Fortsätt till huvudinnehåll

Köttigt enformigt...

Jaha, en massa liv i LC-land igen, ja och utomlands.
Men för vad? Lite oklart tror jag... Vi har en artikel på SR, som egentligen bara promotar en bok, kommer imorrn, som (delvis) enligt någon logik påstår att:
  • Köttdieter är inte bra för miljön.
  • Överjordsgrönsaker är (generellt) sämre för miljön än stärkelserika underjordsrotsaker.
  • LC är en köttdiet med bl a överjordsgrönsaker.
  • LC är således inte bra för miljön.

Och?

Jaha, det är väl på sätt och vis rejält old news?
Jag har gång på gång påtalat (ex här) att LC måste diskutera och hantera miljöfrågorna betydligt öppnare och tydligare än de gjort innan. Dels är det attacker från veganhåll där man egentligen skiter i miljön utan använder miljön som murbräcka för att slå mot en vidrig djurhållning (vilket det ju påfallande ofta är). Och dels inför en modern nutidsmänniska som tar intryck av den allmänt spridda ambitionen att minska sitt miljöavtryck till varje pris. Varför inte bara inse att LC inte är, och inte kommer att bli, den miljövänligaste kosten?

LC-Bullshit

Det är mycket, mycket skitsnack ifrån LC-håll där man placerar sig själv på en piedestal byggd av fina föresatser, överdrifter och inte sällan något som jag tyvärr inte kan se som annat än lite medvetet ljug:

Chark och nitrit

De flesta vräker i sig korv, charkuterier, bacon och annat som definitivt inte är nyttigt för oss. Paradoxalt är detta konstigt nog en av de få punkterna där faktiskt alla är fullt överens om är hur pass livsfarligt det faktiskt är - och inte fullt så vidare naturligt heller va?
Tillsatser och annan skit i mängder och inte helt överraskande så är det inte direkt klass 1-kött som används...

Gräsbetat kött

Jo, det låter fint och är faktiskt inget annat än förbannat gott - men hur många LC:are äter exklusivt sådant?
Jag hörde inte??
*host, host, bullshit, bullshit*
Det blir dyrt som skam och till detta relativt svårt att hitta i butik. Vill du sedan ha lite nasse som ätit och bökat fram sin föda naturligt så är det i praktiken helt kört för de flesta av oss. Viltkött? Mums, men ingen skall inbilla mig att mer än någon procent av alla övertygade LC:are petar i sig sådant mer än en eller ett par söndagar om året...

Äggen eggar mig...

Samma sak här - ett halvdussin av dessa dyrbara godingar knäcker de godaste föresatserna efter ett tag. Ingen skall även här inbilla mig att man köper de finaste och etiskt framtagna äggen - de är för dyra och säljs generellt bara i 6-pack som räcker typ till frukosten om man är något annat än ensamhushåll...

Mitt samvete är mjölkvitt...

Och grädde!
Denna stenålderskostsbaskost!
Vem köper den ekologiska egentligen?
Inte den generella LC-dietikern(WTF??) i alla fall...
Och min absoluta favorit - ost! Mums. Men vem handlar opastoriserad ost eller ekologisk?
Finns det ens?
Vem promotar hur mjölkdjuren haft det?
Vem bryr sig?

En "okostsam" kost

Näe, de flesta av oss får jaga extrapris och tyska varor i snabbköpen så gott det går. Visst kan jag vispa ihop en matdagbok som visar att det är möjligt - men det kan en vegan göra också... - men är det praktiskt möjligt att hålla en sådan matdagbok i vardagens gråa verklighet? Nej, mycket sällan enligt min erfarenhet. En sådan matdagbok är alltför ofta en skrivbordsprodukt. De allra flesta äter faktiskt i huvudsak mängder av ohälsosam korv och bacon, billiga ägg och kött ifrån danska grisar som sannolikt mer eller mindre plågats ihjäl.
Nyttigt? Kanske?

"Jag äter mindre kött nu än innan"

Jaha, grattis? För de flesta är det helt andra bullar(!) som gäller. Mer kött och mer smör! När man från officiellt håll pratar om att dra ner på köttet i skolor och andra inrättningar någon dag i veckan så är och förblir kött en basvara i den generella LCHF-hushållet och lär så förbli.

Och än mer pinsamt är...

Avslöjandet att köttlobbyn (och Atkins foundation) i USA ligger bakom mycket av den forskning som LC-sfären baserat sin retorik på är bara så oerhört pinsam... Det går inte att förkasta andras forskningsrapporter för att de sponsras av fel företag/lobbyorganisation (läs MARGARININDUSTRIN!) och sedan helt blint kasta fram egen forskning som lider av exakt samma typ av problem.

Ett tydligt mönster...

Det är ytterligt pinsamt och generande, men ger tyvärr en god bild av hur jag upplever att en stor del av LC-rörelsen har uppfört sig de senaste åren. Jag har pekat på hur forskning på råttor regelmässigt förkastats emedan man själv utan minsta tvekan kastat fram annan forskning på råttor; således var det inte undersökningsmetoderna som var fel utan slutsatserna till syvende och sist...

Fantastiskt!

Byxorna är för tillfället neddragna. Men istället för att gå till angrepp - "förtalskampanjerna" - ärligt talat?? - och skylla på allt och alla så hala upp brallorna och fortsätta ta nya tag istället?
Är det inte fantastiskt hur allt i och kring LC alltid blir missförstått och missuppfattat av resten av samhället - "etablissemanget" och journalisterna i synnerhet?

Myter och ljug

Lite ljug och överdrifter i och kring dieterna, det är massor av myter som florerar som att kalorierna inte räknas; "det går inte att gå upp på strikt LCHF". Som att "kroppen skulle reparera sig själv", alla tydligen helt exklusiva hälsovinster bara med LCHF, automagiskt så "stannar eventuell viktnedgång där kroppen vill att man skall vara" o s v.
Så otrolig som kosten är så torde omsättningen på de som bantar med LC vara långt högre än idag - men det tycks vara försvinnande få som verkligen går ner till sin idealnivå och sedan stannar där?

Avd. sila mygg och svälja kameler

Med tanke på hur kritisk Kostdoktorn är mot att skuldbelägga barn för deras fetma - vilket dock är en helt korrekt hållning tycker jag då det är vansinnigt och rent av äcklande, men så undrar jag också när vi får se en reaktion på LC-lägret för feta barn?

Naz-/rasister och fettkramare

Faktum är att min erfarenhet av kommentarstrådar på de svenska blaskorna pekar entydigt åt ett håll - jag ser trådarna översköljas av två olika sorters kommentarer: antimuslimska kommentar "som inte är rasistiska men..." och så fettkramare som inte sällan använder sig själva som mall (anekdot!) för resterande del av mänskligheten i sin iver att sprida fettets evangelie.
Jag förstår ärligt talat att man nu tar bort möjligheten att kommentera anonymt... Problemet är att man lätt kan ordna en ensidig majoritet i kommentarsfälten genom lite enkel selektiv censurering - exakt det som jag anklagat en del LC-bloggare för tidigare.

Frälsningen är nära!

Som avslutning så tar jag dagens bästa replik ifrån ledarbloggplats:
Konvertiter är som regel de mest troende, och så gäller även här, både i köttkyrkan och i salladssekten.
 - Jo, been there, done that... *skäms numera*

Min egna tidigare kritiska granskning av LC

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen


//Zac
PS. Kommer med ett inlägg om varför vi blir feta och vad vi skall göra åt det senare...
PPS. LCHF är inte det enda sättet att gå ner i vikt, faktiskt...
UPDATE: Annika svarar idag med debattartikel på SvT. En bra debattartikel, men tyvärr bara en "ni är värre än oss" samt svepande miljöargument. Fortsätter debatten så kommer det nog mer och bättre artiklar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , Ex, AB, SR, TF, DN1, DM, Fetsmart

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,