Fortsätt till huvudinnehåll

GI = Tallriksmodellen?! - del2

Detta inlägg är en naturlig fortsättning på en tidigare post:

Nu har SLV kommenterat den senaste GI-undersökningen som om igen påvisat en kraftig vinst för feta att äta enligt GI, dock är man så infernaliskt insmilande och varför inte lite falsk... Läs och hitta anomalierna i detta stycke:

Överensstämmer med Livsmedelsverkets kostråd

Mycket i den kost som i studien kallas GI-kost stämmer överens med Livsmedelsverkets kostråd. Mängden fett i GI-kosten ligger inom ramen för Livsmedelsverkets råd.

Ny studie stöder tidigare undersökningar

Livsmedelsverket betonar i sina kostråd betydelsen av att äta mer av livsmedel med omättat fett som fisk, olja och flytande margarin samt mindre av livsmedel med mycket mättat fett som feta mejeri- och charkuteriprodukter. Dessutom rekommenderas mer av fiberrika livsmedel och fullkornsprodukter, som frukt, grönsaker och fullkornsbröd, samt mindre av livsmedel med mycket socker och fett, som godis, läsk, snacks och bakverk.

- GI-kost togs först fram som en diet för personer med diabetes och den nya studien stöder tidigare undersökningar. Livsmedelsverkets kostråd är bra för alla, men extra viktiga för dem med höga insulinnivåer, säger Åke Bruce, professor vid Livsmedelsverket.

Det ska betonas att den nya studien gäller bantning för personer med fetma. Livsmedelsverkets kostråd gäller i första hand för friska personer.

(Källa.)

Usch!


//Zac

Då fortsätter vi!

Bättre effekt av GI-dieten för gruppen med höga insulinnivåer

Författarna beskriver huvudresultatet som: "Weight loss did not differ between diet groups for the full cohort of 73 participants". Däremot gjorde man en intressant upptäckt. Den grupp av deltagare som hade förhållandevis höga insulinnivåer när de påbörjade studien fick betydligt bättre effekt av GI-dieten än av LFI-kosten med en statistiskt säkerställd skillnad i viktminskning (en minskning med 5,8 kilo i jämförelse med 1,2 kilo). Ungefär hälften av deltagarna i studien tillhörde "höginsulingruppen" och författarna menar att detta kan vara en väsentlig förklaring till de skillnader i behandlingsresultat som olika studier har rapporterat.

Resultatet av undersökningen i sig är väl inget man lyfter på ögonbrynen för... Däremot slås man om igen av hur fruktansvärt lite försökspersonerna går ner - 5.8kg på 18 månader, och då ändå med täta kontaker med forskarna för att styra upp resultaten.

Urselt! Medel-BMI över 30, men ett resultat på 1.2kg resp 5.8 på 18 månader förskräcker ju. Man förstår varför magoperationer allmänt anses vara det enda relativt hållbara sättet att gå ner i vikt...

SLV:s kommentarer...

"Mängden fett i GI-kosten ligger inom ramen för Livsmedelsverkets råd."

Vad!?

Det var ~15% mer fett i GI-kosten jämfört med Livsmedelverkets polulationsmål vad gäller intaget av fett! Och kolhydratsintaget var någonstans mellan 20 till drygt 30% mindre än vad SLV rekommenderar...

"Livsmedelsverkets kostråd är bra för alla, men extra viktiga för dem med höga insulinnivåer, säger Åke Bruce, professor vid Livsmedelsverket."

Ingen skillnad alls på grupperna inbördes, men när man skiljde ut sådana som i högre grad har metabolt syndrom så ökar direkt skillnaden med 480%!

Resonerar vi ens kring samma undersökning?

Det ska betonas att den nya studien gäller bantning för personer med fetma. Livsmedelsverkets kostråd gäller i första hand för friska personer.

För övrigt så är det ganska mysko att SLV inte ger kostråd åt sjuka människor, men varför kommenterar de ens då dylika studier? "Effects of a Low–Glycemic Load vs Low-Fat Diet in Obese Young Adults".

Jag tycker dessutom att råden till feta personer som vill gå ner i vikt på SLV:s sida känns ganska välbekanta... Vänta nu - vafaan - de ser precis ut som SLV:s vanliga kostråd!

Pinsamt!

Så är det när man försöker ta äran till sig - oftast blir man avklädd och lite pinsam - om någon bemödar sig med att kolla upp lite fakta...

LF-dieten, eller den i studien helt kassa dieten, är betydligt närmre SLV:s kostråd än vad GI-dieten är...

Börjar det i ärlighetens namn inte bli lite väl många studier sopm pekar i denna riktningen nu? Det är sannerligen inga silkesvantar på om man tittar på kommentarerna på DN:s vetenskapskrönika och expressen är på ledarplats oerhört kritiska och undrar:

"Varför reagerar livsmedelsverket så långsamt? Är det byråkratins tröghet vi ser? Eller drivs våra myndigheter av andra krafter än förnuft och vetenskap? Handlar det om moralism, rentav?"

Jag brukar själv spekulera att det handlar om presteige och eventuellt vad värre är, lönande extraknäck som skulle ta mycken skada om de gamla råden visade sig vara ineffektiva jämfört med nya "modedieter".

Kassa reslutat

Men detta står nog ganska klar för alla och envar - däremot så är det kvarstående intrycket om igen hur fruktansvärt svårt det är att gå ner och behålla en med normal vikt. Vetenskapen är ganska entydig där - det är mer eller mindre omöjligt. Rössner själv med sin så hyllade Aftonbladets viktklubb har sett till att medlemmarna tappat lite drygt 2kg i genomsnitt. Däremot om vikten av de hundralappar som de 270.000 medlemmarna betalat är inräknad i de två kilona som kunderna tappat vet jag inte...

Jag tror personligen att de flesta andra branscher med dylika resultat hade gått i konkurs för länge sedan.

Update: Revidera i smyg...

En jätteintressant detalj är att på google så presenteras en sida som så:

ViktKlubb.se

Viktklubben har utvecklats tillsammans med professor Stephan Rössner, en av världens främsta experter på viktminskning. Metoden får kilona att rasa - upp ...
www.viktklubb.se/viktminskning/viktklubb.html - 17k - Cachad - Liknande sidor - Notera detta - _filter="http://www.viktklubb.se/viktminskning/viktklubb.html" href="javascript:void(0);">Filter

Värdefulla bantningstips och råd om kost och motion på Viktklubb.se

Hos oss får du så mycket mer än bara bantningstips! Viktklubb.se har utvecklats tillsammans med professor Stephan Rössner, en av världens främsta experter ...
www.viktklubb.se/viktminskning/bantningstips.html - 14k - Cachad - Liknande sidor - Notera detta - _filter="http://www.viktklubb.se/viktminskning/bantningstips.html" href="javascript:void(0);">Filter
[ Fler resultat från www.viktklubb.se ]
(Källa.) Min gulmarkering, givetvis. Det skall påpekas att Google uppdaterar sina sidor så förr eller senare så försvinner det gamla avtrycket av vad som stod tidigare... Men i alla fall, jag tycks inte hitta den texten någonstans på www.viktklubb.se. Kanske är det beroende på de punkter jag tar upp i stycket ovan, eller så är det kanske att man inte tycker att clownen Rössner är ett sådant bra affischnamn längre - det blåser nya vindar? Hoppet finns ju alltid...//Zac


Kommentarer

 1. Begriper inte hur Rössner kan ha så många anhängare?? Med de reultaten!! Och de betalar dessutom - Ofattbart!!

  Antar att han lever på sitt "namn" från tidigare, då han fanns i media stup i kvarten. Antagligen skrattar han hela vägen till banken just nu på bekostnad av folkhälsan!

  SvaraRadera
 2. det blir ingen kommentar, när jag skrivit färdigt, inklusive skaffat godkänd identitet hade min tidigare skrivna kommentar försvunnit

  SvaraRadera
 3. Maja, med tanke på att Rössner är professor i "hälsoinriktad beteendevetenskap" så är det kanske inte lustigt att han inte tycks vara så bevandrad näringsämnenas betydelse... ;-)

  Dessutom så ska väl han gå i pension i år, 1942:a som han är. Men med tanke på åldern på de andra eminenserna på SLV så lär det tyvärr dröja många år än. Hade jag varit i hans kläder så hade jag tackat för mig i år, det är ju faktiskt mycket som går SLV emot idag och deras politik ifrågasätts mer eller mindre ett par gånger i månaden i media. Så skulle Rössner gå nu så slipper han vidare ifrågasättanden.

  Och rik lär han ha blivit - han är delägare i Aftonbladets viktklubb. 270 000 medlemmar som minst betalat 298:- (för tre månader) var.

  En intressant detalj kring viktklubb har gjort att jag har uppdaterat posten med ytterligare ett stycke. Väl bekomne!

  Vikingmormor, det är nog en liten tröskel innan man får det att fungera på Blogger, men jag tror det är nödvändigt med strulet. Jag har tyvärr sett andra bloggar på blogger där spam och idioter snabbt har förstört kommentarsfunktionerna, så jag har en liten högre tröskel på min för att slippa detta.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G