30 juni 2007

Träning och viktnedgång

Godishungern efter träningen kan sabba det bästa gympass. Zandra Rosén, 26, faller lätt för chokladen. Men knepen finns. Bananen och mackan på rätt tidpunkt räddar träningen.
Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,987359,00.html Och för att råda bot på den avgrundsdjupa hungern efter cykelpasset så rekommenderas Zandra Rosén av dietist att äta:
 • Före: Frukt och smörgås. Banan är utmärkt. Cirka en timme före träningen.
 • Efter: Frukt med smörgås och pålägg som skinka, groddar, keso och gurka. Direkt efter passet.
 • Räkneövning av detta

  Räknar jag ungefär rätt så handlar det om knappt 500kcal extra inför och efter träningen... En timmes spinning med uppvärmning, stretch och själva träningen kostar i energi också ungefär 500kcal. Så jag misstänker dessutom att mackan och frukten efter träningen dessutom lär följas av en rejäl kvällsmåltid senare - brödet och fruktsockret ser om inte annat till detta...

  Motion ger inte (mer) viktnedgång

  Det visade sig att de som bara bantade gick ner lika mycket i vikt som de som både bantade och tränade. Båda grupperna förlorade omkring 10 procent av vikten, 24 procent av kroppsfettet och 27 procent av bukfettet.
  Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1006848,00.html (Bättre länk, eng )

  Slutsats

  Förutom kraftigt förbättrad kondis, antagligen mer muskler vilket ökar bakgrundsförbränningen så visar mina enkla beräkningar på hur fruktansvärt lönlöst det är att försöka motionera bort fettet runt midjan! Det är kosten, kosten, kosten som spelar in när man ska ner i vikt. Kan man och vill motionera så ska man absolut inte låta bli det, men det är helt sekundärt när det gäller viktnedgång - annat är det sannolikt när det gäller hälsan, då är det bara bra med motion - om nu kroppen orkar med det. Läs gärna mer i Johanna Söderlunds utmärkta blogginlägg om just 'Motionsmyten'. //Zac

  29 juni 2007

  Kostnader för fetman

  http://www.ihe.se/publiceringar/ihe_e-rapport_2005_3.htm
  Indirekta kostnader till följd av sjukdomar relaterade till övervikt och fetma
  Syftet med studien var att skatta indirekta kostnader som kan relateras till övervikt och fetma i Sverige. Resultaten visar att de indirekta kostnaderna uppgår till 12,4 miljarder kronor år 2003. Till indirekta kostnader räknas de kostnader som uppkommer till följd av att en person med övervikt eller fetma i arbetsför ålder inte kan arbeta på grund av sin sjukdom. Beräkningen omfattar produktionsbortfall till följd av sjukskrivning, beviljad sjukersättning eller dödsfall före uppnådd pensionsålder. Rapporten har finansierats av Livsmedelsverket.
  Kan detta verkligen stämma? Då är det ju dubbel idioti att inte livsmedelsverket tittar över sina rekommendationer som ju faktiskt inte gett något resultat överhuvudtaget sedan 1989 då nyckelhålsmärkningen kom... Dags att uppdatera sig tycker jag...

  Ställd mot motionsvanorna?

  AB: Slöa svenskar kostar staten sex miljarder

  Svenskarnas bristande motionsvanor kostar staten sex miljarder kronor per år.
  De alarmerande siffrorna avslöjas i en unik studie i dag.
  - Det måste bli en väckarklocka för politiker på alla nivåer, säger Eva Bjernudd, ordförande i Frisam, Friluftsorganisationer i samverkan.
  [...]
  Summan landar årligen på sex miljarder kronor. Som jämförelse kan nämnas att cigarettrökning enligt en liknande studie 2001 kostade staten 8,3 miljarder kronor.
  Och jämförelsen med cigarettrökning blir nästan direkt pinsam när man ställer den mot de indirekta kostnaderna för fetma som uppgick till 12,4 miljarder kronor år 2003...

  Effektiviteten?

  Men hur effektivt är det att motionera mot fetma, förutom att faktiskt många obesa har svårt att röra sig överhuvudtaget så är det onekligen en lätt lösning att helt sonika bara säga till en tjockis att "rör på dig!". Men är det så enkelt? Det ska jag titta på i något/några blogginlägg framledes.


  //Zac

  28 juni 2007

  Mammans mat...

  Göteborgs universitet

  Foster av olika kön reagerar olika på vad mamman äter

  2007-06-28 09:24


  Pressmeddelande från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
  Blivande mammor kan påverka födelsevikten med sina egna kostvanor, men hur barnet påverkas beror på vilket kön barnet har. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.
  I studien följdes 49 gravida kvinnor med olika BMI från början av graviditeten. De blivande mammorna intervjuades om vad de åt. Forskarna tog även blodprov för att mäta hormoner som påverkar ämnesomsättningen.
  – Mammor som hade fetma eller övervikt i början av graviditeten löpte en större risk att få ett stort barn. Vi kunde också se att mammor som hade ett högt kaloriintag under graviditeten också fick barn med hög födelsevikt, säger näringsfysiologen Nina Jansson.
  Barnen reagerade olika på mammans kaloriintag beroende på om det var en pojke eller en flicka. Flickfoster ökade i vikt om mamman ökade sitt intag av enkelomättade fetter, medan pojkfoster ökade i vikt om mamman ökade sitt kolhydratintag.
  – Vad detta beror på kan vi bara spekulera om, men en orsak kan vara att moderkakan har samma kön som barnet och därför reagerar olika på miljön i livmodern, säger Nina Jansson.
  Det är moderkakan som avgör hur mycket näring som förs över från mammans blodcirkulation till barnets. Foster som får för lite näring kan bli tillväxthämmade medan barn som får för mycket näring väger mer än de ska när de föds.
  – Både tillväxthämmade och stora barn drabbas oftare av komplikationer kring födseln och senare har de större risk att få diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck. Det är därför viktigt att vi får mer kunskap om hur moderkakan fungerar. Ny kunskap om moderkakans funktion kan bland annat leda till bättre kostråd till kvinnor som väntar barn, säger Nina Jansson.
  I en av studierna fick gravida råttor mindre protein i sin kost men samma mängd kalorier som andra råttor. Hos råttmammor som fick mindre protein minskade koncentrationerna av hormonerna insulin, IGF-1 och leptin. Studien visar även att moderkakan hos dessa råttor transporterade mindre aminosyror till fostret och att råttfostren några dagar senare blev tillväxthämmade.
  – Våra fynd stödjer alltså hypotesen att moderkakans funktion för att transportera över näring till fostret är essentiell för optimal fostertillväxt. Förändringar i mammans hormoner kan utgöra en länk mellan mammans kost, moderkakans kapacitet att transportera över näring till fostret och fostertillväxt, säger Nina Jansson.

  För mer information kontakta:
  Nina Jansson, näringsfysiolog, telefon: 073-312 17 58, e-post: nina.jansson@fysiologi.gu.se

  Handledare:
  Professor Thomas Jansson, telefon: + 1 513 558 76 55, e-post: thomas.jansson@uc.edu
  Docent Theresa Powell, e-post: powellts@ucmail.uc.ed

  Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi
  Avhandlingens titel: The role of maternal nutrition and hormones in the regulation of placental nutrient transport and fetal growth

  Avhandlingen är försvarad.

  Elin Lindström Claessen
  Vik. Pressansvarig, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
  Telefon: 031-786 3869, 070-829 43 03
  e-post: elin.lindstrom@sahlgrenska.gu.se
  (Källa, detaljer om avhandlingen i sig)

  Ruskigt spännande forskning, att det finns ett samband mellan stor födselvikt och större risk för att senare i livet få metabola syndrom är nog de flesta överens om idag - men de flesta är också överens om att låg vikt vid födseln också ökar risken för diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdomar senare i livet... Så det ursvenska "lagom" passar sällan bättre än här... ;o)
  Alla pratar dock om hur mycket medelvikten har ökat på nyfödda, men den statistik jag hittat (1975-2003, Källa.) visar på en ökning av knappt ett hekto (3.462-3.531g), men siffrorna kanske inte stämmer - det blir en senare fråga.

  En känga till DN!

  En stor spark i arschlet till DN som, i iofs semestertider, lägger till ett par förtydliganden i sin artikel, helt baserad på pressmeddelandet... Ganska trist journalistik, jag trodde den typen av skräpjournalistik var förbihållen Expressen och Aftonbladet!

  Skillnad på könen

  Uropar jag triumfatoriskt (eftersom jag retar ihjäl mig på genusteorier).
  "Flickfoster ökade i vikt om mamman ökade sitt intag av enkelomättade fetter, medan pojkfoster ökade i vikt om mamman ökade sitt kolhydratintag."
  Lustig skillnad, men jag ser, ehuru helt ovetenskaplig och högst personligt betraktelse, skillnad på hur män och kvinnor fungerar rent förbränningsmässigt. Så helt lustigt tycks det inte vara. Däremot haussen kring avocado, raps-/olivolja och alla GI-nötter borde onekligen sätta spår i statistiken vad gäller flickornas födselvikt.

  Kolhydrater och pojkar?

  Tja, jag tittar på Pliktverkets statistik över vikt, längd och BMI över de 18-åriga pojkar som mönstrat 1962-2000, så jag en uppgång i:
  • Längd: 177,4 - 179,9 cm
  • Vikt: 65,8 - 73,6 kg
  • BMI: 20,9 - 22,7

  Så att vikten har kraftigt ökat, emedan längden ökat fast lite långsammare.
  Stötte på uppgiften att det myckna snabba kolhydratsintaget gjorde att bl a ögat växer fortare än det ska och det på det sättet blir närsynt. Därav ökningen av glasögon för barn. Vet faktiskt inte om det är sant, däremot så ser jag (med glasögon på) att det är gott om barn med glasögon på skolgårdarna nu för tiden. Jag kan jag gott iofs tänka mig att det snarare beror på lite bättre attityd mot "glasögonormar" och kanske bättre undersökningar idag? Någon som vet med sig något annat?


  //Zac

  Nazi-Twins

  Häromdagen så var det en "nyhet" på Aftonbladet om ett par (ovanligt korkade) tvillingar från USA som rörde upp känslorna: 'Nazi-tvillingarna bjuds in till Sverige', det är en ganska gammal nyhet på sätt och vis, ty för två år sedan så förekom de i likadana ordalag: 'De sjunger för Hitler'.

  Tvillingarna från USA har uppmärksammats tidigare för sin musik med nazistiska inslag. Med sitt band ”Prussian Blue” uppträder de med låttexter som hyllar bland annat Adolf Hitler. Flickorna sjunger även om den kände nazisten Rudolf Hess och beskriver honom som ”En fredlig man som vägrade ge upp”.

  (Källa ovan.)


  Att någon gör sig själv så dum är för mig en gåta, men nu när dessa två gör just detta - vad är det som är så fruktansvärt provocerande?

  Munkavle?

  Tittar man på omröstningen till frågan:
  "I Sverige har vi yttrandefrihet. Tycker du att det är rätt att låta tvillingarna uppträda?"
  Så svarar nästan 60% att vi skall införa censur! Möjligtvis att tvillingarna är kriminellt kassa på att sjunga, men nog borde yttrandefriheten stå lite högre i kurs än så?

  Kriminellt!

  Men det går relativt klara skiljelinjer emellan t ex hets mot folkgrupp och yttrandefrihet. Jag skriver relativt klara eftersom det ur lagens perspektiv trots allt alltid är en viss gränsdragningsproblematik...

  Men sådana individer som uttalar sig i gränslandet och flanerar runt där, är mycket väl medvetna om det och jag hoppas också att de är beredda att ta ett eventuellt straff för uppvigling/hets mot folkgrupp etc ifall (eller då) de träder över gränsen.

  Men ett förbud mot att ex förneka förintelsen etc är i mitt tycke bara idioti och en bra grogrund för ännu mer extremism.

  Lösning!

  Ut med trollen i solen så spricker de! Det är bara under stenarna, i mörkret som vidriga ideologier håller samman.

  Sålunda - jag tycker inte det är olagligt att hylla Hitler, eller att prata om den vita rasen. Att det är pinsamt och korkat är en annan sak. Men visst kan man vinkla det så att det blir olagligt, men då blir det frågan om något annat än brott mot yttrandefriheten - då blir det som sagt uppvigling, eller ärekränkning etc.


  //Zac

  Magcancer med Aktins?

  Tja, nu är det dags igen. Nu kommer snart nästa gäng med braskande rubriker om hur livsfarligt det är att äta Atkins/LC...
  Tidigare har ruskigt urusla studier gjorts för att peka på farligheten med att äta en lågkolhydratsdiet, och som vederbörligen blivit krossade av LC-etablissemanget. Men nu är det alltså dags igen! Svenska medier har inte hunnit med att svartmåla sina rubriker riktigt än... Här är publikationen i alla fall, för de som har tillgång till dylika tidskrifter:

  Duncan, S.H., Belenguer, A., Holtrop, G., Johnstone, A.M., Flint, H.J. and Lobley, G.E. (2007). Reduced dietary intake of carbohydrate by obese subjects results in decreased concentrations of butyrate and butyrate-producing bacteria in feces. Appl. Environ. Microbiol. 73, 1073-1078.

  Magcancer

  Forskarna i den än inte helt publicerade studien har alltså funnit att 19st friska tjocka män (BMI 30-42) som äter en lågkolhydratsvariant får upp till fyra gånger mindre av smörsyra(butyrate) i avföringen som i råttstudier visat sig vara cancerdämpande.
  Jag förutsätter att varningsklockorna ringer öronbedövande redan nu?

  Kosten

  I studien fick försökspersonerna äta i tre stadier
  Stadie 1
  I tre dagar fick först försökspersonerna enbart förtära 400g kolhydrater per dygn, det gör ungefär 1.600kcal. Det är väl i runda tal 67E%. Detta för att bibehålla deras jämvikt.
  Stadie 2
  I en månads tid så höll man nivån på kolhydraterna på ungefär 160g per dygn. En nedskärning med ungefär 60%. Det ger ett intag på ~640kcal. Det bör väl motsvara i genomsnitt ungefär 25E% för en vuxen man. En ganska bra nivå för normalviktiga, friska människor om man frågar mig personligen.
  Stadie 3
  I den sista stadiet, som varade fyra veckor så skar man ner kolhydratsinnehållet med ytterligare 85%, det gav ungefär drygt 20g kolhydrater (24) per dygn, ett intag på 96kcal, eller knappt 5E%. Detta motsvarar introduktionsfasen i Atkins, eller GI-turbo, LC eller vad man vill kalla det.

  Funderingar

  Varför går man ut så hårt innan studien publiceras? Det betyder i praktiken att ingen annan forskare har fått tillgång till den för att kunna kritisera den. Det är ju bara uppgifter som upphovsmännen själva valt att släppa som faktiskt debatteras...
  Och eftersom studien inte är publicerad så är det heller ingen som egentligen vet vad personerna åt för typ av mat - kan det exempelvis ha varit margariner och en massa charkprodukter - av vilka i alla fall den sistnämnda misstänks för att ge ökad risk för magcancer. Margariner pekas ut av LC-etablissemanget som kraftigt cancerfrämjande om inte annat, men där fattas det studier så det ska jag egentligen inte uttala mig om alls.

  Smörsyra

  Smörsyran i sig vet man är viktig för peptikproduktion, en slags protein som effektivt dödar angripande bakterier. Smörsyra bildas naturligt i tarmen, av godartade bakterier när fiberrik kost jäser. En ytterligare aspekt är att de flesta Aktinsanhängare ofta äter mängder med nyttiga, gelskapande fiber, ex från vitkål. Jag äter själv som LC:are fortfarande rejält med grönsaker, framför allt olika sorters kål. Sedan är väl knappast bristen på smörsyra i kosten något om bekymrar någon LC-kost? ;o) Iofs skall jag lägga in brasklappen att jag inte vet om det är så att smörsyror som äts spjälkas upp på något sätt, alltså inte kommer ner i tarmen intakt. Det som motsäger detta är just att det finns ett antal studier som tycks påvisa bra effekter av mjölkfetter, fetter som innehåller smörsyror.

  Omställningsproblem

  Frågan är då om inte de mängder med kolhydrater som först inmundigades kanske på något sätt förändrade en del av den naturliga bakteriefloran? Då är det mycket möjligt att det satte spår i just övergångarna i kosten.
  Jag har själv uppmärksammat att just övergångarna från en kost till en annan generellt sett tycks vara ganska svåra för kroppen, eller för bakteriefloran i tarmarna. Av bitter erfarenhet efter magsjuka så tar det oftast rejält med tid innan allt är i balans igen. Jag har även prövat att äta ganska hög andel med kolhydrater över en längre tid, och det ger kraftiga omställningsbesvär som dock försvinner efter några dagar, upp till en vecka. Sedan när jag gått tillbaka till LC-kosten så har magen krånglat igen - jag antar att det omigen handlar om en uppbalancering av bakteriefloran. Så tycks antagligen vara fallet även i denna studie.

  Låååångdraget

  Det är i vanlig ordning ganska långtgående slutsatser man drar av detta mycket begränsade försök.

  Prof Harry Flint, who led the research, said: "In the long run, it is possible that such diets could contribute to colorectal cancer.

  "It is a preventable disease, and there is evidence that poor diet can increase your risk."

  He said it was likely the results would be the same in women.

  (Källa.)

  Att efter en strikt(?) uppladdning av kolhydrater, följt av en strikt(?) reducering av nämnda kolhydrater, se en minskning av smörsyra i avföringen, som i råttförsök har gett reducering av cancerrisk, dra slutsatsen att risken för magcancer ökar hos människor. Sedan att medias rubriksättare blåser upp detta till oanade proportioner är ju tyvärr mer eller mindre standard idag...
  Vi får se vilka framstående forskare som, mot bättre vetande, kommer att uttala sig med allvarligt ansiktsuttryck för denna, den senaste faran mot människors väl och ve... :o)

  Slutord

  Jag tror knappast att detta kommer vara det sista vi läser om denna typ av studie, det lär finnas orsak till att återkomma till detta. Men jag har i alla fall plitat ner lite initiala tankar och funderingar om denna snart, briserade LC-bomb! :o)


  //Zac

  26 juni 2007

  Shangri-la-dieten

  Var kommer Shangri-la-dieten ifrån?

  Förra året så publicerades en bok om en ny, lovande diet (är inte alla nya dieter sådana för övrigt?) - Shangri-la-dieten av professorn i psykologi, Seth Roberts. Han har en egen blogg där han pratar om just denna, sin egna diet och en egen hemsida om Shangri-la-dieten.
  En sak som slår en är att den inte är utprovad på någon, förutom prof Seth Roberts och några av hans vänner. Inga mer vetenskapliga undersökningar, inga labbtester, inga rått-tester etc.
  Boken i sig får ofta omdömet att den känns som ett hastverk, den är egentligen inte riktigt färdig. 175 sidor lång är den i alla fall.

  Vad är Shangri-la-dieten?

  Shangri-la-dieten har sin grund i en något pavlovisk tradition, alltså en behavioristisk syn på hur vi reglerar vår vikt. Han ser en av grundorsakerna till fetman i en koppling mellan smak och energi. Bryter man den kopplingen så skall också aptiten kunna bemästras. Han liknar detta vid en traditionell värmetermostat, fast där kroppen ställer in en vikt baserat på energiinnehållet i maten. Och sedan ser kroppen till att reglera detta genom att skapa mer eller mindre hunger.
  Hur bryter man nu detta förhållande? Han ser tre sätt:
  • Mat som ger energipåslag efter en viss tidsrymd
  • Mat med ovan/ovanlig smak
  • Energi utan smak
  Den första punkten är såvitt jag förstår ren GI, kroppen får energin tillgodo först efter ev viss tid. Man kan ju förstås se den som LC också...
  Punkt nummer två är av praktiska skäl svår att upprätthålla. Visst finns det en hel del smaker som är nya även för oss, globaliserade människor, men jag tror faktiskt inte det är så mycket som jag personligen skulle säga är helt nya smaker för mig.

  Hur fungerar Shangri-la-dieten?

  Sista punkten är det som han själv i huvudsak skjuter in sig på. Shangri-la-dieten i detta fall handlar om att någon timme innan man äter något med smak, så skall man äta något energirikt utan smak. Han rekommenderar sockervatten eller en smaklös olja(*). Oljan är att rekommendera för diabetiker. Detta skulle göra att kroppen sätter ner "termostaten" för förbränningen och när sedan bekant mat där kopplingen smak-energiinnehåll kommer, så är redan "termostaten" nerskruvad. Tydligen skall det gå att få ännu bättre effekt om man kombinerar punkterna ovan, t ex tar sin matsked olja en timma innan maten, som dessutom består av GI-baserad mat.

  Shangri-la-dieten påminner också på flera sätt om 3-timmarsdieten, där man äter var tredje timme och på så sätt håller blodsockret och därmed även aptiten i schack.

  Är Shangri-la-dieten fejk?

  När det gäller böcker om dieter i USA så skall man ha klart för sig att det är en ENORM konkurrens over-there! För att sticka ut så måste man lova mer än sina kombattanter. Men kopplingen psyke-aptitreglering är kanske inte så långsökt som det tycks vid ett första påseende. Det är många som påstår att t ex aspartam höjer blodsockret, trots att det inte innehåller några kalorier. Den söta smaken i munnen gör att kroppen förväntar sig att få energi och vips så börjar insulin utsöndras och blodsockret sjunker. Jag vet inte hur pass sant detta är, men tycker nog att det torde vara enkelt att kontrollera för dem med blodsockermätare?
  Intressant är det i alla fall - psykologin lär trots allt komma mer och mer inom dietområdet tror jag. För övrigt är det ett nästan genialiskt namn, Shangri-la-dieten!

  "Min" variant på Shangri-la-dieten...

  Jag skulle trots allt personligen gissa att de flesta är mer betjänta av att stoppa i sig en ostbit någon timme innan varje mål. Skulle tro att det ger exakt samma effekt. Ostbiten gör att aptiten är betydligt mindre när det väl är dags att äta och därmed så blir den totala energimängden, ost+måltid med minskad aptit sannolikt mindre än den hade varit i måltid med glupskande aptit.
  Kroppen är ju ganska dålig på att känna att den fått nog med energi, det gör den nämligen först efter någon timme - det är därför det är så lätt att stoppa i sig för mycket...
  D v s jag tror mindre på den psykologiska kopplingen och mer på att blodsockret hålls stabilt vid stadig tillförsel av energi.

  Shangri-la är väl nästan motsats till stress?

  Vi "moderna människor" äter dessutom snabbt och stressat, det är inte måltider under en hel eftermiddag som neråt Medelhavet. Kanske är det just det som för övrigt utgör den egentliga "medelhavsdieteffekten"? För faktumet kvarstår - människor som inte bor kring medelhavet som äter "medelhavsmat" får ringa, eller inga effekter alls av maten vad gäller hjärt-/kärlsjukdomar. Det går sannolikt inte plocka russinen ur kakan, eller kosten ur levnadsmönstret och tro man kan dra alla hälsofördelar med detta - jag har rört vid detta innan, i inlägget 'LC - fair and balanced'.

  Naturlig variant på Shangri-la-dieten...

  Jag tror att vi måste lära känna vår kropp och dess signaler på en helt ny nivå. Jag pratar mer om det i mitt inlägg 'LC på Zac's sätt' under rubriken 'Hur gör man då?'.


  //Zac
  (*)Han experimenterar också med ett rått ägg innan maten, men det kan inte rekommenderas då salmonella faktiskt inte är helt ovanligt...

  Är LC 100% effektivt?

  Varför tycks så få kvinnor gå ner till trivselvikt på LC?

  Jag surfar med jämna mellanrum runt på tillhåll för LC:are. Det vill säga alla bloggar, i alla fall de "framstående", och till detta en del forum - fettskrämd, kolhydrater.ifokus m fl.
  Men nästan utan undantag så hittar jag aldrig någon som gått ner alla de kilon som vederbörande vill gå ner. Hur kan det vara så?

  Inte bara LC

  För rättvisans skull så skall jag påpeka att jag knappt hittar någon annan viktminskningsmetod som kan skryta med dylika bedrifter. Möjligtvis magopererade, men även där så stannar viktminskningen oftast av efter redan något, eller ibland några år, för att sedan sakta börja krypa uppåt. (Se under rubriken 'Varaktig lösning' i mitt inlägg 'Magoperationer')
  Det är förtvivlat svårt att gå ner i vikt, uppståndelsen kring de på senare tid tätt duggande "Aktins-studierna" har med alla tydlighet påvisat, förutom en övervikt(!) för Atkins, hur fruktansvärt svårt det är att gå ner i vikt. Ett exempel är i runda tal 6kg på 18 månader! Och det är med täta intervall möten med dietist för att se till att alla följer och förstår dieten! Det är ett fruktansvärt dåligt resultat, och alla de övriga dieterna hade ännu sämre siffror!

  Men!

  Människor går ju trots allt ner på LC, men frågan är om det går någon mer eller mindre fysisk gräns någonstans? Låt oss säga BMI>30 och denna övervikt/fetma i minst 3års tid? Kan det ge en magisk gräns för hur mycket man sedan kan gå ner?
  Är man under denna gräns så går man lätt ner till "normalvikt" och är man över så blir det tvärstopp en bra bit innan man ens närmar sig trivselvikten.
  Observera att vi inte pratar några hälsofördelar eller något annat - enbart gram och kilon.

  Gissning

  Ska jag våga mig på en prematur gissning så är det att LC, i nuvarande form (ät maximalt med fett helt utan kalorirestriktioner) helt enkelt inte fungerar. Det tycks som om man faktiskt måste ha en övre gräns för hur mycket energi som går att äta per dygn. I alla fall ju närmre sin trivselvikt man kommer. Vilket ju är ganska logiskt när man tänker närmre på det:

  Mindre massa - mindre energi

  Det går ju givetvis åt mindre energi i allmänhet för någon som idag väger 100kg, jämfört med för ett år sedan då vederbörande kanske vägde 140kg. Det är ju trots allt en minskning av massa på nästan 30%. Den basala bakgrundsförbränningen lär ju ha kraftigt minskat behov av energi. Emedan den bantande kanske fortsätter att äta portioner i samma storlek som innan. Jag vet att Annika Dahlqvist har påpekat detta självklara faktum flera gånger innan. Problemet är kanske att ledstjärnorna för LC:

  • maximera fettet
  • strunta i energimängden
  • alla kolhydrater är av ondo

  är så klart skinande att fotnoter och direkta reservationer givetvis försvinner i strålglansen av ovanstående punkter.

  Svårkontrollerat

  Många äter ju faktiskt mindre per automatik med LC, och "lurar" sig själva att de har frossat, men då de egentligen kanske petat i sig mindre 1.800kcal på en hel dag. När jag själv skulle göra en kontroll på hur mycket jag åt, så hamnade jag på drygt 3.000kcal per dygn, något som passade in i LC-dogmen, men som i efterhand kanske inte stämmer. Det är fantastiskt svårt att i efterhand kontrollera hur mycket man egentligen äter - många bäckar små...

  Inga fördelar då?

  Om man inför kalorirestriktioner i en LC-diet så har man sannolikt samma, eller något bättre nedgång jämfört med traditionella dieter. Skillnaden är då att det stora flertalet säkert upplever det mycket enklare att gå ner med LCNF. Ja, förutom de som är extremt fettskrämda då... De kommer aldrig att klara av att ersätta onödiga kolhydrater med mer fett.
  LC är fortfarande en magisk viktminskningsmetod, den är däremot inte helt gränslös - tyvärr.
  Jag har skrivit mer utförligt om detta i '
  LC på Zac's sätt'.


  //Zac

  25 juni 2007

  Omega-3 kan rädda blinda barn

  Omega-3 kan rädda blinda barn

  Barn som föds för tidigt riskerar att bli blinda eftersom ögonen inte utvecklats klart. Nu visar ny forskning från Sahlgrenska akademin att ett tillskott av fettsyran omega-3 kan rädda barnens syn.

  – Vi kommer nu att gå vidare och ge omega-3 till för tidigt födda barn på Östra sjukhuset och till mammor som ammar, säger professor Ann Hellström i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.


  Gång på gång så påvisas den starka effekten som omega-3 har på vår organism. Det är dags att titta på naturlig mat och hur den promotar omega-3, ex kött från gräsbetande nöt, ägg från naturligt utfodrade höns etc etc.


  //Zac
  PS. AB har en liten artikel om just detta.

  23 juni 2007

  Korkad av avsaknad av fett?

  Snabbmat gör ditt barn trögare. Bristen på fettsyror får hjärnan att bli avtrubbad, skriver Aftonbladet.

  - Jag blev skrämd av vad jag såg, säger professor Basant Puri i England.

  Han har lett en studie där fyra överviktiga barn fick fisk- och nattljusoljor och började äta nyttigare. Barnen fick bättre läsförmåga, minne och koncentrationsförmåga och gör nu betydligt bättre ifrån sig i skolan.
  (Källa.)
  Jag har sett exakt samma sak hos mina barn, i samma ögonblick som alla kemiskt framställda fetter åkte ut så blev de lugnare och mer koncentrerade.
  Undra på att det ser ut som det gör i skolan idag, med lättmjölk och margariner istället för äkta, nödvändiga fetter!


  //Zac

  22 juni 2007

  Midsommarafton!

  Tja, nu är den här - den egentliga nationaldagen. DN har idag en ledare om våra två halva nationaldagar. Den ledaren om något illustrerar bra hur man gärna vill stå med en fot kvar i den konservativa, lite påtvingat ovanifrån - 6:e Juni. Men detta samtidigt som det andra benet står djupt förankrat i den folkliga, demokratiska, raggarfylliga egentliga nationaldagen - midsommar! En härlig helgdag som faktiskt inte är baserad på ett kristet övertagande av gamla hedniska dagar. Nog för att kyrkan försökte hitta någon dag i sin historia som skulle passa, men det fanns ingen. Kyrkan fick helt enkelt nöja sig med att ha lyckats pinpointa alla andra hedniska dagar, som firats i urminnes tider... Jul, påsk etc.
  Den dag då vi faktiskt tycks stolta över vårt land - även om det traditionsenligt skall klagas över vädret...
  Men hur ligger det till med väder och midsommar?
  Det återkommer jag till strax, men först lite om traditionerna.

  Jag kopierar helt sonika mig själv här:

  Redan under de första samtalen kring nationaldagens vara eller icke vara så var midsommarafton en stark medtävlare. Jag själv tycker det är en perfekt dag, vädrets makter visar ofta på högtryck och det är en helt oreligiös, läs okristen högtid. Det är verkligen fest och toleransen tycks stå högt i tak. Det är inte för inte som mars - exakt 9 månader efter midsommarafton - har högst andel födda barn!
  Herrman Lundqvist har skrivit en riktigt bra krönika om midsommar som sammanfattar det jag också tycker.

  Vädret...

  Vad gäller det där med högtryck... under midsommaren så spelar oss vädrets makter ofta spratt. Tydligen så beror det på att det under denna tid ligger kvar mycket kall luft över Grönland och norra ishavet. Denna luft kan på mycket kort varsel strömma ner över oss och ge snabba, kraftiga väderomslag. Så att midsommar kan skifta i karaktär minns nog de flesta!
  Medelvärdet av de högsta temperaturerna de sista 20 åren är inte mer än häpnadsväckande +20°C! De senaste 20 åren så har dessa +20°C bara överskridits 5 gånger...
  1987 så var det inte mer än +11°C i Stockholm och i stora delar av Norrland så var det nollgradigt! Jag har en bekant som påstår att det snöade det året, men jag tvivlar - jag har inte hittat något om det på nätet i alla fall.
  (Källa, SMHI)

  Glad midsommar!  //Zac

  21 juni 2007

  Jordgubbar någon?

  Skippa besprutade jordgubbar till midsommar

  - En svensk konventionellt odlad jordgubbsplanta besprutas åtta gånger innan gubbarna plockas. Fler odlare måste ta steget bort från kemiska bekämpningsmedel, säger Mikael Karlsson.

  2007-06-21
  - För att odlarna ska ändra sig måste vi konsumenter visa vad vi vill ha och fråga efter ekologiska jordgubbar till midsommarfesten, påpekar Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

  Den andra rapporten i Naturskyddsföreningens serie "Matens värstingar" handlar om något som i hög grad symboliserar den svenska sommaren - jordgubben. Jordgubbar hör till de produkter som odlas med mycket bekämpningsmedel. Enligt en provenkät som SCB gjorde bland jordgubbsodlare i Sverige behandlas en jordgubbs-planta med i genomsnitt 7,8 doser bekämpningsmedel under säsongen. Den vanligaste behandlingen är gift mot svampangrepp, sedan kommer ogräsmedel och medel mot småkryp som jordgubbskvalster. Importerade jordgubbar har i vissa fall visat sig innehålla det i Sverige förbjudna giftet karbendazim.

  - När man köper frukt och grönt finns det all anledning att leta extra efter ekologiskt odlade jordgubbar eftersom det inte är tillåtet att använda kemiska bekämpningsmedel på eko-gubbar, säger Mikael Karlsson. Det är dags att fler odlare tänker nytt och går över till odlingsteknik som är skonsam mot natur och människor.

  Även konventionell odling av jordgubbar kan bidra till att minska bekämpningsmedelsanvändningen genom ny teknik med korta kulturer, biologisk bekämpning, tunnlar och fiberduk.

  - Vi uppmanar alla odlare att pröva de nya teknikerna så att användningen av kemiska bekämpningmedel minskar, säger Ylva Grudd, jordbrukshandläggare, Naturskyddsföreningen.

  Importerade jordgubbar kan vara besprutade med bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige. I sju av tjugo prover som Livsmedelsverket tog 2005 på importerade jordgubbar fanns rester av bekämpningsmedel, ibland t o m över gränsvärdena.
  [Min formatering]
  (Länk till pressrelease.)

  Osvenska jordgubbar!

  För två veckor sedan skakades kungadömet Sverige då uppgifterna om att svenska jordgubbar kanske inte alltid är svenska raserade den svenska idyllen!
  Jordgubbar är heliga ting!

  Svenska är inte obesprutade!

  I runda tal så besprutas svenska gubbar i genomsnitt 8 gånger per säsong. Och nog behövs det säkert - ju högre vatten/socker-grad det är på en frukt desto mer ömtålig och utsatt för angrepp blir den.

  Tappar tron på bär o frukt...

  Hmmm... kan någon som läst mina inlägg om bananer med gott samvete äta dem? Och nu jordgubbar, vad skall komma härnäst? Varför inte päron och vindruvor? De tillhör de frukter som innehåller mest rester efter besprutning - ibland flera gånger så högt som gränsvärdena... I runda tal hälften av all frukt innehåller alltså rester av besprutningen enligt offentliga rapporter - gott, gottili-gottgottgott!
  Tja, vad sägs om en slogan som:
  "Ät mer frukt och slipp skadedjursangrepp och röta!"

  //Zac

  Stanley Kubrick

  Stanley Kubrick


  (1928-1999)

  En makalös filmskapare

  Stanley Kubrick var en man som alltid gick egna vägar. Detta gjorde att han fick (förtjänt) rykte om sig att vara svår att sammarbeta med och att han aldrig höll sin budget. Inför t ex 'Barry Lyndon' där han hade beslutat att bara använda befintligt ljus så stötte man på problem, en mycket stor del av kostymfilmen utspelades under nätter i adelns boningar, och dessa boningar var bara upplysta av stearinljus... Det fanns vid tiden inga objektiv som klarade av att filma i så pass svagt ljus, Kubrick brände då en försvarbar bit av budgeten på att helt sonika utveckla passande objektiv och låna utrustning från NASA...

  Inte vidare populärt hos producenterna kan man ju förstå. Det gick inte för sig att sy upp alla kläder heller, utan man fick låna ihop autentiska kläder, något ironiskt vann också filmen sedemera Oscar för bästa kostym!

  En av hans bästa...

  Jag har sagt att 'Barry Lyndon' är som att se en fantastiskt vacker oljemålning torka - och det stämmer faktiskt på ett positivt sätt; det är inte en film som man kan sätta sig ner vid och tro att man ska bli underhållen. Man måste paradoxalt nog luta sig tillbaka engagerat och låta sig övertalas, följa med. Att huvudrollen i filmen spelas av träbocken Ryan o'Neil gör faktiskt ingenting - rollen är faktiskt ganska känslokall och "träbockig". Musiken förtjänar, som alltid i Kubricks filmer, att få ett särskilt omnämnande - i denna så är den så spröd och vacker att man knappt kan njuta av det fantastiska fotot, eftersom ögonen säkert är tårfyllda av alla känslor som bara bubblar upp av musiken...

  Flygrädd

  Amerikan från början, men flyttade till England under inspelningen av 'Lolita' och blev kvar där livet ut. Hans flygrädsla gjorde att alla filmer var tvungna att spelas på lokaliteter dit man slapp att flyga, vilket utgjorde ett ganska stort problem då han senare skulle filmatisera vietnamnskrigsdramat 'Full Metal Jacket' - som av naturliga skäl utspelas i Vietnam. Detta problem löstes genom att man byggde upp passande scener för filmen på ett område utanför London - Beckton Gasworks.

  Lolita

  Men tillbaka till 'Lolita' - 'Lolita' var Kubricks första film där han hade full kontroll på filmskapandet, d v s utan att producenter kom och lade i sig i konstnärliga frågor. Tur var väl det, för filmer som gränsar mot pedofili lär ha varit ett brännbart ämne redan på tidigt 60-tal. Men trots detta så sökte över 800 flickor rollen som Dolores 'Lolita' Haze, efter noga övervägande så ändrades dock åldern på Lolita från 12 till 14 år.

  En rolig detalj är att de hjärtformade glasögon som nästan har blivit ett signum för filmen, faktiskt inte alls förekommer i 'Lolita' - det är bara i reklambilderna och i promotion kring lanseringen som de användes.

  Komisk ådra

  När han skulle göra 'Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben' så utgick han ifrån en antikrigsbok, men under manusbearbetning så insåg han att det var en så absurd historia att det inte gick att göra den på något annat sätt än som en komedi. Filmen anses vara en milstolpe inom komedin, med en Peter Sellers i högform. Sellers fick för övrigt en miljon dollar för sin medverkan; Kubrick sade senare att han "fått tre för priset av sex" (skådespelare). Sellers gör ju alltså tre stycken roller i filmen, ursprungligen var det meningen att han skulle gjort fyra, men Sellers hade problem med att få till texas-accenten och man var tvungen att anlita Slim Pickens istället. Tvungen och tvungen, han gör en superb roll, precis som alla andra. George C. Scott var oerhört irriterad av att hela tiden bli regisserad att spela över och svor att aldrig jobba med Kubrick igen, senare så erkände han att rollen i Dr. Strangelove nog trots allt tillhörde det bästa han gjort.

  Multigeni

  Man förvånas hur Kubrick med lätthet slänger sig i olika genres - skräck, komedi, satir, drama, kostymfilm och inte minst krigsfilm - inget var svårt för honom. Nu var det kanske inte riktigt fullt så enkelt för honom, som den extrema perfektionist som han var. Men det märks – ingenting har lämnats åt slumpen – allt är välgenomtänkt och fungerar! I filmen '2001: A Space Odyssey' så arbetade skådepelarna knappt 6 månader med filmen, sedan jobbade han med ett specialeffect-team i ytterligare 18 månader med alla specialeffekter, han visste mycket väl att filmens trovärdighet skulle stå och väga med att det på duken såg verkligt ut.

  Denna perfektion var inte lätt att handskas med, antagligen inte för honom själv, eller någon annan på plats. Den stackars Shelley Duvall som spelade fru till Jack Nicholson i 'The Shining' lär tvingats göra 127 tagningar av en scen innan Kubrick var nöjd. En film som Stephen King avskydde, han tyckte att Kubrick inte visste något om skräckfilmer. Vilket givetvis låter lustigt eftersom 'The Shining' allmänt anses som den fulländade skräckfilmen...

  MTV-generationen

  För en modern publik så är det nog främst hans avslutande trio 'The Shining', 'Full Metal Jacket' och 'Eyes Wide Shut' som möjligen anses lättillgängligast. Även om de också har ett tempo som känns främmande för MTV-generationen så är de rappare än de tidigare filmerna. Själv tycker jag att allt från 'Ärans väg' och framåt har geniets omissbara prägel.

  Men trots allt så är hans kanske största bidrag till modernt medvetande tillkommandet av 2001. Han skrev först historien i novellform tillsammans med Arthur C Clarke för att de ville utforska idén i grunden, och det ansågs lättare att hantera en novell, sedan användes novellen som utgångspunkt för manusarbetet till den färdiga filmen. Clarke utgick sedan ifrån den opublicerade novellen när han färdigställde 2001-ett rymdäventyr(boken).

  Långa projekt

  Jag är mycket svag för en intellektuell och kylig betraktelse över ett händelseförlopp, att regissören bara kallsinnigt redogör för skeendena. Det är därför jag sätter Kubrick högst av alla regissörer. Kubrick var faktiskt i början på 90-talet på väg att göra en film om kvinna och hennes systerson i det ockuperade Polen, men då Spielbergs 'Schindlers List' lanserades 1993 så lades tyvärr planerna på is. Och han fortsatte arbetet på 'Eyes Wide Shut' - ett manus som hade varit under bearbetning sedan 70-talet. En film som precis var färdig när Kubrick dog i hjärtattack i sömnen, han hann tyvärr aldrig få uppleva premiären. Filmen innehåller ett av få svenska inslag, Marie Richardsson har en liten biroll och är faktiskt den film som legat in production längst tid någonsin.

  Postumt bidrag?

  Kubrick hade flera drömprojekt som tyvärr aldrig blev verklighet; en mastodontfilm om Napoleon, filmen om judar i Polen (nämnd ovan, arb.namn 'Aryan Papers') och en Pinocchio-variant som Spielberg slutförde efter mästerregissörens död som 'Artificial Intelligence: AI'. Då jag personligen upplevde AI som en besvikelse så kan man inte låta bli att undra om inte Kubricks analytiskt, känslokalla syn hade kunnat göra den till en riktig höjdare. Istället får man av Spielberg en disneyfierad, urvattnat sliskig sentimental historia. Det är i alla fall ur mitt perspektiv ganska exakt motsatsen av vad man hade kunna förvänta sig av Kubrick om han hade fått leva och ha hälsan...

  Detaljer, detaljer, detaljer

  Kubricks filmer handlar nästan utan undantag om de mörkare delarna av vårt psyke. Våld och krig är kontexter där dessa psykologiska processer kan få fullt spelrum, därför utspelas hans filmer ofta i just dessa sammanhang.

  Han är magisk på att göra minsta, egentligen ointressanta biroll intressant med lite djup. På något lustigt sätt finns det liksom inga statister i Kubricks filmer – bara biroller… och då inkluderar jag kameraarbete, klippning, musik, ljud etc.

  Musiken ja... Musiken spelade alltid en central roll för Kubrick, Richard Strauss och Johann Strauss d ä:s wienervals och även Beethoven med sin återhållna aggressivitet hade sin givna plats hos Kubrick. Hans användande av musik är kanske det som finns kvar hos tittaren längst, vem kan glömma Alex's misshandel av en gravid kvinna i Clockwork Orange med en jättelik penis till tonerna av Gene Kelly's skönsång i 'Singing in the rain'?

  Han var, är och förblir mästaren som alla andra mäts mot.

  Filmografi

  • Day of the Fight, (1951, kortfilm)
  • Flying Padre, (1951, kortfilm)
  • Fear and Desire, (1953)
  • Dödande kärlek, (1955)
  • Spelet är förlorat, (1956)
  • Ärans väg, (1957)
  • Spartacus, (1960)
  • Lolita, (1962)
  • Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben, (1964)
  • 2001 - Ett rymdäventyr, (1968)
  • A Clockwork Orange, (1971)
  • Barry Lyndon, (1975)
  • The Shining, (1980)
  • Full Metal Jacket, (1987)
  • Eyes Wide Shut, (1999)
  • A.I. - Artificiell Intelligens, (2001, bakgrund och historia)


  //Zac  Regeringens moral?

  Vad sjutton är det med regeringen och lite vanlig allmän heder och samvete?

  Affärer, affärer, affärer!

  Dels är det de f d statsråden Borelius och Chilò, samt Tobiassons licensskolk, Carl Bildts tvivelaktiga etiska affärsintressen och inte minst svartjobbande barnvakter hemma hos finansminister Anders Borg. De borgliga gjorde stor sak i att jaga fuskare och stämma de politiska utnämningarna redan i bäcken - jag trodde faktiskt på dem.

  Utnämningar

  Sedan gjorde de i stort sett direkt Per Unckel till landshövding i Stockholm och sedan belönade den mångåriga Carl Bildt-kollegan Johan Hafström fick utan någon som helst förhandling ett av det officiella sveriges mesta prestigejobb - jobbet som Sveriges ambassadör i Washington.
  Det spär inte på trovärdigheten direkt må jag säga.

  Man gick ut hårt och satta arbetsgrupper för att granska hur utnämningarna gjort tidigare, läs socialdemokratiska inom egna led. Det skulle vara öppenhet och t o m tillgång till aspiranterna för utfrågningar o s v. Allt mycket imponerande och fantastiskt vettigt.

  Pamptrötthet...

  En huvudanledningen till att (S) förlorade regeringsmakten var ju att människor började tröttna på pampfasonerna, på de ideliga belöningarna i de egna leden o s v. Men när regeringens vardagliga skitgöra skulle göras så upptäckte Alliansen troligen ganska snabbt hur behändigt det var att ha denna lilla morot i verktygslådan, och inte bara det - att tillsätta viktiga poster med allierade vänner, där de sannolikt sitter kvar över ett eventuellt maktskifte är ett oerhört starkt verktyg i framtiden. Jag tror knappast att det kommer bli någon skillnad framöver, trots Odells utlovade reformer - DN har av en händelse en ledare om just detta idag.

  Den aktuella låtsasexamen

  Och nu senast så visar det sig att arbetsmarknadsminister Otto Littorin har använt sig av en (eller flera) köpta examen i sitt CV. Undrar vad en normal arbetsgivare hade sagt om någon som inte ingår i regeringen hade upptäckts med dylikt fusk?

  - Vad jag har förstått så har Littorin beskrivit utgångspunkten, hur han uppfattade examina. Med det känner jag mig nöjd. Jag tycker att han har svarat upp mot den eventuella kritik som skulle kunna finnas säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

  (Källa.)


  Ganska slappt eller? Men å andra sidan hade Reinfeldt stort förtroende för både Borelius och Chiló innan de fick gå. Är han godtrogen, principfast eller bara dum? Jag måste säga att dessa affärer har gjort att mitt förtroende för Reinfeldt har minskat ganska rejält. Tydligen är det inte så svårt att skaffa dylik "utbildning", Ny Teknik har ett djuplodande reportage, iofs några år gammalt, men det var å andra sidan 11 år sedan Littorin köpte sin examen. Nu idag, har han dock tydligen plockat bort den numera beryktade magistersexamen från sin meritlista. Hur skall han kunna bibehålla någon som helst trovärdighet efter detta? Näe, jag tror att för ge regeringen lite arbetsro så borde kanske man leta upp en ny departementsledare.

  Nästa affär?

  Vem kommer vara nästa person i regeringen som blir avslöjad? Jag glömde för all del kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell som också haft en del tveksamma affärer för sig - han har stora ägarintressen i företag som säljer tjänster till kommunerna, för vilka han är högste chef. Minns faktiskt inte hur det gick - sålde han sin andel i bolagen eller vad hände?

  Lite gammal skåpmat

  Här nedan är ett ihopkok av några gamla kommentarer som jag gjorde från dagen då den nya regeringen presenterades fram till 6 timmar innan den första ministern, Handelsminister Borerlius avgick. Tyvärr så är det . Sedan ett inpass med den s k Tsunamikonferensen mitt under brinnande ställningskrig mellan de utsatta ministrarna och pressen. Hetaste dagarna i svensk politik på år och dag!

  Givetvis är texten något (rejält!) bearbetad och omstrukturerad för läsbarhetens skull. Väl bekomna:

  Lär av Persson

  I de allra flesta andra fall av statsrådsutnämningarna så verkar det vara kompetent och kapabelt folk, dock en del med lite väl mycket skit i bagaget. Reinfeldt borde lära av Persson - bara plocka in samvetsrena mähän...

  Bra med Beatrice Ask som justitieminister

  En kanske speciellt glädjande detalj är att FP:s Johan Pehrsons beivrande av övervakningsstaten inte premierades, snarast tvärtom med Beatrice Ask som ju bråkat mycket med Bodström i EU-nämnden! Förhoppningsvis får vi en justitieminister som slår vakt om den personliga integriteten och om äganderätten som ju trots allt är en moderat grundpelare.

  Ryggradslöshet

  Vi har X antal ministrar med fusk i bagaget och tvivelaktig moral. Sannolikt så kommer i alla fall Borelius att snart försvinna, även Chilò, som jag faktiskt läst en hel del publikationer från hennes tid på Timbro, lär sannolikt hänga löst.
  Mest irriterande för mig är den brist på ryggrad som i alla fall TV-licensfuskarna visar prov på. Att stå bredbent och deklarera att man minsann vägrar betala något för socialist-TV är en sak, att i efterhand göra pinsamma pudlar och prata om glömska och annat svammel är bara för mig ytterligare ett bevis på den yttersta graden av ryggradslöshet! Chilò har gång på gång yttrat sina über-liberala åsikter om public service, och att sedan sätta sig som högste höns för just sagda public service är både moraliskt tvivelaktigt som rent praktiskt...

  Nya(?) moderaterna

  Att jag blir fruktansvärt provocerad av att höra en höginkomsttagare stå och säga att familjen (Borelius) inte hade råd med vit arbetskraft då hushållets inkomster nästan tangerade 17.000.000SEK är väl något jag delar med de flesta samhällsmedborgare? Snacka om nidbild av "de giriga gamla moderaterna"...
  Reinfeldt förresten, jag trodde att "de nya moderaterna" bara var en fernissad yta under valrörelsen; att det skulle komma fram lite gammal, god moderat/papegojretorik om sänkta skatter direkt efter valet. Men nu efter regeringsförklaringen och statsrådsutnämningarna så slår det mig med full kraft att han menar för sjutton allvar! Han har själv möblerat om hela det svenska politiska landskapet! Vips så står M till vänster om det som FP idag edriver som aktiv politik!

  Trovärdig!

  Imponerande och mest imponerande av allt är att jag faktiskt tror honom. Det är någon typ av socialkonservatism med ekon av klassiska liberal politik som han mejslat fram. Det kommer att bli oerhört intressant vad S kokar ihop i sin nödvändiga process med att stöpa om partiet till 2000-talet. Bruksindustrierna är ju borta, vi har ingen bred arbetarklass längre, bara tjänstemän och arbetslösa akademiker...

  Trist valrörelse

  Fruktansvärt intressant som sagt. Efter en bedrövlig valrörelse där partierna bara värnade om hjärndöda väljares röster så kommer nu ett helt nytt politiskt landskap att formas de närmsta fyra åren.

  Ny start för alla partier?

  Jag kan inte låta bli att tro att det kommer vara av godo för samtliga partier. Vissa behöver hitta sin själ igen bl a FP, MP - andra som M, C och KD kommer att köra vidare i sina hittills så framgångsrika förändringsprocesser. S och inte minst V kommer att vara tvungna att stöpa om sina partier rejält. V var ju på väg att bli någon typ av FI-light innan Schyman, gudskelov, klappade igenom och marginaliserade sig själv helt för första och sannolikt sista gången, Ohly förde ju sedan som bekant tillbaka V på den gamla vägen mot östblocket...

  Orutinerad ny statsminister

  Vi svenskar älskar att gotta oss i dubbelmoral hos andra. Under tiden som den ena affären efter den andra har rullats ut för sossarna så har oppositionen skadeglatt påpekat att vänstern har blivit maktfullkomliga och låtit makten gå dem över huvudet.
  Det är på alla sätt en helt riktig iakttagelse - men det måste dock vara ett svårslaget rekord att ha minst tre stycken ministrar kraftigt ifrågasatta redan under första veckan!
  Givetvis handlar det om orutin från Reinfeldts sida och en naiv syn på näringslivsföreträdare som moraliskt oantastliga. Dessutom säger rykten att Borelius utnämnande var ett ensidigt krav från Carl Bildt, för att han ens skulle fundera på att axla utrikesministerposten(1). Det stämmer bra med känslan att Reinfeldt knappast hade gammaltestamentligt moderata Borelius som första val i rollen som handelsminister.

  Tsunamikonferensen...

  Förresten måste jag kommentera Reinfelds hastigt påkallade presskonferens...
  Angående Tsunamibanden så är tillfället med en panikinkallad presskonferens lite... genomskinlig kanske? Jag hoppades att det var något matnyttigt som skulle presenteras då det gick ut att Reinfeldt skulle hålla en presskonferans om nya uppgifter kring tsunamikatastrofen. Tyvärr så gjordes en rejäl tavla - förhoppningen att använda, på ett ganska osmakligt sätt, en nationell katastrof för att överskugga alla de andra moderata affärerna gav absolut inget ökat förtroende för Reinfeldt.
  Vad sysslade hans pressekreterare med - var hela PR-sektionen på semester samtidigt?
  Hur sjutton kan man ens för ett ögonblick tro att en så pass tunn nyhet skulle dra uppmärksamheten från Boreluis m fl?
  Presskonferensen i sig var oerhört avslagen, och om det mot all förmodan ändå skulle vara en ren tillfällighet så var tillfället ändå osedvanligt dåligt timat. Snacka kardinalfel - Reinfeldt fick i huvudsak svara på frågor om fuskande ministrar. Pressad som sjutton stod han och tuggade tuggummi som den värsta landslagstränaren i fotboll...
  Jag är helt övertygad om att Reinfeldt försökte göra ett spinn, men att det misslyckades kapitalt. Det är ingen hemlighet, utan även liberala och moderata skribenter har uttryckt att de faktiskt skäms över det oerhört amatörmässiga sätt som tsunamibanden hanterats... Förresten hade jag också dragit fram banden direkt, på exakt det sätt som skedde. Men i en annan situation utan svartbetalande, tv-licensvägrande ministrar så hade det med all säkerhet gjorts en utredning först om vad som egentligen var på banden...
  Men jag har inga dubier om att banden är äkta - det vill jag påpeka, däremot är det väl lite etiskt tveksamt att greppa tillfället, speciellt när det faktiskt är att utnyttja ett nationellt trauma. Men det är inte mitt samvete som sagt...
  "Här är band, med för oss okänt innehåll, vilka eventuellt kan innehålla intressanta saker, vilket vi i så fall vet först om tre veckor..."
  Inte direkt århundradets scoop om man säger så... Och när frågorna blev för jobbiga, som de om Chilòs eventuella framtid så vände han bara på klacken och gick... Inte snyggt alls... Ungefär lika dålig timing som att Cecilia Chilòs avgång kom på förmiddagen innan den första borgliga budgeten presenteras senare på eftermiddagen...
  Jag har alltid tidigare ansett att M har haft de outstanding bästa PR-konsulterna bland alla partier, men jag får nog tänka om. Det amatörmässiga sätt som har karaktäriserat den två första veckorna har varit unika inom svensk politik. Och tvärtom är det något som alltid har varit utmärkande för Fredrik Reinfeldt så är det genomgående professionell hantering parat med klarögd realism - mysko.

  Är vi verkligen så klumpiga i sverige? Elller naiva? Usch, det var hemskt att se...
  Vem hade kunnat föreställa sig denna utveckling bara för några dagar sedan?
  Förresten - tänk om "tsunamibanden" skulle visa sig helt oviktiga - då har Reinfeldt en ännu större förtroendekris på halsen... Vilken soppa! Och märk väl - då har jag inte med en enda mening hittills spytt galla på Lejinborgs pinsamma undanflykter och osanningar under spionaffären och hans och Björklunds lämplighet som ministrar! Björklund som t o m erkänt att han nyttjat information, olagligt inhämtad från socialdemokraternas intranät, vid flera tillfällen... Inte vidare bra betyg i ordning och uppförande väl?

  Men intressant!

  Tsunamibanden var inte borta!

  Regeringskansliets mejltrafik från tsunamikatastrofen är komplett.
  Banden att läsa och ledamöterna i katastrofkommissionen har tagit del av innehållet.
  Samtidigt har det framkommit att flera höga chefer hela tiden känt till bandens existens.
  (
  Källa.)

  Riktigt urselt spinn eller inte, så kommer det bli hugaligen intressant vad som framkommer ur den mailkorrespondens som många på Rosenbad haft för sig under tsunaminkatastrofens juldagar 2004. Fanns det några korn av sanning i vad Danielsson påstått o s v.
  Tyvärr lär en hel del halvläkta sår rivas upp igen, men jag tror att det är viktigt att få vetskap samtidigt...

  Bildt lurar i vassen

  Sedan har vi Bildt och hans bindningar till ett, i alla fall ur ett etiskt plan, lite ifrågasatt oljebolag och inte minst till en rysk gasjätte med starka bindningar till Putins ganska genomkorrupta regim. Jag får lov att säga att även Bildts ganska usla hantering av dessa affärer också förvånar mig. Hans lite avmättade bortvinkande av frågetecknen var inte alls typiska för den skarpa analyserande Bildt jag är van att se. Oavsett så var, och är det inte någon skitsak. Men till den senaste presskonferansen så var ordningen återställd - Bildt var betydligt mer försiktig och gjorde ett betydligt bättre intryck. Tror inte detta underlättar samarbetet mellan honom och Reinfeldt alls...

  Och mer Tsunami... zzz

  Nu är det dags för ytterligare ett kapitel i den tragiska följetongen kring tsunamihanteringen av dåvarande statsrådsberedningen...
  T o m DN:s ledarsida är tveksam inför nyttan med en sådan:
  Kommissionens skildring av vad som hände och vem som gjorde vad kan visserligen komma att kompletteras sedan de bandkopior tolkats som på ett lika märkligt som lägligt sätt återfanns i Rosenbad av den nytillträdda regeringen Reinfeldt. Men kommissionens slutsatser om bristen på katastrofberedskap i regeringskansliet och om statsministerns huvudansvar kan rimligen inte förändras. Det är därför svårt att förstå att kommissionen och dess ordförande hovrättspresident Johan Hirschfeldt vill låna sig till något som mest av allt liknar en vendetta mot Lars Danielsson, den avgångne statsministerns närmaste man.
  DN: Ansvaret för tsunamin är redan utkrävt

  Jag håller m
  ed - Lars Danielsson har med all sannolikhet ljugit om händelsena annandag jul 2004, men karln ligger ner och är helt naken. Det räcker - han är avklädd och ligger ner så det räcker nu, det handlar i fortsättningen bara om sofistikerad vuxenmobbing!


  //Zac
  (1) I efterhand så dök det upp en artikel i Expressen, jag skrev då:

  Enligt flera källor var Carl Bildt den som drivit på för att få in Maria Borelius i regeringen.

  - Jag tror inte det var hennes kontaktnät han ville åt. Han har ett mycket större kontaktnät själv. Men Bildt är van att tillbringa sitt liv i flygplan, och det kommer han säkert att fortsätta med. Då behövdes det en glansfull, kompetent och internationell person på UD. Där passade Maria Borelius in perfekt. Hon skulle inte slabba med såsen, säger en person med god insyn i kretsen kring Carl Bildt.
  Men i dag har Carl Bildt tagit sin hand från henne. Han vill överhuvudtaget inte kommentera något som har med Maria Borelius att göra.
  Källa: http://www.expressen.se/index.jsp?a=725208

  Artikeln verifierar det mesta av det jag sett på annat håll... Man undrar lite om rollen som handelsminister är så oviktig för Reinfeldt att han kan tilldela den till någon som är så inflytelserik, men utan politisk erfarenhet som Borelius.

  En god sak är att nya ministrar kommer genomgå en rejäl mangling innan de godkänns. Det blåser snålt på ett par otillsatta ministerposter!
  Grafik i den högre skolan

  Vad händer när grafiska experter blir uttråkade? Tja, se själva! //Zac

  19 juni 2007

  Energibalansen

  En oerhört intressant aspekt är hur lätt det är med dagens kosthållning att öka i vikt:
  Äter man 1% för mycket energi om dagen, i runda tal 24kcal, så kommer man lida av fetma inom 20år!?!

  Räkneexempel

  En vanlig ostmacka ligger i runda tal på 188kcal, och 24kcal är alltså 1% av dagsbehovet av energi för en vuxen man med stillasittande jobb. Kvinnor ligger t o m något under detta.
  Dessa 24kcal är alltså i runda tal ett bett för mycket per dag!
  Om vi fortsätter matematiken - äter du 5% fel så lider du av extrem fetma efter bara 10år! Det är bara 2/3 av den där - egentligen ganska "nyttiga" ostmackan!
  Hur kommer detta sig?
  Är det verkligen en sådan balansgång hela tiden?
  Och om det är det - borde det verkligen vara det, är det naturligt? Ponera att en stam jägare/samlare råkar få lite bättre tillgång till bytesdjur under en period - springer deras vikt iväg direkt då?

  Undernäring?

  Vänder man på detta resonemang följer ju att alla som äter ett par tuggor för lite per dag borde bli kraftigt undernärda efter en period? Allt enligt ångmaskinsteorin om att våra kroppar inte gör någon skillnad från vilken källa som energin kommer...
  Kroppen anpassar givetvis ämnesomsättningen hela tiden - rättar s a s munnen efter matsäcken.

  Slår fel

  Energiprincipen - energi in -> energi ut är oerhört dålig som modell för dieter etc. Alla LC:are kan vittna om hur lite energimassan i maten egentligen har för en frisk, naturlig viktnedgång. Det är en enkel modell som faktiskt bara stämmer helt i vissa sammanhang.

  Min poäng

  Min poäng var givetvis inte (helt) allvarligt menat, poängen var snarast den att det är en riktigt usel modell att bara räkna kalorier. Möjligtvis användbar som bisats när det kommer till en diet, men absolut inte som huvudsats.
  Kostens sammansättning spelar oerhörd roll, men där ligger vetenskapen på ren stenåldersnivå kanske just p g a enkelheten i en så pass bedräglig modell. Det är inte samma sak att äta hallonbåtar som att äta en fullödig kost – även det råkar vara samma energimängd i båda.

  Ingen skillnad?

  Att för en enda sekund tro att kroppen inte gör skillnad, eller har olika verkningsgrader på de olika makronutrienterna är så korkat att man faktiskt häpnar.
  Det man oavsett inställning till dessa frågor nog kan vara överens om är att vi är oerhört okunniga om hur energin egentligen uppför sig i kroppen. Gång på gång visar vetenskapen att den i realiteten famlar i mörkret för att försöka förklara att verkligheten inte uppför sig enligt "vedertagna" modeller.
  Att sedan bilden kompliceras ytterligare av att läkemedelsindustrin av naturliga skäl satsar på att i första hand tillfredsställa sina aktieägare än göra mänskligheten tjänster... Forskning som inte leder fram till, för aktieägarna fördelaktiga läkemedel läggs omedelbart ner.

  Kostbehandling

  Jag tillhör dem som stenhårt tror på att många av våra krämpor framgångsrikt kan behandlas med kosten. Givetvis inte kosten allena, utan mer ta ett helhetsgrepp på patientens livssituation. Jag kan ta ett exempel:
  Diabetiker (typ2) och deras behov av insulin när de äter blodsockerstegrande mat. Äter man mindre blodsockerstegrande mat så behöver man mindre, eller t o m ingen medicin alls. Enkelt som en plätt och en effekt som är påvisad gång på gång, men inget händer – varför?
  I ganska nya rapporter så pekas blodsockret återigen ut som en tydlig markör när det gäller både
  hjärt-/kärlsjukdom och demenssjukdomar. Inget händer, istället fortsätter man att fokusera på saker som mättade fetter och kolesterolvärden. Två pseudovariabler som har ringa, eller inget samband med hjärtsjukdom.

  Slutord

  Att rekommendera feta personer SLV:s tallriksmodell... med 55-60E% kolhydrater är givetvis bara att fortsätta en typ av missbruk med berg- och dalbane-åkande blodsocker med ökande fetma som följd... Att ingen reagerar! Snacka myndighetsmissbruk...


  //Zac

  18 juni 2007

  Hög blodsockerhalt -> Demens?

  Satt och slötittade på Rapport 19:30 idag, och kom rakt in i ett program där man intervjuar en finskbrytande kvinnlig forskare som säger att de gjort en undersökning där man hittat tydliga samband mellan förhöjd blodsockerhalt och demenssjukdomar. Oerhört intressant, och brännhett! Dessvärre så hittar jag inte inslaget/rapporten i Rapport, eller på någon av tidningarna på nätet... Jag ska leta på och komma med ett lite bättre inlägg. //Zac

  16 juni 2007

  Vill du bli 100år?

  Den alltid lika utmärkta Regina Wilshire på sin blog, Weight of the evidence har ett intressant inlägg om en artikel i tidskriften 'Archives of Internal Medicine'; "An Assessment of Incremental Coronary Risk Prediction Using C-Reactive Protein and Other Novel Risk Markers" Hon diskuterar om man trots allt inte varit inne på fel väg när det gäller riskhanteringen kring hjärt-/kärlsjukdomar. Vid en sammanfattning av människor som blivit 100år eller äldre så är det blott tre faktorer som förbinder objekten. Det är inte alkoholrestriktioner, ens rökning, eller nationalitet eller etnisk härkomst som spelar in. Kolesterol, diet eller aktivitetsnivå verkade heller inte vara den gemensamma faktorn, utan varierade kraftigt.
  De tre faktorerna var lågt blodsocker, hög insulinkänslighet och låga halter av triglycerider.
  Kanske så borde man titta på lite mer på just dessa markörer, hur man kan leva så att dessa markörer är maximerade, istället för att stirra sig blind på andra i sammanhanget oväsentliga data. Höga insulinhalter

  Sedan räknar Regina upp ett dussin större undersökningar som stödjer synen på att höga blodsockervärden och höga halter av insulin ger förkalkningar i kärlen. Bl a "Relation Between Blood Glucose and Coronary Mortality Over 33 Years in the Whitehall Study" som jag nämnt innan. Speciellt en rapport - "Fasting plasma insulin modulates lipid levels and particle sizes in 2- to 3-year-old children" - fastnar på näthinnan. Den visar på hälsovådliga halter av insulin och triglycerider hos två-treåringar! Jag har sökt lite och jag tror att jag hittat en av undersökningarna - "Abnormal glucose tolerance--a common risk factor in patients with acute myocardial infarction in comparison with population-based controls."
  BACKGROUND: A high prevalence of newly detected diabetes and impaired glucose tolerance (abnormal glucose tolerance) was recently reported in patients with acute myocardial infarction. It is important to verify whether this finding is specific for the patients or attributable to the population, from which they were recruited. OBJECTIVE: To verify whether abnormal glucose tolerance is more prevalent in patients than in controls chosen from the same population and to compare metabolic characteristics between the two groups. DESIGN AND SUBJECTS: The metabolic state was assessed in patients (n = 181) admitted with acute myocardial infarction and no history of diabetes before discharge and after 3 months. Sex- and age-matched controls (n = 185) without previously known diabetes or cardiovascular disease except hypertension were recruited from the general population. MAIN OUTCOME MEASURES: Oral glucose tolerance test, glucosylated haemoglobin A1c (HbA1c), insulin, proinsulin, lipid profile, fibrinolytic function and inflammatory markers. RESULTS: Abnormal glucose tolerance was more common (number/all classified) in patients at discharge 113/168 (67%) and after 3 months 95/145 (66%) than in controls 65/185 (35%) (P < 0.001). Dyslipidaemia (70% vs. 29%; P < 0.001) and previously treated hypertension (32% vs. 18%; P = 0.028) were more frequent amongst patients whilst obesity (18% vs. 24%) did not differ significantly. Blood glucose, HbA1c, proinsulin, proinsulin/insulin ratio, triglycerides, insulin resistance (by HOMA) and fibrinogen were consistently higher in patients than controls (P < 0.01). CONCLUSIONS: Abnormal glucose tolerance was almost twice as common amongst patients with acute myocardial infarction as in matched controls. Impaired glycaemic control accompanied by insulin resistance, dyslipidaemia, hypertension, together with increased plasma fibrinogen and proinsulin levels were main features characterizing patients.

  Intervju

  Trillade på en intresseväckande intervju med en av upphovsmännen - Annika Norhammar: "Glukosstörning bakom merparten av alla hjärtinfarkter":
  [...] Enligt RIKS-HIA har idag 23 procent av patienterna med akut kranskärlssjukdom känd diabetes. Enligt glukostoleranstestet i GAMI-studien har ytterligare 25 procent odiagnosticerad manifest diabetes och 40 procent försämrad glukostolerans. [...] Den höga andel av onormal sockeromsättning som GAMI-resultaten visade har nyligen bekräftats i andra stora undersökningar, bland andra Euro Heart Survey Diabetes and the Heart.?- Genomgående visar de studier som gjorts att 40 till 70 procent av infarktpatienterna har en patologisk sockeromsättning. En avgörande men ännu obesvarad fråga är hur dessa patienter hade presterat på glukosbelastning innan hjärtinfarkten.? [...] - Vi menar att en försämrad glukostolerans är en riskfaktor på samma sätt som blodfettsrubbningar, hypertoni och andra kända faktorer, säger Anna Norhammar som dock inte vill rangordna deras betydelse.? [...] Det finns de som vill vända på resonemanget och kalla typ 2-diabetes för en hjärt-kärlsjukdom med höga blodsockervärden. Anna Norhammar är inte helt säker på om hon vill formulera det så men tycker nog att det ligger något i detta då blodsocker är en kontinuerlig riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och riskökningen börjar redan under dagens gränsvärden för diabetes. [...] - Mortaliteten bland diabetikerna är ojusterat nästan dubblerad. En del av detta beror på underbehandling, säger Anna Norhammar.
  Mycket intressant, forskare är medvetna om att alla undersökningar rör bara en del av verkligheten. Och deras slutsatser gäller för den lilla delen, med de variabler som gäller där och då. Men när denna och liknande forskning presenteras så tycker jag nog att det finns all anledning till att höja blicken och dra lite i nödbromsen eftersom den går så pass på tvärs med "praxis, vetenskap och beprövad erfarenhet".

  Problem med fettintag -> hjärtsjukdom

  Om resultaten står sig, och om det inte framkommer så pass diskrediterande kritik att man måste ifrågasätta resultaten av ovanstående så måste man ta detta på fullt allvar och räkna in (eller över) blodsockret och insulinet som två tydliga riskmarkörer för hjärtinfarkt. Undrar hur statistiken för hjärtattacker ser ut för sådana tjockisar som inte jojobantat kontra "engångstjockisar"? (jag vårdar min lilla tes att det är fruktansvärt onyttigt för kroppen att jojobanta, kanske t o m värre än att bli tjock och förbli tjock!) Men faktum är att detta är ett resultat i linje med LC-tanken, och som många påpekar så tycks det vara besynnerligt svårt för fettofobikerna att bevisa direkta samband mellan fettintag och hjärtsjukdomar... //Zac

  Björklund?!

  Jag tror att ledarskiktet i alliansen nu andas ut, det tycks bli Jan Björklund som efterträder Leijonborg i höst. Det innebär nog att folkpartiets politik står fast, och jag antar att även Leijonborg andas ut - nu ser det ut som om partiet kommer att fortsätta på den utstakade väg som han, och för all del Björklund, stakat ut. Rent personligen tycker jag det är synd, jag hade hoppats på att någon skulle ta den vakanta platsen för socialliberaler som funnits i riksdagen alltför länge.

  Vem är då denne Björklund?

  Mystiskt nog så är han en av dem som kanske egentligen borde vara mest nedkletade av den folkpartistiska spionskandalen - han är den som mest använt material som olagligen hämtats ifrån socialdemokraternas intranät. Nu tror jag faktiskt inte att han personligen visste omständigheterna, men att han inte är dummare än att han förstod att detta inte var kritvit information och att man inte efterforskar källan - det ska ingen komma att inbilla mig. Jag tror att han kommer att profilera sig ännu mer som en hök, snällismen får fortsätta huka i skuggorna. Om nu någon vågar peka på problemen med projektet "att ställa krav är att bry sig" faktiskt också inbegriper Björklund som är en av de som drivit frågorna hålrdast och varit en av författarna till fp:s nya inriktning.
  Ska jag sammanfatta min åsikt om honom så ser jag honom som en populistisk, målmedveten politiker med hårdför framtoning. Jag tror att han skulle ha väldigt svårt att bemästra affärer, precis som som företrädare. I frågor som gäller övervakningssamhället så är han en uttalad medlöpare, tyvärr...

  Mobiler

  Han har gjort sig ett namn inom skolpolitiken där han propsat på hårdare tag och mer regler.
  Nu ska ungdomarna minsann inte få prata i mobilen under lektionerna!
  Fick de verkligen det förut? Vansinne!

  Flytta mobbarna

  Samma sak här - är det inte en självklarhet? Kan någon verkligen opponera mot detta? Men den till synes enkla, lite populistiska lösningen har en baksida som är belamrad med problem...
  Vem ska ta emot mobbarna?
  Huvuvparten av de som mobbar är inte mönsterelever, utan problembarn. Det lär knappast vara med öppna armar som man tar emot dem på en annan skola. Och det lär ytterligare ta av de redan knappa resurserna. Knappast en lösning i längden...

  Flumskolan och läroplanerna

  Och det här med flumskolan? Är det ett uttryck för bristande disciplin, kepsar, mobiltelefoner och mobboffer som flyttar?
  Var sjutton kommer det ifrån?
  Skolan är skyldig till att följa sitt styrdokument, i skolans fall är det läroplanerna. I dessa så beskrivs skolans värdegrund, uppdrag, mål och riktlinjer för arbetet.
  Sålunda - om nu skolan verkligen har blivit en flumskolamåste detta på något sätt ha sanktionerats i läroplanen.
  Om vi således tar en titt på de läroplaner som föreligger idag så är det:

  • Läroplan för förskolan (Lpfö 98)
  • Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94)
  • Läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94)

  Är det bara jag som ser i syne?

  Nej, tydligen inte - samtliga dessa läroplaner är satta av ett borgligt styre!?
  Men kanske så var flumskolan på så kraftig frammarch och fördärvad att inte ens en hård, disciplinerad borgerlig skolplan skulle kunna ändra på utvecklingen?
  Men då tar vi en titt på den tidigare läroplanen, Lpo 80 - Hoppsan! Där var det återigen en borgerlig regering som satt riktlinjerna?
  Mysko detta - men nog är det väl ändå socialisternas fel att det bedrivs en flumskola idag? Faktum är att man måste gå tillbaka ända tills 1967 för att hitta en läroplan som (s) varit med och utformat...
  Riktigt usel retorik i mitt tycke! Björklund har nog en del att prata om i alliansledningen om hur deras företrädare tydligen lade grunden för flumskolan!

  Blockpolitiken

  Gränsen mellan de allierade och oppositionen lär inte flyttas en millimeter av partiledarbytet i folkpartiet. Björklund har varit så nära i skuggan bakom Lejonborg att det knappast inte kommer bli några problem med att stiga in och köra vidare. Ett problem är om inte partiledarbytet ger genomslag i media och i opinionundersökningarna, då lär Björklund och fp-ledningen snabbt försöka profilera sig för att vinna tillbaka lite väljare. Det kommer att bli intressant att se vad som händer. Om nu Björklund fortsätter med betongliberalismen så är fp dömda att kannibalisera på sina kollegor inom alliansen, de lär inte med en hårdför liberal politik lyckas locka till sig några tvehågsna väljare från vänsterblocket.
  Om å andra sidan Björklund väljer att plocka upp den socialliberala fanan så lämnar han fältet fritt för väljarflykt inåt alliansen, men han kommer då att kunna knapra åt sig väljare från Socialdemokraterna. Men på bekostnad av att man tappar homogeniteten i allianssamarbetet.
  Svårt läge faktiskt.

  Westerbergs första effekt?

  Bengt Westerberg hade namn om sig att vara en riktigt hård konservativ liberal, framför allt när det gällde budgetarbete, men ändrade helt bana när han tog över ledarskapet i fp. Han drev folkpartiet rejält åt vänster, med samarbete med socialdemokraterna och en framträdande human och generös flyktingpolitik. Det ögonblick jag mest högaktar honom för är när han klev ur soffan när Bert & Ian kom och satte sig. Det är inte ofta man ser politiker som står upp för sina övertygelser, även när det gäller att utmana nästan 7% av väljarna. Det måste svidit som piskrapp för varje beslut i regeringen som var beroende av vågmästarna i Ny demokrati, men en blandning av tur och skicklighet gjorde att ND inte fick något inflytande alls - under den mandatperioden.
  Så helt otroligt att Björklund trots sin bakgrund skulle kunna göra helt om är det alltså inte.

  Intressanta tider väntar oss, framför allt som regeringen dras med dåliga opinionssiffor in på höstkanten.


  //Zac


  15 juni 2007

  Förändringar här

  Ny ordning

  Jag har lite för töntighetens skull adderat en del småtjänster i högermarginalen, titta gärna efter och testa dem! :o)

  Anslagstavla

  Jag har också, lite hög på teknik och programmering, satt in en liten, oerhört enkel '"Anslagstavla" - också nere till höger i högermarginalen. Den är egentligen bara där för att jag tycker det är kuligt med dylika saker - lämna gärna en hälsning eller nå't! :o)
  Observera att kommentarer på inläggen passar bäst under just inläggen.

  Omröstningar

  Jag har även implementerat lite omröstningar här på min blogg, nere i högermarginalen så syns nu ett nytt fält: "Zac's omröstningar".

  Där kommer jag försöka byta omröstning lite då och då.

  För tillfället handlar det om vilken blogg man tycker är bäst. Jag har lagt alternativen i bokstavsordning och för rättvisans skull så har jag gjort det möjligt att ha flerval på listan, men var nu inte alltför svensk och kryssa i en massa:
  UPDATE:
  Jag har nu lagt in lite fler omröstningar och de slumpas fram från gång till gång man går in här. Vissa är flerval och andra är enval. Ta gärna och svara lite på ditt LC:ande, du hittar länk längst ner, under 'Större statistikunderlag'.

  Försök istället bara välja ut en eller maximalt ett par?

  För övrigt är detta bara en kul grej och jag tror faktiskt inte att det ens kommer att komma in 100 röster sammanlagt - men vi får se - bevisa mig gärna fel! ;o)

  Jag byter nog omröstning när det kommit in lite rimligt mer röster.

  SR Ekot

  Jag kunde inte motstå att lägga in de fem senaste rubrikerna från Ekot också... *skäms lite*
  Men allt som promotar den superba kvalité som nästan alltid generellt genomsyrar Public Service är av godo!

  Google sökruta

  Tja världens bästa sökmotor har väl en given plats här? Vill man dock söka bland mina inlägg så rekommenderar jag 'Search Blog'-rutan högst upp till vänster på sidan.

  Bjud in en vän

  Enkel struntfunktion, men lite julgransglitter sitter ju aldrig fel!

  Gästbok

  Tja, är väl egentligen också onödig, men kul... Klicka bara på 'Post' så kan du lägga in en rad. Trevligt.
  Du kommer tillbaka hit om du klickar på 'HOME'.

  Större statistikunderlag

  Ett litet frågeformulär om dina LC-vanor. Jag tror att om många fyller i detta relativt noggrant så kan det utvinnas intressant information ur datan sedan. Så gör gärna det - fyll i ett formulär.


  //Zac
  PS. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt om jag missat något! Var snäll och kommentera det i så fall. Och JA - jag gillar att klä granen... ;o)  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...