Fortsätt till huvudinnehåll

Sahlin's visionslöshet

Efter den senaste tidens rabalder för det röda blocket så händer nu saker mycket snabbt. Från att inte ha gjort någonting så hade s rakat upp sina siffror till enorma nivåer, men ser vi nu trendbrottet?
Har alliansens möte gjort det uppenbart att det inte finns någon tydlig motståndare - eller i alla fall inte någon direkt strategi hos motståndarna?
Många med mig trodde det skulle komma lite kort på bordet nu, och i många fall nya kort - men av detta så verkar bara gamla tummade kort om höjda bidragsnivåer och gamla triumfkort om splittring inom alliansen som de enda som finns att spela ut. Att sedan "triumfkortet" idag i praktiken enbart handlar om homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan är inte någon direkt styrka i sig. Vanliga människor bryr sig inte direkt om den frågan, det är bara inom ett litet extremistriksdagsparti med tveksam människosyn som diskussionens vågor går höga...

Raset

DN/Synovates opinionsundersökning - en historisk minskning med drygt 7% mellan blocken, där s minskar mest och m ökar mest. Jag börjar sakta undra om inte Sahlin kommer att misslyckas i att få till ett regeringsskifte i nästa val, trots goda råd.

Snabbare och snabbare...

Det går snabbt utför, snabbare än någonsin tidigare, trots relativ självinsikt. Hon har öppnat upp en djup spricka inom s, som alltid funnits där, men som har hanterats på ett relativt tyst och effektivt sätt. S är ju vårt största parti och har därav också störst spännvidd, mellan hardcore-vänstersocialister till socialliberaler som ligger nära blockgränsen men som av ideologiska skäl inte vill korsa den.

Hitta ledare

Det är en svår situation som s dragits med i åratal, det finns mycket sällan en tronarvinge som är redo att ta över. Från Palme och framåt har man vid två tillfällen fått politiska mord på halsen och i båda fallen fått se hur problemen hopat sig. Palme var vid tiden för mordet en ganska trött och illusionslös politiker och arbetet med att leta efterträdare hade precis börjat. I Anna Lindhs fall så var hon ganska solklar som favorit av en snabbt tröttnande partiledare - och av en snabbt tröttnande väljarkår; de tröttnade snabbt på Persson alltså... ;o)

Egyptier och tortyr

Efter Anna Lindh så ser man tydligt hur vilsna s, och inte minst Persson blev, han hade ju i praktiken mentalt redan flyttat från Rosenbad till Sörmland. Lindh hade mycket väl kunnat föra partiet vidare, även om jag tycker att hanterandet av de avvisade egyptierna - där hennes namnteckning stod som djävulens underskrift på ett själsköpekontrakt - med rätta skulle tyngt henne och partiet ordentligt.

Tredjehandsval

Vi får inte glömma bort att två favoriter föll bort till partiledarposten innan henne - Sahlin är ett tredjehandsval som orsakade djup splittring inom s. Obetalda p-böter, räntefria lån på lönen, kvarskatt, körförbud och kronofogden som dök upp som gubben i lådan, satte djupa förtroendeproblem inom stora grupper inom s. Att hon drog till lyxstället Mauritius under sin time-out stack dessutom i ögonen på många, att skattebetalarna fick betala resa och uppehälle för hennes assistenter var ytterligare en droppe i bägaren. Om det nu överhuvudtaget existerar någon sorts "arbetarklassmoral" så är hon knappast den prydligaste företrädaren för något sådant. 

Vilse i pannkakan

Min tolkning av händelserna kring Perssons och Sahlins maktskifte är helt enkelt att underlaget till självrannsakan och förändringsbeägenhet for all världens väg när Sahlin satte sig och "funderade" och "skulle känna på" vart s var på väg någonstans.

