Fortsätt till huvudinnehåll

Kött istället för regnskog?

Boskap betar nu gräs på 62 procent av den yta som skövlats i Amazonas regnskog, medan fem procent används för åkerbruk, visar en studie som Brasiliens regeringen beställt.
(Källa.)

Kött och regnskogarna

Regnskogarna huggs dessvärre ner p g a många olika anledningar. Det handlar om ge plats för odlingsbar mark, för boskap och inte minst för att resten av världen av någon anledning skattar exotiska träslag högt! Sedan är behovet av bränsle nästan omättligt, man tillverkar papper, möbler. Röjande av vägar till och från gruvdriften som sakta vuxit fram är inte heller att förakta, gruvdriften och dess krav på utrymme är ytterligare en faktor.
Städerna växer, kravet på energi därifrån resulterar i dammbyggen o s v.
Att enkom peka ut köttproduktionen som ensam faktor till att "världens lunga" minskar i storlek är i högsta graden felaktigt, men visst - många bäckar små... men det är långt ifrån den svart-vita köttfråga som många vegetarianer/veganer vill ha den till...

PEKA MED PLÅNBOKEN!

Det handlar inte om något annat än att jag som konsument utnyttjar min konsumentmakt och lägger de få slantar emellan för att få ett kött som jag kan stå för. Jag är ofta på den stackars personalen på min lokala ICA-butik och frågar om naturkött och/eller bättre uppfött kött. Jag tror mig på så sätt har skapat en medveten efterfråga och ett större utbud i disken.

Köttkost som LCHF

Jag har själv hela tiden på LC haft svårt att motivera att jag äter så pass mycket kött ifrån de miljöovänliga köttfabrikerna där djur inte sällan plågas och plågas svårt. Äggen, osten och grädden är inte heller utan skuld i sammanhanget. Problemet är inte sällan storskaligheten - det är en lokalt enorm riktad miljöbelastning som köttproducenterna utsätter miljön för. LCHF-rörelsen är inte oväntat helt ointresserad av att diskutera frågan. Kostdoktorn drar över frågan i ett par meningar i sin bok, som dock i huvudsak handlar om hälsa. Men är det ändå inte lite mattflykt över det hela? Att prata köttkvalité utan att motivera miljöbelastningen?

Ta eget ansvar!

Jag har haft omfattande mailväxling med Naturkött tidigare och jag upplever dem som väldigt ärliga. De försedde mig bl a med forskning kring miljön och köttproduktion m m. Att köttet är prisvärt och väldigt gott gör inte min bild sämre av dem heller... ;o)

Enligt dem så ska medicinering etc vara mycket ovanligt. Djuren lever helt självständigt, i stora kringströvande hjordar - äter bara gräs. Inga hormoner, ingen förebyggande medicinering och inga kosttillskott.

Jag känner mig helt säker på dem.

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen


//Zac
Delvis från inläggen: 'Köttproduktion och miljön', 'Grönt kött(!)' och 'Djurplågeri är plågeri ingenting annat'.
PS. Undrar vad Lady Gagas köttdräkt är av för kött egentligen?? *ser konspirationer överallt*


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,  Kuriren, NSD, VT, NT, NK, HD

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England