intensivt levande att de borde ha en plats i rollistan. Sedan kan inte jag komma ifrån att jag tycker om skräckfilmer som inte dränker sig själva i specialeffekter.

Specialeffekter ja...

Alfred Hitchcock sade någon gång något i stil med att "det finns inget mer skrämmande än det som pågår i ditt eget huvud" - och det är just det som jag tycker om ifråga om bra skräckfilmer. Specialeffekter med dreglande monster med 85.000 huggtänder är helt enkelt inte skrämmande någonstans, eller slaktscener staplade på varandra. Den senaster tidens tortyrfilmer äcklar mig bara, precis som zombiefilmerna gjorde förr.

Suggestivt och skrämmande!

En av de mest suggestiva och rent skrämmande filmer jag sett är annars 'Ils', en fransk/rumänsk(!) film baserad på verkliga händelser. Se till att se den en mörk natt, med ett riktigt bra surroundsystem på hög volym... Jag höll flera gånger på att försöka gräva ner mig i soffan faktiskt! Enormt suggestiv, med ett ljud som gör att hjärtat håller på att sprängas - och nästan helt utan specialeffekter!

Obehagligaste filmen?

Sedan ett citat ifrån mitt inlägg 'Obehagligaste filmen':
Men den rent obehagligaste filmen jag känner till är 'Rosmary's baby' - herregud så fruktansvärt obehaglig den filmen är!

Behöver jag tillägga att den knappt innehåller några specialeffekter? Och musiken - gaaaahhhh - kan inte höra den utan att jag håller på att krypa ur skinnet... :o|


//Zac

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio
+ Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

24 juli 2008

Hör upp, FRA!

Jag påstår att det inte finns ett enda land till, demokratiskt sådant, där mer eller mindre all internetkommunikation kopieras till en statlig myndighet... Någon?

Missa målet - igen!

Men med en dåres envishet fortsätter Åkesson att vägra diskutera om något annat som FRA-kritikerna gör. Varför kan inte han själv läsa lagrådets yttrande som klart och tydligt säger att intrånget i integriteten görs redan vid kopieringen?

"Lagrådet anmärker att detta intrång, i motsats till vad som anges i lagrådsremissen men i enlighet med vad som har anförts av vissa remissinstanser, sker redan genom att staten bereder sig tillgång till teletrafiken och inte först när ett visst meddelande avskils för analys genom sökbegreppen. Karaktären av intrång förringas inte av att sökningen sker med automatiserad behandling."

Stasi, KGB...

And there it is... Saken som gång på gång missas av alla FRA-lagsförespråkare! Jag är inte emot signalspaning - även om jag i allt högre grad måste sätta frågetecken för hur FRA drivs och har drivits. Jag är inte heller emot signalspaning i kabel - herregud, jag gör det själv jämt! Däremot att kopiera in och söka igenom all kabelburen kommunikation är en oerhörd kränkning - jämförelsen är tyvärr helt adekvat med Stasi eller KGB eller dylik organisation från odemokratiska länder. Bara det faktum att jag kan sitta här och göra en sådan liknelse är tillräckligt för att inse hur ledsen, upprörd och förbannad man blir på alliansen idag när de gång på gång låtsas som om detta är västerländsk praxis...

Avlyssning utan brottsmisstanke

Det spelar ingen som helst roll hur mycket man pratar om annat - massavlyssning utan brottsmisstanke är grundproblemet - det spelar ingen roll hur mycket FRA gallrar och filtrerar!

Brevsprätta Pandoras ask?

Varför investera i en massa datorer och personal och annan skit - varför inte skaffa sig en brevsprättare istället, teknikneutrala som ni vill vara... Men det säger Åkesson ingenting om - men varför pratar Åkesson, eller hans PR-byrå överhuvudtaget? Han basar över en myndighet, låt den ansvariga ministern eller statsministern försvara lagen. Det har ju de sluppit tidigare:
Tidigare beslut som rört själva förutsättningarna för underrättelsetjänsterna har behandlats bland partiernas betrodda försvarsexperter och sedan snabbt förpassats genom riksdagens utskott och omröstningar som centrala för landets säkerhet. Debatten om FRA-lagen tycks nu en gång för alla normaliserat underrättelseväsendet som politisk fråga.

Oansvarigt, demokratiskt haveri

Att regeringen i den kanske svåraste frågan man kommer att konfronteras med under mandatperioden väljer att hålla tyst och överlåta opinionsbildningen till den berörda myndighetschefen är inget annat än ett demokratiskt haveri.
De borgerliga massavlyssningsvännerna, med statsministern i spetsen, har ett ansvar inför sina väljare. Ett ansvar som man uppenbart bestämt sig för att strunta i.
..
De lär också skriva in sig i historieböckerna som ett exempel på riktigt dåligt och omdömeslöst politiskt ledarskap.
..
Men om Fredrik Reinfeldt verkligen tycker att massavlyssningslagen är bra, varför har han då inte försökt förklara det?
..
Just nu känns det som att vi först kommer att få veta Reinfeldts överväganden när han skriver sina memoarer.
(Källa.)

Regeringen klarar helt enkelt inte debatten, och det är inte bara bloggande, yngre män som är emot... även inom alliansen finns motståndet - äntligen!

Pro FRA?

Men vem för debatten? Eugen Sandberg/Stig Bergling, FRA-direktör Åkesson som nog kanske inte kan sägas vara direkt ojävig(sic!) och vem mer? Jo, möjligen en helt ny aktör på marknaden - www.bevarafra.se, vad sjutton nu de egentligen står för - det ser mest ut som upprapningar av Åkessons argumentering på SvD-debatt med Birgitta Ohlsson; lite som en tennismatch som deep.edition skriver:
*dunk*
*kadunk*
*dunk*
*kadunk*

Mest räddade liv för pengarna?

Anna Troberg (Rosetta Sten) har en mycket skarp och intressant fundering kring detta med nyttan av FRA;
Hade vi lagt pengarna på en utökat mentalvård [istället för i FRA-budgeten, min anm] hade kanske Anna Lindh fortfarande levt, Mattias Flink hade kunnat vara en helt vanlig glad man och några unga sjuksköterskor hade inte behövt dö för att han inte fick hjälp när han bad om det.

Åkesson själv trumpetade ju häromdagen ut att de minsann räddat människoliv, och imponerar på ingen alls, och visst hade mer cykebanor räddat fler liv än FRA, dessutom är jag fortfarande helt parplex av det usla argumentet för FRA... Oscar Swartz sammanfattar:
Det bästa FRA och regeringen kunde plocka fram är fullkomligt strunt! Rappakalja! FRA erkänner ju själva att de inte skyddar landet ens genom sin eterburna spaning. De skyddar några asylsökande. Samt sultaner. De kan dock göra nytta militärt genom att spana i luften. Det skall de fortsätta med.

Lugn i leden

Oscar Swartz manar till lugn i ett tidigare blogginlägg, efter det att många i bloggsfären varit upprörda över flera inom alliansen nu bytt sida; nu tror jag inte att han läser här, men jag är nog en av dem som är rasande förbannad över vindflöjarna!
Att sitta där i riksdagen bara slentrianmässigt (låt gå efter rejäla påtryckningar) rösta med gruppen och sedan i efterhand när det stormar så pass utanför att en liten vindil av opposition kommer in så utbrister man:
"Åhh fan - nu förstår jag att jag röstat bort en bit av demokratin och inför regelmässig kränkning och brott emot Regeringsformen, Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och grundlagens bestämmelser om skydd för förtrolig kommunikation och meddelarskydd - och allt detta för att vi skall spana efter ett hot som är så obefintligt att vi genomfört en historisk nedrustning av försvaret dessförinnan..."

"SHIT, vi måste ändra på beslutet genast!"

(Bra) Sammanfattning hittills:

Hittills har argumenten för FRA-lagen varit minst sagt blandade och fyrkantiga. Det handlar om killarna i Afghanistan som försvarsministern håller sig fast vid, andra politiker menar att underrättelsetjänst är nödvändig. Statsministern talar om regeringsduglighet, vilket känns aningens fel i just det här sammanhanget. FRA-chefen kämpar för att försvara sin verksamhet. Motkrafterna tar till alla möjliga tricks från olika grupperingar, fakta, satir, demonstrationer, humor, kraftuttryck, missnöje, resonemang, vädjanden mm mm. Den intelligente läsaren kan dock dra ur sentensen ur det hela och förstår vilken kränkning det innebär att "staten" i form av FRA kommer att filtrera all vår digitala kommunikation.
(Källa.)

Mer sammanställning

Om terroristhotet
Terroristargumentet är skitsnack.
Om IT-attacker
IT-attacksargumentet är skitsnack.
Om integritetsaspekterna
Snack om att lagen skulle vara fråga om utökat integritetsskydd är skitsnack.
Om kontrollmekanismerna
Snack om kontrollmekanismer är skitsnack.
Om "yttre förhållanden"
Snack om "yttre förhållanden" är skitsnack.
Om brottsbekämpning
Tal om att FRA inte får delta i brottsbekämpning är skitsnack.
Slutsats
Av att döma hur diskussionen gått bland lagens förespråkare så blir det alltmer uppenbart att ingen egentligen vet vad som faktiskt står i lagtexten. Det påstås att FRA ska bekämpa brottslighet, samtidigt som det påstås att man inte det inte ingår i uppdraget. Det handlar om att jaga terrorister, samtidigt som inga individer ska granskas. Förespråkarna kan inte komma överens om vad de egentligen förespråkar. Allra minst införstådd verkar försvarsministern vara.
Det öppnar upp för missbruk av lagen och undermålig granskning från riksdagen.
Samtidgt ska det inrättas den ena kontrollmekanismen efter den andra, och de borgerliga partierna som genomfört denna lag och opinionsmässigt bränts rejält, försöker nu överträffa varandra i inrättande av nya kontrollinstanser. Dock tycks ingen förstå det grundläggande att granskning av folkets elektroniska kommunikation är ett fullständigt feltänk från första början.
(Sammanställning av mig, källa, rekommenderad läsning!)

Mer läsning

SvD
AB
DN
Sydsvenskan


//Zac
UPDATE: Jag måste addera Blogge Bloggelitos grymt bra inlägg om detta:
FRA-Ingvar är fast i nuet och i traditionerna. För honom är det otänkbart att systemet kan missbrukas. Han sätter sin tillit till människorna och traditionen – inte till principerna. Det är den goda svenska traditionen och folkstammen som enligt FRA-Ingvar utgör garanten för att inga felsteg kommer att göras, det är de goda människorna i regeringen som vi bör sätta vår tillit till.

Men all samlad erfarenhet och historia visar att det är just då det går snett, när man ger politiker och myndigheter verktyg att kringgå elementära principer som sätter gränser. FRA-lagen utgör en sådan gränsöverskridande tingest – och det är exakt det som är felet. Inga skäl i världen förutom en krigssituation kan ändra på det, alldeles oavsett hur mycket gott en sådan lag anses kunna göra i övrigt. Det är detta FRA-Ingvar inte tycks vilja begripa.


23 juli 2008

"Vegankost"...

"Vegankost" bra för reumatiker skriver AB, och vegankosten ifråga innebar förutom dumheterna att utesluta animaliska produkter också den goda intentionen att stryka spannmål, bl a bröd och pasta. Förutom att det blir svårare att upprätthålla en sådan kost, så gav det att försökspersonerna fick ner kolesterolet och ökade nivåerna av anti-PC.

Förvirrad!

Jag blir för det första lite förvirrad, eftersom jag vill minnas att detta var en nyhet redan i vintras, men även för att man helt och hållet missar att de goda resultaten mycket väl kan bero på avsaknaden av artoriktig föda i form av gräsfrön/spannmål, och kanske inte så mycket att man åt vegankost? Mysko...

Nytt?

Att många av LC:arna är övertygade om att spannmål driver ner immunförsvaret och öppnar upp för just reumatism och andra autoimmuna sjukdomar är knappast något förvånande för någon.


//Zac

FRA räddar liv och gräver en grop åt sig själva

Jag sitter med öppen mun och läser hur FRA-Åkesson på något sätt försöker få normal, framgångsrik (eter-)signalspaning i det förgångna att på något sätt fungera som PR för att numera få avlyssna hela svenska folket i kabel!? Hur är karln funtad?

[RADIO]TESTING, TESTING, 1, 2, 1, 2...

Behöver vi medelst radio meddela Åkesson vad vi tycker - han tycks ju inte överhuvudtaget ha någon kontakt med verkligheten bortom etersignalerna? Snälla M - kalla in era spindoktorer och låt dem kontrollera Åkesson och er övriga sida av debatten (Stig Berling m fl). Detta nuläge med en allians som överhuvudtaget inte förstår vad det är svenka folket är upprört över är inte bra ur något perspektiv alls.

Reinfeldt ligger och gömmer sig

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att han inte vill bli förknippad med en redan förlorad sak, däremot är det ganska ynkryggigt och ungefär lagom långt ifrån det jag anser vara statsmannamässigt. Det är nog faktiskt dags att han börjar fundera på vad han skall göra efter jobbet som statsminister. Jag tycker att han gjort ett bra jobb innan, han har med full kraft försökt att leverera de löften man gav i valrörelsen. Men hans ledaregenskaper är faktiskt tydligen obefintliga. Jag måste med sorg i hjärtat säga att alliansen nog bör leta efter en ledare någon annanstans. Det är helt enkelt vare sig nytt ledarskap, modernt ledarskap eller ens bra ledarskap att ligga och trycka när det blåser...

Läs mer

DN
SvD, SvD2
AB, AB2


//Zac

21 juli 2008

Vilken dildo är jag?

Du liknar mest: Rabbit & Pearl

Du är en riktig hyvens typ. Det finns nog ingen som tycker illa om dig. Du är social, men uppskattar även att vara för dig själv ibland. Med andra ord så har du hittat en ganska bra balans i livet och dina vänner skulle beskriva dig som en ganska naturlig person utan allt för många neuroser. Tänk bara på att gränsen mellan att vara så normal som du är och att vara tråkig kan vara hårfin. Du skulle förmodligen må bra av att göra något lite annorlunda i ditt liv.

Vem är du? - och observera att länken går till en sexleksaksshopp - du kan råka lägga ut pengar på sådant du egentligen vill ha, men aldrig vågat köpa! ;o)


//Zac

Gränsöverskridande om FRA??

Jag läste DN om en "förvirrad man ville prata med Sahlin", först blev jag lite glad eftersom jag trodde det handlade om Reinfeldt eller möjligtvis "Tomhylsan" Tolgfors som sökte blockgränsöverskridande kontakt med Sahlin. Men både i AB och SvD pratar man om psykakuten, så jag antar att det bara rörde sig om en diagnostiserad knäppskalle som inte bryr sig om privatlivets helgd och som struntar fullständigt i demokratiska och liberala grundvärderingar...


//Zac, som skäms lite för att ha buntat ihop hjältinnan Camilla Lindberg med de andra ryggradslösa, fega och okunniga ledamöterna som röstade för...

Vrid om örat på FRA

Nu går generaldirektör Ingvar Åkesson till motangrepp i en debattartikel på SvD Brännpunkt, eller desinformatörsdirektör som Oscar Schwartz lite elakt kallar honom... Men det är en formidabel supé bestående av idel snömos som Åkesson serverar. Det är många som fullständigt krossar hans formidabla svandans, bäst gör han det dock själv.

Tagen i örat Åkesson?

Bara några få dagar innan så manglade Åkesson själv myten/lögnen om att det handlar om Talibaner och Afghanistan:
Talibanerna behöver alltså mejla till varandra om ett planerat attentat mot svenska trupper. Mejlet behöver sedan passera en kabel just vid Sveriges gräns – och där ska det snappas upp av FRA.
Hur stor är sannolikheten för att det ska hända?
–Den är inte så stor att vi för fram det som ett argument för den här lagen. Vi skulle nog kunna spana mot ett sådant hot utan kabelaccess.
Ingvar Åkesson tystnar ett ögonblick.
–Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern.

Men uppenbarligen så har någon (Reinfeldt?) tagit Åkesson i örat för nu i sin debattartikel så är det Afghanistan, terrorister och rädda svenska liv för hela slanten i debattartikeln.
Birgitta "jag skulle ha röstat nej till FRA i dag" Ohlsson skriver i en eget svar om just denna besynnerliga omständighet, och påpekar nyktert att om det är besked om omständigheterna i Afghanistan man vill åt så är en rejält utbyggd ambassad på plats betydligt bättre än massavlyssning här uppe i norden...

Politik från en myndighet?

En ytterligare (besvärande) fråga som Åkessons debattartikel ger upphov till är varför myndigheten själv nu plötsligt tar över som den drivande positiva politiska parten i debatten? Är det månne politiskt självmord att idag fortsätta något som mer och mer ser ut som en kamp emot väderkvarnar? KD verkar har förstått detta och tycks nu ligga nu i bottenslammet och trycker...

Mer personlig bot

Solveig Hellquist (fp), gör en offentlig avbön/pudel och ber mer eller mindre om ursäkt:
Jag bidrog till att fatta ett beslut som i stora delar var både feltänkt och felmotiverat.
..hur jag - en folkvald liberal - kom att bli delaktig i ett beslut som i så många avseenden strider mot grundläggande liberala värderingar. Det är ett politiskt agerande som i demokratins namn måste förklaras, granskas och ifrågasättas.

Jag håller helt med
ledaren i tidningen där Hellquist skriver:
Det tyder dock ändå på ett stort mått av civilkurage från Hellquists sida att hon nu vågar ta ställning mot sin egen partiledning och regering. Hennes agerande förtjänar respekt, trots att det kommer sent.
Nu finns inte längre en riksdagsmajoritet för lagen och det blir därför allt svårare för regeringen att ignorera kritiken.

Bloggmakt

Det finns en handfull moderater som bloggar idag, mest känd är givetvis Carl Bildt. Det är givetvis en bra kanal ut till sina väljare; de som man struntade i under FRA-omröstningen. Det är ganska naturligt att det har blivit en oerhörd svekdebatt på dessa bloggar, tråkigt men helt och hållet självförvållat. Men bloggarna används ju inte nu bara som ett sätt att motivera sina beslut på, de har i denna fråga trätt fram som en oerhörd maktfaktor i samhället. Politikerna kan inte längre bara stå och mässa och tro att vanligt folk sväljer den teknokratiska mässen.
Men inte längre - ute på bloggarna finns det hundratals, nej, tusentals granskande ögon. Och bland dessa så finns det signalspanare, jurister, politiker, IT-experter, grävande medborgare och mistlurar i sådan mängd att de stora tidningarna idag har personal som bara sitter och dammsuger bloggar efter nyheter/vinklingar. Det kommer bli ännu mera, jag tror tiden är förbi då tidningsjournalisterna själva hittar scoopet, det lär forsättningsvis komma ifrån bloggsfären och sedan lyftas upp på löpsedlarna. Spindoktorerna jobbar just nu förtvivlat för att hitta någon moteld, men förgäves. Inte ens Bush's egna specialist lär ha kommit så vidare långt med detta.

Slutligen...

Rick Falkvinge har en oerhört bra sammanfattning för FRA-förespråkarna:
..det oacceptabla är inte en bristande tillsyn av FRAs avlyssning. För det är avlyssning, inte signalspaning. Problemet är att avlyssningen sker över huvud taget. När avlyssningen väl har skett, så är det irrelevant hur många efterkontroller som läggs på.

En god sammanfattning av hur framtiden borde se ut för FRA har Richie´s blog:
 1. FRA-lagen skall rivas upp snarast möjligt, men i vart fall före oktober 2009.
 2. FRA skall läggas ner.
 3. En sanningskommission skall tillsättas.
 4. En utredning om behovet av militär signalspaning skall tillsättas.
 5. En utredning som utvärderar de lagar som Thomas Bodström drev igenom skall tillsättas.
 6. En författningsdomstol skall inrättas.
 7. Vad det gäller Riksdagen så bör begreppet "samvetsröstande" införas.

Och det är väl goda punkter allihop, som i alla fall jag ställer upp helhjärtat på. Det borde vara den hårdaste linjen av de linjer som Regeringen har att välja på innan stormen brakar loss igen i höst.


//Zac
EDIT: Flyttar ut länken till minamoderatakarameller då det såg ut som om den bloggen tillhörde FRA-lagsförespråkarna, vilket den INTE gör. Ursäkta mig.

En FRApperande sannolikhet

Bara för att jag är emot FRA-lagen, och gillar Tage Danielsson, så måste jag helt enkelt citera en snygg omskrivning från stoppafralagen.se:

Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt.

Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Det är synd det, för dom håller lägre kvalitet än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter.

Jag menar före avslöjandet om de 103 avlyssnade svenskarna så var det ju ytterst osannolikt att den sortens avlyssning skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt.

Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att avlyssningen var så otroligt osannolik så egentligen har det nog inte hänt.

I själva verket går ju hela alliansen och väntar på att få veta om det som hände de 103 svenskarna har hänt eller inte, innan de kan bestämma sig för om dom ska tycka att FRAs massavlyssning är så farlig som den skulle vara om avlyssningen som har hänt på FRA verkligen har hänt. Nu har visst Ingvar Åkesson bestämt sig till sist, och tydligen kommit fram till att det som hände då på FRA inte har hänt, men att vi å andra sidan måste ha mycket bättre säkerhetsanordningar så det inte händer igen.

Och man förstår ju att dom har tvekat, för en sån skandal inträffar ju enligt alla sannolikhetsberäkningar bara en gång på flera tusen år, och då är det ju i varje fall inte troligt att den har hänt redan nu, utan det är väl i så fall mera sannolikt att den har inträffat längre fram. Och då kommer ju saken i ett annat läge. För det kan ju inte vi bedöma nu. Då. Eller...

Sen är det också det att om det som hände på FRA verkligen hände, mot förmodan, så är ju sannolikheten för att det ska hända en gång till, den är ju så oerhört löjligt jätteliten så att på sätt och vis kan man säga att det var nästan bra att det som hände på FRA hände, om det nu gjorde det. För jag menar då kan man ju nästan säkert säga att det inte kommer hända igen.

I varje fall inte på FRA. Och säkert inte samtidigt som förra gången.

Risken för en upprepning är så liten att den är försumbar. Med det menas att den finns inte, fast bara lite.

Nu är ju det här rätt krångligt för gemene man, så egentligen är det väl ingen idé att ha offentlig debatt om sånt här. Folk i allmänhet dom tänker förstås på sitt grovhuggna vis att det som hände på FRA verkligen har hänt. Dom tar det som en sanning. Tala alltid sanning, barn, sa våra föräldrar till oss. Det får vi inte säga till våra barn utan vi måste lära dom att alltid tala sannolikt. Att säga sannolikheten, hela sannolikheten och ingenting annat än sannolikheten.

Så att dom inser att det som hände på FRA då inte kan hända nu, eftersom det inte ens hände då, vilket hade varit mycket mer sannolikt, med tanke på att det var då det hände.

(Tack till Tage Danielsson)Återkommer troligen under dagen med ett, tyvärr måste jag säga, helt ohumoristiskt inlägg om just detta... Jag brukar säga att man kan skratta åt allting, men kan man verkligen skratta åt politiker som inte vet vad de röstat igenom och samtidigt säljer ut grundvärdena i vår demokrati?


//Zac

20 juli 2008

Regn och nytt utseende

Jo, jag sitter just nu hemma i ett regnigt semesterland och surar...Det formligen vräääker ner! Har därför suttit lite uttråkad och bytt utseende på bloggen (igen!).

Rent och snyggt?

Tycker nog att det blev en ganska snygg och ren design.
Nu skall jag absolut inte ta åt mig äran alls, jag har utgått från en standardmall och gjort mycket marginella justeringar för att den skall passa min smak. Jag har bl a försökt få till mer tydliga åtskillnader mellan de olika artiklarna, och mer tydliga citat-block.

Vad tycks?

Jag är så uttråkad just nu att jag inte orkar engagera mig riktigt - är det något som ser fel ut så tar jag gärna emot lite kommentarer om detta! :o)


//Zac

Filmrecension: Young people fucking

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses

'Young people fucking'

Filmen handlar om 5 unga par som skall till och ha sex, men finns det verkligen något som heter "att bara ha sex"?
Tyvärr så är det väl inget direkt film(-titel) man vill skylta med på soffbordet, namnet antyder väl snarast smygfilmade, gryniga amatörporrfilmer och lär dra till sig en hel del (besvikna) tonåringars intresse på videohyllorna...
Annars var det en mycket välspelad, välskriven, intelligent och riktigt rolig film om, och kring detta med sex. Jag och frugan skrattade gott åt mycket i filmen, det är en riktigt rolig komedi, som sagt, de som är ute efter nakna kroppar och lite light-porr kommer bli mycket besvikna...
Själv tyckte jag nog att den egentligen var värd en trea, men va'faan nu när jag sitter och funderar på den så blir jag riktigt road igen - jag höjer till en (svag) fyra istället! :o)


//Zac

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio
+ Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

Stackars Engla

Jag har läst en liten debattartikel som äcklar mig djupt. Katarina Wennstam skriver i ett äckligt försök att dra växlar på den djupt tragiska historien om Engla på AB Debatt':
Så djupt rotad sitter vårt samhälles skuldbeläggande av våldtäktsoffer att också en mördare som Eklund har mage att påstå att om inte Engla sparkat honom (vilket det inte finns några bevis på att hon gjort) så skulle han inte fått det där ”tunnelseendet” och ”vart lite elak”.

