31 okt. 2007

Släpp pansartaxen!

Hur lång tid skall det gå innan Reinfeldt inser att han måste kapa förtöjningarna till Ulrica Schenström? Det blir oerhört svårt, speciellt när hon tillhör den absolut innersta kretsen och är en av huvudingenjörerna/-arkitekterna bakom "de nya moderaterna"...
Hennes personliga egenskaper är en del av den moderata förnyelsen, liksom att pr-specialisten och "spinndoktorn" Schenström direkt efter valet blev Sveriges topptjänsteman. Det illustrerar framför allt hur viktiga medierna varit och är för Fredrik Reinfeldt och de "nya moderaterna". Därför är det symptomatiskt att krisen cirklar kring ett krogmöte med en tv-kontakt.
(Källa.)

En S-konspiration?

Som vanligt så görs detta till en partipolitisk sammansvärjning. Det finns gott om Gnällskyttar därute... AB som S:s knähundar gräver febrilt efter geggamojja som skall kladda fast på Reinfeldt. Men även om den politiska färgen på ägarna ofta slår igenom något så är dreven ganska opolitiska. Det syns ganska tydligt då både DN och SvD faktiskt går betydligt hårdare åt vår regeringschef än vad AB gör!

Exempel

Men de senaste dagarna har den socialdemokratiska oppositionen lyft det till att ifrågasätta regeringens förmåga att sköta hela landets säkerhet. Och när statsminister Fredrik Reinfeldt i stället för erkänna att några misstag begåtts snärjde in sig allt djupare i nykterhetsnivån på sin statssekreterare blev det svårare och svårare att framstå som trovärdig.
(Källa.)
Det kräver också en större pedagogisk förmåga än vad Reinfeldt kunde visa upp för att förklara varför det hotar rikets säkerhet att berätta huruvida Ulrica Schenström hade jouransvar just den här enda kvällen, eller om hon inte hade det.
Överhuvudtaget har statsministerns kommunikation den senaste bara gjort saken värre, framför allt sedan han ifrågasatt det legitima i att ställa frågor om ifall statens högsta politiska tjänsteman verkligen var kapabel att fullgöra sina uppgifter.
"Vem har sagt att hon var berusad"? fräste Reinfeldt och fick snabbt TV4-reporterns svar i knät: "Hon var jävligt glad i hatten".
(Källa.)
Mediernas intresse för saken spetsas av att statsrådsberedningen hittills har vägrat svara på frågan om Ulrica Schenström hade jourtjänst eller inte. Enligt den ordning som gäller är det hon, statsministerns högra hand, som har ansvaret för krissamordningen inom regeringskansliet. En extremt ansvarsfull uppgift som statsministern till min stora förvåning häromdagen menade att Schenström skulle ha kunnat sköta från krogen.
[...]
Hemlighetsmakeriet om Schenström hade jour eller inte under krogkvällen har en slående parallell till turerna om Lars Danielssons inpassering i Rosenbad annandag jul 2004. Då som nu nekade regeringen att släppa informationen med hänvisning till rikets säkerhet. Då som nu gömde sig regeringen bakom en krystad tillämpning av sekretessreglerna. Hur det slutade för Göran Persson och Lars Danielsson vet vi.
(Källa.)

Fråga

Hur många dagar dröjer det innan det går upp för alla inblandade att Statssekreterare Ulrica Schenström måste gå? Det handlar ju till syvende och sist om att skapa arbetsro för regeringen! - Vad tror ni? Kommentera!

Kommentar/uppdatering

Puss eller hångel är inte så mycket en fråga om rikets säkerhet, jämfört med promillefrågan... Nu har det dels dementerats ifrån krogägarens(?) håll att hon skulle ha varit däckad på golvet ett par gånger, men å andra sidan så tycks de ha konsumerats vin för 900 spänn. Det motsvarar tydligen två eller tre flaskor vin på det aktuella stället. Är det så att hon var jourhavande så är det definitivt oerhört olämpligt, pussen är mer en fråga mellan makar/sambos el dyl. Även om jag ser det olämpliga i att sitta och festa ihop med de som skall granskas. TV4 hade först en uppseendeväckande inställning till det hela, som med Sefastsson i närt minne definitivt har trätt in i kvälltidningsträsket. TV4 är inget annat än en tvättmedelsförsäljningshynda!


//Zac EDIT: EX:Schenström straffas för att hon är kvinna - där satt den! Väntade bara på att den skulle komma snart... Feministerna är helt besatta av kön, jag blir såååå trött! Birgitta Kurtén-Lindberg skrev i sin bok 'Tokfeministerna':
"Frilansjournalister har berättat att de med ljus och lykta brukat leta efter lite 'kvinnoförtryck' att baka in i sina artiklar. Kvinnoförtryck har sålt."
Läs dessutom kapitel 5. Kvinnor är alltid ”drabbade” – vinkling i media ur Per Ströms utmärkta bok "Den Nya Välfärden" (textfil i pdf-format - Mansförtryck och kvinnovälde). Eller varför inte något av mina alster - 'Den galna feminismen...', 'Är feminster ovanligt obelästa?' och den om Per ströms bok ovan - 'Mansförtryck och kvinnovälde'.

Tjockisar lever dödsfarligt!

Nu är tjockisarna riktigt illa ute igen! AB basunerar idag ut "Fetma ökar cancerrisk" och det visar sig att:
Om man ser till måttstocken Body Mass Index (BMI) rekommenderas att man håller sig mellan 18,5 och 25 för att minska risken för cancer, uppger BBC News. Risken ökar efter att man fyllt 25 år och det är därför rekommenderat att därefter hålla sig så nära 18,5 som möjligt.
(Källa. Min kursivering.)

BMI 18,5 ???

Det är ju ungefär där fotomodellerna ligger? Och så som jag tror att vi faktiskt ungefär skall se ut, biologiskt sett alltså. Men det är nog en rimlig slutsats att det bara är att banta ner sig en gång till BMI 18,5 för att sedan stanna där... Herregud, har dessa forskare inte ögon att läsa med? Det finns ingen, repeterar ingen som kan påvisa att det finns någon effektiv metod överhuvudtaget för att gå ner såpass i vikt och sedan stanna där! Ta t ex "bantningsprofessorn" - '20-årigt misslyckande och fortfarande blind!'... Faktum är att inte ens magoperarade verkar komma ner i vikt och stanna där!?

Jojo

Däremot är det mycket som tyder på att det är farligt att banta. Viktnedgång kan för en frisk person öka risken för hjärtsjukdomar. Dessutom är det i många fall ett tröstlöst projekt. En tredjedel av dem som bantar väger mer tre år efteråt än vad de gjorde innan de började banta.
(Källa.) Låter ändå lite för bra, i alla fall enligt min erfarenhet. Jag skulle säga att de allra flesta väger mer efter 3år än vad de gjorde innan. Men har jag fel så kan jag i alla fall glädjas åt att det går åt rätt håll! ;o)

Bra(?) att vara smal

Tja, skall vi tro på vad som står ovan så slipper vi i alla fall cancer och annat äckligt om vi förblir smala. Men är det egentligen så livsfarligt att vara tjock?
Det är ett faktum att vi har ökat i vikt. Men har vi blivit sjukare? Tja, sedan 1980, har dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar halverats, ett resultat av både förbättrad sjukvård och minskat antal insjuknade. Vi äter nästan dubbelt så mycket frukt och grönsaker och sockerkonsumtionen har sjunkit med 11 procent jämfört med 1960. Och undersökningar visar att aktiva feta människor bara löper hälften så stor risk att dö i förtid som smala soffpotatisar. Faktum är att en av de studier som ligger till grund för WHO: s rekommendation visar att de modellsmala och de som väger mer än 180 kilo har i stort sett samma statistiska förutsättningar vad det gäller livslängd. Övervikt visar det sig, tvärtemot vad de flesta tror, har få samband med högt blodtryck, väldigt lite att göra med högt kolesterol och höga blodfetter och det finns inget som helst samband mellan kärlförfettning och kroppsfett.
(Källa.) Intressanta uppgifter, speciellt det där med sockret. Iofs så är det kolhydratsintaget som LC:are i allmänhet varningsflaggar för, och sockret är ju bara en del av det. Men det påminner lite om att äta statiner för att sänka ett normalt sett ofarligt högt kolesterolvärde. Kolesterolen går ner, så gör också insjuknandet i hjärt-/kärlsjukdomar - med några få procent. Men det är väl bra? Jo, om det inte vore för att cancerinsjuknanden ökar i ännu högre grad... Men det handlar mycket om att sälja mediciner - framför allt om det handlar om relativt friska patienter, som lever - och konsumerar medicinen - lääänge. Läs bl a mitt inlägg om 'Pillertrillande' och skall vi verkligen se ut som fotomodeller? //Zac

Bäst före 91 - 1891 alltså...


En apelsin som legat i 116år... det pratas det om i denna artikel från SvD. (eller om man hellre läser originalartikeln från BBC...)
Det värsta är nog att det antagligen är mer C-vitamin och antioxidanter i den hårda klumpen än vad det är i dagens uppblåste sockerbehållare(*)...


//Zac
(*) Och ja, jag skämtar givetvis! Men jag har skrivit om de minskande nyttigheterna i frukt innan; 'Jordgubbar någon?', 'Mer frukt!' och 'Skippa frukten!'.

Sötsuget

Vad är egentligen sötsug för något?
Kan det vara ett evolutionärt sötsug för att "varna" för låg fetthalt i maten?
Får vi i oss för lite fett så skall det vara signalen för att "leta vidare"? Detta väcktes av någon okänd på nu saligen insomnade forumet WiktSnack(s). //Zac

Arbetsro för regeringen

Varför är det så att Reinfeldt lyckas strula med det mesta som inte har att göra med praktisk politik? Rent resultatmässigt så går väl sverige just nu som tåget? Arbetslösheten sjunker i rasande fart och samma sak med sjukfrånvaron. Iofs så tror jag personligen inte att det enbart är resultatet av alliansens politik, siffrorna pekade nämligen åt rätt håll när de tog över, men resultatmässigt så har de tydligen gjort bra ifrån sig.

Vem sjutton headhuntar?

Men när det gäller utnämningar och anställningar så undrar jag lite över hur sjutton man resonerar? För den ena mediaskandalen efter den andra briserar gång på gång. Vilka var det nu? Det var de f d statsråden Maria Borelius och Cecilia Chilò, samt Tobias Billströms licensskolk, Carl Bildts tvivelaktiga etiska affärsintressen och inte minst svartjobbande barnvakter hemma hos finansminister Anders Borg. Sven Otto Littorin med köpta examina. Mikael Odenberg gick i taket och avgick efter kommunikationsproblem med just nämnde Borg. Sedan fyllde man på med att ge Per Unkel landshövdingstiteln i Stockholm, Johan Hafström fick ett av det officiella sveriges främsta prestigejobb - jobbet som Sveriges ambassadör i Washington. Lars Leijonborgs och Jan Björklunds tafflande med fingrarna i dataskandalens syltburk. Ewa Björling med bygglov och byggskräpshög. Mats Odells oerhörda okänslighet vad gäller jävssituationer och Carnegie-affären, vilket drog med sig två andra avhopp - Karin Forseke och Urban Funered.
Listan börjar nu bli väääldigt lång - och tråkigt nog handlar den i mycket liten grad om praktisk politik. Något som givetvis är oerhört tråkigt, men ska det ses mellan fingrarna med
detta?

Mer allvarligt?

Nu är ytterligare en av Reinfelds närmaste medarbetare i blåsväder, Ulrica Schenström. Tydligen råder det ganska stor förvirring om hon var i tjänst som jourhavande beslutsfattare vid tillfället då hon dels hånglade med TV4:s politiska reporter Anders Pihlblad, dels tydligen enligt vissa vittnesutsagor var så berusad att hon flera gånger blev liggande på golvet så att personal fick kliva över henne...
Regeringen hemligstämplade snabbt uppgifterna om vem som var jourhavande med hänvisning till landets säkerhet, vilket iofs kanske är klokt.
Att veta att landets högsta beslutsfattare ligger berusad på golvet på en krog är knappast någon lärdom ifrån tsunamiutredningen och heller knappast något som gör att vi svenskar känner oss säkrare...

Typiskt borgerligt?

Nej, jag tror faktiskt inte det. S + V + MP har nog väl så många medlemmar som skattefuskar och gör olämpliga saker på fyllan. Svågerpolitik och utnämningsbelöningar var nog mer eller mindre dagsverken inom maktsfären under denna tid. Frågan är hur "den andra sidans" uppenbara tillkortakommanden inom dessa etiska och maktfullkomliga frågor skall falla ut? Jag tror att de flesta fylls av en motbjudande politikerförakt. "Alla är de lika" - är det verkligen så? Är makten ett sluttande plan där man obönhörligen glider neråt hela tiden? Ja, frågan är om inte det stämmer. I så fall är den enda lösningen att byta regering vart 4:e/8:e år ungefär. På det sättet hinner man inte bygga upp alltför omfattande fusk-nätverk, men å andra sidan så sitter i så fall alla politiker i samma båt och min tro är att man då snabbt kommer att samarbeta med fusket över blockgränserna. Ganska nattsvart syn på politiker, eller? ;o)

Reinfeld...

Jag har faktiskt stor respekt för honom, han verkar vara en ärlig politiker (ganska motsägelsefullt) som har visioner och kraft att försöka genomföra dem. Däremot så är frågan hur bra han är som administrativ regeringschef? Vad gäller att skapa arbetsro för regeringen så har det inte varit något annat än en katastrof sedan första början, och många gånger har utnämningarna har varit förvånansvärt svaga. Jag antar att det möjligen är resultatet av att ha fyra allianspartier i en och samma regering. Så ur det perspektivet så är det ett imponerande jättebygge han hittills lyckats med.

Länkar

DN: Schenström var klart påverkad
DN-debatt:"Rätt att ifrågasätta Schenströms omdöme"
DN:"När jag själv var utbränd var jag hemma i tre dagar"
SvD: Schenström var klart alkoholpåverkad
SvD: En del frågetecken behöver rätas ut
SvD: Reinfeldt pressas om krogkvällen
SvD: Hägglund kritiserar Schenström
SvD: Reinfeldt försvarar sin sekreterares krogträff
AB: Reportern festade med Reinfeldts medarbetare
AB: Klantigt Reinfeldt
AB:Stadsrådsberedningens krisjour – så funkar den
AB:Försvarsutskottet kräver korten på bordet
AB: "Schenström var glad i hatten"
Ssv: ANALYS: Reinfeldts egen Danielssonaffär
Ssv: Pihlblad: Schenström alkoholpåverkad

Och jag har skrivit...//Zac

PS. Måste bara nämna ett av årtiondets mest korkade och oemotionella uttalanden - alla kategorier - av Cristina Husmark Pehrsson som pratade om när hon själv hade "en släng av utbrändhet"...
Eller har någon något ännu värre? :P

Pinvinfeber!

Nu har jag sååååå tröttnat på MS Vista, det är trögt, fungerar ta mig tusan bara sämre och sämre över tid - trots att jag inte installerat på en massa, och är bara fult och styvmoderligt...
Men fegt så håller jag kvar vid detta och slänger in en annan hårddisk som jag tänkt mig köra Ubuntu på.

STRUL!

Men strul, strul, strul har gjort mig såååååå trött allra redan... Jag har efter mycket om och men lyckats få igång Live-CD:n (en massa extra växlar behövdes) - jag kör installationen som en dans och sedan efter omstart så är det tvärstopp... :o(
Grub verkar inte fungera i närheten så som jag vill..
Jag skall förklara min konfig:

Min konfig

P4 3,6GHz
2GB RAM
1st SATA 250GB (hda -win)
1st IDE 120GB (hdc -win)
1st IDE 80GB (hdd - Linux)

Felbeskrivning

Jag får inte igång grub alls, datorn bara tvärstannar med en svart skärm...
Tusan också! Jag tänker inte gå tillbaka till Vista, det blir i värsta fall XP som hamnar på burken istället.
Usch - nu går jag och lägger mig! :o(

Drömmer...

Helst av allt vill jag ha en iMac 24", 2GB, 500GB och med nya Leopard... Men med min lön så har jag inte riktigt de förutsättningarna s a s... :o(


//Zac

30 okt. 2007

Skoluniformens vara eller icke vara

Skolverket vill inte stoppa byxhäng

Det ska inte vara förbjudet för skolelever att ha urringade tröjor och nedhasade byxor, sk byxhäng, anser Skolverket. Uttalandet föranleds av att en skola på Östermalm i Stockholm anser att hängande byxor som visar underkläderna och ibland ännu mer stör arbetsmiljön.
Skolan har talat med elevernas föräldrar om klädmodet. -Det kan uppfattas som intrång i den personliga integriteten säger verkets jurist Frank Nordberg till Metro.
(Källa.)

Grönt är skönt!

Är det verkligen ett intrång i den personliga integriteten? Vi har regler på jobbet som säger att män inte får ha kortbyxor, men att kvinnor får välja mellan kjol och byxor. Jag håller iofs med att ett par mansben är snyggast i heltäckande byxtyg, men är det varmt ute så är det... Jag har personligen gjort en liten protestaktion genom att istället ha långbyxor och illgröna foppa-tofflor... ;o)
Förutom att det ser fördj*vligt ut så är det faktiskt bekvämt...

Klassfråga?

En fascinerande detalj när det gäller frågan om skoluniform är att det i mångt och mycket gjorts till en höger-vänsterfråga. Vänstern anser att det är en tillbakagång till mer traditionella, konservativa tider om man går tillbaka till skoluniformer. Emedan högern tycker det handlar om ordning och reda.
Men för mig så är det lustigt att vänstern om någon kämpar emot, ett av syftena är ju att sudda ut klasstillhörighet genom att ingen kan tävla i rang genom att ha märkeskläder etc. Så även i denna fråga tycks alliansen kämpa för traditionella vänstervärden. Som förälder så ser jag också det positiva i att faktiskt ha standardiserad klädsel på ungarna.

Lumpen eller på arbetet?

Är det samma integritetstänkande bakom bankpyjamas(kostym), eller unformen i armén? Eller kan skolan ha något med att göra i att den skall förbereda ungdomarna inför ett framtida arbetsliv? Är det då orimligt att kräva att eleverna uppför sig så som man gör i verkliga livet sedan?

Nazister?

Eller handlar det bara om kränkande och nazistisk klädsel? Eller är inte det samma sak förresten? Var drar man gränsen? Alla dessa s k skämtsamma t-shirtsen? Humorlösa, religiösa grupper, fascister, nazister och prudentliga - ska de ha rätten att bestämma hur skolungdomar klär sig?

Läs mer

DN:"Klädreglerna kränker eleverna"
SvD: Inget kalsongförbud på skola

Börsen...

Om man köpte Ericsson aktier för 100 000 kronor för cirka 2 år sedan så är de värda kring 4600 Kronor idag. Om man istället köpte Telecom, till exempel Song Networks, för 100 000 kronor så har man idag kvar 791 Kronor. Om man var klok och för 2 år sedan gick på bolaget och köpte starköl för 100 000 kronor, drack ur dem, hade trevligt, och idag går och pantar tomburkarna så får man 6741 Kronor. Är det därför grabbarna på torget kallas A-laget?
//Zac, som tror att detta dessutom är innan Ericssons "vinstchock"... ;o)

29 okt. 2007

Obehagligaste filmen?

SvD citerar idag en undersökkning från MSN där 5000 svarat. Undersökningen gällde vilket som var tidernas läskigaste film. Vann gjorde (välförtjänt) 'Exorcisten', en film som skrämde skiten ur mig som tonåring. Sitter fortfarande och vrider mig i plågor under filmen. Personligen är jag inte så vidare glad i skräckfilm som genre, oftast så vräker man på med tänder, slem och blod och vips så har de förstört ytterligare en film för mig... 'The Shining' och 'The Omen' är två andra riktiga rysare! 'The Thing' är också andlöst skräckigt spännande. 'Psycho', Halloween-filmerna, fredag den 13:e-filmerna och en handfull zombie-filmer hör väl också hemma på skräckhyllan hos alla fantaster?

Obehag

Men den rent obehagligaste filmen jag känner till är 'Rosmarys baby' - herregud så fruktansvärt obehaglig den filmen är! En annan där jag knappt klarar av att titta är 'Född den fjärde juli' där jag vrider mig som en mask på kroken när Kovic åker hem till Williams(?) föräldrar för att "erkänna" sin gärning. Hua! Fruktansvärt - en av de värsta scener jag sett! Lustigt hur något så icke-våldsamt kan ge mig extrema obehagskänslor!?! Usch, fast å andra sidan är hela filmen obehaglig och dj***t, dj***t bra! Tror nog personligen att Kovic's perspektiv och syn på kriget var den ordinarie bland befolkningen; oerhört intressant att följa Kovic's uppvaknande och desillusion under andra halvan av filmen. Fast när man ser (eller snarare såg) opinionssiffrorna bakom Bush's förljugna politik så undrar man om så mycket har förändrats? - lustigt att världens "friaste" nation är så oerhört gavillig att hjärntvätta sig självmant. :o( Detta var väl filmen, som efter Rain man, fick mig att erkänna att Cruise är en helt duglig skådis. Men andra, obehagliga/skräckiga som jag glömt? //Zac

27 okt. 2007

Vad sjutton händer med M?

Moderaterna driver någon typ av modern socialdemokratisk politik? Läs sakta om hur Anders Borg definierar upp moderaternas syn på klassiska moderata hjärtefrågor i sitt tal under moderaternas partistämma 2007. Även Reinfeldts tal, om än lite mer tolkningsbart, pekade ändå tydligt åt samma håll.

Exemplet Blair

Tony Blair var ju exempellöst snabbt in i mitten och såg därmed till att själv få bestämma motståndarens gränser. Gör moderaterna en Blair i detta hänseende? De är ju i mångt och mycket det nya arbetspartiet. Jag ser inte annat än att de har taktpinnen i nästan alla tongivande frågor idag; skolan, välfärden, arbetsmarknadspolitiken, skatterna, sjukvården etc.

Det röda blocket

Jag tror att de röda kommer få oerhört svårt att ta tillbaka initiativet de närmsta åren. Reinfeldt och Borg har med dessa tal tydligt visat på var någonstans de nya moderaterna har slagit ner sina bopålar och "de gamla moderaterna"-falangen sitter tysta och vågar inte säga ett pip i dagens interna debattklimat inom moderaterna. Mona Sahlin - hur sjutton skall hon kunna peka ut m som näringslivets företrädare och därmed som arbetarklassens (medelklassen snarare numera) svurna fiende? Borg står och försvarar kollektivavtal och arbetsrätten!?

1000 dagar

Det är i skrivande stund drygt 1000 (1057 egentligen) dagar kvar tills nästa val, hinner m att få väljarna att tro på moderaterna som det nya mittenpartiet för alla så tror jag vi kommer få se en lång era av alliansstyre. Ett par, tre val till lär den effekten i så fall hålla i sig.

Länkar

DN: Finansministern i sitt tal: "Värderingsskifte" på väg i Sverige

DN: Vill avskaffa enprocentsmålet

DN: Analys. Borgs retorik får högerfalangen att ligga lågt

DN, ledare: M som i mitten

SvD: Den moderata partiledningen fick stöd för sin linje om såväl arbetsrätt som miljöpolitik

SvD: Borg vill satsa på välfärd

SvD: Statsminister eller partiförnyare?

SvD, ledare: Varför frivilligt spela på bortaplan?

AB: Inför valet la de beslag på ordet arbetarparti – nu tar de miljöfrågorna

AB: Nästa mål: välfärden

AB: Historiskt ja till HBT- äktenskap

AB: Världen i fokus på moderatstämman

Revolution eller evolution?

Vilken utveckling va? Jag hade trott att det var en galenpannas påhitt om någon hade påtalat en sådan utveckling för M för några år sedan...

//Zac

TV-tips ikväll!

Av en ren tillfällighet så kommer '2001 - A Space Odyssey' på SVT1 23:45 ikväll! För övrigt kan jag tipsa om en tysk film på SVT2 21:00-23:45, 'Der Untergang' - mycket bra och ganska omskakande film. Den handlar om Hitlers sista dagar i bunkern. En femstjärnig och en fyrstjärnig film under samma kväll... Only on SVT... ;o) //Zac PS. Mitt inlägg om 2001, bara fyra dagar sedan!

Det flygande spaghettimonstret

Efter ha varit inne på Fatlies och läst om 'Observationell forskning' så slog det mig, då jag kände igen diagrammet, att jag har faktiskt inte skrivit ett enda ord om 'Church of the Flying Spaghetti Monster'! Mysko - jag har personligen varit en spagnostiker i många år nu, och är en mycket övertygad, frälst individ. (Kan man förresten vara det om man är en agnostiker?)
För er som först nu i livet blir berörda av hans "noodly appendage" så önskar jag er mycket nöjesam läsning, nästan i stil med Monty Pythons 'Life of Brian'.

Bakgrunden

I juni 2005 skickade Henderson ett öppet brev till utbildningsstyrelsen i Kansas. Han presenterade där en alternativ teori för Intelligent design, nämligen att universum och allt levande skapades av ett flygande spaghettimonster. Han begärde formellt att FSM ska undervisas i skolan tillsammans med både intelligent design och "logiska slutsatser baserade på överväldigande observerbara bevis" (det vill säga evolution). Han hävdade vidare att om detta inte respekterades, skulle han vara tvungen att vidta rättsliga åtgärder.

(Källa. Jag har lagt till en länk i citatet.)

Brevet...

I am writing you with much concern after having read of your hearing to decide whether the alternative theory of Intelligent Design should be taught along with the theory of Evolution. I think we can all agree that it is important for students to hear multiple viewpoints so they can choose for themselves the theory that makes the most sense to them. I am concerned, however, that students will only hear one theory of Intelligent Design.

Let us remember that there are multiple theories of Intelligent Design. I and many others around the world are of the strong belief that the universe was created by a Flying Spaghetti Monster. It was He who created all that we see and all that we feel. We feel strongly that the overwhelming scientific evidence pointing towards evolutionary processes is nothing but a coincidence, put in place by Him.

It is for this reason that I’m writing you today, to formally request that this alternative theory be taught in your schools, along with the other two theories. In fact, I will go so far as to say, if you do not agree to do this, we will be forced to proceed with legal action. I’m sure you see where we are coming from. If the Intelligent Design theory is not based on faith, but instead another scientific theory, as is claimed, then you must also allow our theory to be taught, as it is also based on science, not on faith.

Some find that hard to believe, so it may be helpful to tell you a little more about our beliefs. We have evidence that a Flying Spaghetti Monster created the universe. None of us, of course, were around to see it, but we have written accounts of it. We have several lengthy volumes explaining all details of His power. Also, you may be surprised to hear that there are over 10 million of us, and growing. We tend to be very secretive, as many people claim our beliefs are not substantiated by observable evidence. What these people don’t understand is that He built the world to make us think the earth is older than it really is. For example, a scientist may perform a carbon-dating process on an artifact. He finds that approximately 75% of the Carbon-14 has decayed by electron emission to Nitrogen-14, and infers that this artifact is approximately 10,000 years old, as the half-life of Carbon-14 appears to be 5,730 years. But what our scientist does not realize is that every time he makes a measurement, the Flying Spaghetti Monster is there changing the results with His Noodly Appendage. We have numerous texts that describe in detail how this can be possible and the reasons why He does this. He is of course invisible and can pass through normal matter with ease.

I’m sure you now realize how important it is that your students are taught this alternate theory. It is absolutely imperative that they realize that observable evidence is at the discretion of a Flying Spaghetti Monster. Furthermore, it is disrespectful to teach our beliefs without wearing His chosen outfit, which of course is full pirate regalia. I cannot stress the importance of this enough, and unfortunately cannot describe in detail why this must be done as I fear this letter is already becoming too long. The concise explanation is that He becomes angry if we don’t.

You may be interested to know that global warming, earthquakes, hurricanes, and other natural disasters are a direct effect of the shrinking numbers of Pirates since the 1800s. For your interest, I have included a graph of the approximate number of pirates versus the average global temperature over the last 200 years. As you can see, there is a statistically significant inverse relationship between pirates and global temperature.

In conclusion, thank you for taking the time to hear our views and beliefs. I hope I was able to convey the importance of teaching this theory to your students. We will of course be able to train the teachers in this alternate theory. I am eagerly awaiting your response, and hope dearly that no legal action will need to be taken. I think we can all look forward to the time when these three theories are given equal time in our science classrooms across the country, and eventually the world; One third time for Intelligent Design, one third time for Flying Spaghetti Monsterism, and one third time for logical conjecture based on overwhelming observable evidence.

Sincerely Yours,

Bobby Henderson, concerned citizen.

P.S. I have included an artistic drawing of Him creating a mountain, trees, and a midget. Remember, we are all His creatures.

(Källa.)

Mer läsning

Wikipedia(eng) om 'Flying Spaghetti Monster'
Videobevis från tyskland


För övrigt har upphovsmannen, Bobby Henderson sagt andra kloka saker:

"Religious Warfare: Killing people over who has the best invisible friend"


Vilket är så klokt i sig, att jag lägger till det som motto på bloggen tills vidare.//Zac

24 okt. 2007

Musslor!?

De sydafrikanska fynden visar att vi har kunnat tänka abstrakt i minst 165 000 år. Kropp och själ har följts åt hela tiden. Nästa fråga är varför vi blev så smarta. Vad skiljde oss, som blev moderna människor, från andra och mindre framgångsrika arter av förmänniskor? Svaret är musslor. Fynden i Pinnacle Point stöder de forskare som tror att strandliv, skaldjur och eventuellt fisk spelade en viktig roll. Musslor, snäckor och ostron är rikt på protein. De innehåller omega-3-fettsyror som är så viktiga för våra hjärnceller. Dessutom ligger de still och är lätta att plocka. Forskargruppen bakom fynden i Pinnacle Point har en teori om vad som hände: Vid den här tiden genomgick Afrika en period av torka och kyla. En liten grupp förmänniskor isolerades vid stränderna i södra Afrika. De kom på idén att äta skaldjur. De överlevde krisåren och utvecklade också smartare hjärnor.
(Källa.) Ett riktigt gott stöd för vattenapan-människan. Detta är ganska troligt området där människans föddes.

Vi är afrikaner!

Men det är de afrikanska genvarianterna som finns hos alla människor, och det är afrikanerna som har den största genetiska variationen. Bäggedera ger belägg för att det är där vår gren på släktträdet växte ut för omkring 150000 år sedan. Homo sapiens vandrade ut från Afrika och spred sin arvsmassa.
(Källa.)

Inavel?!

Vi är ju grymt homogena vad gäller vår DNA, det är alltså dubbelt så stor variation mellan två chimpansindivider från samma flock än vad det är inom hela mänskligheten! Fascinerande!

Nationell stolthet

Säga vad man vill om Linné, men dum i skallen var han då rakt inte! Inte ens när han tassade in, och på sin tids typiska sätt, försökte sätta vetenskapen i knät på gud:
Linné ansåg först att allt är skapat av Gud. Senare kom han – århundradet före Darwin – fram till att Gud skapade principerna men naturen skapade arterna. Men hans system hade utvecklats i-harmoni och kan inte som Darwins vika av i olika riktningar.
(Samma som ovan.) Fascinerande om igen i alla fall! //Zac

23 okt. 2007

Arn de Gothia

Någonstans så är man fascinerad av korsriddarna, munkar i stridsdräkt som dödade i kristendomens namn. Det är inte dåliga övergrepp mot mänskligheten som gjordes under denna tid. Man säger att det krävdes tre rejäla korståg, med oräkneliga (arabiska) offer innan muslimerna tappade tålamodet och hädanefter betraktade kristna som opålitliga. Inte de kristnas finaste stund s a s...

Filmerna...

Tyvärr så tycks det som om snöd vinning ligger bakom beslutet att klippa om Arn-filmerna så att de skall få 11-årsgräns istället för 15-årsgräns. Det handlar om öppet våld, avhuggna lemmar och huvuden som rullar. Personligen blir jag galen av sådant här - en saga som Arns är också en saga om grymheter och omänskligheter. Det går inte utesluta det ena utan det andra. Sedan tycker jag att man borde prata mer autentiskt, d v s rimligt fornnordiska, latin, franska och övriga språk. Det tycker jag generellt ökar närvarokänslan rejält!

DVD-releasen?

Kanske får man vänta in DVD-releasen som förhoppningsvis kommer oklippt. Eller så blir det en director's cut, för att på ny-Hollywoodskt vis få filmköparna att köpa samma film flera gånger... *förbannad*

Lever på hoppet!

Men som alla andra så tycker jag att böckerna borde kunna bli en riktigt, riktigt bra film! Men jag inser hur fruktansvärt platt ett sådant projekt kan falla också... Men jag håller tummarna. Att SVT (kvalitétskanalerna) överger filmen känns inte som ett bra tecken måste jag säga, men vi får relativt snart se.

Länkar

SvD:"Arn" får 11-årsgräns AB:”Huvuden och lemmar huggs av” AB:"Arn" får 11-årsgräns" DN:"Arn" klipps om för att slippa 15-årsgräns Officiell hemsida för filmen Wikipedia om Arn //Zac

2001 - ett rymdäventyr

Detta är ett mästerverk som ligger på plats 79 på IMDB's lista över bästa filmer... Det är uppseendeväckande att det av de 78 filmer som ligger före så finns det ett antal som faktiskt är betydligt sämre!

Svår?

Smaken är som baken och många kanske tillhör de som måste aktiveras hela tiden? Tempot är inte högt i 2001. Om man vill vara elak så kanske de som har svårt med tempot i denna film bara läser böcker med bilder etc? ;o) Jag tror i alla fall att de flesta med gediget filmintresse sakta utvecklar sin filmsmak till att omfatta även långsamma filmer. Man blir helt enkelt så förbannat trött på att se standardiserade filmer med korkad intrig, uselt skådespel och med obefintlig filmkunskap bakom. Många nya förmågor har kanske en teknisk kunskap - de klipper var 5:e sekund för att triggerkrävande ungdomar inte klarar av att hålla uppmärksamheten längre - men de saknar en massa andra saker, som säkert kommer först med längre erfarenhet.

Mycket bra film

Personligen har jag sett myriader med film, har säkert slängt bort åratal av mitt liv på att sitta och titta på film. Jag har sett det mesta, och blir väldigt snabbt trött på en film som bara uppfyller mina förväntningar på den, och det gör de flesta - de följer bara mallen för hur man gör en film. Därför blir jag, och många recensenter upplyfta av en film, med så kraftfullt bildspråk som ex 2001, en film som inte följer standardmanuset.

Standardmanus = ZzZz

Ta ett exempel med en bilrecensent - när han/hon kört ett par tusen bilmodeller blir de inte särledes upphetsade av ytterligare en "folk-Volvo", eller en ny Golf - det krävs något som går utanför gränserna, som sticker ut. Så jag tror inte att någon ska förfäras av detta, se mycket film, återvänd till "tyngre filmer" när man tröttnat på att inse att man sett filmen som man dukat upp i annan form säkert 1000 gånger...

Åldern

2001: A Space Odyssey är en unik film, dess like har man absolut inte sett innan överhuvudtaget! Sedan att vissa inte kan se kvalité när de stöter på den, är sorgligt, men smaken är som baken. Det enda som är synd i 2001 är att formgivningen är så väldigt färgad av 60-talet. Jag ser det iofs delvis som ett tidsdokument, men det är lite synd på en i övrigt så oerhört tidlös och fascinerande film. //Zac PS. På wikipedia har de en rejäl artikel om just denna film. Jag har skrivit en ganska matig artikel om just 'Stanley Kubrick' och nämner denna utmärkta film även i 'Bra film!'.

21 okt. 2007

Schyffert...

Schyffert tillhör inte normalt någon av mina favoriter, men detta tacktal från 2007 är riktigt underhållande! //Zac

Only in america...

Det finns tillfällen då man storögd stannar till och tänker "stämmer verkligen det?". Jag klickade på en notis i AB: '70 barn fick livstid i USA' - och så läser man det igen, lite saktare...

De får inte se en skräckfilm utan vuxet sällskap men kan dömas till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning. Över 70 livstidsfångar i amerikanska fängelser var under 15 år när de begick sina brott, visar en rapport från organisationen EJI. Situationen är unik i världen. Högsta domstolen i USA har dock beslutat att minderåriga inte får dömas till döden. De anses inte nog mogna.

Kan det verkligen stämma? Jag gick således till EJI's hemsida och laddar hem rapporten 'Cruel and Unusual: Sentencing 13- and 14-Year-Old Children to Die in Prison'. Och det tycks stämma! De har dokumenterat 73 fall där underåriga, och med amerikanska mått mätt så är det 13-14-åringar, har dömts till att tillbringa resten av sina liv och således dö i fängelse... Totalt har man hittat 2225st som är under 18år som har dömt tills livstids fängelse. Snacka om bortkastade liv! Take this:
Ian Manuel was sentenced to die in prison for a non-homicide that occurred when he was 13. When he arrived at prison processing in Central Florida, he was so small that no prison uniform fit him. “He was scared of everything and acting like a tough guy as a defense mechanism,” said Ron McAndrew, then the assistant warden. “He didn’t stand a chance in an adult prison.” Within months, Ian was sent to one of the toughest adult prisons in the state, where minor nonviolent infractions landed him in solitary confinement. Now 29, he has spent half his life in a closet-size concrete box, getting his food through a slot in the door, never seeing another inmate, not allowed to read anything but legal and religious materials, so bored that he cuts himself with fragments of a toothpaste tube or a tiny piece of glass. In the past year, he has attempted suicide five times.
(Ur rapporten ovan) Jag vet att jag har skrivit i affekt om USA's användande av tortyr innan, men jag tror fortfarande inte att det är sant... Only in America?! //Zac

20 okt. 2007

Voff?

Katter och en bullterrier... Kan det bli så mycket bättre? ;o) //Zac

Mansförtryck och kvinnovälde

Per Ström, Integritetsombudsmannen på tankesmedjan Den Nya Välfärden har skrivit och nu gett ut en bok om just hur perverterad feminismen har blivit.
Det finns ett omfattande förtryck av män som tystas ned i dagens Sverige. Det hävdar debattören och författaren Pär Ström, verksam vid Den Nya Välfärden, i boken Mansförtryck och kvinnovälde.

- Visst stämmer det att kvinnor är i underläge gentemot män på en del områden. Men att män befinner sig i underläge gentemot kvinnor på en del andra områden tystas ned, säger Pär Ström.

Per Ströms 'Manifest för tillnyktrad genusdebatt'

 1. Jämställdhet är viktig
 2. Begreppet har dock kommit att få en felaktig innebörd
 3. Feminism är per definition anti-jämställdhet
 4. Det glöms bort eller förtigs att kvinnor har många fördelar
 5. Det glöms bort eller förtigs att män är i underläge på många sätt
 6. Det finns ingen kollektiv manlig skuld eftersom skuld alltid är individuell
 7. Det finns inga "patriarkala maktstrukturer"
 8. Visst dubbelarbetar kvinnor – men det gör män också
 9. Kvinnor är sällan utsatta för lönediskriminering
 10. Media och forskare vinklar fakta i feministisk riktning
 11. Feminismen tillämpar jämställdhet á la carte (vill plocka russinen ur kakan)
 12. Kvinnor och män har lika värde, ska ha lika rättigheter, men är inte lika
 13. Båda kön har sina respektive specifika svårigheter - äkta jämställdhet kan bara uppnås om dessa tillmäts lika värde

Alltså här har vi mina nya tretton budord vad gäller min syn på feminismen, genusdebatten och jämställdheten! Jag har tidigare skrivit om dessa ämnen i:

Läs mer!

Per Ström har varit vänlig nog att låta alla som vill ta del av denna bok få möjlighet till att göra just det:

Ladda ner, genast!

Den Nya Välfärden, textfil i pdf-format - Mansförtryck och kvinnovälde (*.pdf)
Den Nya Välfärden, ljudfil i mp3-format - Mansförtryck och kvinnovälde (*.mp3)


//Zac
PS. Den behandlas också i AB, SR och i TV4.

PPS. Detta kan jag inte heller undanhålla er:
En grundtes för den feministiska rörelsen är ju att världen skulle se mycket bättre ut om det i större utsträckning var kvinnor som styrde. Varför då, måste man fråga sig, om det nu inte finns några skillnader mellan kvinnor och män?

Svart-vitt...

Jag blir lite småtrött på att allt måste delas upp i antingen svart eller vitt... T ex handlar det om en tysk programledare, Eva Herman som gjort sig känd som en framstående antifeminist och som i ett citat, taget ur sitt sammanhang har hyllat nazismens syn på kärnfamiljen. Det blev givetvis ett herrans liv och hon fick betala det ultimata demokratiska och humanistiska priset - hon fick gå från sitt arbete. (Länkar i slutet.)

Funderingar

Men världen är inte svart-vit, jag tror inte jag kan komma på något som är helt svart, eller helt vitt. Det finns godhet i alla, precis som det finns ont i alla.
Yin och Yang, ljus och mörker, manligt och kvinnligt.
Nazisterna hade, trots sin outsinliga ondska givetvis goda idéer, de hade t ex en av de hårdaste lagstiftningarna genom tiderna mot grymhet mot djur. Och detta samtidigt som judar och andra sågs som ohyra?!
Saker och ting är mycket sällan vad de tycks vara vid första ögonkastet, vinnarna skriver som bekant historien... Jag har av nyfikenhet läst lite alternativ historia(*) och de allierade styrkorna under andra världskriget gjorde sig skyldiga många brott mot mänskligheten. Det finns sålunda inget rätt och inget fel, bara mer rätt och mer fel, eller mindre rätt och mindre fel.

Irriterande!

Artiklarna i fråga

De som väckte mina funderingar:
SvD: Många tyskar ser gott i nazismen
SvD: Hyllade nazismens syn på familjen i tv - får sparken
DN: Tv-profil hyllade nazistvärderingar

Ren kvällstidningsklass på de rubrikerna, inte sant? :o(


//Zac

(*) Alltså inte revisionistisk litteratur! Utan mer nyanserad historia.

Glass i stora lass!

Jag antar att det finns några som faktiskt inte äter strikt LC bland mina drygt 100-talet läsare varje dag... Så jag tar ett litet avsteg från min vanligtvis strikta linje -

Bakgrund

Jag har stått still i min viktminskning under nästan två år nu, trots att jag tycker mig ha nästan 20kg kvar till vad jag anser vara en bra normalvikt.
Å ena sidan så tycks jag vara abnormt viktstabil (glaset halvfullt) - å andra sidan så vill jag gå ner (glaset halvtomt). Så jag har testat från och till att släppa taget och periodvis äta annorlunda. Det har gjort att jag har kommit till en del slutsatser...

Slutsatser

 1. Jag mår inte bra av en massa kolhydrater. Iofs så kan det mycket väl bero på att kroppen ställer om sig, d v s bakteriefloran i tarmarna förändras. Men jag har som längst hållit ut i nästan en månad utan att mage och kropp mår bra så jag drar slutsatsen att jag mår betydligt bättre på en mer LC-baserad diet.
 2. Vikten drar iväg uppåt när jag äter annorlunda. Det är bl a mycket vatten när glykogenlagren fylls på i musklerna, kanske några kilon. Men jag tycker mig se ett ökat kaloriintag direkt för att stävja hungern och därmed också att vikten tycks krypa uppåt. Detta gäller för övrigt hela perioden och jag ser ingen skillnad på hur det var efter ett par veckor och hur det var efter en månad...
 3. Det inre lugnet försvinner. Det blir direkt rent av ett j-a spring i köksskåpen för att hitta något ätbart. Detta är inte heller någon skillnad på över tid, se ovan.
 4. Kohydrater är ganska gott, men fettet är godare. En ganska glasklar slutsats, inte sant? En hamburgare är förbannat gott med bröd, en riktig rågbrödssmörgås är jääävligt god - och (öländska!)kroppkakor är himmelriket. Men med stora mängder kolhydrater så kommer fettrestriktioner som ett brev på posten... Och det är godare med fett utan kolhydrater än kolhydrater utan fett!

Agenda

Men precis som fetsmart så tycks jag nu svårt att gå ner i vikt. Så vitt jag kan se så äter jag identiskt med den period då jag rasade i runda tal 30kg i vikt, men nu rör det inte på sig. Den enda skillnad jag kan se är att jag idag är überstressad under arbetet, och därmed under större delen av min vakna tid. Stresshormoner spelar mycket stor roll i viktnedgång och det är kanske just den handbroms som tyvärr tycks ligga i... :o(

Till mitt egentliga ämne

Under testerna har jag tillåtit mig "lördagsgodis" då och då... Min syster har en ganska lång tid tjatat om hur god Ben & Jerry's glassar är. Jag har av naturliga skäl struntat i detta, men under mina testperioder så har jag passat på att testa lite av denna, för mig mytomspunna, glass...

Herre jävlar!

Vilken glass! För er som kan testa - testa! Det är en ren upplevelse, en fantastisk glass. Att ens nämna GB och Ben & Jerry's i samma mening är som att jämföra sketen scanskinka med en fin prusciotto...
Jag citerar:
Ben & Jerry's glass är gjord på färsk mjölk, grädde, socker och ägg. Vi använder bara naturliga aromer och stabiliseringsmedel. Allt det här rör vi ihop med kvalitetsgrejer som nötter, choklad, kola, marshmallows och fruktbitar!

Ben & Jerry's glass tillhör segmentet lyxglass. Det betyder att vår glass består av mycket grädde och lite luft! Det gör att vår glass blir mer kompakt och krämig än andra glassar. Om du väger en pint med Ben & Jerry's glass och jämför med en pint av ett annat glassmärke kommer du att märka att vår produkt väger mycket mer. Det finns alltså "mer" glass i Ben & Jerry's än i andra glassar.
(Ben & Jerry's svenska hemsida.)


//Zac, som inte är sponsrad, som fortfarande anser att socker är djävulens produkt - jämte vapen, Bush och Vikingarnas örongodis...

Den enda vägen?

Missförstå mig rätt nu - min kära mor har käkat pulver i ett par månader nu och har rasat 25kg. Då hon har en del kroniska sjukdomar så har de medicinska värdena stått i centrum under denna period. Hon har medicinsk fått exakt de fördelar som vi LC:are förfäktar med vår metod. Psykiskt och fysiskt så har hon också sett samma sak. Det handlar om ledsmärtor, huvudvärk, knän, förkylningar,axlar, astma, eksem, magproblem, psykiskt välbefinnande mm mm. Det är absolut inte så att jag förkastar LC, men det är nog dags att jag nyanserar mig lite mer och inser att LC inte har patent på hälsofördelar när det gäller viktnedgång. Mycket av de upplevda hälsofördelarna handlar ju faktiskt om att man har gått ner i vikt, inte att man äter enligt den ena dieten, eller den andra. Man måste dessvärre vara extremist om man tror att det bara är LC som ger hälsofördelar vid viktnedgång... Jag har testat på många dieter under mitt liv, och jag personligen uppfattar LC som det enda rätta - för mig. Det är lättare att äta LC och för all del godare. Men för en del ger det inget - min mor åt t ex LC under ett halvår, och vikten rörde sig inte alls. Hon lär gå över på en med LC/GI-inspirerad kost efteråt och det blir mycket intressant och se hur det kommer att fungera. Förresten har även min syster nästan gjort samma vikt(pulver)resa. Personligen ska jag överväga lite mer motion för att se vad som händer, att överge LC är nog det sista jag prövar... Jag tror inte att pulverdiet är särskilt nyttigt, men att dras med 40kg's övervikt lär knappast heller vara medicinskt korrekt... :o) Världen är inte svart-vit, tyvärr... Det bör påpekas att jag här diskuterar hälsofördelar strikt ur ett viktminskningsperspektiv, att äta hälsosamt är en helt annan sak! //Zac

19 okt. 2007

Barnfetma, debatt på AB

Det är mycket debatt om barn, och barnfetma just nu.

Åsikterna går isär på Aftonbladets forum efter vår serie om barnfetma. I ena ringhörnan står de som menar att allt är föräldrarnas fel. I den andra står de som tar föräldrarna i försvar.

(Källa.)

Men finns det något rätt eller fel i dessa diskussioner? Oerhört traumatiskt är det med all säkerhet för de berörda barnen i alla fall.

Jag har (givetvis) skrivit en hel del om barn och fetma innan:


//Zac

18 okt. 2007

Lita på SLV bara...

– Vi har ingen annan uppfattning är Livsmedelsverket, som är den myndighet i Sverige som ansvarar för att det här går rätt till. Industrin måste lita till att de fakta som myndigheten tar fram är korrekta, säger Agneta Dreber [Livsmedelsföretagens vd, min anm].

Agneta Dreber tycker att de svenska konsumenterna kan känna sig trygga i förvissningen att Livsmedelsverket gör ett bra jobb och därför kan man också lita på livsmedelsproducenterna.

– Det bästa man kan göra som konsument är att lita på vad myndigheten säger.

(Länk.) Hahaa! Ja, vad sjutton skall man säga? Min personliga uppfattning hittas nog här. Och varför skall man tro på Livsmedelföretagen när de tydligen står för:
"Li verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga."
//Zac

17 okt. 2007

Fiberhysteri


Dietary Fiber Intake and Risk of Colorectal Cancer
(Ref: JAMA. 2005;294:2904-2906)


725 628 människor, 20 år och

"after accounting for other dietary risk factors, high dietary fiber intake was not associated with a reduced risk of colorectal cancer."


Och det är inte den enda studien i sitt slag heller; det tycks vara enormt svårt att hitta några direkta samband som sagt. Men jag är ändå övertygad om att vattenlösliga fiber är bra för kroppen, massor av nyttiga bakterier lever på dem. Så - bra frukt och bra grönsaker och möjligtvis vissa spannmål, ex havre/havrekli.

Olösliga fiber

De övriga fibrerna har i mitt tycke inget direkt existensberättigande - jag tror mig veta att man faktiskt aldrig har hittat något direkt samband mellan olösliga fibrer och hälsa. Möjligtvis som ren utfyllnad vid trög mage, men då kan ofta frågetecken sättas inför hur kosten ser ut.
Att sedan många råvaror som naturligt har fibrer och en massa andra nyttigheter, ex fullkornsbröd, är en sak. Men sedan måste man ha klart för sig att känsliga magar ofta tar rejält med stryk av dessa olösliga fibrer, små barn har ofta fruktansvärt svårt med de olösliga fibrerna. Att dessa olösliga, cellulosabaserade "fullkorn" skulle öka "nyttighetsgraden" av sig själva råder det egentligen stora frågetecken kring. Vetekli som är poppis att stoppa i allt möjligt, bara för att få trycka hypeuttrycket 'FULLKORN' på förpackningen vilkas hälsoeffekter som är mycket tveksamma ur närings- och vetenskaplig synvinkel.

Fiberhaussen

Fiberhaussen lär ha börjat när man studerade ett afrikanskt folk, som inte hade någon dödlighet i tjocktarmscancer alls. När man sedan tittade på deras kost så innehöll den enorma mängder med fiber. Då gjorde man en snabb, och förhastad visade det sig, slutsats - "fiberrik föda förebygger tjocktarmscancer". Allt bra så långt, Men när bollen var i rullning så kom det där som liknas vid det fula faktat som omkullkastar en vacker tes... Det afrikanska folket hade vid en efterkontroll en medellivslängd som vida understeg den vi har i västvärlden - och när dyker tjocktarmscancer upp? Jo, i 55-65års åldern... Inte konstigt att afrikanerna i fråga aldrig fick just den typen av cancer - de dog av andra orsaker långt innan den normalt framträder!

Untouchable

Resten är som sagt, historia. Fullkornets förträfflighet kan ej, och får ej ifrågasättas längre, inte ens av mina (delvis) meningsfränder GI-ätarna, som ju fullkomligt älskar fullkorn och äter det till förbannelse... Chips med fullkorn ?!
Men käka en massa grönsaker, kanske någon enstaka frukt – skippa allt annat fullkorn, det skulle vara mitt råd, utifrån mina kunskaper och erfarenheter.

Mina slutsatser

Fullkorn är inte lätt, visst finns det mängder med nyttiga fiber, men det är lätt att käka onyttiga diton också.

Generellt ser jag till att få i mig mängder med fiber genom grönsaker, och hoppa över alla cellulosabaserade fiber, speciellt de från spannmål där vetekli står i särklass bl a vad gäller antinutriella egenskaper.

Spannmålsfiber är kraftigt överreklamerade, och i vissa fall direkt onyttiga enligt min mening.//Zac
PS. Johanna Söderlund på 'Kost och hälsa' har skrivit ett superbt inlägg om just fibrer.


14 okt. 2007

"Pappa är bara försäljare, barn..."

I Karlskoga specialtillverkar Saab så kallade flechettegranater för USA:s armé och som använts i Irak "med stor framgång", enligt Sydsvenskan. Människorättsorganisationer har fördömt ammunitionstypen och Svenska freds kritiserar exporten. ..När granaten detonerar slungas en skur av sylvassa pilar ut och sliter sönder allt i sin väg, skriver Sydsvenskan som granskat försäljningen.
(Källa.) Är detta värdigt ett land som håller mänskliga rättigheter och humanism högt? Äckligt! Firar man med familjen efter man lyckats ha sålt in ett dylikt vapensystem till krigförande länder? "Pappa är försäljare, barn." //Zac

13 okt. 2007

En dråplig muthistoria...


Vad sägs om en historia med dessa, helt osannolika ingredienser:
 • En stulen trombon
 • Målsägaren själv hittar trombonen på en pantbank
 • Målsägaren går till polisen - han vet ju nu t o m vem som kan misstänkas ha stulit hans trombon
 • Målsägaren får ett tips av en äldre polis om att "de yngre poliserna är hungriga" och skulle nog kunna tänkas att "bry sig lite mer" ifall målsägaren skulle kunna tänka sig att bjuda på en smörgåstårta
 • Smörgåstårtan beställs, då målsägaren faktiskt gärna vill ha tillbaka sin trombon
 • Smörgåstårtan blir kvar på konditoriet i två dagar eftersom poliserna är fullt upptagna med att äta andra smörgåstårtor (från andra målsägare?)
 • Poliserna, förutom den äldre polisen som dessvärre är ledig, smörjer slutligen kråset på den smaskiga smörgåstårtan
 • Polisen griper snabbt (och enkelt, eftersom de har fått hans namn(*)) den misstänkte
 • Den lyckliga målsägaren får således tillbaka sin trombon
 • Under rättegången vill målsägaren nu ha ersättning av den åtalade för bl a smörgåstårtan, den som han använde för att få poliserna att "bry sig lite mer"
 • Andra tjänstemän under rättegången sätter sannolikt i halsen(!)
 • Man undersöker saken
 • Den äldre polisen åtalas för mutbrott
 • Försvaret för den äldre polisen hävdar - tydligen riktigt - att den åtalade minsann aldrig åt något av smörgåstårtan eftersom han (beklagansvärt?) var ledig just den aktuella dagen
 • Den äldre polisen fälls trots det till synes starka försvaret för mutbrott
 • Döms att betala 20 000 kronor i böter, plus dryga rättegångskostnader och dessutom 500 kronor till brottsofferfonden

Undrar varför många ser så snett på polisen?

Maria Abrahamsson skriver klokt på SvD Ledare:
Tyvärr finns risken att de dråpliga inslagen skymmer det skrämmande förhållandet att inom svensk polis finns polismän som rutinmässigt låter sig mutas och som kanske inte ens begriper att de gör något fel.


//Zac
PS. Fick han slutligen ersättning för smörgåstårtan? Hade poliserna konto hos konditoriet? Var smörgåstårtan ifråga en classic eller exotic? Denna historia väcker massor av frågor!
(*) Enligt vad denna bogg erfar så är detta, minus smörgåstårtan givetvis, ett ganska bra exempel på hur lyckat polisarbete idag genomförs. Såvida polisen inte får gärningsmannen mer eller mindre utpekad för sig så lär inte brottet klaras upp... Vi har väl en av världens (västvärldens) mest ineffektiva poliser. Hur andra länder lyckas med att lösa större andel av sina brott står höljt i dunkel - och nej, Bodström, vi behöver inte montera ner integritetsskyddet för att lösa fler brott...Fettlever!

GP skriver om nya rön om fettlever:
Fettinlagringar i levern är vanliga vid övervikt och fetma. I allvarliga fall kan detta leda till leverinflammation och till skrumplever. Fettlever var synnerligen ovanligt bland barn för ett par decennier sedan. I och med den pågående fetmaepidemin bland barn har tillståndet blivit oroväckande vanligt. Vänder man inte trenden kan det få allvarliga konsekvenser, befarar amerikanska barnläkare.
(Källa.)


Otäckt! Men varför skulle inte den ökande vikten hos unga ge upphov till nya sjukdomar? Precis som åldersdiabetes har gjort entré hos unga?

Och barnen...

Och nu skall de som sagt ge sig på att kontrollera fyraåringarna:
- För femton år sedan var det mycket ovanligt med diabetes typ 2 ("åldersdiabetes") hos barn, det konstaterades ett par fall om året här. Nu är det ett vardagligt fenomen. Ett barn som utvecklar diabetes före femton års ålder riskerar att förkorta sitt liv med närmare 30 år. Det här är ett folkhälsoproblem som hotar att explodera. Vi kommer att få se en tsunami av diabetes här i USA.
Fettlever, högt blodtryck, sömnapné (andningsuppehåll under natten) och överansträngda leder är andra plågor som följer i barnfetmans spår.

[...]


- Vi ser väldigt snabba förändringar som sprider sig från land till land. Första gången vi noterade det i tredje världen var 1997. Nu är barnfetma det mest ökande hälsoproblemet i tidigare fattiga länder som Kina och Brasilien, säger han.
Det positiva är att det går att göra något åt problemet. BMI-mätningarna på barnavårdscentralerna är ett verktyg för att hitta barn i riskgruppen.

(Källa1 och källa2 )

Orsaken?

I en djurexperimentell studie visar forskare vid Childrens Hospital i Boston att det är konsumtion av snabba kolhydrater som kan ligga bakom det ökande antalet fall av fettlever. Snabba kolhydrater som bland annat finns i vitt bröd, vitt ris, många frukostflingor och i socker ger en snabb höjning av blodsockret. Detta i motsats till långsamma kolhydrater som bland annat finns i grönsaker, bönor och fullkornsprodukter.
(Källa.)

Observera dock att det handlar om djurförsök, i detta fallet möss. Det är en fingervisning om att det möjligen bör undersökas även för oss, människodjur.

Fakta om kh

I samma artikel som ovan så har de en intressant, och såvitt jag kan se en korrekt faktaruta om kolhydraterna:
Snabba och långsamma kolhydrater
Kolhydrater är ett samlingsnamn för socker, stärkelse och kostfiber.
Snabba kolhydrater bryts ner fort vid matspjälkningen.
Frisätter insulin, bildar kroppsfett och ökar risk för diabetes m m.
Glykemiskt index (GI) är ett värde på livsmedel. Lågt GI = långsamma kolhydrater.
Snabba kolhydrater: vitt bröd, vitt ris, sylt, flertal frukostflingor etc.
Långsamma kolhydrater: grönsaker, bönor, fullkornsprodukter, råris, mörk choklad etc. (GP)

Undersökningen?

Originalartikeln (abstractet): 'Hepatic Steatosis and Increased Adiposity in Mice Consuming Rapidly vs. Slowly Absorbed Carbohydrate', pressrelease om densamma.


//Zac
PS. Jag skrev bl a om fettlever för någon månad sedan i 'Okunskap, okunskap, okunskap!', men läs även på Toxiska Epistlar om 'Jag har löst fettleverns gåta!'.

Matfusk - äckligt!

Hår, skalbaggar och fiskrester kan finnas i din vardagsmat. Utan att att du har en aning om det. – Det är upp till konsumenten själv att ta reda på innehållet, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket.
Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1073781,00.html Man ryser inombords. Men jag förstår att E-systemet som skall bringa ordning och reda bland tillsatserna fungerar också som ett perfekt kamoflage om man vill dölja vad tillsatsen egentligen är... Men det finns mer och nästan äckligare exempel:
...och i vanligt bacon är det slaktavfall Det är ingen hejd på stolligheterna som drabbar vår mat. Bland det mest makabra är kyckling som innehåller gris. Eller bacon där det rena köttet ersätts med slaktavfall.
Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,827536,00.html RYYS - undrar vad muslimer och judar säger om det? Snacka "cross-cooking"... Man får onekligen vad man betalar för. Skitpengar = skitmat; och man blir vad man äter? Kött innehåller normalt - nöt då alltså - i runda slängar 75% vatten och genom att fuska lite med pH, osmotiskt tryck etc så kan man bibehålla mycket av denna ganska stora del av vatten. Eller spruta in salt, som bekant binder vatten. I charketurivaror så är kommersen med olika typer av fibrer mycket stor. I dag så är en specialbehandlad potatisfiber, som kan bära 16ggr sin egen vikt i vatten mycket populär på marknaden... Skit är det! //Zac

7 okt. 2007

Essentiella kolhydrater?!

Oscar Wilde lär ha sagt:
"det finns bara ett sätta att övervinna en frestelse - och det är att falla för den!"

Underbart!

Sötsuget

Sötsug som jag förstår mekanismerna bakom är generellt av tre olika slag, ibland kombinerat:

 • Psykologiskt
 • Lågt blodsocker
 • Rent beroende (vilket är mest omstritt)

Om jag pratar utifrån min egna erfarenhet så försvinner sötsuget i ett enda slag så snart jag slutat äta kolhydrater, eller rättare sagt minimerat dem. Det är en ENORM skillnad för mig och möjliggjorde att jag nästan skäms över hur enkelt jag gick ner 30 kg i vikt... Men var och en måste hitta det som passar ju ens egna individ.

Men till sockret då...

Det finns tre sorters makronutrienter, och med de menar jag fett, protein och kolhydrater. Två av dessa måste du få i dig, de är essentiella - de tillgodoser kroppens behov av vitaminer, mineraler, fettsyror och aminosyror. Det är sant att det finns en del organ i kroppen som drivs på glykos. Ex hjärnan, testiklarna(!) och några andra - men de är de viktigaste för mig personligen... ;o)

Men det viktiga är att de inte har några som helst problem att klara sig utan - kroppen ser till att det finns bränsle. Alltså har aldrig kolhydrater varit en oundgänglig del av vår kost - aldrig, aldrig aldrig.

Hoppa över dem då!

Men skall alla hoppa över kolhydraterna? Nej, här kommer det till min övertygelse - vi tjockisar, eller f d tjockisar bör nog i ganska stor grad minimera kolhydraterna. Ingen vet egentligen vad som hänt i kroppen på människor som är feta. Det som slår en är att det mer eller mindre statistiskt är omöjligt att gå ner i vikt över tid. Strikt kontrollerade studier visar på häpnadsväckande dåliga resultat efter en tid - t o m med magopererade! Därför tror jag att kroppen helt enkelt stannat i "spar-läge", något som delvis uppvägs av det "spender-läge" som lågkolhydratsdieter tycks sätta kroppen i. Visst är det till syvende dåligt underbyggda åsikter jag levererar här, men jag har då inte hittat någon bättre förklaringsmodell hittills.

SLV...

Att de gamla kostrekommendationerna behöver uppdateras, och uppdateras kraftigt sägs nu t o m av centralt placerade forskare med enormt inflytande. Kolla ex inlägget 'Uppror i etablerade led!'. Normalviktiga bör minska sitt kolhydratsintag och lära sig mer om fetter så att fettskräcken släpper. Med minskat kolhydratsintag menar jag inga enorma minskningar, utan en mer rimlig nivå på kanske 40-45E%, och då givetvis utan raketbränslet - de snabba kolhydraternam vilket ger en betydligt mer GI-inriktad kost.

Fett!

Per automatik så äter man mindre kolhydrater om man ökar på fettet, d v s bra fett. Att äta mindre processad mat är givetvis också något att sträva efter.

Vad gäller sötsuget så blir det inte mindre om man är oupptagen s a s. Är man i full tagen med att syssla med något så "glöms" givetvis suget bort en hel del. Men det försvinner aldrig med motion eller sallad - inte för mig i alla fall. Det handlar mycket om mättnad - läs en av de bästa genomgångarna av funktionen mättnad jag läst, här av Johanna Söderlund.

Men den naturliga frukten då?

Det är klart att det ganska fullmatade sockerinnehållet i frukten för vissa har en förmåga att sätta lite guldkant på tillvaron. Men jag skulle nog snarare se det som rent lördagsgodis, om man nu överhuvudtaget som "sötsugig" nödvändigtvis absolut måste äta frukt. För sådana med sötsug så är det knappast någon bra idé att rekommendera frukt istället för grönsaker vilket jag rekommenderar. Det skiljer ingenting förutom att det är mindre mineraler, mindre vitaminer, mer socker och vatten i frukt...//Zac

Kompletterande och fördjupande läsning från undertecknad:

5 okt. 2007

Kill Bill (1&2)

Filmens handling:

En kvinna tillhörde en grupp yrkesmördare, tills de en dag vänder sig emot henne. Fem år senare vaknar hon upp ur en koma som hennes forna chef Bill har försatt henne i. Det är början på hennes sökande efter en blodig hämnd.

(Källa.) Jag tog mig i kragen och satte mig och kollad på hela Kill Bill för en tid sedan... och jag måste säga att filmen(filmerna) bara cementerade min åsikt att Tarantino peakade rejält med 'Pulp fiction' och har nog bara varit på väg neråt i mina betyg, och aktning, efter det... Men visst, genren som han valt är ingen direkt stark grogrund för att försöka nyskapa något. Det mesta har ju redan gjorts - även i nämnda 'Pulp fiction' finns det inte ett enda nyskapande grepp, han är en extrem filmisk copycat. Men då filmen ändå är begåvat av ett intelligent manus hålls ändå intresset uppe. Men det hjälper inte 'Kill Bill' vars manus bara består av coola repliker och ganska ointressant våld i en salig blandning. Men nytt? Näe - gammal skåpmat i ny förpackning - och förpackat i ett snyggt PR-fodral... Tekniskt sett är Quentin Tarantino brilljant, val av musik, de finslipade av replikerna är mycket bra - men ändå... I mitt tycke så har Tarantino självmant trätt in i den exklusiva kategorin:
"jag-har-peakat-ganska-rejält-för-ett-par-filmer-sedan-men-jag-fortsätter-i-samma-stil-ändå-för-jag-kan-ändå-inte-utveckla-mig"
Ett annat exempel, dock betydligt mindre produktiv (tack o lov!), är Guy Ritchie - 'Lock, Stock and Two Smoking Barrels' som rent av var *djävligt* bra! Sedan kom 'Snatch' som också är bra, men ärligt talat - *gäsp* - hade man inte sett det förut..? :-O Eller estetiskt sett, för att återvända till 'Kill Bill vol1' - ex scenen ute i snöträdgården... det känns så oerhört överlagt och beräknande, jmfr exempelvis med 'Crouching Tiger, Hidden Dragon', eller ännu hellre 'Hero' så har vi äkta estetik! Dessutom - hur mycket av alla "(över-)coola grepp" som Tarantino har i sina filmer har man inte sett förut? Det blir något slags best-of-cover-potpurri...
 • Slomo-tagningar
 • coola/hårdkokta repliker
 • coolt soundtrack
 • okronologisk tid
 • osv
 • osv
Nja, i mitt tycke blir det lite som one-hit-wonders, med den enda skillnaden att filmmakarna tydligen kan upprepa sig framgångsrikt i det oändliga... Men, men - respekt till alla som geniförklarar Tarantino - jag är ju i sorglig minoritet generellt sett, så jag får väl böja mig för era åsikter... En ganska tydligt nedåtgående trend... :o( Jag gillar speciellt hans två första filmer, men sedan blir han tråkig/förutsägbar. Men visst, jag ser gärna att han överbevisar mig och ger ut något som överraskar, som för filmkonsten vidare. Att göra bleka kopior på Venus möter Mona Lisa på nattvarden, med en fiolspelade get som Judas, målat i taket på det Sixtinska kapellet - skulle knappast ge något genomslag inom konsten... ;o) //Zac PS. Själv avgudar jag exempelvis det mesta av Kubrick, Lynch, Hitchcock och Sergio Leone. Dessutom har inte Sofia Coppola startat dåligt heller! :o)

2 okt. 2007

Barnfetma och motion

Vid närmre granskning så ges förfärande ofta light-produkter till barnen, antagligen som ett "sista" desperat försök att få ner hullet på barnen... Jag stöter på det ofta bland kompisar till mina barn, i skolan. Föräldramötena handlar mest om lättmjölk eller mellanmjölk till maten... "Hur nyttig ska matsäcken till utflykten vara"... o s v. De flesta föräldrar uppvisar en flagrant fettskrämdhet.

Essentiellt

Fett är essentiellt för alla människodjur, men speciellt för barn! Ett flertal fettsyror är centrala för ex utvecklingen av hjärnan, speciellt i barndomen. Jag är övertygad om att alla bokstavssjukdomar som exploderat de sista 20 åren hos barn är resultatet av en felaktig kost - du blir vad du äter.

Bokstavssjukdomar?

Men, spekulationer från min sida räcker nog inte långt - till skillnad från forskare som rycker på axlarna när det kommer till orsakerna... Fast jag har svårt att minnas, trots att jag flyttade mycket och därmed gick i många olika skolor, att det var särskilt spritt med dyslexi, damp, adhd o s v bland de 100-tals skolkamrater jag haft kontakt med under min upväxt. Det tycks vara en ganska modern företeelse, som av slumpen(?) uppstod kring den tidpunkt som lågfettsparadigment uppstod? Vill påpeka att jag inte tror att det handlar om diagnostisering här, liknande den med allergier, d v s att statistiken visar att allergierna ökat lavinartat bara för att man idag diagnostiserar och för in allergier i statistiken, vilket man inte gjorde förr, då konstaterade man bara att man hade hösnuva eller något annat. Det var inte särskilt vanligt förr med barn som inte kunde lära sig läsa, absolut inte som idag. Jag har fått min uppfattning verifierad av flera lågstadielärare med lång erfarenhet också. Men något vetenskapligt underlag är nog svårt att skaka fram, kanske speciellt efter allt liv kring Gillberg m fl. Helt offtopic-resonemang, men en intressant aspekt - eller hur?

Hemma

Jag kör hårt med Bregott, röd mjölk, grädde och mycket smör i maten till mina barn, och de är numera mätta under längre tid, gnället efter godis/mellanmål är helt borta - och de är pinnsmala - alltså pinnsmala på det sätt som vi ursprungligen är byggda att se ut. De tycks faktiskt dessutom som om de både är piggare och gladare än innan. Det är min, erkännes dock - mycket begränsade erfarenhet - då "forskningsunderlaget" (d v s antalet barn) är begränsad till 2st - thanx god! ;o)

Mer läsning

Barnen är ju dessvärre helt beroende av hur vi, de vuxna gör. Oavsett ståndpunkt i denna frågan så för man vidare en massa dåliga vanor/olater. Detta gäller inte minst kosten, det är knappast någon slump att feta barn ofta har minst en fet förälder... Läs mer: Den extrema (nöd?-)lösningen - 'Magoperationer på barn...' Felaktigheterna och övertron på motion - 'Barnfetma'
Läs för övrigt mer om det i Johanna Söderlunds utmärkta blogginlägg om just 'Motionsmyten'. Eller varför inte Gary Taubes excellenta artikel 'The Scientist and the Stairmaster - Why most of us believe that exercise makes us thinner—and why we're wrong':
This is not to say that there aren’t excellent reasons to be physically active, as these reports invariably point out. We might just enjoy exercise. We may increase our overall fitness; we may live longer, perhaps by reducing our risk of heart disease or diabetes; we’ll probably feel better about ourselves. (Of course, this may be purely a cultural phenomenon. It’s hard to imagine that the French, for instance, would improve their self-esteem by spending more time at the gym.) But there’s no reason to think that we will lose any significant amount of weight, and little reason to think we will prevent ourselves from gaining it.
//Zac

1 okt. 2007

Jag har inte snuskig fantasi jag...

Jag såg direkt vad det skulle bli... ;o) För de som inte tål lite fräck humor så rekommenderar jag att inte, upprepar - inte trycka på start... Dick Doodles - Watch more free videos //Zac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...