Fortsätt till huvudinnehåll

Tokfeminist-vokabuläret?

En viss medveten baktanke med att föra in ordet tokfeminist har jag givetvis. Det är dels för att skapa splittring i feministleden, där man traditionellt har en enorm spännvidd mellan fraktionerna. Feminismen idag omfattar allt från en försynt syn på män och kvinnors roller i samhället, till tokor som jublar när man pratar om att lemlästa och mörda män... Tyvärr för feminismen som rörelse för kvinnors jämställdhet med männen, så kletar tokfeministernas idiotier fast och kletar ner allt gott arbete som trots allt görs. Mitt andra skäl för att använda tillmälet tokfeminist är givetvis för att selektera ut dem så att i alla fall den andra, mer vettiga halvan, inte ska känna sig fullt så träffade. Visst lär de ändå ta åt sig då de tillåter att blodtrycket sticker och de får tunnelseende och läser inte det som jag egentligen skriver... Det har vi sett flera exempel på i kommentarerna här, dock även med lysande undantag! ;o)

Kön, kön, kön...

Feminismen borde göra gemensam sak med Per Ström och för all del lilla mig, som faktiskt bara ivrar för ett mer jämställt samhälle - för alla! Det handlar om att börja se individer istället för kön, vilket för feminismen och tonåriga finniga grabbar är totalt allomgivande...
Strunta i hudfärg, kön, släkt, inkomst, härkomst etc; vi är alla människor och har rätten att slippa bli kränkta och diskriminerade.

Målsättning

Det är väl det om något som är Per Ströms målsättning; att peka på hur oerhört lite feminismen idag har att göra med (äkta) jämställdhet. Det är dags att vända blad och strunta i uppdelningen män-kvinnor och därefter arbeta för att sudda bort diskriminering, punkt! Inte någon könsindelning, inte någon kollektiv arvsynd el dyl - utan fokus läggs på individers rätt och skyldigheter. *Drömmer* //Zac

Kommentarer

 1. Jag håller givetvis med dig om att det är tokigt att man jublar, när man pratar om att lemlästa och mörda män. Tänker på tjejerna som sjöng i ett annat av dina inlägg och publiken applåderade. Hur sjukt är inte det...? Men var det bara kvinnor i publiken? Jag minns faktiskt inte. Ska kika på det. Givetvis är det tokigt. Men måste man kalla dem tokor för det? Det måste ju ligga någonting bakom detta hat? Om man tycker att alla är människor, så är ju även dessa "tokor" det.

  Sedan undrar jag vilken är den mer vettiga halvan då? Är det män som kallar sig feminister? Är det unga tjejer som vill visa brösten på badhus? Är det en gammal bitter kvinna som hatar karlar? Eller är det någon som vill ha rättvisa inom alla områden?

  En feminist är ju en anhängare av feminismen. Det kan vara både kvinnor och män... feminism betyder enligt ordboken kvinnorörelse som hävdar kvinnokönets likställdhet. Då tänker iallafall jag på en grupp kvinnor. Män som hävdar kvinnors likställdhet kallar sig också feminister ibland. Inte betyder väl det att de inte hävdar männens rättigheter?

  ???? Va! Sluta bolla med detta idiotiska ord. Varför skrotar vi inte det. Själva ordet tolkas så olika av oss alla så att det förmodligen hindrar allt jämställdhetsarbete. Men varför används det hela tiden då? Det undrar jag över. Både av män som vill ha jämställdhet och av kvinnor som "hatar Karlar" osv. osv.

  Jag håller ju med dig Zac!!!! Du har så rätt. Kön, kön, kön....Strunta i hudfärg, släkt, inkomst, härkomst etc:

  Vi är alla människor och har rätten att slippa bli diskriminerade och kränkta.
  Det är dags att vända blad....
  Jag "drömmer" också samma dröm!

  SvaraRadera
 2. Feminist är egentligen ett ord som leder kraftigt fel, hade det inte redan varit upptaget hade humanism varit ett mycket bättre ord. Men i brist på bättre kanske man skall använda ordet jämnställdhet i stället?

  Ordet feminism får mig att tänka på en grupp kvinnor som vill balansera tio tusen är av kvinnoförtryck med lika många år av mansförtryck efter en känd tes inom vissa grenar inom kommunismen. Kvinnoförtryck verkar ju vara ett fenomen som uppstod i och med att vi blev bofasta jordbrukare och skapade konceptet fast egendom som kunde ärvas, innan dess var det inte lika viktigt för männen att veta att inte något av deras barn var oäktingar.

  Hade man i stället haft ett matriarkat i den betydelsen att arvet hade gått på mödernet hade problemet inte uppstått eftersom kvinnan kan vara ganska säker på vem som är hennes avkomma. Då hade man kunnat vara betydligt mer jämnställd vad gäller bestämmande.

  SvaraRadera
 3. Hur ser det ut med "jämställdheten" emellena judiska par? De känns (fördomsfullt) som ganska traditionalister, men samtidigt med ditt argument, Kenneth, så ärvs ju själva judendomen på mödernet. Något som ju prisas ganska väl? Men å tredje sidan så stänger väl judendomen som religion ute kvinnorna ganska rejält, så jag har faktiskt inte en aning. De muslimer jag känner , iofs sekulariserade, är enligt min syn rejält jämställda. Det är inget motstånd mot att städa/laga mat eller något av de andra tradtionella kvinnosysslorna, utan man värderar varandra utifrån de egenskaper man har.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Judendomen kanske ärvs på mödernet, men inte ägodelar väl?

  SvaraRadera
 5. Vet ej, men det känns rent reflexmässigt inte så.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!