Fortsätt till huvudinnehåll

LC/Atkins och cancer?!

Annikas blogg så citerar Annika en mailkorrespondens mellan en LC-anhängare(?) - Helena och Rössner. I den så kommer det tydligen upp häpnandsväckande nya rön från Rössner, bl a att lågkolhydrat skulle orsaka cancer?! På frågan om vilket stöd det finns i litteraturen så nämner tydligen Rössner Adamis studie... Jag hoppas att det är ett missförstånd, för ingen kan ta denna clownundersökning på allvar, inte allra minst en av de mest tongivande personerna vad gäller dieter/bantning.
För er som inte vet vad det är för studie så kommer här lite riktigt pinsamma uppgifter.

Studien i sig

Detta baserat på denna undersökning. 42.237st kvinnor i åldrarna 30–49 i Uppsalaområdet har uppgett en gång i en omfattande enkät 12 år tidigare om hur deras kost ser ut vid det tillfället och sex månader tillbaka.
Ingenting om hur man fördelat kosten, hur den har förändrats över tid och dessutom med låg sannolikhet på (de mycket långtdragna) slutsatserna. Ganska rejält undermåligt om du frågar mig. Jmfr med Women's health, där 80.000 undersöktes under 20 år och den är det betydligt högre kvalité på. Den hittade inga sammanhang överhuvudtaget som ens är snarlika med denna, snarast tvärtom.

Andra kommentarer bättre

Det är inte lite små frågetecken som redaktören för 2000-Talets Vetenskap och tidigare chefredaktör för Medikament har grävt upp om bakgrunden till denna studie:

Viktigt att komma ihåg är att Adami/Trichopoulos[medförfattare till studien, min amn] är bra på det dom har betalt för - nämligen att ställa till osäkerhet och oreda. De har tidigare hjälpt kemiindustrin med detta. Läs artikelserien om greenwashing som finns i högermarginalen så får du veta lite mer om dessa herrars förehavanden. De har båda gjort förnämliga insatser i syfte att för kemiindustrins räkning friskriva cancerframkallande miljögifter från skuld. Nu har de skuldbelagt lågkolhydratkosten. De är mästare på att fixa till ett resultat som rör till begreppen. Det räcker nämligen att det råder osäkerhet för att man ska bevara status qou. För säkerhets skull liksom.

(Källa.)


Mer kritik mot överord och dålig vetenskap i DN:

Vad gäller den extremt kolhydratfattiga Atkinsdieten finns åtminstone fyra välgjorda studier i ledande medicinska tidskrifter från de senaste åren. De pekar åt samma håll: kvinnor som följer Atkins minskar något mer i vikt jämfört med dem som följer andra dieter. De som har följt Atkins har lika bra eller bättre värden på blodfetter, blodsocker och blodtryck.

(Källa.)


Erik Edlund har en mycket bra genomgång av studien ifråga.

Även Annika kommenterade undersökningen.

Signaturen Doc gjorde en fantastisk jämförelse(jag har stylat till den):

En jämförelse kan vara på sin plats med Nurses Health Study som EJ visade något samband mellan lågkolhydratskost och sjukdom (men ett STARTKT signifikant samband glycemic load och hjärtsjukdom, åt MOTSATT håll alltså).

Lagiou et al

42200 patienter, ca 50% bortfall
Totalt bara 75 döda i hjärtsjukdom (!)
Ingen uppföljning av ändrade kostvanor under 15 år
Knappt signifikant lätt ökad risk hjärtsjd med lowcarb i kombination med highprotein. Hjärtsjukdom-lowcarb enbart ej signifikant samband.

NHS/Halton et al

82800 patienter, ca 20% bortfall
Totalt 1994 fall av hjärtsjukdom
Uppföljning ändrade kostvanor varannat år i 20 år
Inget samband, men kraftigt samband högt glycemic load med hjärtkärlsjukdom OR 1.9 (95%CI 1.15-3.15)


Så vi har en studie med stort bortfall, ingen uppföljning av kostvanor under 15 år, och som baseras på endast totalt 75 fall av hjärtdöd, och ger ett knappt signifikant resultat. Eller en studie med litet bortfall, uppföljning av kostvanor varannat år, 26 ggr fler events (!), dubbelt så många patienter. Denna visar närmast motsatsen.

Vilken skall vi tro mest på?

Slutsatser

Denna studie borde begravas och glömmas bort illa kvickt om det inte vore för att den faktiskt är ett utsökt exempel på hur riktigt ursel forskning kan tas fram på bestsällning av industriintressen.

Någon/några känner sig väldigt, väldigt trängda. Tydligen så är det samma sak med Rössner, jag kan faktiskt inte för mitt liv tänka mig att han har så dålig vetenskaplig känsla att han på allvar inte egentligen vet att detta är en riktigt brutal skitstudie.

Ifrågasättandet är vetenskapens fundament, utan ifrågasättandet så är det inte vetenskap längre - vi vet alla att mycket vetenskap idag handlar om politik, marknadsföring och inpissade revir. Det är därför det är dubbelt viktigt att inte bara svälja svarta rubriker från journalister som säkert inte ens läst sammanfattningen av studien.

Studien som föreligger detta inlägg är ett perfekt exempel på detta. Den dras med så allvarliga frågetecken att ingen som ens ägnat mer än några sekunder åt den kan ta något ur den på allvar - men vad spelar det för roll när media dagarna efter är fyllda med braskande rubriker om hur livsfarlig Atkinsdieten är? Det egentliga syftet med studien är iofs uppfylld - att skapa oro och sätta frågetecken inför alternativen, för ha inga dubier om att de som ligger bakom rapporten är några dumhuvuden! De vet mycket väl att det vetenskapliga underlaget är undermåligt, men de vet också att media inte kommer att gräva så att det kommer ut i vårt snuttifierade medialandskap.

Jag kommer alltid slå ner på all dålig forskning jag hittar, givetvis färgar mina personliga åsikter av sig, men missar jag något p g a "färgblindhet" så kommer någon annan säkert att märka det.//Zac

Kommentarer

 1. Brutalt skitbra blogginlägg!
  //fetsmart

  SvaraRadera
 2. Vidare att det faktiskt är en införd korrektion av vad de åt i form av kolhydrater och fett verkar inte många sett heller, man måste ha tillgång till artikeln för att se den meningen. I mina ögon gör det hela den påföljande diskussionen skakig i artikeln.

  SvaraRadera
 3. Aftonbladet 2003-03-16
  Gifter med mänskligt ansikte

  Man kan hitta en hel del intressant om man söker lite på denne Adami.

  Intressant är att en av hans gamla kompisar verkar vara Hans Wigzell, rektor för Karolinska institutet. är inte han även Rössners och Vessbys chef?

  SvaraRadera
 4. SLV säger nej till folsyraberikning av mjöl - trots att det är bevisat att det minskar risk för ryggmärgsbråck. ¤0 andra nationer berikar...

  Bäst vore om folk åt grönsaker, men tills fler får upp ögonen för en bättre kost vore berikning bra.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England