7 dec. 2007

MS Vista suger

MS Vista suger

Jag är inte allt för glad i Microsofts senaste skapelse - Vista. Jag har testat både privat och professionellt på jobbet, men det är no-go... Det är segt, grymt överbeskyddande - UAC:n är en ren plåga. Jag förstår att man kräver någon typ av kontroll när man skriver ner i systemregistret, men det är så uppenbart ofta att det är relativt triviala saker man gör och den s*tans rutan dyker upp hela tiden... Det går ta mig tusan inte att ha den enablad en längre tid, och skulle man mot vett och reson ändå ha den igång, så lär man bli helt avtrubbad och per automatik trycka på autentifiera - och då är säkerheten ändå överspelad...

Millenium

Näe, jag tror att Vista kommer nämnas i samma andetag som Millenium, ur perspektivet att det ur användarperspektiv är en parantes i Windowsfamiljen. Jag har mängder med kollegor i IT-branschen som faktiskt nästan alla säger samma sak. De flesta kör också fortfarande XP på sina datorer, förutom en som envisas med Windows 2000...

Bästa felmeddelande någonsin?

Jag stjäl en blid ifrån TechEBlog:

Själv då?

Jotack, bra. Jag arbetar i alla fall lokalt i OSX på jobbet och hemma är det bara Ubuntu som gäller numera. Jag gillar ögongodis och får bara Ubuntu putsa lite till på sitt system så tycker jag att det klart är ett bra (bättre!) alternativ än Windows Vista. Tyvärr har frugan behov av MS Office-paketet - och nej, det handlar om ganska jobbiga dokument, så Open Office är tyvärr inte ett alternativ. Men lösningen stavas Virtual Box - fungerar fruktansvärt bra. Jag passade dessutom på att testa gOS också - en kul erfarenhet.
Men just nu så är jag mycket nöjd med Ubuntu och har svårt att tänka mig att jag kommer migrera tillbaka till en stängd, virusbehängd korkad mängd... ;o)

[Let the flamewars begin!]


//Zac
8 kommentarer:

  1. Kenneth Ekdahl7 december 2007 10:46

    Inom branchen kallas Vista redan Windows ME II.

    Själv har jag svårt att förstå att så många fortfarande plågar sig själva när det finns alternativ som även om de inte på något sätt är perfekta i alla fall inte medvetet försöker jäklas med användaren eller hindra användaren från att åtgärda bristerna om man så önskar.

    Själv har jag klarat mig alldeles utmärkt med Linux sedan 1997, något kortare på mina arbetsplatser men även där ett antal år. Jag har även hjälpt ett antal andra personer att byta, även personer som inte med bästa vilja i världen kan betraktas som skickliga datoranvändare, och alla är nöjda och upplever mindre problem, frustration och oro med Linux än med Windows.

    Sedan är det ju intressant att en artikel som spyr galla över Microsoft har kapitelrubriker i teckensnittet Trebuchet MS, med Microsoft Verdana som andra alternativ. :-)

    Det verkar vara någon slags hatkärlek med masochistiska undertoner? ;-P

    Även OSX plågar ju användarna med många av de begränsningar Windows har, på grund av att det är ett slutet system som gör allt för att förhindra att användaren försöker göra några ändringar som minskar tillverkarens kontroll över datorn, detta minskar ju inte direkt när det byggs in allt mer DRM, alltså skydd mot att använda informationen man har i datorn på det sätt man önskar, i det fallet ligger väl till och med Apple före Microsoft?

    Köper man en låt från iTunes måste man ju bränna den på CD för att sedan rippa den för att kunna spela den i någon annan bärbar spelare än Apples egna.

    För musik kan jag tipsa om eClassical som jag själv varit inblandad i en del, har bl.a. hjälpt dem att rippa ett stort antal CD och encoda i 192mbs mp3. De har avtal med flera av de stora skivbolagen inom klassisk musik och har under ett antal år sålt musik i mp3-format utan någon form av DRM-skydd utan några problem med piratkopiering eller liknande. Tydligen tycker de flesta kunderna att det är värt priset att hitta felfria rippningar med högkvalitet utan att behöva leta och lyssna igenom ett stort antal nedladdade versioner.
    Ursäkta reklamen men jag tycker faktiskt de är värda det! :-)

    SvaraRadera
  2. Tiny Vista finns. Bort med allt onödigt utom Aero. Tar 100 mb mer än xp. Ligger i piratetern och fungerar kalas.

    SvaraRadera
  3. Jag minns att jag körde tinyXP vid tillfälle, låg på 400MB på disk. Fungerade mycket bra - och innan dess körde jag något liknande för 98:an.

    Däremot är väl Aero rent av sinnebilden för något onödigt? De har jobbat som sjutton med något som i alla fall i min värld tycktes tröga ner systemet 50% och gav en "snygghetsökning" på 10% - inte riktigt hela vägen hem till mig i alla fall... ;o)

    Vad gäller instängdheten i OSX så stör den faktiskt mig mycket litet, skulle jag sammanfatta mitt OS-läge så skulle det se ut som nedan, skrivbords-os alltså:

    OSX - det bara fungerar och skitsnyggt också!
    Linux (Ubuntu) - fritt och känslosamt, en liten bit kvar. Mycket ögongodis om man vill (och det vill jag!).
    Vista (och till viss del XP) - Instängt, styvmoderligt och tröööögt. Nej, nej och åter nej.


    //Zac

    SvaraRadera
  4. vista e rena dyngan hmm segt av fan och så, jag hade en p4 3.0 med xp den va fan snabbare en en nya data med vista detta e tragist nya prylar suck. funderar på att byta tebax´till xp

    SvaraRadera
  5. Update: Jag kör W7 på en handfull datorer numera och det fungerar riktigt bra. Utan tvekan är det MS's bästa operativsystem hittills - även om konkurrensen inte är mördande...

    Sjukt är att det rullar riktigt fint även på äldre datorer med ganska modest innehåll, ex 1GB minne mm.

    Imponerande.


    //Zac

    SvaraRadera
  6. Kenneth Ekdahl9 december 2010 08:08

    Inom branchen kallas Vista redan Windows ME II.

    Själv har jag svårt att förstå att så många fortfarande plågar sig själva när det finns alternativ som även om de inte på något sätt är perfekta i alla fall inte medvetet försöker jäklas med användaren eller hindra användaren från att åtgärda bristerna om man så önskar.

    Själv har jag klarat mig alldeles utmärkt med Linux sedan 1997, något kortare på mina arbetsplatser men även där ett antal år. Jag har även hjälpt ett antal andra personer att byta, även personer som inte med bästa vilja i världen kan betraktas som skickliga datoranvändare, och alla är nöjda och upplever mindre problem, frustration och oro med Linux än med Windows.

    Sedan är det ju intressant att en artikel som spyr galla över Microsoft har kapitelrubriker i teckensnittet Trebuchet MS, med Microsoft Verdana som andra alternativ. :-)

    Det verkar vara någon slags hatkärlek med masochistiska undertoner? ;-P

    Även OSX plågar ju användarna med många av de begränsningar Windows har, på grund av att det är ett slutet system som gör allt för att förhindra att användaren försöker göra några ändringar som minskar tillverkarens kontroll över datorn, detta minskar ju inte direkt när det byggs in allt mer DRM, alltså skydd mot att använda informationen man har i datorn på det sätt man önskar, i det fallet ligger väl till och med Apple före Microsoft?

    Köper man en låt från iTunes måste man ju bränna den på CD för att sedan rippa den för att kunna spela den i någon annan bärbar spelare än Apples egna.

    För musik kan jag tipsa om eClassical som jag själv varit inblandad i en del, har bl.a. hjälpt dem att rippa ett stort antal CD och encoda i 192mbs mp3. De har avtal med flera av de stora skivbolagen inom klassisk musik och har under ett antal år sålt musik i mp3-format utan någon form av DRM-skydd utan några problem med piratkopiering eller liknande. Tydligen tycker de flesta kunderna att det är värt priset att hitta felfria rippningar med högkvalitet utan att behöva leta och lyssna igenom ett stort antal nedladdade versioner.
    Ursäkta reklamen men jag tycker faktiskt de är värda det! :-)

    SvaraRadera
  7. Jag minns att jag körde tinyXP vid tillfälle, låg på 400MB på disk. Fungerade mycket bra - och innan dess körde jag något liknande för 98:an.

    Däremot är väl Aero rent av sinnebilden för något onödigt? De har jobbat som sjutton med något som i alla fall i min värld tycktes tröga ner systemet 50% och gav en "snygghetsökning" på 10% - inte riktigt hela vägen hem till mig i alla fall... ;o)

    Vad gäller instängdheten i OSX så stör den faktiskt mig mycket litet, skulle jag sammanfatta mitt OS-läge så skulle det se ut som nedan, skrivbords-os alltså:

    OSX - det bara fungerar och skitsnyggt också!
    Linux (Ubuntu) - fritt och känslosamt, en liten bit kvar. Mycket ögongodis om man vill (och det vill jag!).
    Vista (och till viss del XP) - Instängt, styvmoderligt och tröööögt. Nej, nej och åter nej.


    //Zac

    SvaraRadera
  8. Tiny Vista finns. Bort med allt onödigt utom Aero. Tar 100 mb mer än xp. Ligger i piratetern och fungerar kalas.

    SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...