Fortsätt till huvudinnehåll

Frälsta LC:are

I LC-kretsar grumsas det lite över Karin Bojs som idag kommenterat SoS kovändning och ADA mm. Å ena sidan så är man glad för att hon klart och tydligt redogör för turerna kring Dr.Annika Dahlqvists anmälan, men å andra sidan så avslutar hon artikeln på ett inte helt pro-LC-sätt:
Nackdelen med en kolhydratfattig diet är att inga studier sträcker sig längre än ett år. Därför bör man inte hålla på längre. Och läkaren bör hålla extra nog koll på viktiga värden.
Många retar sig på fru-duktig-attityden. Smaken är som baken, visst har hon lite högtravande ton ibland - men hur skulle man själv bli om man läser vetenskapliga rapporter och intervjuar vetenskapsmän hela tiden? ;o) Hon utgår dock här givetvis ifrån vad det finns vetenskapligt underlag för när det gäller kolhydratsfattig kost. Och den bistra sanningen är att det finns mycket litet stöd för LC-kost i vetenskapen. Min gissning är att en av huvudanledningarna till det är att det anses oetiskt att utsätta försökspersoner för det "livsfarliga" mättade fettet...

Anekdotiska erfarenheter...

Det spelar faktiskt ingen roll hur många som bedyrar att LC-kosten har gett fantastiska resultat, det är lite som att titta på mängden som påstår att de mött gud - det finns (trots betydligt mer forskning) inga vetenskapliga bevis för det heller... ;o) Så ur ett strikt vetenskapligt perspektiv - och det måste givetvis fru/fröken Karin Bojs som varande vetenskapsjournalist följa, så finns det helt enkelt inget stöd för LC >12mån för diabetiker. Självupplevda erfarenheter är fulla med felbedömningar och missar. Jag har nog bättre koll än de flesta, men även jag blir riktigt förvånad när jag väl kontrollerar mitt energiintag noggrannare!

Men alla hälsofördelar??

Jag betvivlar inte ett ögonblick att alla hälsoförbättringar rapporterade av ny-/gammelfrälsta verkligen är verkliga, men vi bör nog vara lite mer ödmjuka och klarsynta och faktiskt inse att motsvarande hälsorapporter kommer från andra som gått ner med alternativa, mer traditionella dieter. Jag tror att övervikten är den stora boven i hälsotillståndet. Om jag går till mina anekdotiska erfarenheter så har vid ett flertal gånger gått ner rejält i vikt, kanske i runda tal 10% av min kroppsvikt, vilket jag klassifice och rar som en rejäl viktnedgång. Varje gång har jag upplevt hälsofördelar, och jag är säker på att de flesta LC:are har samma erfarenheter, om de bara vågar minnas. Jag har dessutom ett närliggade exempel i min kära mamma som lyckats gå ner en herrens massa kilon, jag nämner det i mitt inlägg 'Den enda vägen?'.

Mer i media

Jag ser att Henrik Ennart på SvD har skrivit om 'Transfett bakom prostatacancer', vi LC:are är väl mer fettmedvetna än de flesta och skyr alla margariner som pesten. Så för oss manliga LC:are är nog knappast detta något stort problem, men för övriga? SLV har ju gång på gång duckat för detta i branschens ledband. Jag har mer än en gång skrivit upprört om detta, ex i 'SLV och Transfetterna', 'Uppror i etablerade led!' och i 'SLV kartlägger transfetter?' Även AB skriver om detta. Jag har väl inga förhoppningar om något annat än att SLV skickar fram någon som säger att detta är ingen stor risk med våra kostråd, ät mer frukt och grönt och minska på fettet... //Zac, som skrev om det sista stycket flera gånger då det lät så oerhört kritiskt mot frälsta LC:are som bara vill sprida evangeliet...

Kommentarer

 1. Men Zac, anledningen till att man bara talar om ett år - är väl att man anser att det kan ske förfärliga saker med ens hälsotillstånd, diverse blodprovsvärden?

  Jag är ju veteran med mina sju år, - och jag har alla relevanta siffror från före kostomläggning, efter skadan som medförde viktuppgång, och även nu sju år efter kostomläggning och viktnedgång. Jag har inte skillander i vare sig blodsocker eller blodfetter.

  SvaraRadera
 2. Jag uttryckte mig nog lite oklart, eftersom det rent vetenskapligt inte finns några ("godkända"!) studier som spänner över mer än 12månader så kan knappast vetenskapen säga vad som händer efter 12månader. Givetvis är det befängt att tro att det startas en biologisk klocka när man börjar äta LC och som ringer när det gått 12månader... :o)

  Däremot för att komma med en smärre LC-bomb så tror jag det skulle gagna folkhälsan om fler gick över på ett lite mer LC-tänk. Men den huvudsakliga anledningen till att hälsan kommer att öka tror jag ligger i att man i så fall kommer äta mindre energi. Mindre portioner lär vara en ganska tydlig markör för de som äter LC. Att man dessutom vänder ryggen mot kemiska våldsdåd som margariner och andra lightprodukter lär också göra sitt till.

