Fortsätt till huvudinnehåll

Uppgradera Vista med XP

Detta är lite av en fortsättning på mitt förra flaimbait inom datorkrigen.... ;o) Förra inlägget - 'MS Vista suger' Nu trillade jag på en artikel, iofs redan igår natt, men jag orkade inte skriva något då...
I have finally decided to take the plunge. Last night I upgraded my Vista desktop machine to Windows XP, and this afternoon I will be doing the same to my laptop.
Och slutsatsen i artikeln som funderar om det är värt att uppgradera Vista med XP:

To be honest there is only one conclusion to be made; Microsoft have really outdone themselves in delivering a brand new operating system that really excels in all the areas where Vista was sub-optimal. From my testing, discussions with friends and colleagues, and a review of the material out there on the web there seems to be no doubt whatsoever that that upgrade to XP is well worth the money. Microsoft can really pat themselves on the back for a job well done, delivering an operating system which is much faster and far more reliable than its predecessor. Anyone who thinks there are problems in the Microsoft Windows team need only point to this fantastic release and scoff loudly.

Well done Microsoft!

(Källa.) Hahaa! Mycket rolig och tankeväckande artikel faktiskt. Något som kanske borde hört hemma på the onions tekniksidor? ;o) //Zac

Kommentarer

 1. Jag har nyligen skaffat en dator med Vista. Jag tycker än så länge att det är hjälpsammare än XP. Det enda jag råkat på som är dåligt är det här, men det är förstås en helt rutten grej.

  SvaraRadera
 2. Jag vill inte ha en dator som är hjälpsam, som alltså försöker gissa vad jag vill göra, jag vill ha en dator som gör vad jag ber den göra och inget annat. Därför kör jag i stället Linux, och har gjort så sedan 1997. Jag får hålla med om att det på den tiden ibland kunde vara lite knepigt att få den att göra vad jag ville i vissa fall, men fram tills idag har den utvecklats enormt. Jag har hjälpt ett antal människor installera Linux, och majoriteten skulle aldrig kunna tänka sig att gå tillbaka! Ett flertal av dem är definitivt inte vad man kan kalla datorkunniga människor, för att uttrycka sig diplomatiskt. :-)

  SvaraRadera
 3. Jag har iofs förståelse för om man har nytta av lite hjälpsamhet från OS:et, men själv får jag panik. Jag irriterar mig satan redan på XP, och Vista är mycket, mycket, mycket värre - ur min synpunkt i alla fall.

  Men visst är det vissa fördelar med "hjälpsamhet", ex en intelligent prefetch är inte alls fel. Den enda eventuella uppgraderingen jag funderar på är om KDE4.0 verkligen är så resurssnålt och smidigt som utlovat, då ligger Kubuntu i pipen för framtiden! :o)

  Mjukvaruarkivet är sjukt trevligt! tyvärr släpar en del applikationer en, eller ett par versioner - men oftast är det bara fördelaktigt - man slipper barnsjukdomarna. Men i andra fall, ex Lightning till Thunderbird, gör att ext som möjliggör synkning mot Google Calendar inte fungerar... :o(

  Men i övrigt så älskar jag min nya miljö! Det finns för all del en del småbuggar som antagligen putsas bort en efter en. Men jag har ingen lust att gå tillbaka alls. Och jag tror fortfarande att Ubuntu är förstahandsvalet när det gäller Linux för vanliga användare, så det är nog ingen idé att kolla runt på andra distron just nu. Trevligt.


  //Zac
  PS. Tomboy är f--n det bästa lilla anteckningsprogram jag någonsin använt! :o)

  SvaraRadera
 4. Håller med om Ubuntu, det är den jag brukar installera åt "vanliga användare", fast själv skulle jag inte stå ut med den, alldeles för lik mycket av det jag avskyr med Windows, och debatten om Gnome och KDE löser jag genom att hålla mig till fluxbox, den är väldigt mycket resurssnålare och passar mig perfekt. Dessutom använder jag till en väldigt stor del kommandoradsverktyg när jag skall göra något, det sparar oftast väldigt mycket arbete. :-)

  Jag undrar om inte kommandoraden skulle vara att föredra även för en som aldrig sett en dator tidigare?

  En av mina favoritförfattare, Neal Stephenson, har skrivit om det:
  In the Beginning was the Command Line

  Jag kan även rekommendera hans mer skönlitterära böcker!

  SvaraRadera
 5. Det är nog kul för den som kan använda Linux. Det skulle jag också gjort, men de program jag använder mest finns inte för Linux, bara för Windows.
  Hjälpsamheten i Vista som jag talar om handlar inte om några gissningar, utan bara att det är lätt att hitta de funktioner man behöver komma åt. Jag vill kunna jobba med det jag vill, utan att behöva mickla och dona.
  Jag har fifflat med datorer sen sena 70-talet, även en hel del Unix av olika slag, och har med tiden blivit rätt bekväm av mig. Musen har varit mitt främsta redskap sen 1985 och några kommandorader har jag aldrig älskat.

  SvaraRadera
 6. Jag kan ju bara exemplifiera med att ifall jag hade använt peka&klicka-program för att rädda
  piltsons kommentarer från den backup jag gjort på den när den låg på passagen hade jag haft att göra i flera år, förutom att jag inte hade hunnit spara ner den i tid, då hade den varit borta för evigt!

  Sådana saker är kommandorad överlägset till! :-)

  Jag har även skricit ett litet script som en gång i timmen hämtar aktuell infraröd satellitbild över nordeuropa, klipper ut den itressanta delen och klistrar in den i ett av hörnen på mitt vanliga skrivbordsunderlägg samt uppdaterar detta. Scriptet är alltså några kommandorader nerskrivna i en textfil, och den körs av schemaläggningsprogrammet cron som är standard i de flesta unix-liknande miljöer en gång i timmen.

  Alltså har jag alltid en aktuell satellitbild på mitt skrivbord vilket gör det lätt att hålla ett öga på om man skall ner och handla middg, ut och fiska eller börja rota i frysen. :-)

  SvaraRadera
 7. Hahaa! Kenneth - det där scriptet är väl mer eller mindre själva definitionen på en riktig datornörd? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Det är nog inte det tydligaste exemplet, jag har gjort betydligt nördigare script.

  Men skall jag göra något mer komplicerat kan det ofta bli en one-liner i perl, som för de flesta ser ur som om det var skapat av en slumpgenerator. :-)

  En del intresanta exempel på den typen av nördighet finns här:
  http://perlgolf.sourceforge.net/

  Se även berättelserna av Ben Okopnik i serien Perl One-Liner of the Month som jag länkar till på min perl-sajt. Verkligen underhållande läsning i Sherlock Holems anda. Man behöver inte vara galen programmerare för att njuta av dem, men det hjälper. :-)

  SvaraRadera
 9. Kenneth: Har du kollat den här bloggen
  ?
  Håkan Kjellerstrand är en hejare på fiffiga små intressanta program.
  Jag sysslar numera mest med 3D-animeringar och bilder. SE t ex här! Programmerar jag, föredrar jag Smalltalk.

  SvaraRadera
 10. Verkar vara en intressant blogg, har sparat länken tills jag får minskat ner antalet bloggar jag följer så att jag får tid till något annat. :-)

  Bilderna på spårtaxi var verkligen intressant, jag har en kompis som är väldigt inne på sådana, och jag tycker också det är en väldigt intresant idé.

  Jag har också fuskat lite med 3d-animationer förr, då i direkt i Pov-Ray, där jag alltså skapade bilderna och animationerna i en vanlig texteditor. Pov-Ray är närmast att beskriva som ett c-liknande programmeringsspråk för 3-D och animationer, passar perfekt för en nörd. :-)

  Fast jag gjorde aldrig något riktigt avancerat, det mesta var en armada av rymdskepp som lyfte från en planets yta på relativt få rader kod, mycket loopar och sådant, alla rymdskepp såg alltså likadana ut. :-)

  Tyvärr förlorade jag allt jag gjort när en hårddisk rasade, det var då jag lärde mig vikten av backup. :-)

  SvaraRadera
 11. Hahaa! Kenneth - det där scriptet är väl mer eller mindre själva definitionen på en riktig datornörd? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Jag har nyligen skaffat en dator med Vista. Jag tycker än så länge att det är hjälpsammare än XP. Det enda jag råkat på som är dåligt är det här, men det är förstås en helt rutten grej.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n