Fortsätt till huvudinnehåll

(PP)olitisk korrekthet?

Anders Wengelin: När frågan om ojämställdhet och sned könsfördelning slängs på piratpartiet brukar svaret lyda "vi har inget jämställdhetsproblem för alla tjejer i partiet känner sig välkomna". Ändå är de bara 13 %. Erkänner piratpartiet ett strukturellt jämställdhetsproblem? Finns förklaringen i den interna kulturen? Och vad gör ni åt det?
Rickard Falkvinge: Det är absolut ett problem. Inte för att se politiskt korrekt ut, utan helt enkelt för att alla organisationer fungerar bättre om det finns en mångfald av infallsvinklar i organisationen. Förklaringen finns inte i den interna kulturen, utan i vårt ursprung -- vi kommer inte från en manskultur, utan från en viss yrkeskår: tekniker. Det var teknikerna, som yrke, som först upptäckte vad som håller på att hända och vad som måste göras. Den yrkeskåren har en viss demografi, med en kraftig slagsida åt män -- titta på vilken teknisk högskoleutbildning som helst. Med det sagt, så arbetar vi aktivt på att få in en bättre mångfald, och i styrelse och på EU-valsedeln (till exempel) så låg fördelningen inom 40-60.
(Källa.)

Här anser jag att Falkvinge faktiskt har rejält fel, det luktar dessvärre politisk korrekthet att man storknar... Jag har dock förståelse för att han säljer ut sig lite grann, det kostar att vara helt ärlig...

Bättre?

Att påstå att Piratpartiet måste ha detta för att "alla organisationer fungerar bättre om det finns en mångfald av infallsvinklar i organisationen" är korrekt i sak, men varför inte försöka fylla kvoterna av bl a:
 • 10% homosexuella
 • 3,5% semiveggon
 • 13, 8% födda utomlands
 • 33% överviktiga
 • ~35% är för dödsstraff
 • 11% som lider av fetma
 • 40% mjölkdrickare
Jag kan fortsätta ett tag, men det blir lite tråkigt... men jag måste i alla fall ta med de stora infallsvinklarna här i livet:

Religionen!

Givetvis alla kristna, katoliker, muslimer , frikyrkliga, buddhister, judar, hinduer och vi får inte glömma modern asatro traditionell samisk schamanism.
Drygt 70% av befolkningen är också medlemmar i svenska kyrkan.

Politisk tillhörighet

Shit, glömde faktiskt att vi kanske borde ha lite politiska infallsvinklar också...
 • 25,5% M
 • 7,8% FP
 • 6,3% C
 • 4,6% KD
 • 33,7% S
 • 9% MP
 • 5,9% V
 • 4,6% SD
 • 1,7% PP
(Tyvärr ser det ut som om icke-piratpartister skulle dominera Piratpartiet... )

Mer!

Sedan har vi musiksmak, den eviga frågan om blondiner vs brunetter, psoriasis, fotbollslag, de som kramar tandkrämstuben på mitten, tatueringar, bilmärken, håravfall, inkomster, skostorlekar, fördelningen i geografin och inte minst sådana som är för/emot svininfluensavaccinet!
Jag har inte glömt något eller någon?

Vikt o längd givetvis!

Män - 179,5cm och 81,9kg
Kvinnor -165,5cm och 66,7kg

It's the competence stupid!

Att försöka uppnå 50-50 ifråga om könsfördelning har absolut inget inneboende självändamål överhuvudtaget, förutom möjligen att tillfredsställa ett konstruerat behov hos en (galen) politisk intressegrupps nackgrepp på den politiska agendan.

Kompetens och kvalifikationer

Jag personligen skiter, och har alltid skitit i vad någon har mellan benen. Har man kompetensen och bäst kvalifikationer så är man alltid den bästa för platsen. Undantaget är givetvis när jag letade efter en partner, då var onekligen innehållet mellan benen av oerhörd vikt... ;o)

Diskriminering!

Att neka någon p g a av kön är alltid diskriminering - oavsett kön - ALLTID!
Nu vet jag att feminister är oerhört könsbesatta och inte bryr sig så länge det är män som blir förfördelade - och det är också precis därför jag är antifeminist.

Stadgarna

Avsaknad av diskriminering är något eftersträvansvärt för alla - oavsett kön. Läs t ex ur Piratpartiets stadgar:
Jämställd: genom att inte på bas av kön, hudfärg, religion eller sexuell läggning diskriminera människans rätt till delaktighet.

Avrundning

Sara: Är du feminist? Skulle piratpartiet kunna tänka sig att driva feministiska frågor i Riksdagen?
Rickard Falkvinge: Vi driver informationspolitiska och medborgarrättsliga frågor. Jag kallar mig inte feminist. Jag kallar mig medborgarrättsaktivist.
(Från samma chatt som det första citatet)

Skönt med ett förtydligande, men snälla Falkvinge - medborgarrätten innebär också att man skall slippa diskriminering. Så försök motarbeta kvoteringar, de är som jag förhoppningsvis visat bara en putsad sida på ett i övrigt skitigt och oanvändbart 5-öresmynt...
Kör istället på med informationspolitiska och medborgarrättsliga frågor - utan könsinblandning, kompetensen och bäst kvalifikationer gäller!

Kontra resten av etablissemanget?

Givetvis är jag inte ute efter att utmåla PP eller Falkvinge som idioter här, det är det andra som försöker göra (f ö misslyckat) (Har inte Expressen fullständigt tappat greppet när det gäller vettiga skribenter förresten, måste de numera köpa över de få vettiga?).
Min poäng med inlägget är i huvudsak att belysa hur oerhört dum tanken med en automatiskt livsgivande, liberal och demokratisk rättvisa det skulle bli bara man har 50-50 ifråga om snoppar och snippor bland medlemmarna/personalen.

WTF??

Denna allmänna kvoteringshysteri - är det något i vattnet eller?

Rösta givetvis på PP 2010

Det är ändå det enda parti som faktiskt värnar om den lilla människans privatliv. Det är inte heller det enda parti utan skavanker och dumheter, givetvis inte.
Men klicka på bilden nedan och läs - observera också hur de övriga partierna sålt ut dig och ditt liv tidigare - kan du verkligen lite på dem igen?

Mer om...

Feministernas kvoteringshysteri...
Feministernas fortsatta lögner mm
Diskriminera - fast bara kvinnor...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Nu vill jag inte idiotförklara dig som person, men det är rätt idiotiskt att jämföra kön med längd. Vilket tror du påverkar en persons infallsvinklar, erfarenheter och åsikter mest av dessa två?

  I övrigt så är det skillnad på kön och de andra aspekterna du tar upp. För när vi pratar om kön är det ingen minoritetsfråga, utan det handlar om att över 50% av befolkningen, d.v.s. de som är kvinnor, har sämre förutsättningar än män på många områden. Sen tror jag att det är bra för alla organisationer att få en bredd även på andra områden, såsom sexualitet och etnisk tillhörighet. Tramsexemplen orkar jag inte kommentera mer.

  Men om vi säger så här då. Tror du att det är en slump att bara 13% av PP:s medlemmar är kvinnor? Jag tror liksom Rick att det beror på att det finns en viss struktur och det skulle väl vara bra att få bort den. Då skulle PP få fler medlemmar och antagligen fler kvinnliga väljare. Jag ser inget problem med en sådan ambition, den vore naturlig för varje parti.

  SvaraRadera
 2. Givetvis raljerar jag, därför har jag också taggat inlägget med ironi...

  Men saker är inte så enkelt som det verkar, fysiska företräden spelar mer roll än vad man tror.

  Ditt sista exempel är ganska långt ifrån det jag diskuterar i mitt inlägg, givetvis håller jag med dig där. Att diskriminera individer för att särbehandla en stor massa torde vara lika fel både hos PP som hos alla riksdagspartier...

  Eller t o m att diskriminera individer för att en grupp inte har precis 50-50 på andra områden, framför allt historiskt är bara så dumt att jag inte ens ids att kommentera vidare...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Förresten, nej, du idiotförklarar inte mig - du kritiserar bara mina åsikter vilket givetvis är bra.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jo, men det är säkerligen en helt korrekt analys av Falkvinge. Själv är jag gammal IT-konsult med socialliberala värderingar så jag stämmer då in.

  PP har speciella värderingar som attraherar ett visst "klientel". Det kan man väl inte rå för? Det är så klart fjärran för pirater att tvångskvotera in kvinnor i partiet. Det kan man väl inte göra?

  Men kvinnorna skall naturligtvis sättas högt på listor vid val. Det skall så klart vara lika många kvinnor som män. För så många kvinnor finns det väl, eller?

  SvaraRadera
 5. Du är ju så korkad att man storknar. Kompetens är inte en skalär.

  SvaraRadera
 6. Men varför är det ett egenvärde med 50-50?

  Vad är det för fel att låta kompetens och kvalifikationer gälla framför snopp/snippa?

  Ingen har lyckats beröra det överhuvudtaget, bara med semantisk populistsnack om "mångfald av infallsvinklar" - vilket givetvis inte besvarar någonting överhuvudtaget.

  @Anonym2 Varför skulle den vara skalär för, och vad har jag sagt som säger det?


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Jag kan tom tänka mig att favorisera kvinnorna på vallistorna. Dels för jag uppfattar PP som ett ovanligt generöst parti, och dels för att jag gillar kvinnor, argument som trumfar kompetens väl?

  // @Anonym1

  SvaraRadera
 8. @anonym1 - faktum är att jag alltid kryssat för en kvinna - förutom i ett kommunalval! :o)

  Men om man nu måste kvotera kandidaterna så måste man väl i stringensens namn också kvotera valresultatet sedan? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Om väljarna kryssar män så blir det män som väljs. Själv har jag aldrig kryssat någon, så vill man kvotera valresultatet så går nog det också tror jag.

  @Anonym1

  SvaraRadera
 10. Jag tänkte mig kvotera resultatet lite mer ifrån centralt håll... Ändra på resultatet så länge som väljarna väljer fel...

  Personligen har jag alltid röstat efter kompetens och det som jag anser vara bäst kvalifikationer för ämbetet. Det räcker. Jag kan inte börja med att diskvalificera någon för något som inte har med arbetet att göra, ex kön, religion el dyl.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. "Att påstå att Piratpartiet måste ha detta för att "alla organisationer fungerar bättre om det finns en mångfald av infallsvinklar i organisationen" är korrekt i sak"

  Nej, det är inte alls korrekt i sak. Forskning inom gruppdynamik rekommenderas.

  (I korthet: I grupper med män och kvinnor blandat ökar fjäderviftandet kraftigt vilket är negativt för resultatet)

  SvaraRadera
 12. Nej, Troed, citatet är fortfarande rätt i sak; "alla organisationer fungerar bättre om det finns en mångfald av infallsvinklar i organisationen".

  Däremot är det givetvis sant det du sedan säger om gruppdynamik. Om det nu inte är någon skillnad mellan könen så behövs ju knappast 50-50 för att få till en "mångfald av infallsvinklar" heller... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Det korrekta vore att kolla upp hur många av pp's kvinnor som har tekniskt kunskap som ligger över det vanliga. Själv har jag en viss teknisk kunskap - men sedan vilka slutsatser man ska dra av det är svårare.
  Det enda man kan säga med någon sorts säkerhet är väl att pp generellt har svårt att nå ut till folk som inte besitter en viss teknisk kunskap, och/eller en viss erfarenhet av internet. Men det är ett kommunikationsproblem, inte ett strukturellt problem.

  Icke godkänt på din bloggpost.

  /Nea, kvinnlig pirat

  SvaraRadera
 14. Skall man dra vidare på betygssvängen så är det ganska uselt betygssättande också - ig, helt utan riktat omdöme kring bloggposten... ;o)

  Vad var fel, vad kunde göras bättre etc.


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Zac:

  Jag tycker fortfarande att du är helt ute och cyklar, vilket kanske är naturligt.

  1. Rick säger inte något om 50-50, även om han nämner fördelningen på valsedeln. Det han säger är att betydligt fler än 13% av medlemmarna borde vara kvinnor. Detta är inte radikalt någonstans utan kanske det minsta man kan begära att en partiledare ska tycka.

  2. Du pratar om kompetens i förhållande till kön, men du låtsats inte om hur verkligheten ser ut. Om det är så att en stor majoritet av t.ex. chefer är män. Tror du att det beror på att män är bättre chefer? Tror du att det faktum att män tjänar mer än kvinnor beror på att män gör ett bättre jobb?

  Om man inte tror det måste man se att det finns strukturer i samhället som påverkas av kön. I det ideala samhället ska vi naturligtvis inte bry oss om kön, men i dagens samhälle ser det inte ut så. Om man har ett problem kan man inte blunda för det, utan man måste prata om det. Därför måste vi prata om kön och könsfördelning.

  Dina åsikter tycks också baseras på att det finns en motsättning mellan kvinna och kompetens, vilket är rent nonsens. Det finns en massa kompetenta kvinnor, men strukturerna "kvoterar" in män. Därför är det ett ansvar för makthavarare att se till att även ta till vara kompetenta kvinnor.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker man borde sätta en kvinna som första namn på på listan till valet. Då vänder man ju det man kritiseras för till sin egen fördel. Rätt komunicerat skulle det kunna ge många pluspoäng, väcka sympati och dra röster.

  //@Anonym1

  SvaraRadera
 17. Zac, mitt omdöme var att det handlar om ett kommunikationsproblem, inte ett strukturproblem, vilket imo helt och hållet nullifierar hela din post - förutsätt att jag förstått dig rätt förstås. ;) Din postning spretar väldigt så det är klart jag kan ha missförstått.

  SvaraRadera
 18. @Nea Om det så är 90% kvinnor på valbar plats spelar ingen som helst roll så länge som det är 100% kompetens och bäst kvalifikationer på valbar plats.

  Enkelt och ett absolut strukturproblem om man väljer efter kön istället för kompetens och kvalifikationer.

  Jag förstår uppriktigt sagt inte vad någon tänkande människa kan ha emot detta...


  //Zac

  SvaraRadera
 19. Vänta här nu, försöker du säga att det är PP's fel att det är för lite kvinnor i partiet?

  Det är ju inte så att PP har växt fram genom IT-nissar.

  ÄVEN SÅ SENT SOM ÅR 2009 så utgör kvinnor EN GRYM MINORITET av alla utbildningar inom IT-sektorn.
  wow... 1+1, så svårt ska det inte vara.
  Självklart kommer det vara en minoritet av kvinnor i piratpartiet eftersom PP är så sammanhängande med IT och "informationspolitik".

  Fan varenda tjej jag känner läser sam/naturämnen. Träffar inte många som säger att dom läser IT.

  Vet inte ifall du var ironisk eller ej.
  Men jag tycker att det Falkvinge säger är helt korrekt. Även om en del pk-babbel uttalas.
  Det är _inte_ PP's fel att kvinnor utgör en minoritet av IT-samhället.

  Det är allas. Du vet... det eviga tjatet om könsroller.

  SvaraRadera
 20. Fan det här var ju stödtroligt. Jag kanske borde ha tagit till humorn istället för bombastiska uttalanden. Hur som så var §5 i stadgarna ett fynd. Styrelsen _KAN_ inte fatta ett diskriminerande beslut med nuvarande stadgar.

  SvaraRadera
 21. Näe, man tycker väl det.Iofs så är det styrelsen som har tolkningsföreträde så...

  Men det är en riktig - och viktig - punkt; så enkelt är det faktiskt.


  //Zac

  SvaraRadera
 22. Duke:

  Som Zac skriver så är det styrelsen som avgör huruvida placering på riksdagslistan ska anses vara en del av alla medlemmars "rätt till delaktighet". Samt om kvotering i sig är en form av diskriminering, eller ett verktyg för att komma tillrätta med en strukturell diskriminering.

  Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till :-)

  SvaraRadera
 23. Att riva loss en bit tak för att laga samma tak kan knappast räknad som något annat än diskriminering, f'låt - dumhet... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 24. Fy fan va bra skrivet Zac. Nu vart det ju kvotering ändå men jag har i alla fall lagt en motion om att kvotering inte ska användas inom piratpartiet i framtiden. Den kommer tas upp i februari på nästa årsmöte så det blir ju riktigt intressant att se vad utfallet kommer bli av den. Den som lever får se! =)

  SvaraRadera
 25. Jag blir så sjukt trött på hur 50-50 hysteri skall gälla även PP. De kvinnor överst på (min) PP-lista håller i mitt tycke högre kvalité än männen.

  Förpassa diskrimineringen dit den hör hemma - papperskorgen.

  Varför dela in ifrån kön när det finns kommpetens?


  //Zac

  SvaraRadera
 26. Det korrekta vore att kolla upp hur många av pp's kvinnor som har tekniskt kunskap som ligger över det vanliga. Själv har jag en viss teknisk kunskap - men sedan vilka slutsatser man ska dra av det är svårare.
  Det enda man kan säga med någon sorts säkerhet är väl att pp generellt har svårt att nå ut till folk som inte besitter en viss teknisk kunskap, och/eller en viss erfarenhet av internet. Men det är ett kommunikationsproblem, inte ett strukturellt problem.

  Icke godkänt på din bloggpost.

  /Nea, kvinnlig pirat

  SvaraRadera
 27. "Att påstå att Piratpartiet måste ha detta för att "alla organisationer fungerar bättre om det finns en mångfald av infallsvinklar i organisationen" är korrekt i sak"

  Nej, det är inte alls korrekt i sak. Forskning inom gruppdynamik rekommenderas.

  (I korthet: I grupper med män och kvinnor blandat ökar fjäderviftandet kraftigt vilket är negativt för resultatet)

  SvaraRadera
 28. Jag kan tom tänka mig att favorisera kvinnorna på vallistorna. Dels för jag uppfattar PP som ett ovanligt generöst parti, och dels för att jag gillar kvinnor, argument som trumfar kompetens väl?

  // @Anonym1

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n