Fortsätt till huvudinnehåll

Skratt och anorexi

Idag har jag hunnit att skratta åt Malin Wollin:

"Och dessa röda ändalykter[Babianer på djurparken, min anm]. Jag blev så fascinerad, och samtidigt provocerad. Ta på er nåt. Honornas rumpor såg ut som stora bölder, flera på varandra, och Joachim förklarade rövkorrekt att de var brunstiga. Jag blev alldeles förlägen och skämdes å deras vägnar. De springer alltså runt där och är spritt språngande kåta? Så att alla kan se? Och hur kan en man, vilken ras det än må vara, tända på en bak som ser ut som en skär hjärna? Inte konstigt att apor inte har etanolbilar och kedjehus. Så fruktansvärt ociviliserade.

Som jag stod där och var upprörd över kvinnornas frigjorda liv och leverne sprang det förbi en dominanshanne och fladdrade sin rosa PENIS mitt i synen på mig. Helt lång och illrosa var den. Som godissnöre. Men då fick det vara nog. Jag tog min återhållsamma svenska synd, gick därifrån och tittade på en kastrerad lokatt."

(Länk.)

Hahaa! Riktigt rolig kolumn må jag säga. Så bläddrar man vidare till en favorit, Anna Ekelund och skrattet fastnar i halsen...

"Anorexi finns mest i välbärgade länder som USA, Kanada och i Europa. Vi blir anorektiska för att vi kan. Om man hade måst kämpa för sin överlevnad hade man inte hunnit banta ihjäl sig. Sjukdomen ska tas på allvar, men att den är dödlig ändrar inte det faktum att den i hög grad är en välfärdssjukdom.

Med en svag identitet och självbild blir anorexin ett farligt surrogat. Man blir ett med sin vanföreställning och precis som en del tjocka människor inte vågar minska i vikt av rädsla för att förlora sig själva, vågar anorektikern inte öka."

(Källa.)

Usch, så hemskt. Men hela Ekelunds kolumn är väl värd att läsa. Hon skriver på ett sätt som jag gärna skulle vilja göra. Hon är oerhört rak och går direkt på mål s a s. Att hon sedan har en mycket väl utvecklad känsla för drastisk humor är också helt oemotståndligt!

Anorexia

Jag har stött på påståendet att anorexia inte är dokumenterat bakom järnridån ett par gånger vid det här laget. Är det ett verifierat faktum eller bara ren propaganda av typen "det finns ingen brottslighet i öst, brottslighet är ett typexempel på västerländsk dekadens"? Jag har inga direkta svårigheter att tro att så är fallet, det är ju faktiskt bara precis som Ekelund säger i överflöd som man mer eller mindre ens har valet att svälta eller inte...

Inget nytt under solen...

Anorexi är väl dessutom konstaterat redan för flera hundra år sedan, redan på medeltiden? Även om begreppet i sig givetvis är betydligt mer sentida. Min tes är att det är samma mekanismer idag som då - det handlar om att ha kontroll över en liten del av ett i övrigt kaotiskt inre. Att skylla på dagens utseendefixering är enbart ett stickspår tror jag, det är en väldigt ytlig förklaring till ett mycket, mycket djupare problem. Att skylla på att det råkar vara mycket smala människor (läs klädhängare) som används för att låta kläderna hänga på snyggast möjliga sätt, är en lätthittad "skurk", men det löser absolut ingenting. Återkommer säkerligen med mer funderingar kring detta ack så svåra ämne.


Givetvis har jag funderat i kringelekrokarna om detta tidigare:

'Idealet är att vara smal'

'Fotomodeller och ideal'

'Freakigt med fetma!'
//Zac

Kommentarer

  1. Jag har träffar människor från exJugoslavien, med anorexiproblem under Titotiden - sen när kriget i Sarajevo kom, försvann alla symptom. Det går inte att vara trotsigt anorektisk när kulorna viner över huvudet och det ingen mat finns, sa en kvinna. Väl i säkerhet i Sverige, började symptomen igen.

    SvaraRadera
  2. Det där är faktiskt en sak jag funderat över. Om man tog en anorektiker och släppte denne person på en öde ö, skulle inte den person börja äta på riktigt då? Å andra sidan är det väl samma sak även med andra psykologiska åkommor?

    Under medeltiden så var det ett tecken på religiös nit. Det blir som ett extremexempel på ett asketiskt leverne. Men även där misstänker jag att det i huvudsak handlar om lite mer bemedlade människor som "hade råd" att välja bort ett överflöd.


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G