Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarianer och köttätare

Jag omarbetade en kommentar så att den står bra som självständigt inlägg:

Barnvegetarian

När jag var i tonåren så var det under en period oerhört mycket uppmärksamhet om dålig djurhållning. Uppeldad av detta beslöt jag mig för att bli strikt vegetarian - vansinne för ett växande barn... Min kropp skreeeek efter kött och jag klarade av att hålla ut i nästan ett halvår. Jag förstod då att min kropp behövde något och signalerade detta på det enda sätt den kunde. Så egentligen har jag denna period att tacka för att jag plötsligt såg oss människor som vi är - ett djur, en biologisk varelse driven av instinkter och behov som grundlades redan i tidernas gryning.

Att det biologiska djuret människans optimala kosthållning är blandkost står helt klart – även för den mest extremistiska hållningen.


Jag har normalt respekt för veganer, då de oftast för fram personliga etiska och moraliska skäl till att inte äta animalisk föda. Men vegetarianer som påstår att det på något sätt skulle vara nyttigare att hoppa över allt kött… HUA!

Äckligt att döda sin kost?

Vi i det moderna samhället fjärmar oss från allt obehagligt. Det gäller sjuka, det gäller handikappade, det gäller gamla, det gäller döende människor och inte minst döda människor. Det handlar om inlärning eller kanske bättre uttryckt - avlärning, jag har t ex haft katter som tittat på levande möss med avsmak... ;o)
Jag har vuxit upp, och även jobbat professionellt med djur(det låter nästan som om jag var lejontämjare! Grrrrrrr ;o). Detta har gett mig insikten att så fort man "vänjer av", eller tvingar ett djur ifrån sitt naturliga leverne så uppstår det snabbt stressymptom. Varför skulle människodjuret ifråga skilja sig från de andra djuren? Lever vi inte artriktigt så innebär det en stresskälla som mycket väl kan vara en ansenlig del i upphovet till rena fysiska åkommor och sjukdomar.

Köttindustrin

Jag har senare i mitt liv haft jobb som inneburit att jag sett köttindustrin inifrån på nära håll. Och det är ofta en ren industri, med allt vad det innebär. Jag är stark motståndare till hur dagens köttindustri generellt ser ut och fungerar. Det finns inga genvägar till hur bra mat produceras - det gäller tomater såväl som biffdjur. Det finns ingen som helst anledning till att inte behandla vår gröda på något annat sätt än etiskt. Ett bonus-egenvärde för mig är att kvalitén blir bättre – jag får en smakligare kost.

Peka med plånboken!

Jag ser också ekonomiskt på köttindustrin, en tappad kund resulterar givetvis inte i nedläggning och övergång till potatisodling, resultatet blir bara en ytterligare kostnadsjakt där etiken och kvalitén ytterligare får stryka på foten! Jag tror att det absolut bästa sättet att påverka köttindustrin är genom att köpa bra kött – peka med plånboken vart skåpet skall stå!

Jag köper numera, med mycket små undantag, bara naturkött där etiken, kvalitén och uppfödningssättet står i centrum. Visst är det dyrare, men jag garanterar att det är väl spenderade pengar. Som en rejäl bonus så får man ett nyttigare kött också, kvoten mellan omega6 och omega3 ändras då gräsbetande djurs kött innehåller mer av den nyttiga långkedjade fettsyran omega3. Mer och mer – spannmålsuppfödda djur innehåller normalt knappt mätbara mängder med omega3… Till detta ger deras kost – spannmålen - dem ständiga diarréer med gasbildning, för att inte tala om magsår och andra sjukdomar. Rent djurplågeri alltså! För övrigt känner jag bara till en handfull djur som äter spannmål, ex gnagare som stundom äter en hel del spannmål – alla andra har näbb… Men om lektinerna och de andra antinutrienterna tar vi någon annan gång… :o)

Hårdföra evangelister av endera slaget har jag ju givetvis alltid svårt för – det är ju alltid vi fanbärare som slår ihop först! ;o)

//Zac

Kommentarer

 1. Som du sa tidigare, det hade ju varit kul att hitta något att debattera där vi inte har väldigt lika åsikter. Så länge vi håller oss till livsmedel verkar det svårt att hitta något sådant ämne! :-)

  Jag var faktiskt på väg att bli vegetarian för cirka två år sedan, jag tyckte helt enkelt inte kött var gott längre. Men sedan upptäckte jag att det var det kött de stora livsmedelskedjorna sålde som var av så dålig kvalitet att det knappt var ätbart längre. Som tur var upptäckte jag att det fanns bättre kött och att det även hade ett samband med hur djuren hade det.

  Bra djurhållning ger friska välmående djur och gott och nyttigt kött.

  Dålig djurhållning ger stressade och sjuka djur och ett kött som är undermåligt både smak- och näringsmässigt.

  Dessutom bör vi visa djuren respekt genom att behandla dem väl, både i livet och efter. Det innebär även att vi åter bör lära oss ta vara på alla delar av djuren, inte bara de allra möraste bitarna. En bit högrev eller oxbringa kan bli en underbar måltid om den tillagas vid läg temperatur under lång tid, gärna tillsammans med lite vätska.

  De sega lövbiffar jag hittar i min lokala butik är verkligen en skymf mot kon de kommer ifrån. Bästa användningsområdet för dem är att laga skorna, de sulorna kommer att hålla i många år...

  SvaraRadera
 2. Hahaa! Inte nog med att vi i stort sett har exakt samma åsikter vad gäller kosten, vi handlar tydligen i samma butik också! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Kan ju vara så, eller också är det en viss nära nog monopolleverantör av kött som på grund av sitt monopol kan komma undan med att sälja de magra skosulor de kallar kött.

  SvaraRadera
 4. Jo, sönderstressat och vacuummörat kött är det ju tyvärr inte vidare svårt att hitta... :o(

  Alltså första gången jag och frugan gick och fick oss till livs riktigt kött, som var riktigt välhängt, kategoriserar jag som en ren skönhetsupplevelse! Problemet är att allt "vanligt" kött är pegamentsrullar i jämförelse efter det... :o( Pandoras köttask?

  Jag har lite häng på en släkting som slutat jaga, men som har tillgång till ganska mycket vilt, bl a vildsvin... Har jag turen med mig så kanske kan jag för mycket överkomliga pengar fylla frysen med sådant kött! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. De flesta konsumenter har väldigt liten chans att få veta skillnaden mellan naturuppfött kött och industriellt. Att det visst har betydelse för både vår hälsa och djurets. Och den som händelsvis råkar få klart för sig skillnaden har väldigt små möjligheter att tillämpa det i praktiken, eftersom det är svårt att hitta (bortsett från sydamerikanskt kött i vissa styckningar - irländskt kött hittar man ibland, även framdel och färs). Men försök hitta en bit lever! Det är helt omöjligt, även om man köper direkt från gården, eftersom slakterierna inte håller reda på från vilket djur inälvorna kommer. Och levern är näringsmässigt viktig.

  SvaraRadera
 6. Jag är säker på att lever och njurar är de delar på djuret där det märks tydligast hur de fötts upp, speciellt vilket foder de fått. De från "konventionell" uppfödning idag är troligen i så fall direkt hälsovådliga.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv