Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarianer och köttätare

Jag omarbetade en kommentar så att den står bra som självständigt inlägg:

Barnvegetarian

När jag var i tonåren så var det under en period oerhört mycket uppmärksamhet om dålig djurhållning. Uppeldad av detta beslöt jag mig för att bli strikt vegetarian - vansinne för ett växande barn... Min kropp skreeeek efter kött och jag klarade av att hålla ut i nästan ett halvår. Jag förstod då att min kropp behövde något och signalerade detta på det enda sätt den kunde. Så egentligen har jag denna period att tacka för att jag plötsligt såg oss människor som vi är - ett djur, en biologisk varelse driven av instinkter och behov som grundlades redan i tidernas gryning.

Att det biologiska djuret människans optimala kosthållning är blandkost står helt klart – även för den mest extremistiska hållningen.


Jag har normalt respekt för veganer, då de oftast för fram personliga etiska och moraliska skäl till att inte äta animalisk föda. Men vegetarianer som påstår att det på något sätt skulle vara nyttigare att hoppa över allt kött… HUA!

Äckligt att döda sin kost?

Vi i det moderna samhället fjärmar oss från allt obehagligt. Det gäller sjuka, det gäller handikappade, det gäller gamla, det gäller döende människor och inte minst döda människor. Det handlar om inlärning eller kanske bättre uttryckt - avlärning, jag har t ex haft katter som tittat på levande möss med avsmak... ;o)
Jag har vuxit upp, och även jobbat professionellt med djur(det låter nästan som om jag var lejontämjare! Grrrrrrr ;o). Detta har gett mig insikten att så fort man "vänjer av", eller tvingar ett djur ifrån sitt naturliga leverne så uppstår det snabbt stressymptom. Varför skulle människodjuret ifråga skilja sig från de andra djuren? Lever vi inte artriktigt så innebär det en stresskälla som mycket väl kan vara en ansenlig del i upphovet till rena fysiska åkommor och sjukdomar.

Köttindustrin

Jag har senare i mitt liv haft jobb som inneburit att jag sett köttindustrin inifrån på nära håll. Och det är ofta en ren industri, med allt vad det innebär. Jag är stark motståndare till hur dagens köttindustri generellt ser ut och fungerar. Det finns inga genvägar till hur bra mat produceras - det gäller tomater såväl som biffdjur. Det finns ingen som helst anledning till att inte behandla vår gröda på något annat sätt än etiskt. Ett bonus-egenvärde för mig är att kvalitén blir bättre – jag får en smakligare kost.

Peka med plånboken!

Jag ser också ekonomiskt på köttindustrin, en tappad kund resulterar givetvis inte i nedläggning och övergång till potatisodling, resultatet blir bara en ytterligare kostnadsjakt där etiken och kvalitén ytterligare får stryka på foten! Jag tror att det absolut bästa sättet att påverka köttindustrin är genom att köpa bra kött – peka med plånboken vart skåpet skall stå!

Jag köper numera, med mycket små undantag, bara naturkött där etiken, kvalitén och uppfödningssättet står i centrum. Visst är det dyrare, men jag garanterar att det är väl spenderade pengar. Som en rejäl bonus så får man ett nyttigare kött också, kvoten mellan omega6 och omega3 ändras då gräsbetande djurs kött innehåller mer av den nyttiga långkedjade fettsyran omega3. Mer och mer – spannmålsuppfödda djur innehåller normalt knappt mätbara mängder med omega3… Till detta ger deras kost – spannmålen - dem ständiga diarréer med gasbildning, för att inte tala om magsår och andra sjukdomar. Rent djurplågeri alltså! För övrigt känner jag bara till en handfull djur som äter spannmål, ex gnagare som stundom äter en hel del spannmål – alla andra har näbb… Men om lektinerna och de andra antinutrienterna tar vi någon annan gång… :o)

Hårdföra evangelister av endera slaget har jag ju givetvis alltid svårt för – det är ju alltid vi fanbärare som slår ihop först! ;o)

//Zac

Kommentarer

 1. Som du sa tidigare, det hade ju varit kul att hitta något att debattera där vi inte har väldigt lika åsikter. Så länge vi håller oss till livsmedel verkar det svårt att hitta något sådant ämne! :-)

  Jag var faktiskt på väg att bli vegetarian för cirka två år sedan, jag tyckte helt enkelt inte kött var gott längre. Men sedan upptäckte jag att det var det kött de stora livsmedelskedjorna sålde som var av så dålig kvalitet att det knappt var ätbart längre. Som tur var upptäckte jag att det fanns bättre kött och att det även hade ett samband med hur djuren hade det.

  Bra djurhållning ger friska välmående djur och gott och nyttigt kött.

  Dålig djurhållning ger stressade och sjuka djur och ett kött som är undermåligt både smak- och näringsmässigt.

  Dessutom bör vi visa djuren respekt genom att behandla dem väl, både i livet och efter. Det innebär även att vi åter bör lära oss ta vara på alla delar av djuren, inte bara de allra möraste bitarna. En bit högrev eller oxbringa kan bli en underbar måltid om den tillagas vid läg temperatur under lång tid, gärna tillsammans med lite vätska.

  De sega lövbiffar jag hittar i min lokala butik är verkligen en skymf mot kon de kommer ifrån. Bästa användningsområdet för dem är att laga skorna, de sulorna kommer att hålla i många år...

  SvaraRadera
 2. Hahaa! Inte nog med att vi i stort sett har exakt samma åsikter vad gäller kosten, vi handlar tydligen i samma butik också! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Kan ju vara så, eller också är det en viss nära nog monopolleverantör av kött som på grund av sitt monopol kan komma undan med att sälja de magra skosulor de kallar kött.

  SvaraRadera
 4. Jo, sönderstressat och vacuummörat kött är det ju tyvärr inte vidare svårt att hitta... :o(

  Alltså första gången jag och frugan gick och fick oss till livs riktigt kött, som var riktigt välhängt, kategoriserar jag som en ren skönhetsupplevelse! Problemet är att allt "vanligt" kött är pegamentsrullar i jämförelse efter det... :o( Pandoras köttask?

  Jag har lite häng på en släkting som slutat jaga, men som har tillgång till ganska mycket vilt, bl a vildsvin... Har jag turen med mig så kanske kan jag för mycket överkomliga pengar fylla frysen med sådant kött! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. De flesta konsumenter har väldigt liten chans att få veta skillnaden mellan naturuppfött kött och industriellt. Att det visst har betydelse för både vår hälsa och djurets. Och den som händelsvis råkar få klart för sig skillnaden har väldigt små möjligheter att tillämpa det i praktiken, eftersom det är svårt att hitta (bortsett från sydamerikanskt kött i vissa styckningar - irländskt kött hittar man ibland, även framdel och färs). Men försök hitta en bit lever! Det är helt omöjligt, även om man köper direkt från gården, eftersom slakterierna inte håller reda på från vilket djur inälvorna kommer. Och levern är näringsmässigt viktig.

  SvaraRadera
 6. Jag är säker på att lever och njurar är de delar på djuret där det märks tydligast hur de fötts upp, speciellt vilket foder de fått. De från "konventionell" uppfödning idag är troligen i så fall direkt hälsovådliga.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n