Fortsätt till huvudinnehåll

9/11 - tio år efteråt, vem vann egentligen?

Jag hade precis kommit hem från Komvux. Vardagsbestyr med matlagning, städning mm. Så ringer en kompis och säger att världens olycka inträffat - ett flygplan hade flugit in i en skyskrapa i New York!

En olycka?

Jag släntrar in till tv:n och petar igång CNN och hakan glider sakta ner mot bröstet. Vilken grej! Jag reagerar lite på att det tycks vara klart väder - så hur sjutton kunde piloterna köra så fel? Men det är morgon därborta och olyckan kanske hände för ett par timmar sedan när morgonimmorna låg tunga? Fast flyger man verkligen rakt över stan till och från flygplatsen?

Nej...

Det kändes overkligt och behagligt att se en flygolycka i direktsändning sådär...
Sedan BOOOM!
Ett plan rätt igenom den andra skyskrapan!
Jag kan ärligen säga att jag egentligen inte vet om jag såg det i direktsändning eller om det var en av de evighetsupprepande repriserna efteråt. Men för mig så stannade tiden nästan - det kan omöjligen ha varit två olyckor på en och samma gång! Kanske hade någon transponder eller annat gett fel koordinater, men nej. Detta måste ha varit en överlagd och planerad krasch!

Tiden stannade

Fyfaan! Jag satte mig ner och släppte disktrasan på bordet. Innan dess hade jag sprungit fram och tillbaka och fejat, men nu stannade tiden och jag satt i flera timmar och bara tittade på alla hemska tv-bilder som rullades om och om igen.
Jag vet att disktrasan var torr när jag sedan insåg att nyheterna inte kom längre och att jag var tvungen att samla tankar och känslor.

Resten är s a s historia

Allt ifrån Bushs fånstirrande med någon bok om en get i famnen och barnen som inte förstod varför farbror presidenten inte fortsatte att läsa. Konfirmeringen om Al-Qaida, amerikanarnas typiska bredbenta sätt att hantera situationen till uttalanden som lät som sheriffen i någon dammig ökenhåla i en kass western. Sedan paranoida konspirationsteorier, invasioner av ett fattigt och efterblivet religiöst bondeland som låg granne till en kärnvapennation varifrån de flesta kapare kommit ifrån. Sedan lögner och bluff om Saddam Hussein - ett präktäkta sinnessjukt svin i människodräkt.
Ja, resten är verkligen historia som det heter...

Vi förlorade...

I Expressen idag så säger Barack Obama "tillsammans vann vi över terrorismen". Att alla med minsta verklighetsuppfattning ser det annorlunda gör att den bittra smaken i munnen nästan blir för mycket. Ingen ser USA på samma sätt idag - och jag skulle vilja påstå att det heller inte är någon som inte ser mer pessimistiskt/negativt på USA och dess inflytande i världen idag. Lögner, oförmåga att hantera sitt eget land som håller på att spricka med en gammaldags industri, infrastruktur som de flesta i-länder hade för ett tjogtal år sedan, klyftor och skulder och inte minst krig på flera fronter som kostar fantasisummor varje dag - de är alla anledning till varför så få faktiskt ser så annorlunda på det frihetliga landet i väster...

Frihet och frihet ja...

Inskränkningarna i människors frihet har smugits in, de har slagits in av maktkorrumperade och rädda politiker. Vi har sett svallvågorna även i vårt eget land där frapperande lögner byggt en väv så tät att inget solljus kan komma in längre...
Låt oss lämna skräcken och marschen mot Bodströmsamhället bakom oss nu. Låt detta vara ett mörkt decennuim som kanske får ses som förlorat på vägen mot ett liberalt, öppet och ljust samhälle.

Nu är det vår tur

Henrik Alexandersson sätter ord på även mina känslor och tankar över händelsen som fick tiden att stanna;
Ännu en årsdag av 9-11-attackerna. Jag minns tydligt den märkliga, overkliga känslan när ännu ett flygplan flög in i WTC. Och när tvillingtornen rasade till marken. Alla människorna... i husen, i planen. Det var en dag som skulle förändra våra liv.
..
Det är så tragiskt att terrorister lyckades få oss själva att börja montera ner våra egna fri- och rättigheter. Att övervaka våra egna medborgare. Att inskränka vår egen demokrati och vår egen rättsstat. Att vi därmed lät dem vinna.

War on terror, terroristnoja, ökad övervakning, kränkning av de medborgerliga rättigheterna... Detta spred sig som ringar på vattnet och har även nått oss svenskar – som bor i ett land som ändå inte har haft några egentliga allvarliga terroristangrepp på årtionden.
..
Vore det inte lämpligt om vi ägnade tiden fram till 10-årsdagen av 9-11 åt att försöka ta tillbaka vad vi har förlorat? Återupprätta och vitalisera rättsstaten. Åter sätta medborgarna före staten. Böja rulla tillbaka övervakningsstaten. Att visa att vi inte låter oss terroriseras.

Det är bara en tanke...
Läs hela, HAX skriver alltid läsvärt.

Rösta bort övervakningsstaten

Det finns bara ett val när det gäller att kämpa emot den övervakningsstat som växer fram. Allianspartierna har visat hur opålitliga de är när det gäller medborgarnas rättigheter, de oppositionella lägger sig helt platta när Socialdemokraternas behov av kontroll och övervakning driver dem framåt. SD är bara för när det är opportunistiskt vilket är uppenbart när man inser vilket kontrollsamhälle de egentligen vill ha.

Det finns bara ett parti - Piratpartiet

 Rösta Pirat

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac
Lite kopierat och omformulerat ifrån förra årets inlägg '9/11 - elfte september'

Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, , , , , , , , , SvD12345678, DN123456789, Ex1234567, AB12345678, SvT1234, Ekot123

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England