Fortsätt till huvudinnehåll

Alkohol

Det är inte ovanligt att man kallar öl för flytande "bröd"...

Vad jag med bestämdhet kan säga är att min kropp har mycket svårare att omhänderta alkoholen jag konsumerat. Det är tydligen en energikrävande process - det är därför man alltid står och slafsar i sig en kebab på hemvägen! Kroppen skriker efter energi, s k fyllehunger. Vi LC:are har ju dessvärre (i detta fallet, alltså) inte vidare mycket glykogen liggande ute i musklerna, utan det uppstår störningar i energitillförseln ganska omgående. Detta gör att levern inte alls arbetar med någon större effektivitet.

HUA!

Jag har personlig erfarenhet av detta - efter en kväll med relativt måttlig konsumtion av alkohol - rött vin till maten, lite konjak efteråt och ett par whisky-pinnar senare på kvällen - så blev jag ordentligt berusad.
Nåväl, dagen efter vaknade jag förhållandevis tidigt, upptäckte till min förvåning att jag faktiskt inte hade någon baksmälla. Fast när jag gick upp märkte jag att jag fortfarande var berusad... Levern hade så låg verkningsgrad att mycket av alkoholen låg kvar i omlopp!
Men dagen hade sin gång och jag märkte att berusningen sakta släppte sitt tag. Framåt kvällskvisten började dock kroppen sända andra signaler till mig... Baksmällan smög sig på! Jag hade inte varit dummare än att jag under dagen fyllde på med mängder av vätska, men kanske har LC:are svårt att binda vatten, för baksmällan blev både kraftig och därtill mycket långdragen.

En erfarenhet rikare...

Jag dricker mig mycket sällan rejält berusad, men efter denna erfarenhet så är jag väldigt försiktig med alkohol. Inte för att jag personligen tycker att jag förlorar något väsentligt med uteslutningen av alkoholhaltiga drycker. Men det handlar ju till syvende och sist, om en smaksak... Tyvärr jag har hamnat i vinbox-helvetet. Det är alldeles för enkelt att ha en box stående, den är billig, enkel och det är goda viner om man väljer med eftertanke. Hua! Nu blir det inte fler boxar på ett bra tag!


Jag har skrivit om alkohol innan i t ex 'Alkoholen och nationaldagen...'.//Zac

PS. Jag avslutar detta inlägg med att citera ett hysteriskt roligt svar jag fick då jag skakade ett varningens finger för kombinationen rajtantajtan m alkohol och LC:

Jo du, Zac, skulle kanske ha lyssnat på din alkoholvarning lite mer...men kan inte rå för att jag måste testa allt själv, innan jag tror på det! "Kan fälv!", var mitt ständiga, hysteriska tillrop i barndomen, enligt mor. Ööööööh, tänk att man aldrig växer upp!

Stoj och stim kring mina nya kostvanor blev det igår, en del mycket nyfikna (och skulle absolut kolla in Annikas blogg ), en del djupt misstroende, och andra bara skakade på huvet åt "alla mina infall". Synd att dom misstror mig så att dom inte ens bryr sig om att ta reda på om detta kanske faktiskt tillkommit efter mycket moget övervägande.
Och att Whiskey-älskande ******* frivilligt avstod "men smaaaaka nu då!"-tillropen ("men baaada nu då!" ) gav somliga nog, och sålunda stoppade dom nog in mig i facket "övergående nyckfullhet".

Men rödvin, det gick ner, i MÄNGDER! Uj, uj, uj... Betongkepsen idag är inte av denna värld! Redan uppe i 6 värktabletter nu, för att överhuvudtaget orka andas ens.
Jag/vi fick avsluta festande redan kl 00, då jag fått så tidiga vanor nyligen (LCHF:ens förtjänst!) att jag helt enkelt inte kunde hålla ögonen öppna mer - nej, det var inte bara vinets fel. Kom så hem, vinglande smålullig och började må urpyton. Stoppade i mig en bit Brie, då jag trodde det berodde på fyllehunger. Somnade sen knallhårt.
Vaknade kl 06, pinknödig, supervinglade upp och for med skallen rakt in i väggen! Klonk! JAG VAR MER FULL NU ÄN DÅ JAG LA MIG!!! Magen var i totalkaos (åt båda håll ) och jag gjorde sålunda i vild panik en "kombo" - häcken i toastolen och huvet i handfatet!!! Visst ére gôtt å få ut rödvin ur ansiktets alla håligheter!?
Kändes bättre sen , vinglade tillbaka i säng, 2 Alvedon senare. Vaknade igen kl 08 - ännu fullare nu! Halkade på badrumsgolvet och höll på att bryta lårbenshalsen. Tillbaka till trygga sängen och se världen åka karusell bakom de stängda ögonlocken. Uuuuuuhhh... Först kl 11 började jag nyktra till så pass att jag riskfritt kunde ta mig upp mot medicinskåpet igen.
Är fortfarande lite smålullig, mer Alvedon mot betongkepsen, illamående och så fruktansvärt uttorkad! Läpparna har fått formen av en slutmuskel! Absolut noll i matlust, får bara i mig kaffe med mängder med grädde. Uj, uj, uj...

(Fortsättningsvis kanske jag kommer att lyssna till "expertisens" råd lite mer - men jag erkänner det aldrig!)

VARNING! --- Om man mot all förmodan beslutar sig för att ändå genomföra några experiment av denna typen så skall man vara medveten om att det medför en stor risk för förhållanden, vänner, sängkläder och inte minst risk för att totalt förlora värdigheten! --- VARNING! ;o)

Kommentarer

 1. Ytterligare en positiv effekt av LCHF då, man sparar in massor av pengar på alkohol, man blir alltså mycket billigare i drift! :-)

  Jag har själv nyligen köpt en box vin, fast jag använder det mesa av den i matlagningen. Dricker sällan mer än ett litet glas till maten, 3-4cl eller så.

  Tyvärr har jag inte haft råd med en anständig whisky på ett tag, Lagavulin eller Ardbeg t.ex.. Men även sådant dricker jag kanske 2cl eller så av, de har ju så mycket smak att det inte behövs mer.

  Dricker man inte mer än runt 2 liter starksprit om året kan man ju kosta på sig lite bättre grejor. :-)

  SvaraRadera
 2. Har en god vän, som precis som jag föredrar cognac, som försöker lansera sitt
  Pris per NjutningsTillfälle.

  Visst kostar en resonabel flaska kanske en femhundring och uppåt, men sätter man det i proportion till antalet tillfällen som den förgyller... Mmmmm :o)

  Larsen XO är en mycket prisvärd favorit, mina amatörsmaklökar uppfattar den som väldigt annorlunda. Fruktig och inte alls så "skarp" som hos de flesta andra cognacshus numera. Att det sedan är en norsk immigrant som fastnade i cognacsdistriktet av kärlek till en kvinna och denna dryck på 1920-talet gör inte bakgrundshistorien mindre intressant! ;o)

  När jag slår upp mig ett glas med cognac så räcker den i timmar. Älskar att bara sitta och dofta på den, ta små smakprov för att aktivera tungan också, för att sedan fortsätta att dofta!

  I sanning en riktig eau-de-vie!


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Zac, tack för veckans flabb!!!

  SvaraRadera
 4. Vill slänga in en VARNING mot att stoppa i sig Alvedon/Panodil/Paracetamol mot baksmälla. Detta läkemedel har en utomordentligt hög toxicitet. Och det bryts ner i levern! maxdosen på ett dygn för den med frisk lever är 8 st 500 mg tabletter, alltså fyra gram. Det är supergiftigt!

  SvaraRadera
 5. Usch, prata inte om Alvedon... Jag har under semestern haft ett enormt ryggskott. Under perioden så petade jag i mig maxdosen av Alvedon + Ipren varje dag i tre veckors tid...

  Kunde inte sitta, stå, ligga eller gå...
  Fy f--n! Så nu tränar undertecknad, eller snarare kommer att börja träna, enkom för att förbygga liknande problem igen. Så snacka om att det behövs en extrem händelse för att man skall komma igång med att börja träna... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Håller med om att detta var dagens, för att inte säga veckans gapflabb!

  SvaraRadera
 7. Ett alternativ att testa mot bakrus är saft på älgört, den skall tydligen vara god och den innehåller salicylsyra, men tydligen även emnen som motverkar dess skadliga effekt på bl.a. magslemhinnan.

  Testa dock väldigt försiktigt om du har tendens till magsår!

  SvaraRadera
 8. Usch, prata inte om Alvedon... Jag har under semestern haft ett enormt ryggskott. Under perioden så petade jag i mig maxdosen av Alvedon + Ipren varje dag i tre veckors tid...

  Kunde inte sitta, stå, ligga eller gå...
  Fy f--n! Så nu tränar undertecknad, eller snarare kommer att börja träna, enkom för att förbygga liknande problem igen. Så snacka om att det behövs en extrem händelse för att man skall komma igång med att börja träna... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Håller med om att detta var dagens, för att inte säga veckans gapflabb!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n