  Lite vettigt stenåldersdietstänk i botten, d v s strunta i gräsfrö, ät naturligt odlad/uppfödd mat kommer att ge en enorm skjuts för folkhälsan. LC som vi äter den, lär vara förbihållen de med rejäla metabola besvär, tjockisar och f d tjockisar. De andra kan gott äta "normalt" med de enkla reglerna ovan.

  Mina värden är också bra, kolesterolet gick upp inledningsvis vilket gjorde min läkare oerhört stressad. Däremot hade mitt blodtryck stigit under mitt senaste besök, men det är ett sorligt resultat av ganska extrem stress och lite vantrivsel på mitt jobb, så... Inte har jag dött efter snart 30 månader på LC! Inte vad jag vet i alla fall... ;o) *mystisk musik tonar fram*


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Nu är det ju faktiskt så att det finns ett antal välgjorda studier på över ett år, Karlshamsstudein t.ex., för att inte tala om behandlingen av barn med svår epilepsi sedan om jag minns rätt minst 6 år. Det finns säkert ett par till som jag inte kommer på på rak arm nu.

  Sedan kan man ju nämna en liten studie som pågått i tio miljoner år, bortsett från de senaste tio tusen åren, omfattande hela mänskligheten. Bara det faktum att människan fortfarande finns kvar och till den milda grad uppfyllt jorden är väl bevis nog för att det inte finns några allvarliga risker med en kost baserad huudsakligen på fett kött?

  SvaraRadera
 4. Det tar nog lite tid för de flesta att vänja sig vid tanken på något som är tvärt emot det man tidigare hävdat. För sådär 9 år sedan mejlade jag Karin Bojs om paleodiet (i samband med en artikel i DN Vetenskap). Jag fick ett mycket avfärdande svar.
  Sen är det ett litet problem att i debatten förekommer lite drag av religiöst "Jag vet Sanningen) även från LCHF-sidan. Sådant föder opposition, och dessutom gör det folk misstänksamma.
  Något jag tänkt på i det här sammanhanget är när ma refererar till eskimåernas traditionella diet. Men en LCHFare i Sverige äter t ex inte rått sälspäck och rå lever, så den jämförelsen är inte värd värst mycket.
  För min egen del har jag hållit mig till en rätt sträng LCHF sen 3 månader. Jag har inte gått ner i vikt alls. Det enda jag uppnått är lägre blodsocker och förstoppning och möjligen eventuellt en liten reduktion av min cancers (myelom) aktivitet.

  SvaraRadera
 5. Hej! Kul att läsa om olika sorters kost.I våran familj har vi testat stenåldersinspirerad kost Barnes far slapp insulin först till måltidersn sedan slutligen till natten. (Vi är inte absolutister på något vis) Vidare har jag upptäckt att vår Yngsa ddotter är känslig för besprutningsrester, så det blir enbart kravmärkt för att undvika det som går att undvika. bara kallpressad olja och vanligt smör och grädde.när man tar bort pasta ris potatis och bröd blir det mera fart på magen, Jag lovar att det är riktigt roligt att pröva följande gör vanlg köttfärssås (Jag gör utan grädde) istället för pasta skiva purjolök, fixa lite paprika.riv morot,palsternacka rödbeta fräs rödbeta och palsternacka först koka mjuk i buljong häll sedan i den frästa moroten och den frästa purjon ha i den tärnade paprikan och servers hälften halften på talriken gör detta till lunch, fråga senare om vedebörande vill ha middag. jag serverade det till en kompis vid 14,00 middagen serverades vid 21 dvs 7 timmar senare, jag säger inget, ni får pröva själva bara en gång, ps har jag sagt något om fett i detta recept? nä just det. givetvis stekte jag och fräste i lite fett, men det behövs inte om man inte vill.

  SvaraRadera
 6. Det receptet påminner om en rotsaksratatouille som jag brukade äta när jag var vegetarian! :o)

  Det gjordes till 100% utifrån moraliska principer, djurhållningen alltså. Dumt nog så gjorde vi detta när jag var 15-16år och alltså växte fortfarande. Det slutade i alla fall att jag fick grymma cravings efter några månader och helt enkelt bara var tvungen att äta kött igen! På sätt och vis var det första gången jag fick upp ögonen för "call of the wild", eller rättare sagt "call of the wild stenåldersman"! ;o)

  Efter detta växte insikten om att vi faktiskt är stenåldersmänniskor, både inuti och utanpå fram. Det gäller allt kring oss, det gäller alla våra beteenden o s v. Fantastiskt egentligen.

  Huvudsaken är att man hittar något som passar en själv. Rotsaker är sprängfyllda med nyttiga (gelartade)fibrer, som mättar länge och som håller blodsockret i schack. Jag är personligen lite tveksam till att äta dem själv, eftersom de bryter både mot LC och mot (strikt) stenålderstänk. Men hade de fungerat för mig så hade jag gladeligen ätit lite ugnsbakade rotsaker med en rejäl köttbit och vitlökssmör... :o)

  Persiljerot är fullständigt livsfarligt gott! :o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv