Fortsätt till huvudinnehåll

Fett bra!

Aftonbladets Ahlborg har ånyo en mycket bra artikel om 'Varför margarin när smöret finns?'

Jag har aldrig riktigt fattat vitsen med margarin.

Först har man något som är flytande, långt ifrån gult och som varken smakar eller luktar som smör.

Sedan gör man en hel mängd trixiga och inte så lite äckliga manövrar för att få den här soppan att se ut som smör, uppföra sig som smör, smaka som smör och lukta som smör.

Varför i hela friden då, när det redan finns en helt naturlig produkt som heter just smör?


Hur blir sörjan egentligen smörliknande då? Jag klipper från mitt eget inlägg 'SLV och transfetterna':

Hur framställs då härdade fetter?

Först utvinning. Vid kallpressning sker detta under 40 grader och man får en ren naturprodukt. Industrin vill dock få ut mer olja och pressar vid cirka 100 grader. För att få ut den sista oljan kan man dessutom använda kemisk så kallad extraktionsbensin. Oljan ska sedan raffineras (renas), för att kunna användas som diverse industriråvaror. Processen sker med hjälp av exempelvis frätande natriumhydroxid, fosforsyra och blekmedel och oljan "renas" från naturliga färg- och smakämnen, vitaminer, steroler, antioxidanter med mera. Frånvaron av dessa skyddande ämnen i livsmedel misstänks öka mottagligheten för cancer, diabetes och allergier. Oljan upphettas ytterligare till 230 grader för en fullständig "rening". En tysk undersökning visar att det vid så höga temperaturer kan bildas PAH, polyaromatiska kolväten och bland dessa finns till exempel det starkt cancer-framkallande ämnen bensapyren. Nästa steg är härdning och/eller omestring. Man vill då göra det flytande fettet smörliknande. Det kan göras i en härdningsreaktor med hjälp av nickelspån, vilket ger skadliga transfetter, men det är ovanligare i dag. De övriga innehåller omestrat fett via en kemisk process med natriummetylat eller enzymer. Margarinets kritiker tror, att omestringen är den skadligaste processen av alla, på grund av att molekylstrukturen ändras och fettsyrorna grupperar om sig slumpmässigt. Om man omestrar palmolja - som finns i de flesta svenska margariner - har man visat i råttförsök, att detta ökar risken för att blodplättarna klumpar ihop sig till det vi kallar blodpropp. Ett tiotal rapporter från 1986 till 2001 visar på samband mellan margarin-konsumtion och olika "folksjukdomar".
(
Källa.) Smaskens va? Låter nyttigt va?
Mmmmmmmmmmargarin....


//Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England