Fortsätt till huvudinnehåll

God Jul - med samvetsklappar!

Det närmar sig jul - även om inte IKEA hunnit julpyntat än - eller har de det?

Vårt överflöd

Oavsett så blir jag varje ju lite småäcklad av det oerhörda överflöd vi lassar upp under granen. Tänk lite på dina medmänniskor och ge åtminstone en present till de mindre bemedlade?

Andra bloggare?

Jag skulle gärna se att mina bloggkollegor också gör liknande postningar - låt oss väcka liv i tanken på att lite solidariskt dela med oss - lite av det vi har?
Kopiera ur mitt inlägg hej vilt! :o)

Lista

Jag tänkte mig att lägga upp en liten lista över företag/organisationer som syftar till att ge en smula hjälp till de som mycket litet har. Håll till godo:
Vi-skogen
Klimatet, jorden och människors arbete är de resurser som kan förändra levnadsvillkoren i Östafrika.

Vi-skogen omsätter dessa resurser till största möjliga nytta genom agroforestry. Denna odlingsmetod betyder att man samplanterar träd och grödor. Då göds marken samtidigt som skördarna av grödor ökar.

Människorna får mat hela året, mammorna kan vara hemma med de små eftersom ved finns i närheten. Dessutom ger träden skugga och massor av god frukt.

Vi tycker detta väl beskriver vilket handfast och konkret bistånd Vi-skogen är, hur trädplantering förenklar och förbättrar vardagen i många fattiga småbönders liv.

Där ideerna kring trädens betydelse och agroforestry är genomförda har inte bara levnadsvillkoren förbättrats.

Här finns också en tro på den egna förmågan och på en framtid för barnen. Glädjen och stoltheten har återvänt med träden.

Vi-skogen behövs. Och du behövs!

ActionAid
ActionAid är en internationell hjälporganisation med 35 års erfarenhet av att bekämpa fattigdom. ActionAid jobbar med de mest utsatta och hjälper därmed de allra fattigaste. I allt arbete fokuserar hjälporganisationen på kvinnor och flickors situation eftersom de är världens mest utsatta. De saknar inte bara mat, rent vatten och hälsovård utan även utbildning och möjligheten att ta sig ur sin situation. Studier visar dessutom att i kampen för deras rättigheter ligger nyckeln till kampen mot fattigdom och hiv/aids.

ActionAid är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation. ActionAid samarbetar med över 2 000 andra organisationer världen runt. 2005 samlade hjälporganisationen in 168 miljoner Euro varav 76 procent kom från privatpersoner – främst från människor om stödjer ActionAid som faddrar.

Svenska Röda korset
Röda Korset är en världsomspännande organisation som arbetar med humanitärt hjälparbete. Vårt mål är att lindra och förhindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår.

Röda Korset utgör ett komplement till samhällets övriga skyddsnät. Arbetet baseras på frivilliga insatser och människors vilja att ge av sin tid och sitt engagemang till vår verksamhet. Det finns 186 nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar i världen. Närmare 100 miljoner människor är medlemmar i rödakorsrörelsen. Det är människor som är beredda att frivilligt göra en insats för att rädda liv eller på annat sätt hjälpa utsatta medmänniskor.

Naturbutiken, Naturskyddsföreningen
Välkommen till NaturButiken. Här hittar du utvalda böcker, naturprylar, CD/DVD och mycket annat för både vuxna och barn.

Genom att handla i butiken stödjer du Naturskyddsföreningens arbete.

Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation med kraft att förändra. Vi sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt.

Rädda barnens julgåvokort
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.
Barnfonden
Som fadder i Barnfonden är du med och förändrar livet för ett barn, en familj och en hel by. Fadderskapet är personligt och du får information och foto på ditt fadderbarn. Ditt fadderbidrag på 200 kronor per månad går till ett lokalt fadderprojekt som arbetar för att barnen ska få gå i skolan, få sjukvård och för att skapa en långsiktig positiv utveckling för hela det lokala samhället. Genom brevkontakten med barnet ser du de förändringarna du är med och bidrar till.
Individuell Människohjälp
IM är en svensk biståndsorganisation som bekämpar och synliggör fattigdom och utanförskap. Organisationen grundades 1938 och verkar i dag i femton länder världen över.

IM arbetar långsiktigt tillsammans med lokala samarbetspartners, främst med hälsa, utbildning och försörjning. Insatserna utformas som hjälp till självhjälp och nya verksamheter börjar i liten skala.

