Fortsätt till huvudinnehåll

De viktigaste frågorna?

Nu leder plötsligt Alliansen igen. SCB's rapport var en chock för Alliansen, men alla andra mätinstitut pekar tydligt på att de RödGröna hela tiden tappar i opinionen. Vore det inte för MP så hade det varit katastrof.

Mina värderingar

Nåja, här är mina relektioner på hur de viktigaste valfrågorna i DN/Synovates undersökning. Jag har färgat min värdering i rubriken till varje stycke. Blått för Alliansen och Röd-Grönt för de RödGröna. Procenttalet i svart bakom varje rubrik är hur pass viktig frågan är för de utfrågade.

Arbetslösheten/sysselsättningen 30 %

De RödGröna har visat, eller i alla fall socialdemokraterna i samarbete med vänstern och miljöpartiet att det är möjligt med ökad arbetslöshet under högkonjuktur. Alliansen har lyckats hålla den stången med bibehållna statsfinanser under den värsta ekonomiska kris som drabbat världen sedan 1930-talet... Inger det inte förtroende så vet jag inte...

Socialdemokraterna själva lyckades gå kräftgång med arbetslöshetssiffrorna under sin senaste period i regeringsställning - under en av de kraftigare högkonjunkturerna... Är det deras allians med LO som spökade? Det har ju inte minskat, bekant så är det den betalande kunden som bestämmer var färden skall gå...

Sjukvården 26 %

Inte helt lyckade experiment i moderatstyrda landsting ger väl en viss osäkerhet. Men det är samma visa med effektiviseringar och underskott på båda sidor...

Utbildning/skola 24%

Flum mot rotting och lite smått förvanskad statistik? Personligen är jag trött på slapphet och kravlöshet i skolan. Vänstern har fullständigt förlorat greppet kring skolan och utbildningsväsendet. Det är i huvudsak min aversion mot Björklund som gör att jag överhuvudtaget ger de RödGröna en liten pinne här.

Barnomsorgen 16 %

Se 'Pensionärernas villkor' nedan. Dock är jag givetvis rädd för feministernas dumheter med kvoteringar etc. Men sakta så hoppar även Alliansen på genuståget. Oavgjort alltså.

Miljö 16%

Se 'Pensionärernas villkor' nedan.

Äldreomsorgen 16%

Se 'Pensionärernas villkor' nedan.

Pensionärernas villkor 12%

Nja, lite 50-50 här. Ingen är egentligen intresserad av att driva pensionärsfrågor så mycket - bara i opinionsbildande syfte(Alliansen) - eller för att klaga(RödGröna)...

Skatter 12%

Mer skatt skall stimulera ekonomin? Jag tror knappast det - arbeta mer för att behålla mindre?
Att sossarna fortsätter sprida myter är tråkigt, de rikastes skatter räcker inte långt - det är medelklassen som kommer få betala, de som inte kan göra skatteplaneringar, de som inte har spridda tillgångar. Detta är ett av de senaste årens största politiska myter.

Sveriges ekonomi/tillväxt 9 %

De RödGröna har inte mycket att hämta här. Deras politik känns mer som bidragslinjen och inte så mycket mer än gnäll på Alliansen för att vi klarat oss bättre än resterande Europa under den värsta ekonomiska kris sedan 1930-talet... Titta på de nedskärningar som andra, ekonomiskt starka länder får göra i dessa tider - och inse hur oerhört kloka Borg m fl har farit med de svenska statsfinanserna. Förtroende - javisst!

Socialförsäkringar 6 %

Poängseger för Alliansen, dock så är det inte så stor skillnad mot när sossarna kastade ut cancersjuka i arbetslivet 2004 - minnet är kort som sagt.

Invandring/flyktingar 5 %

Politiskt korrekt vänsterideologi är lite småfarlig här, men Alliansen verkar inte ha någon direkt koll på denna fråga heller. Walk over till brun-svarta partier som SD alltså...

Familjepolitik 4 %

Mer valfrihet vill jag ha. Men risken är att denna bli överstruken om Alliansen inför dumheter som kvoterad föräldraledighet etc. Bort med KD från dessa frågor f ö...

Företagens villkor 3 %

Se Sveriges ekonomi/tillväxt och Skatter ovan.

Jämställdhet 3%

Rättvisa/fördelningspolitik 3 %

Arbetslinjen ger poängvinst även här. Men visst finns en rädsla över att Alliansen drar för hårt i reglerna och att människor kommer i kläm.

Lag och ordning 2 %

Från en tokgalning (Bodström) till en annan (Ask).
En kategori där man tydligen nu i modern tid tävlat om vem som kan införa mest förtryckande lagar. Se också 'Rätt till ett privaliv' nedan. Samtliga partier i riksdagen tycks totalt ha släppt frågan om att ha rätt till oavslyssnad kommunikation och registreringar. Marschen mot Bodströmssamhället kommer fortsätta oavsett valutgång, tyvärr. F ö se 'Rätt till ett privatliv', nedan.

Landsbygdsfrågor 1 %

Alliansen borde kanske vinna stort här i sina intentioner att förenkla för småbönder att förädla och sälja sina egna produkter. Sossarna gillar nog mest stora kollektiv och storjordbruk tror jag... Eller så hatar de småskaliga jordbruk med gårdförsäljning och turism?

Solidaritet 1 %

Vi har de RödGröna där solidaritet idag betyder att "någon annan skall betala det". Men det blir 50-50 blott för den historiska tyngden i denna fråga för de röda. Människor i de lägsta skicken i samhället fick lida även under socialdemokratiskt styre - folk glömmer fort.

Rätt till ett privatliv

Givetvis har inget av de etablerade partierna något att hämta överhuvudtaget vad gäller rätten till ett privatliv, budbärarimmunitet och rättssamhället - här gäller enbart Piratpartiet - och det i den kanske viktigaste frågan enligt mitt sätt att se...
(lista härifrån)

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten
(anti)FeminismIped-lagen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om valet 2010, Piratpartiet, , , , , , , , , , , , , , , Skånskan, GP, SvD, SSv, DN12, AB1

Kommentarer

 1. Jag tror att SD kommer få högre resultat än de uppnått i någon mätning hittils. Tittar man bortom invandringspolitiken så har de en del vettiga åsikter.

  Jag har inte bestämt mig vad jag ska rösta på än. Hittils har jag röstat på moderaterna i alla val, men funderar på något av de mindre partierna. Moderaterna kommer få nog med röster ändå. Jag får hellre in något nytt parti i riksdagen eller försöker rädda något från att åka ut.

  SvaraRadera
 2. SD är nog det mest fördomsfulla partiet som finns med en "snygg" fasad. Vore fasansfullt att rösta på dom. alla som tänker göra det pga av invandrings och asyl politiska skäl rekommenderar jag att istället trycka på för att "andra valet" (t ex piratpartiet eller vad det nu är) ska ta tag i frågorna, maila dom och berätta hur viktigt det är att dom lägger vikt på den här frågan för att du skall rösta på dom.

  Lovade förövrigt mig själv att rösta på piratpartiet när FRA infördes och jag har inte ändrat mig och jag har inte glömt!

  SvaraRadera
 3. Håller med er båda, Anonym o LosKrikon. SD kommer nog in - även om modet sviker många väljare ju närmre valdagen man kommer. SD's siffror är det mest obehagliga med den senaste mätningen - jag vill personligen absolut inte ha in ett öppet rasistiskt parti i riksdagen.

  PP kommer få min röst i detta val också. Jag och många andra har inte heller glömt. Förhoppningsvis i alla fall 4% av de röstande... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jag tycker inte SD är rasistiskt. De är inte emot invandrare, de vill kraftigt reducera invandringen. Det är inget de hymlar med heller.

  Otomlands är det helt ok att diskutera invandringspolitik öppet, men i Sverige så blir man snabbt kallad rasist för att man vill begränsa invandringen. De vill inte stoppa den, bara begränsa kraftigt. De vill också stoppa islamiseringen av Sverige, altså att vi börjar anpassa oss efter islam, genom att tex sluta servera griskött, inte sjunga psalmer på skolavslutningen osv.

  Som en sa, fjärde världskriget är kriget mot terrorismen, det femte kriget mot islam. Det tredje har redan börjat.

  SvaraRadera
 5. Rättelse till signaturen "Zac" SD är INTE ett "öppet Rasistiskt parti". Detta är bara ett pinsamt dåligt motargument som du (bevisligen) och andra tar till när man inte har ngt konstruktivt att sätta emot politiskt.
  Men du kan vara lugn, du är inte ensam. Knappt någon har några bra argument för dagens vanvettiga invandringspolitik. det är bara det att ingen vågar säga något annat o ändra till en mer vettig nivå som tex danmark & norge.


  SD:s valresultat 2010, för den som är intresserad!

  Beräknat enligt följande;
  Medel i opinionsundersöningarna juni: 4,1%
  Bradley-effekt faktor (från valet 2006 för SD): ca 50%
  (Källor: status.st, för Bradley: se wikipedia.)
  4,1*1,5=6,15%
  Sen tillkommer ev valspurt.
  Seså, spring till internet-spelsidorna o tjäna en slant. Detta är (i princip) fakta. Varsågod.
  Tilläggas kan att detta är nära 500´000 svenska röster. Så de som tror att det är några finniga unga män som röstar på SD, bör nog tänka om lite, och uppdatera sin kunskaper till 2010.
  Ta gärna en titt i en förort nära dig nån kväll (om du mot förmodan vågar), så blir vi nog en SD-röstare till.
  Ha en bra dag! :)

  SvaraRadera
 6. SD må ha polerat fasaden kraftigt men den terminologi de använder kan inte jag annat än kalla för rasistisk. Tex slöjförbudet, varför inte förbjuda att dölja ansiktet på offentlig plats generellt? MC-hjäm, rånarluvor och burkor är ju samma problem, eller hur? Men att fokusera på burkor och slöjor gör saken rasistisk.

  Att tala om undfallenhet mot religion som Islamifiering är också rasistiskt. Är det ok att bränna böcker ala katolska kyrkan för ett par hundra år sedan?

  SD väljer avsiktligt rasistiska vinklingar mot islam och muslimer för att det finns många rasister i landet som uppenbarligen inte kan hantera argument på den nivå de ska hanteras. Så även om SD har polerat på sina argument så att de inte ska vara fullt så uppenbart rasistiska så har de långt kvar.

  SvaraRadera
 7. "Är det ok att bränna böcker ala katolska kyrkan för ett par hundra år sedan?"

  Jo, för jag levde ju för 100 år sen och måste ställas till svars för det...

  Att förbjuda slöjor är inte mot en viss religion heller, det kommer att gälla alla.

  Att gå med rånarluva på dig kan du inte heller göra, räknas som förargelseväckande beteende. Hjälm har man för att skydda huvudet, inte för att dölja ansiktet.

  "de som röstar på Sverigedemokraterna är idioter."

  ... som det står på din blog, kanske skulle man rösta på dem ändå... Nån gör det alltid arg när de kommer in i riksdagen.

  Sen gör du ju själv uttalanden som väcker starka känslor hos personer med invandrarbakgrund på din blog. Snacka om dubbelspel.

  Sluta vara så blåögd och öppna samhället och se hur det ser ut, det är ingen jälva utopi vi lever i och var du än tycker är "rätt" spelar ingen roll i verkligheten. Precis lika lite som de som tror de gör någon nytta för naturen när de handlar "miljövänligt". LOL patetiskt.

  SvaraRadera
 8. Som sagt: ni som tänker rösta på SD rekommenderar jag att istället trycka på för att "andra valet" (t ex piratpartiet eller vad det nu är) ska ta tag i frågorna, maila dom och berätta hur viktigt det är att dom lägger vikt på den här frågan för att du skall rösta på dom.

  SD är inget annat än ett fördomsfullt pari, visst dom har rätt i att det finns förbättringar i invandrings politiken att göra men deras vilja att begränsa den extremt kraftigt skulle skada Sverige mer än göra gott. Sverige kan inte få en ekonomi att gå ihop utan arbetskrafts invandringen, och jag tycker att man har ett mänskligt ansvar att ta emot människor som kommer från länder med krig och misär. Enda skillnaden mellan er och en människa från något annat land är utseendet och uppväxt. Men jag menar också att Sverige måste ta sitt ansvar att visa och lära invandrare hur man lever i Sverige och svenska Normer och regler. dock inte genom SDs politik.

  SvaraRadera
 9. LosKrikon, så länge SD inte kan skriva 20 rader (ja, en överdrift) utan att nämna muslimer så blir det svårt att tvätta bort rasist-stämpeln.

  Att väcka starka känslor är väl inte fel? Får jag se SD att be om ursäkt för att de formulerat sig otydligt som jag gjorde???

  SvaraRadera
 10. Känns skapligt meningslöst att rösta på PP, när de ändå inte kommer att komma in i riksdagen... Tror också att de inte kommer vara direkt länge, typ som Ny Demokrati.

  SvaraRadera
 11. @Anonym: Jo, det är ju exakt det som PP får kämpa med just nu. De syns inte i mätningarna.


  //Zac

  SvaraRadera
 12. @Anonym: Jo, det är ju exakt det som PP får kämpa med just nu. De syns inte i mätningarna.


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Som sagt: ni som tänker rösta på SD rekommenderar jag att istället trycka på för att "andra valet" (t ex piratpartiet eller vad det nu är) ska ta tag i frågorna, maila dom och berätta hur viktigt det är att dom lägger vikt på den här frågan för att du skall rösta på dom.

  SD är inget annat än ett fördomsfullt pari, visst dom har rätt i att det finns förbättringar i invandrings politiken att göra men deras vilja att begränsa den extremt kraftigt skulle skada Sverige mer än göra gott. Sverige kan inte få en ekonomi att gå ihop utan arbetskrafts invandringen, och jag tycker att man har ett mänskligt ansvar att ta emot människor som kommer från länder med krig och misär. Enda skillnaden mellan er och en människa från något annat land är utseendet och uppväxt. Men jag menar också att Sverige måste ta sitt ansvar att visa och lära invandrare hur man lever i Sverige och svenska Normer och regler. dock inte genom SDs politik.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!