Fortsätt till huvudinnehåll

Shangri-la-dieten

Var kommer Shangri-la-dieten ifrån?

Förra året så publicerades en bok om en ny, lovande diet (är inte alla nya dieter sådana för övrigt?) - Shangri-la-dieten av professorn i psykologi, Seth Roberts. Han har en egen blogg där han pratar om just denna, sin egna diet och en egen hemsida om Shangri-la-dieten.
En sak som slår en är att den inte är utprovad på någon, förutom prof Seth Roberts och några av hans vänner. Inga mer vetenskapliga undersökningar, inga labbtester, inga rått-tester etc.
Boken i sig får ofta omdömet att den känns som ett hastverk, den är egentligen inte riktigt färdig. 175 sidor lång är den i alla fall.

Vad är Shangri-la-dieten?

Shangri-la-dieten har sin grund i en något pavlovisk tradition, alltså en behavioristisk syn på hur vi reglerar vår vikt. Han ser en av grundorsakerna till fetman i en koppling mellan smak och energi. Bryter man den kopplingen så skall också aptiten kunna bemästras. Han liknar detta vid en traditionell värmetermostat, fast där kroppen ställer in en vikt baserat på energiinnehållet i maten. Och sedan ser kroppen till att reglera detta genom att skapa mer eller mindre hunger.
Hur bryter man nu detta förhållande? Han ser tre sätt:
 • Mat som ger energipåslag efter en viss tidsrymd
 • Mat med ovan/ovanlig smak
 • Energi utan smak
Den första punkten är såvitt jag förstår ren GI, kroppen får energin tillgodo först efter ev viss tid. Man kan ju förstås se den som LC också...
Punkt nummer två är av praktiska skäl svår att upprätthålla. Visst finns det en hel del smaker som är nya även för oss, globaliserade människor, men jag tror faktiskt inte det är så mycket som jag personligen skulle säga är helt nya smaker för mig.

Hur fungerar Shangri-la-dieten?

Sista punkten är det som han själv i huvudsak skjuter in sig på. Shangri-la-dieten i detta fall handlar om att någon timme innan man äter något med smak, så skall man äta något energirikt utan smak. Han rekommenderar sockervatten eller en smaklös olja(*). Oljan är att rekommendera för diabetiker. Detta skulle göra att kroppen sätter ner "termostaten" för förbränningen och när sedan bekant mat där kopplingen smak-energiinnehåll kommer, så är redan "termostaten" nerskruvad. Tydligen skall det gå att få ännu bättre effekt om man kombinerar punkterna ovan, t ex tar sin matsked olja en timma innan maten, som dessutom består av GI-baserad mat.

Shangri-la-dieten påminner också på flera sätt om 3-timmarsdieten, där man äter var tredje timme och på så sätt håller blodsockret och därmed även aptiten i schack.

Är Shangri-la-dieten fejk?

När det gäller böcker om dieter i USA så skall man ha klart för sig att det är en ENORM konkurrens over-there! För att sticka ut så måste man lova mer än sina kombattanter. Men kopplingen psyke-aptitreglering är kanske inte så långsökt som det tycks vid ett första påseende. Det är många som påstår att t ex aspartam höjer blodsockret, trots att det inte innehåller några kalorier. Den söta smaken i munnen gör att kroppen förväntar sig att få energi och vips så börjar insulin utsöndras och blodsockret sjunker. Jag vet inte hur pass sant detta är, men tycker nog att det torde vara enkelt att kontrollera för dem med blodsockermätare?
Intressant är det i alla fall - psykologin lär trots allt komma mer och mer inom dietområdet tror jag. För övrigt är det ett nästan genialiskt namn, Shangri-la-dieten!

"Min" variant på Shangri-la-dieten...

Jag skulle trots allt personligen gissa att de flesta är mer betjänta av att stoppa i sig en ostbit någon timme innan varje mål. Skulle tro att det ger exakt samma effekt. Ostbiten gör att aptiten är betydligt mindre när det väl är dags att äta och därmed så blir den totala energimängden, ost+måltid med minskad aptit sannolikt mindre än den hade varit i måltid med glupskande aptit.
Kroppen är ju ganska dålig på att känna att den fått nog med energi, det gör den nämligen först efter någon timme - det är därför det är så lätt att stoppa i sig för mycket...
D v s jag tror mindre på den psykologiska kopplingen och mer på att blodsockret hålls stabilt vid stadig tillförsel av energi.

Shangri-la är väl nästan motsats till stress?

Vi "moderna människor" äter dessutom snabbt och stressat, det är inte måltider under en hel eftermiddag som neråt Medelhavet. Kanske är det just det som för övrigt utgör den egentliga "medelhavsdieteffekten"? För faktumet kvarstår - människor som inte bor kring medelhavet som äter "medelhavsmat" får ringa, eller inga effekter alls av maten vad gäller hjärt-/kärlsjukdomar. Det går sannolikt inte plocka russinen ur kakan, eller kosten ur levnadsmönstret och tro man kan dra alla hälsofördelar med detta - jag har rört vid detta innan, i inlägget 'LC - fair and balanced'.

Naturlig variant på Shangri-la-dieten...

Jag tror att vi måste lära känna vår kropp och dess signaler på en helt ny nivå. Jag pratar mer om det i mitt inlägg 'LC på Zac's sätt' under rubriken 'Hur gör man då?'.


//Zac
(*)Han experimenterar också med ett rått ägg innan maten, men det kan inte rekommenderas då salmonella faktiskt inte är helt ovanligt...

Kommentarer

 1. Intressant läsning. Jag fick mig en tankeställare.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är väl lite det som är meningen med inlägget ifråga. Att man hela tiden måste vara klarögd och inse att det mycket sällan kommer någon diet där man får resultaten snabbt och gratis...

  Det är ett kämpande med alla dieter, det gäller dock att välja de som fungerar bäst för en själv som individ.

  VV är jag inte heller vidare glad åt, jag nämner dem i detta inlägg.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Du verkar missat några grejer om dieten.

  För det första finns det en massa stöd i form av råttester; varierar man smak eller tar bort smak så minskar råttors aptit. Det var därifrån han delvis fick idén om jag minns rätt. Det går att kontrollera själv på scholar.google.com

  Vidare så har massor av bekräftande bevis dykt upp genom folk som genomför dieten. Visserligen blir det ett rejält urvalsfel, då folk som misslyckas inte rapporterar, men det är ändå positiv bevisning.

  Det är också rätt lätt att kontrollera på sig själv, eftersom effekten är stor.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,