Fortsätt till huvudinnehåll

Torskfiskekvoterna...

Jag får lov att erkänna att jag blev lite chockad när jag såg resultatet av torskfiskekvotsarbetet - minskas med 8%. Det stod ut lite grann ifrån de flesta experter som förordade omedelbart fiskestopp... Men nu kryper sanningen fram - det är dessa paragrafryttare och gråa människor som skall hjälpa oss fram mot en ekologiskt hållbar utveckling...

Fy f--n!
Fiskeriverket tonade ner sina egna experters varningar om kollaps för torsken i Kattegatt, när EU:s nya fiskekvoter förhandlades fram. Förhandlarna valde i stället att ta hänsyn till yrkesfiskarnas intressen.
(Källa.)


//Zac

Kommentarer

 1. Inge mer torsk här inte!

  SvaraRadera
 2. Sicket dj@vla hån det är mot allt vad ekologisk hållbar utveckling heter... Och det är vårt eget fiskeriverk som på detta sätt hugger torsken i ryggen. Hyckleri!


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Fiskeriverket är en myndighet åt yrkesfiskarna, inga yrkesfiskare inget fiskeriverk...
  Köper inte nån någon torsk ger EU prisgaranti även om så fisken slängs på sopptippen.
  De som ligger bakom dessa idiotiska förslag skulle dömas till stränga straff då de förstört för en lång tid framöver om inte för all framtid.
  Läs boken "Tyst hav -Jakten på den sista matfisken" av Isabella Lövin för att se hur genomruttet de politiska besluten är.

  SvaraRadera
 4. Fiskeriverket är en myndighet åt yrkesfiskarna, på precis samma sätt som Livsmedelsverket är en myndighet åt livsmedelsindustrin.

  Båda sorterar väl dessutom under Jordbruksdepartementet? Inget av verken har alltså med folkhälsa eller konsumenter att göra, utan handlar helt om att underlätta för producenterna, och framför allt då de mest storskaliga producenterna som ju är rädda för konkurensen från de mindre som ju kan hålla en mycket högre kvalitet. Får konsumenter möjlighet att prova på lismedel med högre kvalitet finns ju risken att de sedan ratar de sämre produkterna eftersom storskalig produktion ofta inte fungerar utan att ersätta kvalitet med tillsatser.

  SvaraRadera
 5. Något som irriterar mig mer och mer är dels när staten mer eller mindre lobbar för industrin - mot medborgarna/arbetarna/konsumenterna samt när de skall bedriva ideologisk omskolning som t ex genusperspektiven etc. Staten skall ge f@n i dylika handlingar! Skolan skall t ex ge en demokratisk, humanistisk värdegrund att stå på - INGET MER! Resten är helt och hållet upp till individen att ta ställning till, när man är vuxen nog. Det gäller allt ifrån kristna sånger vid skolavslutningar - vi är sekulariserade sedan snart 10 år och i praktiken mycket längre än så. Usch så irriterande politisk vilde jag känner mig som just nu!

  Jag tror dessutom att man borde lägga ner allt i jordbruksverket som inte direkt handlar om att direkt reglera näringarna - helt utan någon som helst illusion om att det handlar om konsumenternas bästa... :o(


  //Zac, förbannad och lite skakad faktiskt!

  SvaraRadera
 6. Jag såg ett TV-program (Kunskapskanalen)för en tid sedan, där en marinbiolog blev tillfrågad vilka fiskar det finns gott om i våra trakter. Hon svarade "skarpsill".
  OK, skarpsillar är små, men feta och fina, sådana äter jag gärna. Problemet är bara att jag får en metallburk på köpet för varje liten portion, eftersom dom inte säljs vare sig färska eller djupfrysta, utan omdöpta till "sardiner".
  Men det vore ju rätt fiffigt om torskfiskarena bytte redskap och fiskade skarpsill istället. Och att vi sedan kunde köpa den i frysdisken. Dom är ju så små att man kan äta dom hela som dom är, utan att rensa.

  SvaraRadera
 7. Man skulle ju kunna lära av Thailand och länderna runt om, där gör de fisksås av den fisk och de skaldjur som är för små att göra annat av, en sås som sedan används ungefär som sojasås.
  Den tillverkas genom att småfisken varvas med salt och får jäsa några månader, den stora skillnaden mellan fisksåsen och vår surströmming är att de pressar ur vätskan som innehåller det mesta av näringen medan vi kastar bort den och äter det asiaterna använder som gödning på åkrarna.

  För många i de fattigaste områdena är fisksåsen den huvudsakliga proteinkällan.

  Trålar man sedan upp all småfisk får man ju även med ynglen, sedan kanske man kan avsluta debatten om fisket eftersom fisken då tar slut helt.

  Ett alternativ kunde vara att ge alla svenska yrkesfiskare pension, så kanske fiskbestånden har en liten chans att återhämta sig, och sedan kan man rekrytera en ny yrkesfiskarkår som kanske fattar att det inte funkar att utrota det som utgör deras levebröd?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G