Fortsätt till huvudinnehåll

Per Nuder

Jag tror faktiskt att det är bra för (s) att teknokraten/Terminator- Cyberdyne Systems Model 101(beta) Nuder försvinner. Han är en duktig politiker, framför allt i skymundan. Alla jag känner stöts bort av hans personlighet - har mannen någonsin ens blinkat med ögonen offentligt? Hans främsta bidrag i det offentliga kanske t o m stannar vid att han är en av de svenska rösterna i den tecknade versionen av 'Lejonet, häxan och garderoben'(1979)? Eller är det kanske myntandet av uttrycket "köttberget"?

Rollbesättning

Han är nog en av de sista som verkligen tycks stå för oförnyelse inom socialdemokratin. Östros som pekas är egentligen inte i praktiken så mycket bättre, men tycks nog av gemene man som lite mer humanistiskt intelligent? Eller vill man vara elak så kan nog Östros misstas för en människa, men det kan knappast Per Nuder... ;o)

Men nog verkar det som om Sahlin besätter nyckelpositionerna för kanske lite mer offensivt spel nu under andra halvlek? Jag kan mycket väl tänka mig att Sahlin relativt snart måste lägga korten på bordet om var hon vill föra socialdemokratin någonstans under sitt mandat. Visar hon lite osentimentala och hårda nypor nu så slipper hon nog dessutom en hel del internt strul framledes. Persson var en mästare att möblera runt i regeringen för att hela tiden underminera för det interna motståndet; Sahlin kan knappast ha missat att lära sig något av det. Jag tror och hoppas att Ulvskog och Bodtröm är nästa män(!) till rakning... Den ena är en f d kommunistisk feministtoka med mycket grumlig världssyn och den andra med tillika fördunkad verklighetsanpassning - führer Bodström, ivrar kraftigt för att minska den personliga integriteten... Och är väl den i sveriges historia som gjort mest för att kränka våra mänskliga rättigheter? Bort, bort, bort - men tyvärr så lär Bodström vara kvar, såvida inte hans uppdrag som advokat omöjliggör fortsatt riksdagsarbete.

Mer positiva vågor?

Jag tror faktiskt dessutom att Sahlin också räknar med lite extra kvinnoröster då hon sparkar ut lite "dödkött" från det socialdemokratiskt manliga köttberget... :oP

En inte alltför kvalificerad gissning ger att hon siktar på kvinnorna, kanske t o m de välutbildade som traditionellt ser sig själva som socialliberaler? Den gruppen är nog lite vilse efter det att Folkpartiet liberalerna har betongsatt de flesta frågor. Jag har för all del efterlyst ett äkta liberalt parti innan, men inte kan väl Sahlin dra (s) dithän?! Hon gjorde iofs sig känd som en förnyare, lite av en klassförrädare då hon stod upp mot facket och riktigt traditionella socialdemokratiska frågor. Efter det att hon fick kicken för Toblerone, hyrbilar, svarta barnflickor, p-böter, kvarskatt, olovlig körning, kronofogdärenden och obetalda tv-licenser så har väl hon mest stått upp för HBT-frågor? Så var Sahlins egentliga politiska hemkvist ligger är nog i alla fall för undertecknad lite av ett enigma idag.

Ryktesvägar

För att ytterligare fördunkla sparkandet av Nuder så förtäljer rykten att det är den biträdande partisekreteraren, Stefan Stern, hos (s) som läckt uppgiften, och därför står i tur för "omplacering". Stämmer detta så är det trots allt en oavsiktlig iscensättning av bytet av Nuder. Har Stern druckit lite för mycket vin med någon reporter från Aftonbladet månne? ;o)

UPDATE: Enligt uppgifter direkt från Nuder senare under morgonen, i förhatliga TV4 så påstås det att det var kretsen kring Sahlin som inte ville ha honom kvar. Då tonar det fram en bild av en svag s-ledare som likt en marionettdocka sprattlar när de som håller i trådarna drar.
Hmmm... detta öppnar onekligen upp rejält, dessutom så börjar man förstå varför Nuder hela tiden påpekat att han inte fått någon som helst antydan ifrån Sahlin om att hon skulle ha varit missnöjd med honom innan han fick sparken. En ny Sahlin-affär på uppsegling månne?

Källor

DN: Pär Nuder känns inte vid uppgifterna
DN: Pär Nuder talar ut.
DN: "Nuder har inte fått sparken"
SvD: ”Det kommer att skada socialdemokraterna”
Aftonbladet: Nuder arg över "planterad nyhet"
Aftonbladet: Mona får kritik för petning av Nuder
Aftonbladet: Nuder ilsken över "planterad nyhet"
Aftonbladet: Sahlin om Nuder: Orubbat förtroende//Zac

Kommentarer

 1. Nog för att Sahlin är slug, beräknande, manipulerande, karrärlysten och beredd att gå över lik, men jag tror inte hon är värre än någon annan i riksdagen. Är man inte sådan kan man ju inte nå en top-position i vårt sjuka samhälle.

  Det stora problemet med demokratin så som den tillämpas är ju att det saknas en mekanism för att sålla bort alla som gillar makt. Att hitta en sådan mekanism borde vara av absolut högsta prioritet för alla som är intresserade av politisk teori, då hade nästan alla andra problem kunnat lösas relativt lätt.

  Jag har skrivit på min blogg: Kan vi skapa en demokratisk hålslev?

  SvaraRadera
 2. Tyvärr tror jag snarast att det är ett resultat av vår flockmentalitet snarare än styrelseskick. Oavsett sort så följer vi slaviskt de ledare som är starka. Vi anpassar vårt eget tänkande för att den skall passa med maktens...

  Intressanta tankar annars Kenneth, ä andra sidan är det knappast något annat att vänta från dig! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Instämmer det saknas en mekanism för att sålla bort alla som gillar makt. Mona är inte värre än någon annan i riksdagen.
  Vår flockmentalitet gör så att vi röstar fram dessa "starka ledare".
  Vi får de politiker vi förtjänar!!!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n