Fortsätt till huvudinnehåll

Okunskap, okunskap, okunskap!

När det gäller Atkins-dieten så är det ingen hejd på just hur illa det kan gå för hälsan om man äter Aktins. Anledningen till varför det är sådan upphetsad stämning mot denna diet lär vi aldrig få veta - men det går ju att spekulera... ;o) Man häpnar av hur pass illa det tydligen står till med basala kunskaper hos vissa dietister, se postning hos Annika idag. Jag var tvungen att läsa chatten själv! Det är inte sant, men det är kanske en anledning till att dietister i allmänhet blir så oerhört stressade när någon pratar lågkolhydratsdieter - de tror ju det är livsfarligt! Inte ens med en fysiologibok i handen så får de tydligen det rätt!?

Ketoacidios

Ketoacidios som tillståndet heter är mycket ovanligt och ska ej förväxlas med ketosis, ketosis betyder helt enkelt att kroppen gått över till att använda fett som bränsle, istället för kolhydrater Ketoacidios å andra sidan är oerhört farligt, då producerar kroppen inte något insulin trots att glukosvärdena gått i skyn. Kroppen, i mer eller mindre panik över att det inte finns något bränsle tillhanda i omlopp börjar producera oerhörda mängder ketonkroppar och kroppen kommer mer eller mindre bryta ner sig sjäv - hela händelseförloppet är till för att hjärnan ska skyddas till varje pris. Men det är i praktiken ingenting som man behöver vara rädd för. Dels för det första kan inte Ketoacidios uppstå hos en frisk människa - ketoacidios är helt enkelt slutprodukten av olika i sig mycket allvarliga sjukdomar. Exempelvis Typ 1-diabetiker och alkoholister, eller vid mycket svår svält. Och för en LC:are så är det normalt sett mycket svårt att få upp blodsockret i några högre nivåer... ;o) Detta är som sagt mycket ovanligt, det finns myriader med andra sjukdomar som drabbar de utsatta grupperna innan de har kommit så långt att detta ovanliga tillstånd uppstår.
Så jag upprepar - för en normal individ är det ingen som helst risk att äta Atkins eller någon annan lågkolhydratdiet!
Min erfarenhet säger att det värsta som normalt kan hända på Atkins är att man möjligen kan bli uttråkad på ägg... ;o) Jag ser väldigt fram emot fortsättningen på Annikas blogg. Har man blottat strupen på detta klumpiga och ofattbart okunniga sätt upprepade gånger så lär knappast Annika m fl släppa taget...

Slaskjournalistik

Dessvärre är det inte bara dietister som är lite slarviga med baskunskaperna. Detta gäller i ännu högre grad journalister som bara vill ha svarta rubriker och en massa läsare. Fast vem väljer aftonbladet om man vill ha god journalistik? Jag passar på att fylla på med mer exempel på nonsensnyheter om just Atkins från Aftonbladet: Tja jag skulle kunna hålla på ett tag till s a s... Men man kan läsa ut en del intressanta saker ur detta nästan oändliga flöde av negativa nyheter om Atkins. Namnet Atkins drar läsare - varför ska annars det förekomma så ofta? Det är tydligen ett oerhört intresse för alternativa dieter, eftersom de "vanliga" inte visat sig fungera särskilt bra i längden - vi har ju haft en fetmaepedemi i 20år och ingen diet har visat sig svara upp mot utmaningen att stoppa den - än... Det tycks aldrig komma någon uppföljare på en nyhet, d v s nyheterna verkar mest handla om enstaka undantag...

Dålig andedräkt?

Vad är det mer som brukar anföras emot LC? Andedräkten! Iofs är jag lite tveksam till hur dålig andedräkt egentligen skall lukta? Vi, i västvärlden, anser att allt som inte luktar menthol eller parfym är per definition en dålig lukt? Faktum är att om jag rannsakar mig själv, jag vet inte ens hur en människa ska lukta?!? Jag vet hur hundar, katter, ormar, råttor, fåglar, fiskar t o m apor luktar naturligt, men hur ska vi lukta? Jag har t o m luktat en mård i munnen och jag kan säga att där luktar det inte hallon direkt! Sedan för att göra förvirringen ändå större så ändras vår definition av vad som luktar illa över tid! Betänk bara vitlök - för 20 år sedan ansåg man sig svimma om någon ens 20m bort i samma matsal hade ätit vitlök, det stank förfärligt! Idag luktar samma vederbörande bara vitlök, punkt! Det gör kanske t o m så att många (inkl jag) blir lite småsugna på spaghetti o köttfärssås... Min personliga erfarenhet är att under den mest intensiva fettförbränningen så stinker man aceton, även på morgonen, vilket iofs kanske också passar in i fettförbränningen under natten. Det är enligt vissa det som gör att man även vid "normal kost" stinker på morgonen! Jag är lite mer osäker på förruttnelseprocess - det låter som en medveten felöversättning av en vegan! Däremot så blir det ju en del svavelrika rester av svavelrika aminosyror, som jag antar kött innehåller i mängder? Jag vet som sagt inte, vi får hoppas att någon initierad hoppar in här och klargör det för oss!

Sjuka i levern?!

Att leversjukdomar skulle vara delvis beroende på LC är också något jag har stött på, så varför inte ta en titt på det också? Fettlever är vanligt förekommande och idag ser man fettlever i huvudsak som att ämnesomsättningen har någon typ av störning - alkoholism trodde man förr var den vanligaste, men övervikt och diabetes (typ 2) och höga blodfetter ses numera som huvudorsaker till detta tillstånd. Dessutom så är det inte lika ofarligt som man förr trodde. I en del extremfall av vad jag förstår, så kan till slut ärrvävnad uppstå efter fettlever vilket till slut resulterar i skrumplever. I undersökningar var den 1 på 20 som till slut hade fått skrumplever.
Om vi tar orsakerna - övervikt, diabetes (typ 2) och höga blodfetter - så hjälper lustigt nog LC på allihop... Och måttliga med alkoholen är vi av naturliga orsaker också! :o)
Att numera, med den insikt vi har i fettleverns orsaker, förknippa LC med fettlever måste bara bero på okunskap (dumhet!) och/eller rent ohederlig retorik. Läs gärna Bo Zackrissons utmärkta blog om just fettlever på Toxiska epistlar. Den går i korthet ut på att gåslever som kanske är det mest kända exemplet på fettlever görs av vanligt uppfödda gäss som först de sista 1,5 månaderna "trattmatas" med... spannmålsgröt! Då först exploderar deras lever i storlek och kan enligt uppgift bli ungefär 10ggr så stor som normalt... Givetvis är detta utpräglat djurplågeri men även en intressant insikt i att franska bönder sannolikt känt till vad som gör foderdjuren feta i århundraden(*)... Dessutom är väl fransmän de sista i europa att införa lowfat etc, vilket gjort att de inte riktigt erfarit den fetmaexplosion som resten av européerna gjort... Trots sina feta ostar, vin till maten och fettdrypande såser... Och ändå ligger de i botten av statistiken med hjärt-/kärlsjukdomar... Bit i den du, Ancel! Skrumplever å sin sida är alltså helt enkelt ärrvävnad p g a av långvariga skador på levern och typiska skrumpleverpatienter går ner kraftigt i vikt. De absolut vanligaste anledningarna är alkoholism och gulsot, även om det givetvis finns andra. Fettlever är ett annat sjukdomstillstånd som alkoholister nästan alltid drabbas av, men det är inte dödligt och är till skillnad från skrumplever repabelt. //Zac (*)Man vet också att grisar som är uppfödda på spannmål (inte heller de har näbb och kan därför inte heller anses vara lämpade för att äta dessa potenta gräsfrön) lider av magsår och gaser. Men de blir feta och växer snabbt. Grisar är ett av de djur som har en ganska likartad matsmältning som oss. En av de stora skillnaderna är att de har mycket högt utvecklade funktioner mot jordbakterier - de bökar ju fram sin föda i huvudsak ifrån jorden och skulle nog ganska snabbt gå åt utan den.

Kommentarer

 1. Glöm inte ett av Frankrikes främsta bidrag till hälsosam och god kost, Beurre blanc!

  Det största problemet med en sådan sås är att den kan spricka om man gör fel, därför anses den lite svår, men risken för det minskas avsevärt genom att man blandar i lite vispgrädde.

  När jag gör sås på skyn från en god grytstek, jag har då ofta lite vin som kokvätska, brukar jag reducera vätskan för att sedan reda den med vispgrädde och komplettera med några stora klickar smör som jag rör i efter att jag tagit av den från plattan, syran från vinet tillsammans med smöret gör att den tjocknar tillräckligt för att jag skall få upp såsen utan att behöva någon potatis, bröd eller annat ohälsosamt att suga upp den med, den fastnar så fint direkt på köttet! :-)

  SvaraRadera
 2. Oooootroligt bra Zac! Önskar detta kunde spridas ytterligare, ex.vis i Aftonbladet m fl ;o) You nailed it :o)

  SvaraRadera
 3. Angående en annan gris, vildsvinet; de har frusen vildsvinsfärs i min Kvantum och jag har funderat om det inte borde vara mer omega3 i det köttet än i vanlig fläskfärs. Vad tror Du? De kan ju inte bara mata vildsvinen med grispellets? Den smakar gott.

  SvaraRadera
 4. En liten svaghet i LC:ares resonemang kring mättade fetter är att det inte är så oerhört rikligt förekommande naturligt sett som vi tror. Vildsvin är riktigt magert kött, precis som många andra byten.

  Precis som med sockret så har vi lättare att sätta i oss mängder med mättade fetter idag jämfört med 5.000 år sedan. Om det förfarandet är nyttigt? Vete sjutton - jag mår bra på det i alla fall.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Enligt vad jag läst om t.ex. prärieindianer i nordamerika så valde de vid jakten ut de äldsta djuren på grund av att de oftast hade det tjockaste fettlagret.

  Vildsvin är nog väldigt magert kött ja, men det fett som finns innehåller troligen bra förhållande mellan omega-3/6.

  Hade jag haft tillgång till hela vildsvin hade jag varit väldigt noga med att ta vara på benen som jag hade sågat i korta bitar och kokat buljong på, benmärgen är troligen den fetaste delen.

  SvaraRadera
 6. Glöm inte ett av Frankrikes främsta bidrag till hälsosam och god kost, Beurre blanc!

  Det största problemet med en sådan sås är att den kan spricka om man gör fel, därför anses den lite svår, men risken för det minskas avsevärt genom att man blandar i lite vispgrädde.

  När jag gör sås på skyn från en god grytstek, jag har då ofta lite vin som kokvätska, brukar jag reducera vätskan för att sedan reda den med vispgrädde och komplettera med några stora klickar smör som jag rör i efter att jag tagit av den från plattan, syran från vinet tillsammans med smöret gör att den tjocknar tillräckligt för att jag skall få upp såsen utan att behöva någon potatis, bröd eller annat ohälsosamt att suga upp den med, den fastnar så fint direkt på köttet! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n