IM arbetar med människor oavsett tro, ursprung eller politisk övertygelse. Vi är inspirerade av kristet-humanistiska värderingar, som för oss står för medmänsklighet och alla människors lika värde. Verksamheten är möjlig tack vare det samlade engagemanget hos över 30 000 medlemmar och volontärer.

Tillsammans kan vi skapa en rättvis och medmänsklig värld att växa i.

Hoppets Stjärna

Hoppets Stjärna är en oberoende insamlings- och biståndsorganisation. Vårt arbete bygger på de kristna värderingarna om att varje människa har samma rätt och värde, oavsett hudfärg, religion, etnisk eller social tillhörighet. Barnen och deras omgivning står i centrum för vårt arbete. Vi tror att vi - genom att ge barnen utbildning, omsorg, tro på sig själva, hopp och framtidstro - kan vara med och utveckla de länder vi arbetar i.

 • Hjälper dagligen nästan 30 000 barn att få grundläggande skolgång, näringsrik mat, omsorg och hälsovård.
 • Ger stöd till närmare 200 projekt i fyra världsdelar.
 • Ger stöd till byutveckling som förbättrat levnadsförhållanden för tusentals barn och vuxna i tredje världen.
 • Har funnits på plats med hjälp vid över 50 större och mindre katastrofer.
 • Har förändrat livsvillkoren för tiotusentals barn på institutioner i Östeuropa.
 • Arbetar för att skapa medvetenhet hos barn och vuxna i Norden om förhållanden i tredje världen och Östeuropa.

Fler?

Hittar du behjärtansvärda föremål, så fyll på listan i kommentarerna - jag lägger till det i listan om det verkar passa in, men låter oavsett kommentaren stå kvar.

Pålitliga?

Givetvis tar jag inget personligt ansvar för pålitligheten och uppsåtet hos dessa företag och organisationer, det finns dock ett oerhört enkelt sätt att se så att det är en bra organisation bakom - 90-numret. Har företaget ett 90-nummer så går maximalt 15% av omsättningen till administrativa kostnader och du kan vara (relativt) säker på företaget.

Lista på 90-företag

Update: Bloggare med liknande listor

Fetsmart, som var vänlig nog att länka till mig också.


//Zac

Kommentarer

 1. Bra initiativ! Jag hänger på och kommer att satsa slantarna på Vi-skogen och Stadsmissionen.

  Proaktivt på bortaplan och reaktivt på hemmaplan...

  SvaraRadera
 2. Jag länkar in en länklista på de som gör något liknande också. Senare - nu skall jag iväg för att spela bowling och dricka öl! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Ujjj, vilken jobbig söndag det blev sedan... Men men - oavsett så uppdaterar jag posten med dig, Fetsmart! Låt oss pusha vidare!


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Hmm "vårt överflöd"...

  Undrar var alla pengar kommer ifrån som nu ska "rädda" banker från att duka under världen över...Hur det nu ska gå till med det nuvarande ekonomiska räntesystemet.

  Visst lever vi i överflöd. Men det spelas också en hel del med våra dåliga samveten. Det är som med miljön anser jag. Vi kan göra mycket. Men det som krävs är att politiker skapar beslut som fördelar världens rikedomar mer rättvist. De som blir mest drabbade av bankkrisen är de fattiga. Så varför inte gynna JAK eller någon annan "räntefri" bank. Ett bra sätt är att bli medlem.

  Undrar om makthavarna högst upp lider av dåligt samvete nu inför julen? Eller vill de att vi ska ha det.

  Det finns uppenbarligen pengar. De är bara väldigt snefördelade.


  Har hört flera personer fråga politiker var kommer dessa pengar ifrån, som ska rädda bankerna. Men svaret har uteblivit... helt otroligt!

  Bra initiativ! Det är tur att det finns människor som bryr sig.

  SvaraRadera
 5. Hur många kronor har staten hittills "skänkt" till bankerna? Inte en enda så vitt jag vet...

  Däremot så har finanskrisen antagligen gett mig en procent högre ränta än "normalt" på rörliga lån, det kostar mig c:a 800 spänn i månaden. Det går nog snart över så det tänker jag inte låta hindra mig från att plantera träd i Afrika. Jag tror att det är väl använda pengar, jag TROR, men jag VET inte...

  SvaraRadera
 6. Det går nog snart över....tja vi får se.
  Tror vet inte heller. Men något är uppenbarligen fel med det ekonomiska systemet. Man tjänar pengar på pengar. Går det över så är det troligtvis lugnet före stormen dvs. det kommer igen.

  Givetvis ska vi inte låta oss hindras från att vara generösa. Vi är som små droppar i en stor sjö. Om sjön ska bli ett hav, så krävs det att de som har makten delar med sig generöst de också. I annat fall har bara de med ett samvete skuldkänslor och mår dåligt. De som verkligen skulle kunna göra skillnaden bryr sig inte.

  Så länge som de kan krafsa fram värdepapper som människor köper så fortsätter karusellen. Pengar är inte alltid pengar utan ofta andra papperslappar. Människorna i t.ex. Afrika skulle gynnas av ett ekonomiskt system som inte kraschar titt som tätt. Matpriserna går upp och det är de som drabbas mest, även om vi får högre ränta. Vill vi verkligen hjälpa dem så är en bra julklapp, att på något vis verka för en så räntefri värld som möjligt. Vi fick komma med egna julklappstips och mitt tips är det. Att bli medlem i en ränterfi bank så att världen verkligen kan förändras. Då behöver inga bönder i Indien t.ex. ta sina liv i desperation för att de inte har råd att betala sina lån. Som tur är så är det på gång lite dessa tankegångar. Men även familjer som har det relativt bra knäcks av sina lån...

  Visst är det bra att plantera träd i Afrika. Men de kan inte äta träd lika lite som vi kan äta pengar. Detta har de kloka indianerna alltid förstått..."När den sista fisken är fiskad, förstår den vite mannen"...

  Träd är bra för hela mänskligheten så visst är det en bra julklapp. Håller för egen del tillsammans med andra på att försöka att rädda vår vackra skog i kommunen. Den lever farligt sedan alliansen tog över. Människor med gott om pengar behöver enligt dem bo nära naturen. Själv så tycker jag att alla behöver chansen till närhet till naturen. Djuren behöver sina vandringsstråk. Man skär av deras rätt att röra sig i naturen. Det är inte naturligt att de söker sig till bostadsområden. Nu ska jag passa på att ge kungahuset en känga också. Kungens korkade uttalande om att vargar och vilda djur befinner sig nära människor beror inte bara på att de blivit för många, utan på att vi begränsar deras rörelsefrihet.

  Så en bra julklpapp vore att avveckla kungahuset.... Tänk vad pengar vi skulle spara :) ;)

  SvaraRadera
 7. Hmm igen...

  "Människorna får mat hela året, mammorna kan vara hemma med de små eftersom ved finns i närheten. Dessutom ger träden skugga och massor av god frukt".

  Mammorna kan vara hemma...Hoppas man menar med de riktigt små! Ja även papporna kan vara hemma, om de vill och står ut med att bli försörjda av sin kvinna. Kvinnor världen över är ju på gång, att med hjälp av t.ex. microlån starta eget. Så detta reagerar jag på. Vi ska uppmuntra alla dessa kvinnors försök. De kan annat än att samla ved!

  "Dessutom ger träden skugga och massor av god frukt"

  Men frukt är inte det en en katastrof och väldigt onyttigt? Ska vi bidra till att andra får våra välfärdssjukdomar? ;)

  Tror på både skugga och frukt! Dessutom så tror jag på att kvinnor i fattiga länder kommer att bli mer Jämlika med männen. Men bara om de får all hjälp på traven.

  mvh en vegetarian

  SvaraRadera
 8. "Mammorna kan vara hemma" skall nog inte tolkas ur ett snävt småborgerligt västerländskt rödvinsfeministiskt perspektiv... betyder bara att de slipper vandra miltals för att plocka pinnar till spisen. Om dom vill ta SuVen in till gallerian i Nairobi och shoppa så är det säkert helt OK!

  SvaraRadera
 9. Shoppa....

  De som erbjuds microlån dvs. t.ex. kvinnliga småbönder har nog inte råd att shoppa.

  Verkar vara en bra lösning för en del. Fast de riktigt fattiga nås ju inte av microlån. För dem behövs andra lösningar.

  Sedan att banker kommit på att man kan låna ut några hundralappar eller tusenlappar till fattiga...Ja gör man det av godhet? Räntan kan vara upp till 20% läste jag någonstans. Äckligt! Tjäna pengar på pengar, vilka barbarer!

