Fortsätt till huvudinnehåll

En räkmackepassagerare i en priviligierad elit?

Jag tror att Sofia Arkelsten är körd för en överskådlig tid. Bilderna av en gråtande Arkelsten gör ont. Det är bilden av en lite naiv person som får sina illusioner krossade.
Detta skadar synen på politiker, på moderaterna och Sofia Arkelsten i synnerhet. Nej, jag tror knappast att hon låtit sig påverkas av bjudresorna, men som miljöpolitisk talesman så får man inte vara så blåögd att man inte förstår hur förtroendet påverkas av bjudresor av ett oljebolag.

Räkmackepassagerare

Rent principiellt så tycker inte jag att det är så stor skillnad på en bjudresa ifrån RFSU eller Shell, men de är och förblir ett stort problem. Nu dyker lägenhetsaffärer också upp vilket knappast bättrar på bilden av en räkmackepassagerare i en priviligierad elit.

Kastar första stenen

Mediajakten på ett nytt villebråd som blir allt mer utsatt för flocken äcklar mig, kanske framför allt när andra politiker passar på att kasta skit trots att det knappast lär ge något journalistpris att man enkelt säkert kan fiska fram liknande historier ur deras egna bakgrund.

Synd på rara ärtor

En aspekt ytterligare är att Sofia Arkelsten är en frisk fläkt och med (i alla fall tidigare) respekt över ett brett spektrum av väljare och kollegor. Framför allt inom de egna leden så har bilden av en ny fräsch kraft med ideal och ödmjukhet tonat fram. Nu är denna kraft solkad, vingklippt och kastrerad för ett bra tag framöver. Reinfeldt, Bildt m fl har uttalat starkt förtroende för Sofia så frågan är om inte hon klamrar sig kvar trots allt?

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac
PS. Det påminner plågsamt om hur det verkade för bara några veckor sedan och även hur förra mandatperioden började...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,  Ex1234567, DN12, SvD12, AB1234567, SvT1

Kommentarer

 1. "Korrumption och mutor är det glidmedel som gör torra och tråkiga affärer till något skönt" sa Robert Gustavsson i parlamentet om en annan affär.

  SvaraRadera
 2. Låter som en Göteborgsvits numera... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. "Jag tror Arkelsten är körd för en överskådlig tid. Det är bilden av en lite naiv person som får sina illusioner krossade".

  Vår utrikesminister då? Carl Bildt är han naiv...?

  Jag har också åkt på bjudresor säger han enligt bl.a. DN. Omdöme och öppenhet behövs.

  Han vet enligt DN inte hur mycket pengar riksdagsledamöter kan söka för att resa utomlands.

  Personligen så tycker jag att det hör till gott omdöme att ta reda på det.

  På "godmorron" uttrycks det att Reinfeldt verkar ha dålig koll på just kvinnliga medarbetare. Samtidigt så tar man upp detta med Bildt.

  Vad tyder detta på? Har vi olika krav på män och kvinnor? Hur står det till med folkets omdöme?

  Ska Arkelsten avgå så bör rimligtvis även t.ex. Bildt göra det?

  Heller ska hela regeringen avgå....:) De visar gång på gång dåligt omdöme och brist på öppenhet?

  SvaraRadera
 4. Bildt berättade i P1 att han numera inte har tid att åka på dylika resor - således har han knappast någon anledning överhuvudtaget att kolla upp vad riksdagsledamöterna får resa för (110 000SEK/mandatperiod).

  Jag tycker Arkelsten är mer än lovligt naiv eftersom hon accepterar bjudresor från oljebolag och kärnkraftslobby när hon sitter som miljötalesman för partiet. Det är inget smussel och fiffel utan allt har skett öppet och ärligt, och bullshiten om mutor tar i alla fall jag lätt på.

  Själv tycker jag att hela riksdagen skulle åkt med Shell till högskoletävlingen!

  Och ju mer som riksdagsledamöterna är ute i verkligheten desto bättre. Bildt har helt rätt i att detta är inget som bör minskas på, snarare tvärtom!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Ja du tycker att Arkelsten är mer än lovligt "naiv". Du är inte ensam? Kvinnor betraktas ofta som naiva.Så är det helt uppenbart!

  "Gommorron uttryckte som sagt att Reinfeldt har dålig koll på just kvinnliga ministrar. Det fast Bildt erkänner att även han har låtit sig bjudas.

  Bildt efterlyser enligt DN omdöme. Det kanske är dags att folket visar omdöme. Vi får nämligen de politiker vi förtjänar.

  Vi kanske ska "Shella" ut både män och kvinnor riksdagsledamöter som ägnar/ägnat sig åt tvivelaktiga bjudresor?

  Det här du skriver om att politiker bör vara ute i verkligheten har väl inget med detta att göra. Det finns pengar att söka för det. Det är upp till dem att söka!

  SvaraRadera
 6. Och vart skall de resa? Till partikollegor från andra kommuner? De måste titta ut till företagen, till organisationerna, till folket. Snabbt blir det risk för "bjudresor" i sammanhanget. Fri lunch - OJ! Fri transport till företaget - OJ! Och så vidare... Och det är här som omdömet kommer in.

  Givetvis skall bjudresor tillåtas och t o m uppmuntras, det gäller såväl Shell som RFSU och Världsnaturfonden.

  Vad gäller naiviteten hos Arkelsten så är det enbart du (som vanligt) som i huvudsak koncentrerar dig på vad hon har mellan benen och debatterar utifrån det. Jag konstaterar omigen att hon var miljöpolitisk talesman för moderaterna och lät sig bjudas av ett oljebolag på en "bjudresa". Det är - och förblir - naivt när man inte tagit debatt om det innan. Och det helt utan könstillhörighet. - Vad är det egentligen med feminister och deras besatthet av kön??


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Jag skiter fullständigt i vad Arkelsten har mellan benen! Det är dags att vi börjar tala om oss själva i huvudsak som människor och inte som kvinnor eller män. Kvinnor upplevs oftare som naiva så upplevs sällan män. Det är ett faktum och ingenting som jag hittar på.

  BÅDE kvinnliga och manliga ledamöter får väl söka pengar för sina resor. Det finns pengar för det. Finns det för lite får de begära mer pengar. Men det är deras PERSONLIGA ansvar att söka. Var finns dina tankar om personligt ansvar i denna fråga? Dessa liberala tankar...

  "Synd på rara ärtor"... ? Varför ska Arkelsten ens behöva "klamra sig fast"? Om t.ex. Bildt som han enligt DN säger har gjort samma sak? Den rara ärtan då. Han behöver inte klamra sig fast?

  Varför ska bjudresor uppmuntras? De ska väl oavsett om de är män eller kvinnor åka fria att bilda sig sin egen uppfattning. Inte riskera att hamna i någon slags konflikt eller
  beroendeställning, med sina känslor och tankar. Det kan ske omedvetet och behöver inte alls vara medvetet. Även om det KAN vara det.

  SvaraRadera
 8. Jag skiter fullständigt i vad Arkelsten har mellan benen! Det är dags att vi börjar tala om oss själva i huvudsak som människor och inte som kvinnor eller män. Kvinnor upplevs oftare som naiva så upplevs sällan män. Det är ett faktum och ingenting som jag hittar på.

  BÅDE kvinnliga och manliga ledamöter får väl söka pengar för sina resor. Det finns pengar för det. Finns det för lite får de begära mer pengar. Men det är deras PERSONLIGA ansvar att söka. Var finns dina tankar om personligt ansvar i denna fråga? Dessa liberala tankar...

  "Synd på rara ärtor"... ? Varför ska Arkelsten ens behöva "klamra sig fast"? Om t.ex. Bildt som han enligt DN säger har gjort samma sak? Den rara ärtan då. Han behöver inte klamra sig fast?

  Varför ska bjudresor uppmuntras? De ska väl oavsett om de är män eller kvinnor åka fria att bilda sig sin egen uppfattning. Inte riskera att hamna i någon slags konflikt eller
  beroendeställning, med sina känslor och tankar. Det kan ske omedvetet och behöver inte alls vara medvetet. Även om det KAN vara det.

  SvaraRadera
 9. "Korrumption och mutor är det glidmedel som gör torra och tråkiga affärer till något skönt" sa Robert Gustavsson i parlamentet om en annan affär.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p