Fortsätt till huvudinnehåll

Mac Plus(1986) vs AMD DualCore(2007)

Jag har alltid hävdat med bestämdhet att allt inte blir bättre när det gäller utvecklingen inom operativsystem/datorer. Titta på strömförbrukningen, vilken man talar tyst om då det är ett mycket känsligt ämne i dagens klimatoligopol. Eller ljudet, från en CD/DVD-spelare, eller för all del farten - förr så läste man i stort sett direkt på CD:n så fort den lades i släden - idag så skall den varvas upp till dammsugarfart(-ljud) innan den börjar läsa. Irriterande! En del av utvecklingen går faktiskt bakåt, t ex digitaliseringen av tv-nätet, som trots sina stora fördelar drar med sig en riktig tillbakagång inom vissa områden. Men visst vore det förmätet att tro att allt bara blir bättre?!

Till saken, din lilla orerare!

En liten artikel i IDG av ett litet test som mina ögon föll på, stämde bra överens med mina åsikter. Nu är knappast detta något direkt vetenskapligt, eller ens särskilt välgjort test - men det visar ändå på ett litet alternativt synsätt som ofta går förlorat... Man har alltså ställt en gammal Mac Plus mot en modern AMD DualCore i ett prestandatest! :o) Ganska rolig idé, men man har inte slutat där, man tittar inte enbart på renderingar och diskläsningar, utan man fokuserar i testet på effektiviteten hos användaren! Men först lite töntfakta:

Specifikationer

Macintosh Plus, 1986

OS 6.0.8 Motorola 68000, 8MHz 4MB RAM 40MB SCSI-disk Word 3.01 och Excel 1.5

PC AMD Athlon X2, 2007

Windows XP, SP2 AMD DualCore 4800+(4.8GHz) 1GB RAM 120GB IDE-disk Word och Excel från Office 2007

Lite mer fakta

System 6.0.8 behöver en megabyte RAM för att drivas runt, och egentligen klara det som vi idag tar för givet när det gäller ett operativsystem, multitaska, nätverk etc etc. Detta tar i XP 500ggr så mycket minne och i Vista (sic) 1000ggr så mycket. Om dessa siffror redan nu är lite chockerande, så titta på diskutrymmet då - System 6.0.8 tar en megabyte även där, XP 1 500ggr och Vista 15 000ggr så mycket utrymme! I artikeln gör man jämförelser, för vanliga dödliga, med noveller. Om macen kräver ungefär 2st fulla noveller, så motsvarar det ungefär 30 000st i Vistas fall! Nu skall man i ärlighetens namn säga att Vista är betydligt mer kompetent som användarsystem, from scratch, det är helt enkelt mer i ett modernt OS. Vad gäller ren prestanda så är AMD:n ungefär 600ggr snabbare än vår (*gammal Amiga-freak!*) kära gamla Motorola 68000 dessutom så för varje varv, alltså Hz, så springer nog AMD:n med all säkerhet i cirklar runt Motorolan. Man spekulerar i om inte det snarare handlar om att MAD:n är drygt 1000gr snabbare än Motorolan... Minnet är uppskrämt 250ggr, och diskutrymmet, dock förvånande litet på en ny dator, ca 3000ggr.

Testet!

Men vad testade man egentligen? Man testade standardgöromål i de olika applikationerna, ex öppna applikation, öppna fil, spara, skriva etc. Sedan slängde man in boot-tid också.

Resultatet!

Tja, har man varit med några år så är det inga revolutionerande resultat direkt - den gamla Macen spöar skiten (nåja...) ur den nya PC:n. 53% av testerna vinner den gamle. Men slutsatsen blir ändå:

Is this to say that the Mac Plus is a better computer than the AMD? Of course not. The technological advancements of 21 years have placed modern PCs in a completely different league of varied capacities. But the "User Experience" has not changed much in two decades. Due to bloated code that has to incorporate hundreds of functions that average users don't even know exist, let alone ever utilize, the software companies have weighed down our PCs to effectively neutralize their vast speed advantages. When we compare strictly common, everyday, basic user tasks between the Mac Plus and the AMD we find remarkable similarities in overall speed, thus it can be stated that for the majority of simple office uses, the massive advances in technology in the past two decades have brought zero advance in productivity.

And that's just plain crazy.

(Källa till artikeln.) Kul och förhoppningsvis lite tankeväckande. //Zac

Kommentarer

  1. Amigans operativsystem var nog ännu effektivare än Macens. Det var (är?) väldigt återanvändbart så att säga.

    SvaraRadera
  2. Det tror jag med, Amiga krönte verkligen idéerna ifrån Macen med guldkant! Svarvitt var sååå 1984. Jag minns fortfarande min Amiga1000 och senare 500 med ett leende! Bästa "datoråldern" tycker jag.


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv