Fortsätt till huvudinnehåll

Björklund igen...

Jaha, då har Björklund nästan enhälligt valts till FP:s nya partiledare. Iofs var det nog en omöjlighet när har meddelade sin kandidatur att ens fundera över att gå upp mot en sådan populär och karismatisk motståndare.

Jag skrev om partiledarbytet inom FP för ett par månader sedan men nu när det är klart tänkte jag komma med några funderingar.

Sopa under mattan

Den utredning som togs fram och som entydigt pekade på ett toppstyrt parti där all intern kritik snabbt kvävs har, föga förvånande sopats under mattan. Nu är den allmänna uppfattningen att "det där tillhör det förflutna och nu ser vi med tillförsikt framåt"... Men är det vettigt att göra det? Björklund är definitivt en av dem som faktiskt drivit FP och utformat FP:s politiska linje under lång tid. Den mest påtagliga skillnaden mellan honom och nu f d partiledaren Leijonborg är att Björklund är en enormt duktig kommunikatör.

Populist?

Tja, det är nog inga problem att se att han driver en oerhört populistisk linje, redan dygnsfärsk som partiledare så gick han ut med den hemska åldersdiskrimineringen i Sverige. Problemet är att han är mycket väl medveten om att det redan år 2000 lagstiftades om en sådan lag... Men budkapen gick hem, de (ovetande) i övre medelåldern som fruktat för sina arbeten pustade ut och såg plötsligt Björklund som sin frälsare... :o)

Socialliberal

Personligen skulle jag gärna se att FP åter blir det socialliberala parti som idag fattas i riksdagen. Tycker det känns viktigt med ett äkta parti som står upp för äkta socialliberala värderingar i debatten. Det finns risk för att det skall kantra över annars. Jag tror inte Björklund kommer att göra detta, som sagt är han en av arkitekterna bakom de senaste årens politiska inriktning för FP och jag tror knappast att han kommer att underkänna sin egen insats och staka ut någon ny väg.

Mysko!

Men av att döma av kommentarerna från fotfolket på kongressen så är det en överväldigande känsla av pånyttfödelse över valet av den nya partiledaren. Men är det det? I vilket fall så bör nog Björklund få lite arbetsro med att utforma sin politik innan man försöker utröna hur framtiden ser ut.

Kannibalism

En sak är dock säker - att fortsätter han på sin linje så är risken mycket stor för att FP och M fortsättningsvis kommer konkurrera om samma väljare. Mer Reinfeldt så tog M ett stort steg in mot mitten, där faktiskt Leijonborg lämnat plats för sin färd mot höger. En sak är säker - man kan inte återgå till att försöka vara moderaterna light, för det är moderaterna själv numera.

Intressant som sjutton är det och jag lär nog inte sluta med att sprida ut mina funderingar och åsikter om det heller... :o)


//Zac

Kommentarer

 1. Jag undrar om inte många liberaler på vänsterkanten av liberalismen i stället skulle kolla på miljöpartiet?

  De två partierna överlappar faktiskt varandra på höger-vänster-skalan inom många områden på grund av att båda partiernas ideologier spänner äver ett väldigt brett band på den skalan.

  Jag tycker att det är synd att inte miljöpartiet passar på att utnyttja de möjligheter som finns med den nuvarande regeringen, man skulle t.ex. kunna vända industrijordbrukens dominans och i stället gynna små lokala företag med både djuruppfödning och småskalig förädlig av sina råvaror. Man skulle även kunna ta bort många av de onödiga reglerna som i praktiken omöjliggör gårdsslakt och gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk.

  Det är frågor som borgarna ju faktiskt redan börjat nosa på, som mp lätt skulle kunna uppmuntra dem att fortsätta med genom att använda rätt argument. Det är ju sossarna som byggt upp det regelverk som i praktiken skapat ett monopol för storbönderna med LRF i spetsen som verkar för mer gödning, mer gifter och mer GMO samt en ständig koncentration av allt färre och allt större slakterier och mejerier vilket leder till allt längre transporter och mer lidande för djuren, och därmed även mer stresshormoner i köttet.

  Man skulle även kunna utnyttja läget genom att peka på hur sjuka vissa myndigheter blivit, t.ex. jordbruksverket, livsmedelsverket och strålskyddsinstitutet. Det är ju en direkt följd av det absolut sämsta hos socialdemokratin, och därmed något man skulle kunna samarbeta med borgarna om att rätta till.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra kommentar! Och jag håller med dig. Den världsfrånvända attityd som idag råder inom många myndigheter borde vara det första som burits ut. Det ganska rigida myndighetsbygge som S i praktiken byggt upp under många år är inte direkt prime-sverige, s a s...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Jag tror att för de flesta liberaler så innebär socialistparti-stämpeln en automatisk diskvalificering. De liberala vänner jag har skulle aldrig ens tänka tanken. Och det oavsett hur MP positionerar sig, skulle jag tro.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Det beror på att de inte förstår ideoligin i mp, själv upplever jag mp som närmast frihetligt socialistiskt, vilket ligger väldigt nära traditionell liberalism. Man skulle kunna hävda att mp är mer liberala än fp idag! Både fp och m börjar allt mer likna anarkoliberaler.

  SvaraRadera
 5. Sedan finns det ju en mycket stor bredd inom mp, tyvärr finns det lite för många marknadsliberaler i toppen för min smak.

  SvaraRadera
 6. Kenneth - om du inte varit i kontakt med den innan så kolla lite på The Political Compass. Enormt intressanta teorier! Och jag tror de stämmer som sjutton!

  Gör testet så återkommer jag med var jag låg på skalan... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Jag kommer snart med ett inlägg om Political Compass så ta kommentarerna där?


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Nopp, inget spam-skit - inte ens på ryska...


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England