Fortsätt till huvudinnehåll

Vaniljsex innan 18 års ålder?

Update: Glädjande nog så resonerade Hovrätten att man faktiskt kan få ha sex som innebär blåmärken och rodnader när man uppnått s k "sexuell myndighetsålder". Ny väntar jag bara på att få läsa domen - låt oss hoppas på att den är väl så välskriven och välformulerad som tingsrättsdomen!

Den sextonåriga flickan med tidigare självskadebeteende som blev behandlad som en hund och fick smisk av en mer än dubbelt så gammal man skrev jag om när fallet varit uppe i tingsrätten. Då precis som nu slås man av hur många kommenterar i debatten och har uppfattningar och skuldfrågan klar utan att överhuvudtaget läst domen. Så snälla - ta och läs den innan du bildar dig en uppfattning, för handen på hjärtat - kan du verkligen bilda dig en korrekt uppfattning om ett rättsfall ifrån det som rapporterats i kvällstidningarna? Givetvis inte!

Smisk, nej tack!

Samtycke, eget initiativ och erfarenhet hos den 16-åriga flickan friar den 32-årige man som åtalats för grov misshandel i en träff där hon var hans sexslav en helg.
Men domen ska överklagas till hovrätten.
(Källa.)

Näe, jag gillar inte smärta. Skulle nog t o m vilja påstå att jag är allergisk mot smärta, att jag rent av har en handikappanpassad smärttröskel - jäms med golvet. Så nej, smisk är inte för mig. Men om sexuellt myndiga vill ha det? Visst, gärna för mig - bara jag slipper en röd rumpa.

Den som bestrider samtycket här är staten genom dess lakej, åklagaren Ulrika Rogland, som oombedd vill agera ställföreträdande förmyndare åt den kvinnliga parten i målet. Enligt hennes synsätt är kvinnan i kraft av tidigare självskadebeteende att anse som sexuellt omyndig, inkapaciterad för resten av livet att delta i annat än av staten föreskrivet vaniljsex, trots att det finns ganska omfattande litteratur kring självskadebeteende som aktiv strategi att överkomma rädsla, exempelvis från tidigare övergrepp.

I bakgrunden figurerar också ett otäckt åldersnormativt resonemang kring kvinnans låga ålder, att sextonåringar egentligen är barn, att den sexuella myndighetsåldern egentligen inte räknas eller i alla fall bör omgärdas av begränsningar eller kunna överprövas av ”vuxna”. Sådana frihetsinskränkande resonemang måste kraftigt avvisas.

(Källa)

Jo, så är det

Att omyndigförklara den 16-åriga flickan tycks vara viktigt - trots att rätten gång på gång påpekar att hon varit drivande i händelseförloppet. Samt att det krävs grov misshandel för att det skall åsidosätta en vilja att bli utsatt - och här är det "bara" (betänk min egen smärttröskel) fråga om vanlig misshandel. Och det är vettigt i dagsläget att dra gränsen för hur pass mycket skada man skall få åsamka en annan människa - även om den är villig, i alla fall så länge som vi har dödshjälpförbud...

Åklagaren en värre misshandlare?

Det går runt ett mail, som jag dessvärre inte vet är ifrån flickan, där hon beskriver hur hon misshandlats av åklagaren som offerförklarat henne och hur dåligt hon mår av detta. Rykten om att hon fallit tillbaka till självskadebeteende i samband med detta bör kanske också beaktas. Det kan inte vara lätt för en skör tonåring att mot sin uttryckliga vilja bli behandlad som ett stycke kött i juridikens virrvarr heller? Men mycket få tycks #prata om det...

Våldtäkt minst!

Lek med tanken att han hade haft ett regelrätt samlag med flickan. Utan tvekan så tror jag att det också hade stått 'våldtäkt' bland åtalspunkterna.
Faktum är att jag är enormt imponerad av både grabben och den unga flickan, i alla fall utifrån den bild som domen (länk) gett. Ett mycket öppet och ömsesidigt respektfullt förhållande mellan de två under helgen. Mycket mer kontroll och samtal än vad jag fördomsfullt trodde innan. Men kvällstidningarna förmedlar bara en sådan bild som de säljer lösnummer för.

Feministiskt offer...

Sedan kan man inte förneka de feministiska inslagen i detta fall. Dels offerbilden av flickan som varit väl så aktiv och drivande - tänk att hittat sin sexualitet som 16-åring, det är oerhört starkt! - och dels skuldbeläggelse av mannen i fallet. Journalister borde väl orka med att läsa igenom en tydlig och välskriven dom? Martyrskap och demonisering. Trist.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac
Lite lätt omformulerat och kompletterat tidigare inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , Medborgarperspektiv SvD1, DN, SSv, GP, SMP, AB, Ex

Kommentarer

 1. Man utnyttjar inte någon med ett självskadebeteende, så enkelt är det. Föreslår att du läser på och försöker tänka om, även om du kanske aldrig kommer att förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en research för mitt arbete med barn och unga ramlade jag över det här blogginlägget och upprörs som vanligt över människors oförståelse för självskadebeteende. Som anonym skriver ör det aldrig okej att utnyttja någon som mår psykiskt dåligt. Lämnar länk. MVH // Lars

   Radera
  2. Länken: http://mobil.svd.se/c.jsp?cid=184981&item=http%3A%2F%2Fwww.svd.se%2F%3Fservice%3Dmobile%26articleId%3D7483396&mredirectsrc=www.svd.se

   Radera
  3. Ingen av er båda - om du inte är en och samma person, Lars - har uppenbarligen inte överhuvudtaget läst domen om hur händelseförloppet gått till. Tyvärr får man väl säga eftersom era farhågor/implicita anklagelser faktiskt faller till korta om man känner till vad som påstås ha hänt.
   Att arbeta med barn och unga utan att ha varit minsta intresserad av att taga reda på elementära fakta i fallet och dessutom uttala sig tvärsäkert om fallet - är inte riktigt vad jag kallar förtroendeingivande för att uttrycka det milt...


   //Zac

   Radera
 2. Hm, det där var mer provokativt än vad jag menade det... Lite för mycket AW... :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!