Jag tror för all del att det är i rent publicistiskt hänseende ett bra val av fall, det är ett väldigt drag kring fallet just nu, kanske inte minst i AB som nästan tävlar om vem som kan komma fram med flest snaskiga detaljer. Och allt medan en liten tioårig flicka gick en alltför tidig och våldsam död till mötes, mycket baserat på uselt polisarbete, något som tyvärr tydligen fortsatte vidare i utredningsarbetet...

Medier!?

Jag tror att detta kommer rendera i en före- och efter Engla vad gäller polisens arbete med sexbrottslingar; utpekningar, rena utredningsmisstag, förvarningar och inte minst att man tydligen tog mediers uppgifter på allvar överhuvudtaget!
Att få läsa att man gång på gång tagit resurser ifrån polisarbetet för att kontroller uppgifter från andevärlden måste vara höjden av dumhet!
De ansvariga i de olika fallen borde nu rimligtvis maximalt kontrollera p-botar i sitt fortsatta polisiära förvärv - polisfacket är grymt duktig på att tvinga polisen ha kvar odugliga poliser. Jag kan i alla fall inte se anledningen till att så pass få poliser avskedas från aktiv tjänst när det trots allt är så pass många som döms för allvarliga brott och många gånger t o m tjänstefel...

Skuldbeläggandet då?

Vem vid sina sinnes fulla bruk skulle ens för en enda sekund påstå att det är samhällets skuldbeläggande av våldtäktsoffer som gör att Anders Ekelund sitter och skyller ifrån sig? Anders Eklund agerar som vilken barnunge som helst och beslagits med lögn, han svarar med mer lögner och erkänner bara sådant som lagts fram och som överbevisar honom.
Att skylla ifrån sig ligger betydligt djupare än bara samhällets fernissa. Ynkryggar har alltid en ursäkt, alltid en bortförklaring.
Anders Eklund är en ynkrygg, till detta verkar djupt störd och som drivs av demoner; Katarina Wennstam drivs antagligen bara av monitära intressen, hon vill sprida publicitet kring sitt skrivande.

Äckligt var ordet.//Zac

14 juli 2008

En Pyrrusseger för demokratin

DN-debatt idag skriver de tre tidigare partiledarna för folkpartiet Ola Ullsten, Bengt Westerberg och Maria Leissner tillsammans med de fyra folkpartistiska riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Maria Lundqvist-Brömster:

"Det grundläggande problemet med FRA-lagen är att även icke brottsmisstänkta enskilda individer kommer att få telefonsamtal, mejl och sms analyserade av en myndighet vars verksamhet inte går att granska. Därmed strider den mot grundläggande liberala värderingar.
..
Regeringsformen slår fast att varje svensk medborgare ska vara garanterad att få ha "brev eller annan förtrolig försändelse" samt "telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande" i fred från statens granskande öga. Ett ingrepp som innebär avsteg från denna grundprincip måste enligt grundlagen dels vara "godtagbart i ett demokratiskt samhälle", dels stå i rimlig proportion till vad som står att vinna, i detta fall ur säkerhetssynpunkt.
..
De kallblodiga attentaten i USA år 2001 har bidragit till många berättigade säkerhetsåtgärder i världen. Men tyvärr har flera nationer, i skuggan av verkliga eller inbillade terrorhot, öppnat Pandoras ask när det gäller alltför långtgående motåtgärder. Den nya signalspaningslagen, som ger ett fåtal personer i kretsen i och kring FRA alltför lösa tyglar på bekostnad av enskildas integritet och rättssäkerhet, anser vi är ett sådant exempel."

Ord och inga visor; tyvärr är det väl inget direkt nytt som inte vi kritiker framfört innan - och fått bortviftat som okunnighet eller som en ren vänsterfråga... Jinge undrar var Per Ahlmark är - och vem gör inte det?

4 Hjältar...

Som Oscar Swartz nyktert påpekar angående debattartikeln ovan, "Att det är just fyra ledamöter är symboliskt viktigt och kan uppfattas som ett hot: Om alla oppositionspartier skulle rösta för ett upprivande av lagen krävs det ju just fyra stöd-röster från alliansledamöter för att lagen skall falla."

Arrogansen om igen...

Det är inte bara FRA-lagens utformning som upprör, utan även den totala arrogans som Alliansens partiledningar har uppvisat. Medborgarna har behandlats som barnrumpor. Kritiska partister har dessutom fått smaka på riset.

(Källa.)

Börja om, stuva om... Det handlar inte om att ett beslut är taget, det handlar inte om att omgivningen är okunnig, Det handlar inte heller om regeringsduglighet, det handlar om att människor i Sverige ska må bra och känna trygghet i att den folkvalda regeringen värnar om vår personliga integritet.

Skriver mina moderata karameller helt korrekt. Det är hög tid nu Reinfeldt, inse att slaget är förlorat och att det är dags att försöka ena alliansen igen. Att ni är överrens på kaffedoppen i partiledaröverläggningarna är inte samma sak...

Birgitta Ohlsson...

SvD påpekar ang debattaartikeln att "Camilla Lindberg var ensam folkpartist om att rösta nej när riksdagen godkände FRA-lagen den 18 juni. Hennes partikamrat Birgitta Ohlsson avstod från att rösta.".

Tyvärr så tycker jag att man tappar när man tillåter att en sådan karaktärslös och svag individ som Birgitta Ohlsson vara med. När det blåste vågade hon inte stå på sig och karriärssmart valde att markera, men inte gå emot partilinjen - och piskan. Fegt, fegt och återigen fegt.

Vakna!

Det är onekligen nu hög tid för alliansledarna att vakna upp ur sin Törnrosasömn och börjar försöka prata med de medborgare de företräder. Detta luktar allt sämre, men den nedlåtande attityd som de haft i frågan, den nonchalans och den okunnighet(sic!) - är tre av huvudingredienserna i denna soppa som mer och mer ser ut som om det kommer sluta i ett enormt nederlag för regeringen, förr eller senare. Jag hänvisar till min förra postning också.

Frysta höns

Jag håller med Sofia Nerbrand som skriver klokt på SvD:s ledarsida:

Kvarsittning och bakläxa! De ledamöter som röstade för FRA-lagen borde antingen använda sitt långa sommarlov till att förklara varför lagen är bra, eller öppet erkänna att de blev inpiskade i regerings- fähighetens namn och arbeta för lagens avskaffande. För varför ska vi annars ha hela 349 ledamöter om de som bildar regeringsunderlag bara förväntas vara leverera rätt tryck på voteringsknappen? Och varför ska en regering inte kunna lyssna på en massiv och saklig kritik, och ompröva något som gått helt snett utan att tro att den förlorar ansiktet?
Regeringschefen har redan
förlorat det mesta och de flesta i denna affär.


Men istället för att bara dela ut tre höns, som tidskriften Tvärdag tydligen gjort så vill jag dela ut frusna kycklingar till samtliga borgerliga politiker i riksdagen idag (minus en klart lysande Camilla Lindberg, som hellre får en bukett blommor till!).

Det som främst förbinder dem med de frusna hönsen är den självständiga tankeförmågan och rörelsefriheten inom partiet.

Pyrrusseger

Lite av en bitter eftersmak kommer detta lämna efter sig oavsett hur det går. Jag är allt mer säker på att demokratin och vår rätt till integritet kommer att segra, men priset som Reinfeldt och de andra kommer att kräva är ökad politikerförakt och tappad tro till staten. Det är på sätt och vis en Pyrrusseger för demokratin.

Och för?

En rent humoristiskt och (o)roande detalj är att försvaret av FRA-lagen idag göra av Stig Bergling i Expressen; "Därför behöver vi FRA-lagen"... :o) Med sådana vänner...

Och den andra som försvarar lagen är den till synes ganska genomtrevliga Ingvar Åkesson, generaldirektör på FRA, somegentligen inte säger någonting utan mest vill att vi skall 100%-igt lita på FRA... Han vill bara säkra FRA:s organisation i vårt samhälle...//Zac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...