  En bra julklapp kan alltså vara att låna ut en liten summa pengar till någon fattig, utan att ta ränta. Skulle säkert fungera med tanke på hur många som åker på semester utomlands och ser all misär. Kanske och förhoppningsvis blir det en del i framtidens miljöarbete och fattigdomsbekämpning....Inga giriga mellanhänder kan då lägga vantarna på pengarna. Utan de hamnar i rätt ficka direkt.

  SvaraRadera
 10. Gåvor är nog bra. Men de flesta människor som har förmågan eller möjlighet att arbeta vill göra det. Därför så bör vi LÅNA ut pengar i första hand och inte mestadels skänka. Giriga människor tjänar på andra människors dåliga samvete. Vi vet att många gånger så hamnar pengarna helt fel. Därför så är det nuvarande ekonomiska systemet helt galet. Har det lyckats lösa fattigdomen? Har människors gåvor lyckats lösa den?

  Alltså löser vi något annat än vårt dåliga samvete? Varför tas ränta ut från de fattiga? Vill man då inte tjäna pengar på dem istället för att hjälpa?

  SvaraRadera
 11. Gåvor betraktar jag som ränte- och amorteringsfria lån, det måste ju vara perfekt?
  Puh...

  SvaraRadera
 12. Ja det som hamnar i rätt ficka och inte försnillas av samvetslösa är ju "räntefria och amorteringsfria lån". Fast ändå inte, ett lån ska betalas tillbaka... Resten är pengar som man kan utnyttja i eget syfte. Dessa pengar hamnar ju i den nuvarande ekonomiska karusellen. Som Zac skrev (relativt säker) när det gäller organisationen bakom 90 numret. Det är nog så säkra som vi kan vara, alltså relativt säkra....Så varför ska vi gå omkring med dåligt samvete om vi väljer att inte skänka just på detta sätt...Vänd på det hela, vi kan ha dåligt samvete för att vi ev. gynnar oärliga människor som roffar åt sig. Då gynnar vi fortsatt orättvisa...

  Gåvor är bra!! "God Jul med samvetsklappar" var rubriken. Vi ska inte ha så dåligt samvete menar jag. Utan var och en ska ge utifrån sin egen plånbok, medvetenhet och känsla.

  Om man tar en titt på USA och deras kampanjer... Vad var det nu den senase reklamfilmen för Obama kostade....Det är samvetspengar det! De som bidrar med dessa pengars "samveten" kan diskuteras. Som sagt det spelas med våra dåliga samveten. Det finns nästan alltid mindre ärliga mäniskor i hjälporganisationer och var vi än tittar. Detta har fått mig att ledsna. Inte så att jag inte vill skänka, utan jag vill försöka att hitta andra sätt att skänka på.

  Min dotter sa om man skänker en mindre summa till någon som behöver, kan man förändra. Sedan ber man att denna om möjlighet finns, göra samma sak för någon annan.... Dominoeffekten tror jag mycket på. Vi människor har samveten. Där kan det vara positivt om samvetet träder in.

  Flummigt? vad vet jag... Vet bara att det inte fungerar som det är nu. Vi har inte löst problemet trots alla gåvor...Det jag menar är att man måste hitta olika sätt att stoppa giriga människor som tjänar pengar på fattiga.

  Puh...

  SvaraRadera
 13. Jättebra initiativ :o) Jag lägger en extra slant till Rädda Barnen och WWF.

  SvaraRadera
 14. Lisbeth, flummigt? Nej, men fullständigt förvirrat... Ge gåvor till någon som kan ge gåvan vidare till nån som inte heller egentligen behöver den???

  Jag tycker det verkar c:a 700% smartare att att ge till ändamål där gåvan kommer till nytta.

  SvaraRadera
 15. Skrev jag så :)
  Isåfall så skulle det vara förvirrat;)

  SvaraRadera
 16. Skrev jag så :)
  Isåfall så skulle det vara förvirrat;)

  SvaraRadera
 17. Gåvor betraktar jag som ränte- och amorteringsfria lån, det måste ju vara perfekt?
  Puh...

  SvaraRadera
 18. Ujjj, vilken jobbig söndag det blev sedan... Men men - oavsett så uppdaterar jag posten med dig, Fetsmart! Låt oss pusha vidare!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n