Fortsätt till huvudinnehåll

Få bort rattfyllona!

Johan "jag kör mot rött" Pehrson har idag en viktig debattartikel mot rattfylleriet i bakvattnet av en vansinnigt tragisk händelse där en ettåring blir ihjälkörd av ett lokalt känt rattfyllo.


Lite tankar:

Förbjud "eftersupning"

"Eftersupning" - bara smaka på ordet. Det där när förare direkt efter olyckan måste styrka sig med något starkt och häller i sig sprit och därmed blev fulla först efter olyckan... Dubbelt så irriterande när det räcker med ett enkelt urin- och blodprov för att utröna när alkoholen förtärts... Okunnighet hos polisen? Eller resursbrister?

I praktiken?

"Oj, jag vinglade runt på vägen och dånade ner i diket - bäst att jag tar en styrketår då jag är så darrigt nykter efter olyckan"...

Sannolikt?

Njae, det tycker jag inte. Lex Gahrton - kanske lagen borde kallas - efter vår alldeles egna politiker som två gånger frikänts i laga mening, med riktigt, riktigt usla bortförklaringar båda gångerna...

Bortförklaringar?

Gahrton skyllde väl först på kvällen innan, men ändrade sig senare och införde eftersupningen om jag inte missminner mig? Och gången innan då han krockade med en polisbil(!) så då hanns det av naturliga skäl inte med lite eftersupning - polismannen var i alla fall inte så darrig att han behövde en stärkare, eller var han rent av nykterist? Men i det fallet så föll det till slut på en teknikalitet - polismannen inte hade utbildning för alkoholtestaren. Hrmm... Jag kan avslöja att det är inte riktigt samma sak med en alkotest som att varmköra ett kärnkraftsverk... ;o)

Fler sådana - som är kvar på vägarna...

I ett annat fall så hade föraren, tillika advokaten 3,41‰ - men frikändes då det inte ansågs vara otroligt att hälla i sig den mängden direkt efter olyckan... :o\

Vård till de som behöver det

Åker du dit mer än en gång alternativt har över 1,0‰ (grovt rattfylleri) så har du problem och då torde både samhälle och individ tjäna på vård som är inriktad på att förhindra återfall.

Alkolås, alkolås, alkolås!

Vi har alkolås på jobbet och det är inga som helst problem. Något kallt ibland då de tar upp till någon minut på sig att "värma upp" vid kallstart. Kalibrering var 6:e månad är inte jättekul, men det är ett måste.

Strängt men korrekt

Jag är själv stark motståndare till alkohol i trafiken, jag kör överhuvudtaget inte dagen efter. Även om jag inte ens känner mig berusad, men ändå dricker mer än ett glas vin, en öl eller en liiiten cognaq/whisky, så står bilen hela dagen efter. Utan undantag.
Kanske har det att göra med dåliga erfarenheter av rattfyllon?


//Zac
Delar bl a ifrån: "Eftersupning" - vilket ord!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , DN

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England