Fortsätt till huvudinnehåll

The Political Compass

Jag hade lite av en partipolitisk diskussion med Kenneth tidigare idag. Då kom jag att tänka på en av de mer intressanta testerna vad gäller hur man ligger i den politiska skalan.

The political compass?

Vad sjutton är det tänker ni. Jo, det är ett sätt att utöka den traditionella höger/vänster-skalan. Ghandi och Stalin hör t ex båda hemma på den vänstra delen på den traditionella skalan, men det är ljusår mellan deras praktiska politik. Om man betänker på högerskalan så har vi Friedman och G.W Bush som inte heller alls förespråkar(-de) samma politik. The Political Compass introducerar istället två skalor.

De två skalorna

Dels har de en traditionell vänster/höger-skala, och den skall egentligen ses som en ekonomisk skala. Vänster innebär mer kooperativ styrning av de ekonomiska medlen och höger är mer för individer och privata organisationer, läs företag. Den andra axeln är mer intressant, den behandlar hur man ser på de sociala frågorna, alltså i vilken grad som frihet skall tillåtas. Skalan går från Libertarian till Authoritarian. Libertarian innebär således att friheten i samhället skall maximeras, emedan Authoritarian anser att traditioner och auktoriteter skall styra samhället.

Exempel

(Källa.)

Var ligger Zac då?

Jag ligger faktiskt strax under Ghandi. Jag har mycket stor respekt för en av de riktigt stora människorna genom tiderna och känner stolhet att ens vara i samma kvadrat som honom! ;o)
Mina (senaste) siffror:
  • Economic Left/Right: -7.13
  • Social Libertarian/Authoritarian: -3.95
Sedan jag gjorde denna första gången, vill minnas att det var kring sekelskiftet så har jag gjort denna regelbundet, jag ser att jag rör mig sakta uppåt, snett åt vänster. Har tyvärr inte direkt koll på hur min inställning i de olika frågorna har förändrats. Men intressant är det. Och sakta går det också! ;o) //Zac

Kommentarer

  1. Mycket intressant, jag är rätt säker på att de allra flesta inom mp ligger inom den nedre vänstra fjärdedelen, med mycket stor spridning. Det innebär ju att t.ex. fp överlappar mp en hel del, fast fp har ju rätt många medlemmar i båda de högra fjärdedelarna också. I nedre vänstra hittar man för övrigt även syndikalisterna.

    Undrar var man hittar de olika kändisarna inom rörelsen för fri programvara? :-)

    SvaraRadera
  2. Jag tror att de flesta inom svensk politik ligger i den nedre vänstra fjärdedelen, i alla fall ur ett internationellt perspektiv. Egentligen skulle man kalibrera om den så att origo verkligen är mittpunkten i den nationella politiken. Det är ju för trist i dag hur alla partier slåss om platsen i mitten...


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Den testen är skapt för amerikaner... till och med jag(!)hamnar i närheten av Ghandi... ;-) och jag är inte ens i närheten av att rösta på något till vänster om fokpartiet.

    Fast egentligen tycker jag att det finns sympatiska detaljer i alla partier, samtidigt som jag inte känner mig hemma i något... En total (parti)politisk vilde alltså!

    SvaraRadera
  4. Zac, du hann skriva (9:49) precis vad jag menade... men inte riktigt kunde uttrycka(?)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England