Fortsätt till huvudinnehåll

Mac Plus(1986) vs AMD DualCore(2007)

Jag har alltid hävdat med bestämdhet att allt inte blir bättre när det gäller utvecklingen inom operativsystem/datorer. Titta på strömförbrukningen, vilken man talar tyst om då det är ett mycket känsligt ämne i dagens klimatoligopol. Eller ljudet, från en CD/DVD-spelare, eller för all del farten - förr så läste man i stort sett direkt på CD:n så fort den lades i släden - idag så skall den varvas upp till dammsugarfart(-ljud) innan den börjar läsa. Irriterande! En del av utvecklingen går faktiskt bakåt, t ex digitaliseringen av tv-nätet, som trots sina stora fördelar drar med sig en riktig tillbakagång inom vissa områden. Men visst vore det förmätet att tro att allt bara blir bättre?!

Till saken, din lilla orerare!

En liten artikel i IDG av ett litet test som mina ögon föll på, stämde bra överens med mina åsikter. Nu är knappast detta något direkt vetenskapligt, eller ens särskilt välgjort test - men det visar ändå på ett litet alternativt synsätt som ofta går förlorat... Man har alltså ställt en gammal Mac Plus mot en modern AMD DualCore i ett prestandatest! :o) Ganska rolig idé, men man har inte slutat där, man tittar inte enbart på renderingar och diskläsningar, utan man fokuserar i testet på effektiviteten hos användaren! Men först lite töntfakta:

Specifikationer

Macintosh Plus, 1986

OS 6.0.8 Motorola 68000, 8MHz 4MB RAM 40MB SCSI-disk Word 3.01 och Excel 1.5

PC AMD Athlon X2, 2007

Windows XP, SP2 AMD DualCore 4800+(4.8GHz) 1GB RAM 120GB IDE-disk Word och Excel från Office 2007

Lite mer fakta

System 6.0.8 behöver en megabyte RAM för att drivas runt, och egentligen klara det som vi idag tar för givet när det gäller ett operativsystem, multitaska, nätverk etc etc. Detta tar i XP 500ggr så mycket minne och i Vista (sic) 1000ggr så mycket. Om dessa siffror redan nu är lite chockerande, så titta på diskutrymmet då - System 6.0.8 tar en megabyte även där, XP 1 500ggr och Vista 15 000ggr så mycket utrymme! I artikeln gör man jämförelser, för vanliga dödliga, med noveller. Om macen kräver ungefär 2st fulla noveller, så motsvarar det ungefär 30 000st i Vistas fall! Nu skall man i ärlighetens namn säga att Vista är betydligt mer kompetent som användarsystem, from scratch, det är helt enkelt mer i ett modernt OS. Vad gäller ren prestanda så är AMD:n ungefär 600ggr snabbare än vår (*gammal Amiga-freak!*) kära gamla Motorola 68000 dessutom så för varje varv, alltså Hz, så springer nog AMD:n med all säkerhet i cirklar runt Motorolan. Man spekulerar i om inte det snarare handlar om att MAD:n är drygt 1000gr snabbare än Motorolan... Minnet är uppskrämt 250ggr, och diskutrymmet, dock förvånande litet på en ny dator, ca 3000ggr.

Testet!

Men vad testade man egentligen? Man testade standardgöromål i de olika applikationerna, ex öppna applikation, öppna fil, spara, skriva etc. Sedan slängde man in boot-tid också.

Resultatet!

Tja, har man varit med några år så är det inga revolutionerande resultat direkt - den gamla Macen spöar skiten (nåja...) ur den nya PC:n. 53% av testerna vinner den gamle. Men slutsatsen blir ändå:

Is this to say that the Mac Plus is a better computer than the AMD? Of course not. The technological advancements of 21 years have placed modern PCs in a completely different league of varied capacities. But the "User Experience" has not changed much in two decades. Due to bloated code that has to incorporate hundreds of functions that average users don't even know exist, let alone ever utilize, the software companies have weighed down our PCs to effectively neutralize their vast speed advantages. When we compare strictly common, everyday, basic user tasks between the Mac Plus and the AMD we find remarkable similarities in overall speed, thus it can be stated that for the majority of simple office uses, the massive advances in technology in the past two decades have brought zero advance in productivity.

And that's just plain crazy.

(Källa till artikeln.) Kul och förhoppningsvis lite tankeväckande. //Zac

Kommentarer

  1. Amigans operativsystem var nog ännu effektivare än Macens. Det var (är?) väldigt återanvändbart så att säga.

    SvaraRadera
  2. Det tror jag med, Amiga krönte verkligen idéerna ifrån Macen med guldkant! Svarvitt var sååå 1984. Jag minns fortfarande min Amiga1000 och senare 500 med ett leende! Bästa "datoråldern" tycker jag.


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G