Fortsätt till huvudinnehåll

En salt historia

Alltså - skall SLV ge sig ifrån fettdebatten där man mer eller mindre tappat allt förtroende för dem, till en saltdebatt där det fortfarande är långt ifrån klarlagt att det är livsfarligt för normala, friska människor?

Läs lite - Taubes!

Gary Taubes (hårdgranskas tydligen just nu) har varit och nosat på dålig forskning tidigare och inte minst tillämpningar av dålig forskning. Den är lång, men ett nästan måste-läsa!

Om hans artikel:

In the campaigns against salt and fat, Taubes has outlined how committed and responsible scientists can look at the same ambiguous evidence and come to very different conclusions. That's normal science. The problems start when such ambiguous s evidence is transformed into government policy. Unlike its scientific counterpart, the political process cannot accommodate ambiguity. The vote must be yes or no, not maybe. Sanford Miller, a former Food and Drug Administration staffer now at the University of Texas Health Sciences Center, told Taubes that the salt controversy is the "number one perfect example of why science is a destabilizing force in public policy." This same scientific-political process is responsible for launching the discredited synthetic-chemicals-cause-cancer scare and the global-warming-disaster campaign in which ambiguous science has been transformed into useless and costly government crusades.
(Källa.)

Min åsikt om salt?

Nja, jag är smått tvehågsen - ur ett stenåldersperspekiv så är saltet minst sagt tveksamt:
Saltkonsumtionen är ju knappast något som heller kan räknas till det "ursprungliga". Vi petar som sagt i oss mångdubbla mängder idag jämfört med stenåldern. Här råder det ganska stor meningsskillnad på dem som påstår att det är ofarligt - man pinkar helt enkelt ut överskottet, till dem som påstår att det är farligt i och med att det höjer blodtrycket. Utan att ta ställning till detta så kan man slå fast att ska man leva som mer bokstavstroende stenålderskostförespråkare så bör man nog minimera saltintaget oavsett.

Kunskaperna hos SLV?

Men man tar beslut som tycks konserverade där, i sammanhanget perfekt då saltning ju är en klassisk konserveringsmetod. Och råden baserade på tvivelaktig grund håller (och erfarenhetsmässigt) i en sisådär 30-40-50år - helt utan påverkan av utomstående kunskapsbyggande. Och man håller i för allt vad man är värd - även om man bli avklädd inpå bara huden i en del frågor...

Rekonstruera SLV rejält!

Pinsamt, o-ödmjukt och långt ifrån en folkhälsosyn som egentligen gagnar folkhälsan. Ibland känns det som att deras arbete mer handlar om att konservera gammal (ofta omsprungen) kunskap än om egentligt folkhälsoarbete.
Mer skydd av gamla stockkonservativa professorer än allmänhetens hälsa...
Livsmedelsverkets tjänstemän lyssnar hellre på industrins lobbyister än tillägnar sig kunskap själva, skriver tre debattörer i en replik på Wulf Beckers inlägg i Dagens Medicin nr 37/08.

(Källa.)

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac
PS. Tänk på saltintaget nu i värmen som kommer i alla fall! Kamelmjölk som skall vara både salt och med massa vitaminer?
PPS. Detta är en något omkonstruerad version av ett gammalt, men ack så aktuellt inlägg - 'Salta kunskaper?'

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , AB, SvD1

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England