Som en pappersbåt på ett stort hav

Nu leder hon ett mer eller mindre herrelöst parti där man mest tittar tillbaka på, och längtar tillbaka till, historiska höga bidragsnivåer. Oerhört trist och i det stora hela absolut inget som svensk politik behöver. Hon har förvaltat detta förtroendekapital hon fick i och med partiledarbytet i ett förvirrande och ledarlöst tidevarv, uselt och det finns inte tillstymmelse till några visioner inom s alls längre. Hon verkar både lika enväldig och toppstyrande som aldrig g Göran Persson.

Fler affärer

Är nog ganska säker på att ännu fler, inte helt smickrande, sidor kommer fram framledes. Dels så verkar det som om det spelas ett högt spel inom toppen av s, dels så är Sahlin som hon är, och dels inte minst så är de historiskt klumpiga när det gäller hanterandet av affärerna i sig.

Hjärtklappning!

Det ser oavsett ut som om det kommer bli ett spännande val tror jag. En alliansregerings som nu ställs inför sina första riktigt stora problem - de har smidigt glidit framåt på den högkonjuktur som rådde när de tillträdde - nu är det dags för lite offensiv politik, något som iofs ännu har lyst lite med sin frånvaro.

Partiernas läge nu:

En opposition där v och mp seglar vid sidan om den trögmanövrerande jättetankern s.

De plockar belåtet upp avhoppade sossar som simmar lite vilse efter att ha kastat sig från däck.

V som inte behöver göra så mycket, bara bevaka sin vänsterkant och Miljöpartiet, som nu vuxit upp och nu vill diskutera och positionera sig på allvar mellan s och alliansen, för att där kanske tvätta av sig stämpeln som varande gröna socialister och därav locka till sig väljare från det blåa blocket simmar i mitten.

Intressant!


//Zac

PS. Jag har funderat kring hennes duglighet innan...


Kommentarer

 1. Om Mona får gå så kanske Bodström seglar upp som ledare. Skulle det vara mycket bättre? Mer maktmänniska än han får man leta efter!

  Bäst vore om (S) förlorade även nästa val och då
  verkligen gick tillbaka in i verkstaden och förnyade sin politik plus hittade en ledare utanför nuvarande (S)elit.

  SvaraRadera
 2. Näe, führer Bodström är fullständigt livsfarlig för demokrati och integritet - karln är mer eller mindre galen!
  Men förlorar s nästa val rejält så ligger en traditionell Nuder och väntar i vassen... Det ser ut som om förnyelsen kommer att dröja länge än.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Bäst tycker jag vore om S kunde samarbeta med Mp och V. och att de vinner nästa val. Det skulle vara intressant. Att utesluta V är otroligt korkat av S och Mp! Jo av Mp också!Men man väljer att racka ner på Mona S. Hon ska hackas sönder till varje pris....

  Det skulle förmodligen visa oss om de vann, att vid makten så beter sig alla ganska lika...?

  Hur som helst allra bäst vore ett samarbete över blockgränserna. Så att vi kan få bort olika grupperingar. Att jag i nuläget stödjer Mp, beror mycket på att de har lättast av nuvarande partier för att arbeta blocköverskridande. Det har de visat i praktiken. Visioner blir annorlunda i verkligheten, eftersom det är människor med fel och brister som ska genomföra dem. Men en vision har jag, att vi i framtiden ska slippa politiska partier överhuvudtaget... För det är som med religion de splittrar mer än de förenar oss. Mycket kraft går åt till att återställa det andra har förändrat. På så vis så hindras utveckling....?

  SvaraRadera
 4. Jag tycker nog tvärtom mot flera här att mp har vuxit upp och spelar med reglerna istället för att vara annorlunda som ett rent egenvärde. Att vara mot EU när Eu kanske är det största miljösamarbete som världen skådat. Att så fort EU-frågan kommer på tal sitta på sidobänken med sd och kommunisterna i v kan knappast vara det roligaste som finns heller... ;o)

  Att hacka sönder bilden av Sahlin gör uppenbart Sahlin absolut bäst själv... :o|


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n