Fortsätt till huvudinnehåll

Jakt på köttätare

Nu är klappjakten igång!

Köttätare!

Klimatpatrullen såg sanningen i riksdagens restaurang:

– Det var kött på nästan varje tallrik!

Sen hörde de riksdagsledamöterna berätta hur vegetariska de är.

(Källa.)
Deras faktaruta är dock rimligt sann:

Därför är kött klimatfarligt

 • Nötkött orsakar en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser, enligt FN:s jordbruksorgan FAO. Det beror bland annat på att korna ofta får kraftfoder i stället för gräs och att skog skövlas för att ge plats för boskapsuppfödning.
 • Metanet som korna rapar ut är en 21 gånger starkare växthusgas än koldioxid.
 • Ekologiskt nötkött är något bättre, eftersom korna inte äter kraftfoder.
 • Måste du äta kött, välj i första hand vilt eller fågel.
 • Att ta fram ett kilo nötkött orsakar 350 gånger större utsläpp av växthusgaser än ett kilo ekologiska morötter.
(samma källa som ovan)

Kul jämförelse! Man behöver å andra sidan äta ungefär ett halvkilo kött för att få i sig (knappt) tillräckligt med protein, emedan det krävs 16,3kg morötter... ;o)
Givetvis så om man äter gräsuppfött kött lokalt producerad så är mycket av ovanstående rent nys. Inte har vi några regnskogskalhyggen för att vi föder upp nötkött här...

Jag har skrivit om det innan i:
'Växthus (och lite ris)'
'Scoop om risodlingar!'
'Veganer fiser också!'
'Ledare om kött o miljö'
'Veganer fiser också!'
'Köttproduktion och miljön'

Har säkert missat något/några inlägg, men i alla fall...

Kost och Hälsa skriver: 'Moralverket slår till igen'
och Kenneth Ekedahl skriver även om detta


//Zac

Kommentarer

 1. Om det är relevant att jämföra kraftfoderupfödda industrikor med morötter så är det även relavant att jämföra med hur mycket utsläpp det blir av att odla 1kg tallbark.

  Det går ju varken att leva på bara bark eller morötter, däremot kan man säkerligen leva gott på 1/2 kg fett kött av god kvalitet om dagen utan någon potatis som ju är sveriges hårdast besprutade livsmedelsgröda.

  Jag vet en som odlade potatis i liten skala för eget bruk men slutade den gången han skulle köpa sättpotatis och den var dödskallemärkt, man fick inte ta i den utan skyddshandskar på grund av att de var behandlade med så kraftiga bekämpningsmedel.

  Jag tror inte att man hade kunnat försörja sig på många ställen i landet på att odla spannål utan handelsgödsel som vid sin produktion förbrukar enorma mängder fossilt bränsle vilket innebär våldsamma utsläpp av växthusgaser, däremot kan man på de flesta platser i landet odla gräs och vallväxter som man kan föda upp kor på, då blir korna friska och fina, och slipper diarré och andra magproblem som ju är orsaken till att de fiser och rapar så mycket metan.
  Då släpper de antagligen inte ut mer metan än vad som släpps ut om gräset får ruttna på plats, om nu inte veganerna vill att vi skall asfaltera all mark som inte är grönsaks- och spannmålsodling?

  Samlar man sedan in kornas gödsel och rötar den till biogas innan man sprider ut den på betesmarkerna så har man antagligen minskat utsläppen av växthusgaser jämfört med om man inte brukar marken alls samtidigt som vi får ett bra förnyelsebart bränsle.

  SvaraRadera
 2. Helt korrekt Kenneth! Det verkar som en del slutade lära sig väsentligheter efter halva kursen på något vis... Man tänker liksom inte tanken hela vägen ut...

  Potatis är en rysare! Läs gärna mitt inlägg om hur man går upp i vikt - Gå UPP i vikt. Ett litet smakprov, ett citat från handfasta råd från dietister hur man går upp i vikt:

  "1. Ät mycket kolhydrater

  * Frukost: Ät gärna gröt eller flingor och frukt.
  * Lunch och middag: Pasta är perfekt. Kokt och bakad potatis är också bra. Undvik pommes frites och stekt potatis som är på tok för fett. Ät mycket grönsaker och avsluta med frukt.
  * Mellanmål: Det är bra att äta många mellanmål. Men undvik choklad, chips, bakelser och annat fett. Ät i stället mycket frukt och en extra macka eller bulle.
  * Kvällsmat: Ta en macka strax innan du lägger dig.

  2. Träna fram mer former"


  LOL! Riktig höjdare faktiskt - och som representanter från SLV brukar säga så ryms säkert denna "diet" mycket väl i SLV:s kostråd... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. När det finns kött tillgängligt, väljer de allra flesta det. Över hela jorden. Det är bara religiösa övertygelser och liknande som kan kan få folk att välja något annat. Det gäller även de som sitter i Sveriges riksdag.
  Men om inte jorden orkar med att förse oss med så mycket som vi vill ha, så måste vi söka andra näringskällor. Och det finns outnyttjade resurser. Feta fina larver som tuggat på gtöna blad skulle antagligen vara precis vad vi behöver, bara det att dom nog måste "maskeras" så att det ser aptitligare ut för de som är känsliga.

  SvaraRadera
 4. Att man blir fet av potatis, pasta, ris och spannmål behöver det ju inte råda någon tvekan om, det är bara att fråga vilken erfaren grisbonde som helst, eller varför inte en sumbrottare.

  SvaraRadera
 5. Torkade larver lär vara det mest proteinrika som finns!


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Så länge kossorna inte käkar mineralolja eller något annat fossilt finns väl ingen anledning att förfasa sig över deras metanrapar?

  Metan bryts ner till koldioxid, koldioxid tas upp av växter, kossorna äter växter och bakterier i korna bryter ner växterna till metamngas.

  Kolets kretslopp borde inte vara helt obekant för dem av oss som inte sov sig igenom skolan.

  SvaraRadera
 7. Det är inte okänt för mig som sov mig igenom skolan heller, eller snarare spelade flipper större delen av högstadiet, fast jag föredrar att kalla det tillämpade studier av fysikens lagar även om det var svårt att övertyga rektorn om det. :-)

  Jag läste dessutom nyligen om en studie som tydligen antyder att pratet om att metan skulle vara en värre växthusgas än koldioxid. Tydligen finns det enormt många ämnen, inklusive kisel som ju är ett av jordens vanligaste ämnen och som finns på ytan av väldigt stora ytor i form av sand, som fungerar som katalysator som bryter ner metan till koldioxid långt innan den hinner upp på de höjder i atmosfären där de börjar ställa till skada.

  Stämmer det så är problemet klart överdrivet.

  Sedan kan man ju tillägga att veganer med största sannolikhet släpper ut mycket mer metan än köttätare, jag föredrar ju att låta korna sköta det så att jag slipper. Innan jag la om kosten var jag ökänd för min flatulens, numera har jag nästan glömt hur skönt det var att släppa ut en riktig brakare! :-)

  SvaraRadera
 8. Vad gäller klimatet så är det väldigt mycket faktor-X tycker jag. Om tio år så har vi med all sannolikhet en helt annan syn på klimatet än idag. Frågan är bara om det är med pessimistiskt eller inte?


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Alla prognoser om klimatet hittills under ganska lång tid har ju stadigt blivit värre ju mer forskning som görs. Jag ser ingen anledning till att betvivla att den trenden kommer att vända ännu på länge.
  Och frågan är väl ifall vi har råd att chansa på att trenden vänder och det visar sig att vi har fel, det finns ju egentligen inga nackdelar med att gå tillbaks till ett hälsosammare samhälle med lägre tempo och mindre komsumtion och utsugning av jorden allra fattigaste.

  Om vi slutar handla u-ländernas exportgrödor kan de i stället gå tillbaka till att odla mat till sig själv på sin mark, så länge vi köper deras exportgrödor kommer mer och mer mark i dessa länder att tas över av några få redan rika som kommer att bli ännu rikare, vilket innebär allt mindre möjlighet för befolkningen att odla mat till sig själva, de blir då för sin överlevnad tvungna att söka jobb där de till svältlön brukar den jord de själva ägde innan. För lönen tvingas de sedan i stället köpa vårt jordbruksöverskott som vi exporterar till dem till dumpade priser.

  Det finns väldigt få ställen på jorden som inte kan producera mat till sin egen befolkning, om inte marken används till att odla exportgrödor på.

  SvaraRadera
 10. Nu så har det varit en riksdagsdebatt om köttkonsumtion på kulturhuset i Stockholm. Intressant att Rolf Eriksson C stadssekreterare hos jordbruksminister Eskil Erlandsson sa, att vi måste minska på köttkonsumtionen...

  Inget konkret finns planerat. Men det är viktigt att konsumenterna är medvetna sa han. Andra delar av världen tar efter våra vanor inte för att det är nyttigare, utan för att det bevisar välstånd. De har oss som förebilder....av någon anledning?!

  En del inom vänsterpartiet vill ta till konkreta åtgärder av vad jag förstått. En del inom Grön ungdom också.

  Så detta blir nog en blocköverskridande fråga? Är det klappjakt? Eller kommer politikerna att ha mindre kött på tallriken i framtiden oavsett parti...
  Man sa också till kornas försvar att de inte djävlas med flit!

  Veganer fiser också... även köttätare kanske...? Men vår avföring tas omhand i reningsverk. Kornas ligger ofta i högar och avger gaser.

  SvaraRadera
 11. Vi behöver då rakt inte minska på köttkonsumtionen! Däremot bör vi lägga om produktionen till något som både ger bättre kvalitet på köttet, minskande obehag samt är betydligt miljövänligare.

  Och ja, det är klappjakt ifrån obildade vegetarianer, från mediakåta, okunniga och kappvändande politiker. Kunskap ger styrka.

  Att avföringen är en biprodukt som man kan tjäna stora pengar på är något som uppmärksammas rejält idag, så gastillverkning lokalt på gårdarna är inget ovanligt framledes. Att vi minskar behovet av konstgödsel är något som glöms bort i sammanhanget.


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Jo jag tror att man behöver minska på köttätandet när det gäller nötkött och också kommer att göra det. Det blir ohållbart nu när andra länder tar efter våra matvanor. Det är bara en tidsfråga innan människor kommer att göra det tror jag. Konstigt att vi reagerar först när andra länder börjar nå upp till vår levnadsstandard. Sedan kommer en del protestera, liksom man protesterar mot mindre bilkörning. Regeringen ger 2000 kr till de som köper en elbil nu...MEN

  Snart kommer nog pratet igång mer om minskat bilåkande och minskat köttätande på allvar. Det är ju på gång redan. Det finns snart inga "obildade vegetarianer" som du kallar vegetarianer för. I länder där man förut ätit vegetariskt väljer man nu att äta mycket mer kött, för att efterlikna oss. Snart finns noll balans...

  Jag tror att vi behöver lägga om produktionen av både kött och vegetarisk mat. Det behövs nog en helt ny omställning av samhället.

  Vilken kunskap ger styrka...? Att minska på köttätandet betyder inte att man behöver sluta äta kött. Jag tror ju att det blir mer vilt som man kommer att välja.

  Som en av politikerna sa i debatten "en del gillar ju att jaga" så man kan välja viltkött i framtiden... Så klappjakten blir nog på de vilda djuren:( aldrig på oss människor. Det är löjligt att säga att vi är de som är utsatta för klappjakt! Hur alliansen som vill exploatera skogen, åtminstonde i min kommun har tänkt sig detta återstår att se. Men de tänker väl inte längre än näsan räcker som vanligt dvs. två centimeter. I en exploaterad skog finns i slutänden inga eller få vilda djur!

  SvaraRadera
 13. Vegetarianer får utstå mycket skit på denna blogg så här kommer lite balans...!

  Man brukar säga "håll i hatten" Vad säger man till en köttälskare som vägrar haja? Jo håll i biffen!
  Den var väl lite kul? kom på den nu!!!

  SvaraRadera
 14. Jag vill personligen hävda upphovsrätt på uttrycket "saken är biff" när det gäller att helt säkert få ihop en näringsriktig kost genom att lägga på en köttbit på valfri vegetarisk tallrik! ;o)

  Jag kopierar in ett exempel från annat ställe:
  Att upp till 50% av unga flickor idag i hög grad lider av järnbrist är tragiskt, men bland de unga flickor som var vegetarianer så var siffran någonstans mellan 80-90%... Det krävs enorm kunskap för att komponera en korrekt vegetarisk kost för växande barn - en kunskap som är svår nog för universitetsutbildade... Det är som sagt mängder med aspekter som måste tas hänsyn till, ex hemjärn, proteiner, långkedjiga (d v s ej vegetariska källor) Omega3, selen, zink, kalcium, vitaminer (ex d-vitaminer och inte minst b12). Jag säger om igen, släng på en köttbit på (helt valfri) grönsakstallrik och saken är biff...


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Jag pratar miljö jag;) dvs vad planeten mäktar med. Det där tugget har jag hört förut! Man måste nog skilja på dessa saker...?

  SvaraRadera
 16. Lisbeth, jag ser att du som vanligt ignorerar allt som inte stämmer med din agenda, då jag upprepar det viktigaste för dig:

  Kor som äter gräs orsakar inte något nettoutsläpp av växthusgaser, föder vi upp korna på rätt sätt är dett alltså ett sätt att få näringsrik mat på ett helt klimatneutralt sätt.

  Om man däremot plöjer jordarna förstör man humuslagret som binder en stor del av allt jordens kol. Förstör man det frigörs det i form av koldioxid och metan. När kor betar gräset på marken äter de inte hela gräsplantan utan bara en del av den del som växer ovan jord, vilket innebär att plantan och rötterna fortsätter leva, växa och bygga upp humuslagret och alltså lagra mer kol som tas upp från atmosfären.

  Jordbruk med plöjning släpper alltså ut med växthusgaser än kouppfödning. Alltså måste vi minska på kolhydraterna av miljöskäl!

  SvaraRadera
 17. Kennet ja du kan se att jag ignorerar allt som inte stämmer med min agenda. Så du försöker bemästra mig med att ta "det viktigaste" igen...Det går tyvärr inte:)... Du kan inte se att du gör detsamma...? Jag är medveten om att jag gjort så delvis. Men om du verkligen hade läst det jag skrivit, så hade du sett att jag förändrat en del saker sedan jag tittat in på denna blogg....Vad har du själv förändrat? blir min spontana tanke då...!

  Vet ni både Zaz och Kennet jag tror att vi aldrig kan förstå varandra riktigt. Ni pratar utifrån att allt har uppkommit av en slump. Jag utifrån att det finns en tänkande intelligens bakom hela universum. På sätt och vis säger vi samma sak. Det är själva Livet. Därför så tror jag att allt har en mening och att vi alla ska lära oss av varandra. Så dumt? Mina egna matvanor är under viss förändring. Föresten den är stooor! Jag har börjat med räkor och lax och använder mig av smör och bregott och lite mindre oljor. Alltså så är jag närmare den balans som jag själv talar om hela tiden. Snacka är bra! Men man ska göra det man säger också!

  Sedan att jag tycker att jag kan skippa köttet helt, beror på att världens befolokning i huvudsak tänker annorlunda nu. Som sagt andra länder som börjar bli rikare tar efter oss med köttätandet. Tänker jag globalt vilket jag alltid försöker göra, så kan jag alltså välja att skippa kött helt! Ni får tänka hur ni vill! Vi har alla en fri vilja tror jag.

  Så ljus och kärlek;) Livet ÄR fantastiskt! Vi får se till att bevara det...heller hur grabbar?

  SvaraRadera
 18. Lisbeth,
  Definitivt en förändring till det bättre då, gratulerar! :-)

  Men faktum kvarstår ju att om maten skall räcka till hela jordens befolkning långsiktigt utan att klimatet skall totalhaverera så måste köttproduktionen förändras så att korna får beta gräs i närheten av där de skall ätas, och att alla andra djur som föds upp till livsmedel också får sin naturliga föda som de får plocka själv där den växer.

  Det är det enda ekologiskt hållbara sättet att producera föda i tillräckligt stor mängd utan att öka utsläppen av växthusgaser.

  SvaraRadera
 19. Titta på dokumentären "Earthlings". Ni klarar inte se hela. http://video.google.com/videosearch?q=earthlings&emb=0&aq=f#q=earthlings%20full&emb=0

  SvaraRadera
 20. Visst är det för djävligt. Jag anser att man enbart kan uppföra sig på det sättet om man tror sig stå högst i utvecklingen - "skapelsens krona". En syn som tyvärr underblåses av vår kultur.

  Jag tror Ghandi sade något i stil med att "man kan se ett samhälles sanna natur genom hur de behandlar sina djur" - och det är sant...


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n