Fortsätt till huvudinnehåll

Kärlek i tystnadens tid

Peter LeMarc

En av mina absoluta favoritartister - Peter LeMarc har äntligen gett ut ett nytt album. Lika lätt- och svåråtkomlig som vanligt. En av Sveriges bästa låtskrivare och röster. Passa på att lyssna på nedanstående liveversion av en av hans vackrare låtar - 'Evelina': Läs mer om honom på Wikipedia. Måste komplettera lite med Lemarcs syn på låtarna på nya plattan:
”Så gott att må gott igen” – En av de första jag skrev i mitt kyffe i Drottningholm som jag fick låna. Jag skiter i om det blir enkla barnteckningar, det är väl lite det tänket som präglar skivan. Egentligen är låten lika lång som en utandning, att den blev fyra minuter lång beror bara på att man ska göra en låt av det (skratt). ”Bara när jag blundar” – Inspelad under en dag när vi bara spelade in akustiskt. Trummisen Christer Jansson fick ta med sig allt utom trummor och fick spela på det han hittade i studion. Han hade bland annat en kartong som bastrumma och en sandpåse under foten som virvel. Det roliga är att det svänger fast det är nylonsträngade gitarrer och pappkartonger. ”I mitt andra liv” – Det är min favoritlåt på plattan just nu. Under en massa år hade jag återkommande drömmar. Ofta var jag tillbaka i Trollhättan som det var när jag växte upp där på 70-talet. Folket jag stötte på var som de var då men jag var som jag är nu. Och min farsa var vid liv trots att han varit död i 30 år. Jag skrev om allt det där och det märkliga är att efter det har drömmarna upphört helt. Som en besvärjelse – jag kan inte förklara det. ”Ma cherie ma femme” – Också en naiv barnteckning som skrevs samma dag som ”Så gott att må gott igen”. Slutet är lite Sam Cooke på svenska landsbygden. ”Alldeles söder om ingenstans” – Spelades in första dan i studion. Vi hade inte bestämt slut och jag fick stå och vifta. ”Förälska mej!” – Det tycker jag är en liten popbakelse. ”Vadsomhelst” – Skulle inte ha varit med på skivan men producenten Johan Lindström, överraskningarnas man, hade dragit ned till studion och gjort en mix på den, tre timmar innan vi skulle mastra skivan. Classe som mastrade skivan sa: ”Du måste vara galen, det är ju bästa låten på hela plattan”. Jag fick kalla fötter och slängde in den. ”Tills dess du måste gå” – Jag är svag för tidig r’n’b och en sucker för sentimentality. Det här är en sån enkel liten söt låt. ”Augusti i det höga gräset” – Också en favorit med skönt jam i slutet. En låt som andas lite av temat på albumet – vad hände och vart tog tiden vägen. ”Minus fyra” – Skrevs för fem sex år sedan och jag hade inte tänkt ha med den på plattan. Johan hade hört den förut och en dag när jag kom ner till studion hade han börjat spela in den här låten. ”Någorlunda dag” – En demo som jag och Johan gjorde innan jag hade bestämt mig för att göra en skiva. Skrevs för att den kanske kunde passa Freddie Wadling. Sen kände både Johan och jag att den var för bra för att ge bort. Demon hamnade på skivan – rakt av, precis som den var. ”Havet, vågorna och vinden” – En låt som var kämpig att få till. Det rätta svänget infann sig aldrig riktigt. Då hade inte låten det där riffet som Johan plötsligt spelade in med förstärkaren på elva så mitt tinnitusöra fick sig en omgång. Det blev bra. ”Kärlek i tystnadens tid” – Det finns män i min ålder eller äldre som sjunger låtar som om de vore 20 bast och träffat någon söt 16-åring som de ska impa på. Det kan inte jag göra. Fan, jag fyller 49 bast i oktober och det här är en låt där jag försöker beskriva kärlek i en relation efter över 20 år. När man har levt igenom en massa saker – uppfostrat barn och de har flyttat hemifrån – var står vi då? Det gör låten lite mer unik.
(Länk.) Mina favoriter nu när plattan gått runt något dussintal gånger: Bara när jag blundar - enormt skönt driv i en mycket enkel låt. I mitt andra liv - texten är tydligen om en dröm, men den talar till en i alla fall. Ma cherie ma femme - kärlek! :o) Det är så trevligt att hans röst fortsätter ta plats i förgrunden, på hans äldre plattor tenderar produktionen tyvärr att ofta skymma hans röst - en av sveriges bästa för övrigt. Eller rättare sagt den bästa manliga... Sherley Clamp har nog den bästa kvinnliga idag, men hon har inte den låtskatten som LeMark har! ;o) Tack för att du finns Peter! Underbar platta, mer sådant. //Zac

Kommentarer

 1. Fruktansvärt bra!

  SvaraRadera
 2. LeMarc regerar! Min stora favorit sedan tjugö år... (känns som igår, hur fort går tiden numera?)

  SvaraRadera
 3. Härligt, att han är tillbaka och lika bra dessutom :o) Att det är tjugo år försöker jag raskt förtränga ;o)

  SvaraRadera
 4. Såg just en av de bästa filmer jag sett:

  Shogun Assassin.

  SvaraRadera
 5. Det är en klassiker som jag inte sett på närmre 20år! Är t o m osäker på om jag ens sett den oklippta versionen alls! :O

  Hmmm... det blir till att rota lite!


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Har hört ryktas om att den skall finnas på ett av de mera kända ställena på nätet för lite mer inofficiella publiceringar av filmer. Det är ju tur när det gäller filmer som annars inte skulle gå att få se förrän någon får för sig att det kan vara lönsamt att publicera dem igen.

  SvaraRadera
 7. Nu finns Piltsons verk tillgängligt igen, hoppas min lina klarar anstormningen bara.

  http://piltson.sensei.nu/

  SvaraRadera
 8. Har hört ryktas om att den skall finnas på ett av de mera kända ställena på nätet för lite mer inofficiella publiceringar av filmer. Det är ju tur när det gäller filmer som annars inte skulle gå att få se förrän någon får för sig att det kan vara lönsamt att publicera dem igen.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv