Fortsätt till huvudinnehåll

Piltson!

Jag tycker inte om att sitta och lovorda andra bloggare, bloggarnas sammfällighets(frivillig!)ryggdunk eller något sådant... ;o)

Men Piltsons kommentarer är en helt egen, unik blogg i LC-sfären!

Slutet?

Tyvärr så har orken trutit för han/hon/de som låg bakom bloggen, det går att läsa mer i Piltsons inlägg 'Slutextra', och det har dryftats betydligt mer om detta annorstädes.

Lösning?

Jag tycker det är tråkigt att inte Piltson flyttade sin utmärkta samling av kåserier och artiklar till något bättre bloggtjänst, ex blogger.com(*). Där har man betydligt bättre kontroll och kan avkräva smutskastande kommentatörer kläderna på ett helt annat sätt. Men det är inte mitt beslut utan jag lägger mest energi på att sörja nedläggningen.

Mer Piltson!

Men idag så kom en hint om framtida nöjen:
Tidigare material får dock kvarstå, eftersom en handfull personer säger sig ha funnit det av intresse.

Denna handfull har inte förmenats avsevärda andliga värden. I planerna ingick att fastställa ett par säregna luckor i den nya läroboken Fetma, redigerad av S. Rössner och A.K. Lindroos (Studentlitteratur 2007), framför allt effekterna från livsmedelstillsatser, något som ej nämns i boken.

Dels så tror jag knappast att det enbart är "en handfull personer" som haft nytta och nöje av all läsning, men vilka härliga planer. Jag hoppas att det trots allt kommer ett inlägg till hos Piltson, ett där det framgår var man sedan kan ta del av resultatet av dessa planer! Så anledningen till att jag frångår mina principer och gör detta hyllnings-/påtryckarinlägg är helt enkelt själviska! Jag petar igång en omröstning om detta i marginalen till höger. Jag säger som politikerna, rösta! ;o)

UPDATE!

Tja, nu är omröstningen avslutad lite i förväg. Piltson valde tydligen att sluta på topp... Resultaten blev som nedan:
Sluta på topp 7% (en röst)
Kör vidare som nu, inga kommentarer 28% (fyra röster)
Flytta och tvinga registrering 64% (nio röster)
Ingen åsikt 0% (således noll röster)

Jättetrist

är det att inte längre ha tillgång till det roande arkiv av lustigheter som Piltson skapat. Men jag antar att någon förr eller senare publicerar detta i samlad trupp (Kenneth?) //Zac (*) Givetvis är det i egenintresse jag rekommenderar blogger, dels så är jag jättenöjd själv, och dels skulle jag slippa registrera om mig... ;o) Originalet publicerades först 2007-08-09

Kommentarer

 1. Håller med om att det är en stor förlust att missa vidare tankar av Piltson. Jag undrar om det inte ligger annan stress bakom också, det kan finnas många andra faktorer som tillsammans gör en människa mer sårbar för sådant som andra kan ta med en klackspark.

  När jag hörde första varningen om radering passade jag på att kopiera sajten, så jag har en råkopia på allt ifall det skulle behövas någon gång i framtiden, för närvarande bara för eget arkivbruk.

  Läser Piltson detta så kan det vara bra att lägga det på minnet ifall det skulle vara svårt att samla ihop materialet på ett bra sätt som grund till t.ex. en bok. De flesta bloggfunktioner har ju oftast ingen funktion för att exportera materialet till annat format.

  Det gäller även ifall man skall flytta allt till någon annan bloggtjänst, jag är då ganska säker på att det skulle gå att skriva ett program som laddar upp alla texterna dit, men kommentarerna kan bli lite knepigare.

  Men att flytta texterna kan göras på betydligt enklare sätt än att klippa och klistra eftersom det ju rör sig om ganska avsevärda textmassor.

  SvaraRadera
 2. Sicken insats! Är mycket imponerad.
  Själv selekterar jag och använder mig av Google Notebook när jag hittar något intressant.

  Fungerar äckligt bra, m h a plugin till ex Firefox så är det en perfekt partner att ha när något intressant dyker upp, men tiden inte räcker till.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Själv använder jag ScrapBook en del, när jag kommer ihåg.
  Men till att spara ner en hel webbplats på det sättet använder jag kommandoragsprogrammet wget som ingår som standard i alla linuxdistributioner. Skulle jag plocka ut texten och lägga upp den på en ny bloggsajt skulle jag skriva ett program själv i programmeringsspråket perl, det måste ju anpassas till den specifika sajten.

  Tyvärr har ju Piltson skrivit artiklarna i Word och klistrat in dem i bloggen, och Word skapar väldigt ful HTML, så det blir en hel del extra manuellt jobb för att extrahera texten om man skall få rubrikerna som rubriken o.s.v. samt plocka bort en massa ovidkommande uppmärkning och få resterande HTML att följa gällande standard. Det finns program som kan göra underverk med att snygga till det, men mirakel kräver lite handpåläggning.

  Jag behöver ju skriva ett program att ladda upp med som imiterar hur en godkänd webläsare gör, och komma förbi ev. spamskydd som har till uppgift att stoppa spambotar. Men de svåraste går säkert att stänga av innan man öppnar bloggen officiellt, det tar ett tag innan spambotarna hittar den.

  För mig är det dock ingen oöverstiglig uppgift eftersom det är ett av mina huvudsakliga intresseområden inom IT, och har varit ett antal år. :-)

  SvaraRadera
 4. Fördelen med Scrapbook är ju att den sparar på min egen dator, så att jag kan göra vad jag vill med resultatet, det är ju inte till mycket hjälp att locka ut innehållet från en inlåsning bara för att låsa in det på ett annat ställe. :-)

  SvaraRadera
 5. Har man texter och blogger så finns det en riktigt enkel väg - man kan nämligen maila in sina inlägg, så publiceras de automatiskt. Det borde underlätta rejält om man vill göra ett program för att publicera större mängder. Jag antar att WP har motsvarande funktion, eller rättare sagt jag har för mig det.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Jo, vi läser, tack för dessa vänliga ord. Vi håller bloggen vid liv med konstgjord andning genom att lägga in kommentarer till tidigare kapitel. Därigenom kommer äldre kapitel upp till ytan.
  Någon bok ser det inte ut att bli, påstött förlag trodde det skulle vara en dålig affär. Det tror vi inte här.
  Beträffande textprogram försökte vi faktiskt med Wordpad, men det gick ju inte alls. Alltid ogillat Word, men det är ju marknadsdominerande. En gång använde vi WordPerfect för DOS, det var väl 10 år sen, men bättre har inte dykt upp. Sedan gjordes WordPerfect om för Windows för att se ut som Word, det var en patetisk dödssuck.
  De där koperingsrutinerna vet jag inget om men skall se efter. Har själv kopierat det mesta, men det är lite grisigt.

  SvaraRadera
 7. Förresten måste jag passa på och tacka för Kenneths register. Med det kunde man lägga in alla dessa direkta hänvisningar, som gör materialet oerhört mera tillgängligt. Har fortfarande ingen aning om hur det gjordes.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr är ju de flesta blogprogramvaror väldigt dåliga på att strukturera innehållet, jag håller på att fila lite då och då på en variant som automatiskt tar första stycket till rubrik, och även skapar sidans title från den, och nästa stycke som ingress. På det viset blir det konsekvent och där med lätt för ett datorprogram att plocka ut rubrikerna för varje sida, och program för att samla ihop alla länkar till en sajt finns det redan gott om, t.ex. wget som jag nämnde tidigare, det blir också lätt att plocka ut ingressen vilket kan vara användbart i ett register.

  För att göra det möjligt måste det finnas något sätt att "tvinga" bloggaren att hålla dessa två delar konsekventa, i min egen blogg skriver jag helt enkelt inläggen i ett vanligt textredigeringsprogram som inte bryr sig om formattering eller liknande, sådan sköter jag genom att skriva in HTML-taggarna själv, men det passar ju inte alla. En annan möjlighet är att använda en förenklad form i stil med den som används i de flesta wikis, *fetstil*, /kursivt/, _understruket_ o.s.v.. Detta översätts sedan till HTML när man publicerar, det skulle även fungera fint tillsammans med att publicera via mail, i det fallet tar man rubriken från ärenderaden.

  En tredje möjlighet är att puplicera genom ett webbformulär, där man lämpligen har obligatoriska fält för rubrik, ingress och resten.

  Det finns alltså många sätt att lösa problemet, tyvärr har de flesta blogprogramvaror till och med gjort det nästan omöjligt att vara konsekvent.

  Piltson,
  Det gör det inte direkt lättare när man skriver texten i Word och sedan klistrar in den, du skulle bara veta hur mycket extra skräp Word lägger till när den skall försöka skapa HTML! Det var den enskilda faktor som skapade mest extra jobb med att skapa registret! Den tredubblade antagligen tiden det tog att göra det! :-)

  Det hade underlättat ordentligt om åtminstone strukturen rubrik, ingress, resten varit konsekvent och utan undantag! Resten behöver man ju inte bry sig lika mycket om för ett register. :-)

  SvaraRadera
 9. Lite sent att tänka på det nu, men ändå intressant: hade det varit enklare om man lagt texterna i RTF-format? Hade varit lätt att göra.
  Det textprogram du föreslog kom jag inte fram till.

  SvaraRadera
 10. Piltson,
  Jag tror inte att det program jag använder funkar så bra för dig, då måste du lägga en masa tid på att lära dig det, tid som du antagligen bättre kan lägga på det Du gör bäst. :-)

  Men den vanliga klassiska Anteckningar är ett ok alternativ om du kör windows. Det finns annars många andra bra gratis textredigerare. RTF är inget alternativ, när du i windows kopierar text från word till webläsaren försöker den ändå göra om den till HTML, med dåligt resultat.

  Det bästa skulle vara att lära sig lite grundläggande HTML så att man kan markera rubriker, göra punktlistor m.m. för hand om inte inmatningsgränssnittet i bloggen har hjälpmedel för det vilket det troligen har.

  Då kan du skriva in texten i Anteckningar eller motsvarande så att du kan arkivera den och sedan kopiera in texten i bloggen och där lägga till markeringar av rubriker, listor, fetstil m.m. innan du publicerar.

  Det kan ju vara bra för framtiden, det blir också då enklare att plocka ut texten för att t.ex. använda den i en bok som jag hoppas kommer vad det lider. :-)

  Jag hjälper gärna till att konvertera till lämplig format till t.ex. en bok i så fall, kan man det är det smartare att låta datorn göra allt grovjobbet med det så långt det är möjligt än att sitta och skriva om all texten för hand.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv