Fortsätt till huvudinnehåll

Insulin är dopingklassat

Jag har ett par bekanta som vid flertal tillfällen raljerat(?) lite om att kolhydrater borde dopingklassas, då insulin är dopingklassad eftersom det är ett anabolt (kroppsbyggande) hormon. Kolhydrater stimulerar ju trots allt insulinutsöndring och därmed så är logiken ganska glasklar. Nu har jag för första gången sett insulindoping för första gången "på allvar". Den tragiska sagan om Marion Jones innehåller tydligen också insulin.
Marion Jones planerade att dopa sig på svensk mark.

Innan DN-galan 2001 avsåg hon att ta både tillväxthormon och steroiden THG.

Det framgår av världsstjärnans egen drogkalender, just offentliggjord av en domstol i USA.

[...]

Däremot deltog världsstjärnan vid Bisslet-galan i Oslo några dagar tidigare – och även då förordade BALCO:s utstuderade dopningregim att hon skulle ta THG och tillväxthormon. Andra droger som förekommer är insulin och EPO.

(Källa.) //Zac

Kommentarer

 1. Mitchellrapporten om de senaste årens dopning inom baseboll tar även den upp insulin och refererar till Insulin, growth hormone and sport.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde i min enfald att det bara handlade om de anabola egenskaperna hos insulin som gjorde de intressanta för kroppsbyggare, men även medeldistansare har nytta av att kunna lasta in maximalt av glykogen i musklerna och därmed öka uthålligheten. Tydligen är det mer eller mindre omöjligt att detektera insulinintag varför mörkertalet (detta onda spekulativa) är kvar i mörkret! ;o)

  Intressant faktiskt. Idrottsmän pumpar sig fulla med kolhydrater inte bara för att ha så det räcker att fylla musklerna - utan för att få till lite extra utsöndring av insulin, och vill man vara elak så stämmer alltså tesen att kolhydrater av denna anledning kanske skulle vara dopingklassat! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Då skulle ju Gunde kunna fällas för dopingbrott, och uppmaning till detsamma med all reklam han gjort för havregrynsgröt! :-)

  Det hade varit väldigt intressant om det hade gått att få reda på hur Gunde hade presterat på en riktig kost, även om han ur t.ex. Jonas Coltings perpektiv bara tävlade på sprintdistanser. :-)

  Kan förresten nämna att jag i går för första gången på kanske 10 år faktiskt joggade, över 100 meter! Jag blev inte ens såpass andfådd att jag hade svårt att prata! :-)

  För ett drygt år sedan blev jag mer andfådd av att gå från datorn till kylskåpet.

  SvaraRadera
 4. Det är ju som bekant svårt att påverka hälsan med mat och motion - Winston Churchill - han blev drygt 90 år? Trots att han säkert dog med en cigarr i munnen och drog en helpava om dagen... Jim Fixx, joggingoraklet - dog 52 år gammal i joggingspåret av en hjärtattack...

  Jo, återkommer nog med lite spekulationer kring fettdrift kontra sockerdrift vid långdistanser...

  Skall vi nu få se en helt annan Kenneth, en ständigt iförd joggingkläder och gymnastikskor? Ett nyårslöfte månne? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Blir det något nyårslöfte blir det snarare att jag skall vara väldigt vaksam på alla tecken på motionsberoende och i så fall sluta. ;-P

  Allvarligt talat är jag helt övertygad om att de felsta förväxlat orsak och verkan när det gäller vikt och motion.

  När man som jag vägde 160 kg var alla rörelser mer ansträngande än att gå mellan datorn och kylskåpet en plåga, nu 43 kg lättare känns det skönt att ta en lång rask promenad, i takt med att jag fortsätter ner kommer kroppen troligen att acceptera änne mer fysisk ansträngning.

  Det är alltså inte bristen på motion som gör att man går ner i vikt, det är övervikten som gör att man blir mindre benägen att röra på sig.

  Vikten har ingen påverkan på vikten, så länge man inte svälter sig eftersom ökad förbränning leder till ökad aptit.

  Intressant i sammanhanget är ju studien nyligen som visade att barn som satt mycket vid datorn faktiskt fick mindre övervikt än övriga.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv