19 sep. 2009

Vad är det för fel på staten?

Alltså, om man nu skall förse finkulturella med statlig inkomstgaranti för resten av deras liv så kanske man också borde kräva en motprestation i form av att deras verk skall släppas som public domain, copyleft som Creative Commons eller dylikt?

Trötthet

Jag blir så oerhört trött när Staten inte förstår att kulturen är till för oss, medborgarna, snarare än tvärt om...

Finkultur ja...

Det är ganska provocerande att gamlingar ligger i sin egen skit samtidigt som vi avlönar en massa föredettingar att fortsätta producera just skit... Jag har skrivit om det tidigare:

Öppna upp!

Samtidigt kanske man skall väcka diskussionen om inte staten skall kräva oproprietära format inom statsförvaltningen? Och samtidigt kräva att öppen källkod skall användas så långt det går.
Framför allt SR och SVT...

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, ipred-lagen, , ,  SvD1, AB

2 kommentarer:

 1. Helt rätt tänkt. Alla bidrag till de som skapar något som ska säljas kommersiellt snedvrider konkurrensen. Bidrag borde gå uteslutande till de som skapar och släpper fritt. Tänk exempelvis vilka bra skolböcker det skulle finnas om staten bekostade första versionen och lärare/lärarstudenter/intresserade föräldrar hjälps åt att vidareutveckla böckerna vid behov.

  Ett sådant synsätt öppnar även för att de som utvecklar all den öppna programvara som är ryggraden i dagens internet kan tjäna några pengar. Internet är den enda stora viktiga infrastruktur som inte betalats via skattemedel. Staten borde sponsra utvecklingen istället för att bekämpa den.

  SvaraRadera
 2. Skolan! Jag tänkte på dem innan jag skrev mitt inlägg, men glömde ta med dem. Skolböckerna är ett riktigt sorgligt kapitel... :o(

  Det kommer hända en hel del kring skolböckerna, var det inte t o m Schwarzenegger som försökte få till en ny typ av skolböcker?

  Man får betalt för att ta fram utbildningsmaterial och sedan ger man ut det som en bok som man själv äger alla rättigheter till - vansinne. Det skulle givetvis på ett korrektare sätt hamna hos oss alla.


  //Zac

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...