Fortsätt till huvudinnehåll

Bränn kyrkorna!

Allt färre firar gudstjänst, men antalet kyrkobyggnader består. Om Svenska kyrkan ska klara sig ekonomiskt måste man våga fatta beslut om att stänga, hyra ut eller riva hundratals kyrkor, skriver docenten i etik och tidigare domprosten H B Hammar.
(Källa.)

Givetvis tog det inte mer än två kommentarer innan de islamkritiska inläggen börjar hagla... :-(
Tyvärr så diskuteras alltså inte överhuvudtaget artikelns innehåll - sålla lite SvD! Sålla!

Men det som debattartikeln handlar om?

Jo, H B Hammar har rätt. Gudstjänsterna är mer glesbygd än någonsin - och en stor del av de som faktiskt går är de som är direkt berörda - familj, vänner och släkt till de som jobbar i anknytning till kyrkan. Statistiken ljuger en hel del således.

Kulturaspekten då?

Jo, den är viktig. Men det finns gott om kyrkor utan kyrkogård, utan besökare som utan större åthävor kan säljas av - eller för all del ges bort. För mig personligen så känner jag mer sorg vid minnet av den gamla Shell-macken där vi ofta lämnade in bilen och som var sådär spännande när man var liten - än vid någon gammal kyrka man var tvungen att sitta i under den olidliga skolavslutningen då sommarspringet i benen redan lockade och pockade...

"Spräng dem"?

Ett ganska pinsamt retoriskt grepp, om än effektivt. H B Hammar vet att vi blir upprörda, men de flesta kyrkor är redan kulturminnesmärkta och därmed starkt skyddade.
Som sagt, sälj dem, ge bort dem - se till att de viktigaste hålls vid liv.
Religionen i sig kommer sakteliga efter - kunskapen ljus lyser upp spökenas och vidskeplighetens mörka vrår.

Kyrkoskatt - no more!

Själv var jag medlem i kyrkan och betalade snällt min kyrkoskatt för att hålla dem vid liv som ett kulturellt arv ända tills förra året då jag insåg att jag faktiskt ger stöd också via min vanliga skatt... Så dock inte längre. Inte en spänn till för att promota sagor om tomtar och troll från min plånbok! Galet, lite som att läkare får ordinera sockertabletter numera - men det är en annan historia. :-)



//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , DN, AB

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England