Fortsätt till huvudinnehåll

Kanske korrekt ändå?

När Jonny Forsberg kastade ett öga i backspegeln såg han en ambulans med blåljus och sirenerna på.
Framför sig hade han en enfältsväg med mitträcke.
För att kunna släppa fram ambulansen tryckte han på gaspedalen – och blev av med körkortet.
(Källa)

Så lät historien när jag också upprördes och irriterades av den uppenbara paragrafryttaren till polismotorcykelryttare. Men det var lite andra omständigheter som inte nämndes...

SvT Play 1


SvT Play 2


Nya fakta på bordet som det heter...

Och nu är jag inte alls säker längre på att det var fel att plocka Jonny för fortkörning. För mig verkar historien ha tagit en ny riktning i o m att det fanns gott om avtagsvägar och t o m 2 busshållsplatser på den vägsträcka där Jonny i panik gasat på.

Näe

Jag anser att det var befogat att plocka körkortet - Jonny har uppenbarligen uppträtt olämpligt och kört för fort - enligt egen utsago 102km/h på 70-väg. Frågan är om inte han t o m har hindrat ambulansen i sin framfart då de säkert kunnat köra betydligt fortare än så om han bara besinnat sig och svängt av i någon av de många alternativ som bjudits på sträckan?

"Jag fick panik och bara gasade"

Njae? Skall detta räknas som försvar? Eller är man lämplig som körkortsinnehavare om man får total blackout när man ser blåljus i backspegeln?
Nej, jag styrks snarast av min ändrade uppfattning om debacklet. Nu tror jag att han kommer få tillbaka körkortet i alla fall. Det är en stark opinion i detta fall och jag undrar om Transportstyrelsen orkar stå emot.

UPDATE 29/6

Men nu har han fått sitt körkort tillbaka av Transportstyrelsen, skriver Värmlands Folkblad (VF).
Forsberg har nämligen tagit tillbaka sitt erkännande i föreläggandet om fortkörning, vilket betyder att Transportstyrelsen måste ge honom körkortet tillbaka tills fallet behandlas i tingsrätten.
(Källa.)

Jo, Jonny tar kampen i tingsrätten - om nu åklagaren vill driva det dit... Spännande utveckling även om det känns lite förutsägbart. Jag tror inte heller att åkklagaren kommer driva detta impopulära mål vidare heller.

Update 14/7

Lite nya uppgifter (Tack Thomas!) gör gällande att han får svårt att förklara bort sin handling;
* Enligt mc-polisen som stoppade Jonny efter att ha följt efter honom i 5 kilometer var det hela tiden minst 500 meter mellan hans bil och ambulansen
* På den sträckan passerade han cirka 15 avfarter eller vägfickor där han kunde ha stannat för att släppa fram ambulansen
* Han hade kört cirka 3 300 meter innan polisen började mäta hans hastighet och då redan haft många möjligheter att släppa förbi ambulansen
* Det var en vanlig väg med både avtagsvägar, bussfickor och tidvis också en vägren han körde på när hastigheten uppmättes till 32 kilometer över det tillåtna. Inte en enfilig väg med mitträcke.

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,  AB1234, VF1, NWT12, SvT

Kommentarer

 1. Det är lätt hänt att man blir stressad av utryckningsfordon. Jag tycker att man måste ta hänsyn till omständigheterna i sådana här fall. Föraren har ju inte kört för fort på rent jävelskap eller egoism, tvärtom har han olikt många andra uppmärksammat ambulansen och gjort sitt bästa för att lämna fri väg.
  Självklart skall han få behålla sitt körkort men med en varning som kanske hjälper han och andra att agera bättre i liknande situationer.
  //kk

  SvaraRadera
 2. Böter ja för att han kunde använda busshållplatserna mm.

  Indraget körkort nej, han fick, som är helt mänskligt lite panik, när ambulansen dök upp och försökte göra det bästa av situationen.

  SvaraRadera
 3. Nja, polisen gjorde väl rätt tycker jag. Jonny körde mer än 30km/h för fort - och erkände på plats. Är det andra förmildrande orsaker så får Jonny helt enkelt ta det med Transportstyrelsen(?) nu efteråt.

  Men jag tycker kanske att han gott kan få tillbaka körkortet nu i efterhand, men att böterna skall få gälla. En konstig sak är att dessa fall bedöms från fall till fall - det finns alltså inga riktiga regler i sammanhanget.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. @Anders: En anmärkning bara - är inte glad åt ovidkommande länkar i kommentarerna. Tyvärr så suger blogger på hantering av kommentarer så jag kopierar in den del av vin kommentar som är godkänd här:

  "Som bloggägaren, ställer jag mig frågan om inte mer finns bakom detta. För med mina, visserligen få jurisdiska kunskaper, måste väl polisen ta hastigheten på Johnnys fordon för att kunna ställa ut böter och dra in körkotet. Visst om man erkänner, så kan de såklart göra detta, men frågan är om man ens får ifrågasätta en framfart utan att direkt kunna se och mäta just det fordonet.

  // Anders


  ---

  F ö så tror jag att klockar en under färd. Kamera möjligtvis eftersom det av naturliga skäl bara är en polis på en motorcykel! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Ja, för säkerhets skull är det nog bäst att man undviker att bryta mot lagen när man har en polisbil, ambulans eller brandbil bakom sig. Ingen vet ju om det är befogat eller inte. Jag står kvar vid rödljuset tills det blir grönt om ambulansen stannar bakom mig, för jag kan ju råka köra på en fotgängare på övergångsstället... eller?

  Nä, regler är inte regler, det finns (eller borde finnas i varje fall) medmänsklighet och sunt förnuft i lagutövandet.

  SvaraRadera
 7. @mumriken: Men det är därför det inte finns någon direkt lagstiftning om detta - man tar fall för fall. Och få åklagare skulle föra ärendet vidare om man kört över stopplinje för att lämna företräde för blåljus.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Jag bor i Karlstad och har många gånger åkt just den sträckan genom Slottsbron där Jonny "assisterade" ambulansen. Det finns inte 21 st möjligheter att ta av, men minst fyra stora busshållplatser, en stor trafikkontrollplats, fyra ställen med separata körfält för vänster- och högersväng på sträckan. Dessutom är denna 70-sträcka genom relativt tätbebyggt område, inte mitt ute i ingenstans som man först kan tro. Blir man så "stressad" och "chockad" av att få en ambulans efter sig så bör man kanske inte ens ha körkort? Jag anser att Jonny borde sluta gråta ut i tidningen; han gjorde fel och ska således ta sitt straff.

  SvaraRadera
 9. Spännande Thomas. Har hört samma sak tidigare vilket gjort mig misstänksam.


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Med all rätt, Z. Jag hoppas bara att han inte vinner i tingsrätten pga folkopinionens påtryckningar. Jag själv har faktiskt gått från att dela Jonnys ilska över paragrafryttaren till att nästan vilja tjudra honom vid skampålen för att han grinar ut i tidningen när han (i min mening) uppenbarligen vet att han gjorde fel. Ska bli spännande att se resultatet i detta fall.

  SvaraRadera
 11. Jo, vi är nog resekamrater i den åsiktsresan, Thomas! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Update: http://www.nwt.se/arjang/article738434.ece

  SvaraRadera
 13. Tack Thomas! Kanske skulle rubriken ändras till 'Korrekt ändå!'... ;o)

  Nej, för mig står det nu klart att han gjort sig skyldig till fortkörning och skall därför bli av med körkort och böta. Solklart - och panik i 5km? Kanske är han inte en lämplig förare i alla fall?


  //Zac, som uppdaterar inlägget också. Tack igen.

  SvaraRadera
 14. Det här bevisar verkligen allt. Allt! :)

  http://www.nwt.se/webb-tv/article739398.ece

  SvaraRadera
 15. Det är solklart nu att Jonny bara använde ambulansen som ursäkt för att ha kört för fort. Solklart att han skall få cykla eller åka buss i e överskådlig tid framöver!


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Kolla in polisens dokumenterade video! Solklart!! Han skall inte ha körkort!

  Har man problem med att utryckningsfordon och blåljus så är man inte lämplig i trafiken....speciellt som reaktionen blir att man gasar på istället för att köra åt sidan!

  SvaraRadera
 17. Jopps, 500 meter framför låg han också hela tiden. Jag måste säga att det känns rätt att han inte får behålla kortet.


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Det var fel att dra in hans körkort. Han hade ju helt klart inte kompetensen att klara av situationen och borde då rimligtvis inte vara straffansvarig.
  Eller gäller det bara SÄPO-chefer?

  SvaraRadera
 19. Eller det var fel att överhuvudtaget ha gett honom körkort? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Det är solklart nu att Jonny bara använde ambulansen som ursäkt för att ha kört för fort. Solklart att han skall få cykla eller åka buss i e överskådlig tid framöver!


  //Zac

  SvaraRadera
 21. Med all rätt, Z. Jag hoppas bara att han inte vinner i tingsrätten pga folkopinionens påtryckningar. Jag själv har faktiskt gått från att dela Jonnys ilska över paragrafryttaren till att nästan vilja tjudra honom vid skampålen för att han grinar ut i tidningen när han (i min mening) uppenbarligen vet att han gjorde fel. Ska bli spännande att se resultatet i detta fall.

  SvaraRadera
 22. Ja, för säkerhets skull är det nog bäst att man undviker att bryta mot lagen när man har en polisbil, ambulans eller brandbil bakom sig. Ingen vet ju om det är befogat eller inte. Jag står kvar vid rödljuset tills det blir grönt om ambulansen stannar bakom mig, för jag kan ju råka köra på en fotgängare på övergångsstället... eller?

  Nä, regler är inte regler, det finns (eller borde finnas i varje fall) medmänsklighet och sunt förnuft i lagutövandet.

  SvaraRadera
 23. @Anders: En anmärkning bara - är inte glad åt ovidkommande länkar i kommentarerna. Tyvärr så suger blogger på hantering av kommentarer så jag kopierar in den del av vin kommentar som är godkänd här:

  "Som bloggägaren, ställer jag mig frågan om inte mer finns bakom detta. För med mina, visserligen få jurisdiska kunskaper, måste väl polisen ta hastigheten på Johnnys fordon för att kunna ställa ut böter och dra in körkotet. Visst om man erkänner, så kan de såklart göra detta, men frågan är om man ens får ifrågasätta en framfart utan att direkt kunna se och mäta just det fordonet.

  // Anders


  ---

  F ö så tror jag att klockar en under färd. Kamera möjligtvis eftersom det av naturliga skäl bara är en polis på en motorcykel! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n