31 aug. 2007

Ett riktigt han(d)tverk!

Oj, så enormt skickligt gjort - och vem får inte tårar i ögonen av Armstrongs odödliga örhänge?
GREAT Shadow Puppetry - For more funny movies, click here //Zac

28 aug. 2007

LC gör oss INTE friska

Låter det chockerande?
Det är faktiskt helt sant - jag tror faktiskt inte att LC gör oss friska alls!!
Däremot i och med att vi undviker livsmedel som gör oss sjuka så blir vi givetvis friskare! ;o)

Sedan får vi en del bonusar när vi "dietar". Som dietist (måste väl betyda någon som dietar för övrigt?) så tar man lite mer hänsyn och lägger ner lite mer omsorg i det man tillagar och äter. Det blir betydligt mindre halvkonserv och helkonserv, med allt vad det innebär med en massa tillsatser etc.

Så kanske skall man börja predika undvikande av vissa s k livsmedel istället för att förorda fett och protein?

För övrigt har jag givetvis funderat mycket om det där med 'Strategier / LC-propaganda'.


//Zac
PS. Nu har man tydligen lyckats med konststycket att förstå en viss bantningsprofessor också: Länk. (Skulle nu någon ta illa vid sig av detta humoristiska uttryck så ber jag hugaligen om ursäkt. Eller jag menar - *gestikulerar upprepat tårar som rinner nerför kinderna* )

26 aug. 2007

Uppförande på forumen...

Tänk om man skulle uppföra sig likadant i verkliga livet som vissa gör på forumen? Hur skulle det se ut egentligen? Kanske något såhär: //Zac

Favoritmat: Äppeljuice!

Jag skäms... Vem sade att skönhet och intelligens går hand i hand? //Zac

Nattsvart?

Många gånger anklagas jag av min omgivning för att jag skulle ha en cyniskt och nattsvart syn på människans framfart här på jorden. "Livet på jorden vore bättre utan människan", brukar jag säga. På DN finns det ett riktigt roligt tankeexperiment; 'Jorden klarar sig bra utan människan':
Tänk dig att vakna en natt och vara den sista människan på jorden. Eller ännu värre, tänk dig en värld helt utan människor.
Hur skulle nu en sådan värld se ut? skulle den vara bättre/sämre, och ur vilket perspektiv? Skulle jorden återgå till något slags Eden-läge? Massor av frågor som man givetvis inte vet svaren på, men det är ju som brukligt roligt att spekulera och fantisera. Så läs den, riktigt fascinerande läsning. Iofs misstänker jag att idéförlagan, boken 'The World Without Us' är mer eller mindre direktöversatt till DN:s artikel. //Zac

25 aug. 2007

Barry Lyndon!

Barry Lyndon

SVT1 LÖRDAG 25/8 KL 22.15

Brittisk långfilm från 1975. (Barry Lyndon) Redmond Barry, av en fin men fattig irländsk familj, älskar sin sköna kusin Nora Brady som också uppvaktas av kapten Quinn. Barry utmanar Quinn på duell och flyr när han tror sig dödat honom. Han träffar den vackra och rika Lady Lyndon. Hon blir änka och Barry gifter sig med henne och får namnet Barry Lyndon. Regi: Stanley Kubrick. I rollerna: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger, Steven Berkoff, m.fl. .

(Källa SVT.) En av mina absoluta favoritfilmer! En enorm filmupplevelse, fast vet du med sig att du inte klarar av något annat än ett hysteriskt MTV-tempo, så välj något annat... Filmen böljar fram som en sommar-å, stilla, stilla, lite dramatiska virvlar vid kvarndammen, men sedan flyter den på. Men den är väldigt lång, så programmera videon/dvd:n! Hoj-voj-oj-boj! *lycklig* //Zac PS. jag har nämnt filmen i mitt inlägg om mästerregissören Stanley Kubrick. Vill du läsa mer om filmen så finns alltid IMDB.

Älgfisar!

Tja, vad skall man säga? Nu har en norsk professor vid namn Reidar Andersen räknat ut att Älgar är farligare för miljön än vad flyplan är... Jag är knappast ensam om att slå mig för panan när jag läser dylikt vetenskapligt dravel...
Genom att skjuta en älg så har du sparat in på koldioxidutsläpp motsvarande 36 flygningar mellan Oslo och Trondheim.
(Länk.) Herregud! Erik Edlund har idag på sin sin blogg en länk till en intressant artikel som omigen visar på hur fantastiskt lite det är vi vet och hur invanda sanningar ställs på huvudet varje gång det kommer nya fakta...
Men enligt forskarna Gunnar Hultquist och Peter Szakálos är metanets klimatpåverkan överskattad. - Metanet kan reagera i kontakt med naturmaterial och omvandlas till koldioxid, säger Peter Szakalos. Det är tidigare okänt, ingen har hittills lyckats mäta det.
(Artikeln ifråga, länk.)

Jag har skrivit mer om metangasutsläpp i:

//Zac

23 aug. 2007

Mer magoperationer!

Nu har vi en rejäl framstöt vad gäller matoperationerna som lösningen på fetman. DN skriver idag på ledarsidan bl a:
..utan att så kallad traditionell behandling med exempelvis bantargrupper på vårdcentralerna inte fungerar alls. Patienterna blir i långa loppet varken smalare eller friskare.
Och visst är det så. I undersökningen som de pratar om så hade andra, vanliga viktminskningsmetoder i stort sett inga positiva resultat alls!
Ett så gravt underkännande av de gängse viktminskningsmetoderna är svårt att tänka sig...
Men än mer revolutionerande är nyheten i DN i dag om att kirurgi inte bara förbättrar liv, utan rent av räddar liv. Och många dessutom. En minskad dödlighet med 30 eller till och med 40 procent är sannerligen ett revolutionerande resultat. Med sådana siffror är det svårt att avfärda övervikt som ett uttryck för karaktärssvaghet. Fetma är enligt svensk såväl som internationell definition en sjukdom. Och det är alltså en dödlig, men behandlingsbar, sjukdom.

Matematik

Nyheten ifråga är 'Operation bästa metoden bota fetma' där man pekar på 30 och ända upp till 40% minskad dödlighet. I praktiken så tycks siffrorna se annorlunda ut. Inte så att de är felaktiga, men låt oss räkna lite:
 • 129 dog i kontrollgruppen
 • 101 dog i den opererade gruppen
Nu handlar det om de hårda siffrorna, vad gäller ökad livskvalié så är den lika svår att sätta fingret på som att mäta, så det har jag ingen annan aspekt på förutom att de opererade i stor majoritet tycker sig ha fått livet tillbaka.

2010st var det i gruppen som opererades. alltså så minskade dödligheten med 28/2010-delar. Det är alltså knappt 1,4% av gruppen som man räddat till livet, inte några 30-40%.
Med tanke på vad en operation kostar så känns det som en mycket liten bättring i reda siffror. Borde inte de pengarna gå till någon bättre nytta för denna grupp? Eller är det bara jag som resonerar cyniskt?

Notera dock!

Jag har inte tagit med de livsförhöjande aspekterna, inte heller är eventuell mindre frånvaro, mindre sjukdom etc etc medräknad. Så visst är min frågeställning rejält tillspetsad.
Jag har försökt sammanfatta min ståndpunkt i inlägget 'Magoperationer', under rubriken 'Magoperationer på barn'. Och även lite mer om det för ett par dagar sedan i 'Magoperationer på barn...'. DN:s ledare som initierat denna postning är säkert skriven av Kjöller som själv är opererad och en stark förespråkare för att det skall göras fler operationer. Jag har för mig att Kjöllers make är kirurg, men det skall jag nog kolla upp innan jag slår fast något sådant faktum. Kjöller nämner jag faktiskt för övrigt lite om i inlägget 'Nyheterna?'


//Zac

Dr Annika Dahlqvist

Efter en del debakel på Annikas blogg: Min blogg inte längre demokratisk Ni får maila era kommentarer till mig Om min blogg Så auktaliserades lite tankar som jag haft innan; Vikingmormor skrev i en kommentar:
"Inte upphovsrätt men lika viktigt; - kan inte Du Zac eller Kenneth hjälpa Annika med att ha kommentarsfunktionen kvar utan ha jobbet med att sudda i kommentarerna? Det är så trist, först Piltson, nu Annika. Detta är den verkliga censuren, att se till att de inte står ut med kommentarerna. Börjar tro att kenneth har rätt, det är starka krafter bakom, som känner sig hotade."
(Källa.)

Tröttande

Jag skrev ett inlägg på Annikas Blogg angående att hon anser sig tvungen att börja rensa hårdare bland kommentarerna, att alla ifrågasättanden börjar ta ut sin rätt. Jag har full förståelse för detta. Som bloggägare har man faktiskt ett juridiskt ansvar vad som står publicerat på ens blogg. Nu tycker jag knappast att dez, Mikael m fl (de huvudsakliga opponenterna på hennes blogg) kvalificeras, eller snarare lagföras, som uppvigling även om det alltid blir ett väldigt liv kring deras inlägg... ;o) Jag har tagit flera av dessa, Dez och speciellt Mikael, i försvar tidigare och jag tycker fortfarande att de många gånger tillförde diskussionerna mer än vad de ansetts ha förstört, i alla fall ur mitt perspektiv. Jag är ute efter mer kunskap även om den råkar vara i strid med LC-etablissemangets åsikter. Men samtidigt så inser jag att majoriteten av de flesta som läser på Annikas blogg gör det för att finna stöd och få hjälp med sin kostomläggning och då är inte motstridiga inlägg till någon hjälp. Så på sätt och vis så är det en renodling som uppenbart dessutom tas emot med öppna armar av övervägande delen av dem som kommenterar.

Frontlinje

Annikas blogg borde kanske inte vara frontlinjen för LC/Etablissemangets försvarare, utan mer av den frågelåda som har funnits på diverse forum. Jag tar åt mig äran av att ha kommit med idén i fråga, jag tror att WiktSnack(s) var först med en frågelåda där en av LC:s frontfigurer svarade på frågor. :o)

Mindre underlag för diskussioner

För egen del tycker jag det är trist att det nu sannolikt blir mindre diskussion och mer rent mässande på Annikas blogg, men jag har full förståelse för att även Annikas dygn har 24h... och nätet är faktiskt bara i undantagsfall demokratiskt. En blogg är en blogg och diskussioner hör egentligen mer hemma på ett forum. Som en fotnot så tror jag att bloggen och diskussionsforumet kommer att ingå symbios vad det lider, båda dras med nackdelar och fördelar.

Kanske forumet som är knuten till föreningen Vetenskap och Folkbildning håller på att bli den fronten? Där får man definitivt spänna sina vetenskapliga muskler. Intressant läsning oftast, även vad gäller andra ämnen.

Lösning?

Jag skrev om Piltsons blogg:
Jag tycker det är tråkigt att inte Piltson flyttade sin utmärkta samling av kåserier och artiklar till något bättre bloggtjänst, ex blogger.com. Där har man betydligt bättre kontroll och kan avkräva smutskastande kommentatörer kläderna på ett helt annat sätt. Men det är inte mitt beslut utan jag lägger mest energi på att sörja nedläggningen.

Samma sak gäller givetvis för Annika.

Fundering

Borde kanske Annika slå ihop sig med någon annan LC-figur och bilda en ny blogg hos en bättre bloggtjänst? Man tappar för all del av den publicitet som man automatiskt får när den är sveriges största hälsorelaterade blogg, källa. Jag tycker det vore en riktigt bra idé, man kan dessutom ta in gästskrivare och andra aktiviteter. Exempelvis Lars-Erik Litsfeldts blogg Fettskrämd och Erik Edlunds Matfrisk uppdateras relativt sällan och borde tillsammans kunna erbjuda en både frekvent uppdaterad, men också intressant blogg då de alla skriver bra och intresseväckande. Nu skall det givetvis inte vara bundet till en eller flera personer, men det finns ju en tydlig grupp som faktiskt står på samma värdegrund.

Slutord

Jag kommer givetvis även i fortsättningen att med stort intresse läsa Annikas inlägg. Kommentarstrådarna kommer jag dock att följa betydligt mer sporadiskt än tidigare och därmed kommentera mindre. Det har varit en intressant tid och nu är det helt enkelt dags för nästa steg. Lycka till och kom ihåg att spara på krafterna, Annika! Det du gör är viktigt. //Zac

22 aug. 2007

Bakläxa för upphovsrättsbeivrare

EU:s generaladvokat Juliane Kokott ger det svenska förslaget om att låta upphovsrättsinnehavare rätten att kräva ut identiteten på sådana som de misstänker kränker deras upphovsrätt en rejäl smäll på fingrarna. Vad svenskarna har förslagit är helt enkelt en form av legaliserad lynchmobb i branschens tjänst.
Hon skriver bl a:
"överföring av personrelaterade trafikuppgifter ... endast är tillåten till behöriga statliga myndigheter och att en direkt överföring till upphovsrättsinnehavare som vill vidta civilrättsliga åtgärder mot intrång i deras rättigheter inte är tillåten"

Jag kan inte se detta som något annat än en rejäl grabbatag i örat på de politiska krafter som helt tycks ha tappat förståndet här hemma. Undantaget är C som står ensamma kvar av partierna i regeringen och slåss för allas våra mest basala rättigheter.
Kritiker menar att det bara ska vara polisens uppgift att jaga brottslingar. En del varnar också för att anonyma fildelningstjänster kan växa fram.

Givetvis! Förra gången det gjordes inskränkningar i den personliga integriteten så ploppade det omedelbums fram nya, betydligt mer anonyma tjänster.

Polisiärt arbete skall skötas av polisen och ingen annan.


Källor IDG, SvD, AB ,Expressen och DN.

Jag har tidigare skrivit om upphovsrätten i:

'Upphovsrätten'

'Film om copyright'

'För övrigt anser jag att Skivbolagen bör läggas ner'//Zac

Viktväktarnas marknad växer!

Jag har tidigare varit ganska kritisk (sic!) emot Viktväktarna...

Jag har berört bl a dem i:

I Dagens Industri läser jag dagens gapskratt där VV:s nuvarande VD Lotte Wamberg säger om den ekonomiska krisen i VV:
"Folk blir ju tjockare och tjockare. Marknaden växer"
(Länk.) Jag undrar om hon är medveten om den underfundigheten som hon severade! ;o) //Zac

Nedtid!

I någon timme nu under eftermiddagen så har större delen av Blogger och Blogspot legat nere. Nu skall iofs allt fungera igen. //Zac

Sanningssägaren Bo Rothstein

Professor Bo Rothstein är en av de få som vågar göra sin röst hörd även om det vid tillfället råkar blåsa motvind. Han har gång på gång pekat på oegentligheter och felaktigheter i mängder av fall. Han debatterar mycket kring hur forskningen bedrivs, hur våra högskolor och universitet skall förbli(?) oberoende. Det blir ofta ett väldigt liv när han som sanningsägare har öppnat munnen. Ett föredöme för oss alla, alltså! ;o)

Idag på DN Debatt skriver han:

De ansvariga för Uppsala universitet respekterar inte de grundläggande principer som krävs för att lärosätet ska kvalificera sig som universitet. Rektor Anders Hallberg och andra ansvariga vid Uppsala universitet respekterar eller förstår inte principen om lärofrihet. I stället handlar de efter mönster som är normala i kommersiell och politisk verksamhet. Därmed har lärosätet diskvalificerat sig självt som universitet. Att degradera det till högskola vore också nedrigt mot alla seriösa högskolor som finns ute i landet. Om nye universitetskanslern Anders Flodström ska minska antalet universitet ka han därför lämpligen börja med Uppsala, skriver Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

(Källa.) Förutom att vara knivskarpt intellektuell så är han dessutom ganska rolig på ett underfundigt och lite torrt sätt. Uppsala Universitet har under ganska lång tid dragit sig på Rothsteins ilska, dels genom en riktigt pinsam affär där rektorn tydligen skall ha ha åsidosatt sina principer och försökt gå in och detaljstyra i verksamheten, och dels den ökända "professorn" Eva Lundgren vars s k forskning och slutligen totala frikännande och omhöljande från Uppsala universitets sida är något av det mest skrattretande och pinsamma som hänt de sista 500 åren i den svenska universitetsvärlden. Givetvis är anledningen delvis att Lundgrens bisarra påhitt användes rundligt bland och i den politiska toppen. I detta har Rothstein helt rätt. Uppsalas under så länge uppbyggda akademiskt trovärdiga saldo har en massa uttag utan kvitton på senare tid... Man devalverar sin trovärdighet på ett häpnadsväckande snabbt sätt. Det skall bli oerhört intressant att se hur svaret kommer se ut! Gör man en sökning på Google så får man fler artiklar där sanningssägaren Bo Rothstein inte varit rädd för motvinden. Länk. //Zac, som bugar för ytterligare sanningar.

21 aug. 2007

Magoperationer på barn...

Det är ju inte bara rosor och lösningen på världens problem en magoperation ger:
Efter magoperationen i mars har vikten rasat 40 kilo och de bästa är att han tappat alla hungerkänslor. Men viktminskningen har ett högt pris. Bosse Mårtenssons magsäck rymmer numera bara tre centiliter föda efter operationen på Landskrona lasarett i mars. - Tänk dig, säger han, det är ungefär så stort som en tumme, inte mer. De här operationerna innebär därför enorma förändringar i mathållningen och sättet att leva. Och tyvärr är många helt oförberedda på allt som kan hända. Han berättar att han nästan alltid mår illa och att måste tugga den minimala mängden mat i det oändliga. Om han sväljer för tidigt kan det bli stopp i den lilla magsäck som finns kvar. - Det blev det för mig och efter tre dygn fick proppen lösas upp via gastroskopi, alltså med ett instrument som fördes ned i magsäcken. Då hade Bosse Mårtensson svalt en inte tillräckligt tuggad potatisbit i spänningen under Sveriges dramatiska ishockeymatch i VM mot Finland.
(
Källa.) Det är som sagt inte alltid en dans på rosor och söker man lite grann så är det inte så få som faktiskt har rejäla problem, däremot ska jag påpeka att de flesta är faktiskt mycket nöjda med sin operation, trots bara 16% viktnedgång i snitt efter 10 år enligt uppgift... Jag har själv gått ner drygt 20%. Jag får dock återkomma om 7 år... ;o)

Feta barn...

Hittills ser resultaten, baserade på 28 ungdomar, som presenteras under det pågående kirurgmötet i Stockholm, mycket lovande ut. Totalt ska 80 barn i åldrarna 14 till 18 år opereras. Hälften ska genomgå operation och hälften ska fungera som kontrollgrupp och behandlas vid någon av landets mottagningar för överviktiga barn.
(Källa.)

Jag vill nog ha lite mer diskussion om att faktiskt göra dessa stora förändringar på barn, lite etisk vinkel helt enkelt. Det är som sagt enkelt att hitta dagböcker och andra skildringar på nätet av folk som har opererat sig, men hur reagerar barn på dessa genomgripande förändringar i livet, smärtan och en eventuell påtvingad diet resten av livet? Vad gör operationen för deras självbild i framtiden? Det är i huvudsak dessa frågor jag vänder mig mot - viktoperationer är absolut inte någon patentlösning på fetmaepedemin. Å andra sidan har dietisternas kostrekommendationer knappast något lysande resultat heller... Snarast tvärtom - men då är lösningen att rekommendera ännu hårdare. Smart strategi - NOT!

Långtidsstudier?

Det kan till exempel mycket väl vara så att alla ungdomar inte är lämpade för att gå igenom kirurgi. Vilka grupper det i så fall rör sig om återstår fortfarande att besvara, liksom frågor om effekterna av en operationen på längre sikt.

(Samma källa som ovan) Jag vill för övrigt aldrig mer höra något om att något inte är lämpligt för att det fattas långtidsstudier...

Kosttunneln...

Men det är symtomatiskt på hur många inne i "kosttunneln" resonerar, läs t ex om Jarl S Torgersons artikel i Läkartidningen, 'Fettsnål kost gav magra resultat'. Om 'Womens Health Initiative Dietary Modification Trial', där närmre 50.000 kvinnors hälsa och matvanor undersöktes. Resultatet var skrämmande, lågfettskosten gav ingen reduktion i bröstcancer, tjocktarmscancer eller hjärtkärlsjukdomar. Efter 7,5 år så var den genomsnittliga viktnedgången hos kontrollgruppen -0,4kg... Inga direkt lysande resultat, eller hur? Men hur är slutsatserna hos Jarl S Torgerson, som här otacksamt nog får symbolisera hela etablissemanget? Jo, felet ligger sannolikt i att man inte försökt hårt nog - inte att dieten i sig kanske är felaktig... Typiskt som sagt - man är fullständigt blind inne i paradigmtunneln(*)!

Försöksdjur?

En annan synpunkt:
Feta barn får inte bli försöksdjur Lars-Erik Litsfeldt: Alla metoder borde prövas innan läkarna tar till kniven Nu börjar vi se tydliga tecken på att det är operation av magsäckar som ska anses vara patentlösningen på svenska folkets övervikt. Vid överviktsenheten för barn på Huddinge universitetssjukhus planeras nu ett projekt med magsäckskirurgi på överviktiga barn.
(
Källa.)

Det är helt enkelt sjukt svårt att ta ensidig ställning i denna enormt känsloladdade fråga. Fetma är ett oerhört allvarligt tillstånd, och barn riskerar att bli märkta för livet...

Jag har försökt sammanfatta min ståndpunkt i inlägget 'Magoperationer', under rubriken 'Magoperationer på barn'.

//Zac (*)Paradigmtunneln - det måste vara mitt alldeles egna ord! Bara mina träffar på Google! ;o)

19 aug. 2007

Måste det?

- Måste sex vara snuskigt? - Ja, om det görs på rätt sätt!
Vem sjutton var det som sade det? Groucho är ett tips, men om någon vet så kommentera gärna! //Zac

Gnällskytte

"Sverige badar i pengar, företagen går urstarkt, arbetslösheten minskar, sysselsättningen ökar, hushållen blir rikare. Ändå pekar opinionskurvorna för regeringen rakt ner. Svenskarna borde göra vågen, men en förkrossande majoritet väljer att istället sympatisera med den rödgröna röra som kokade ihop det tidigare eländet."

(Källa, Göran Skytte)

Dålig förlorare innan man förlorat?!

Det som fascinerar mig mest är att Skytte lyckas låta som en gnällig dålig förlorare, trots att "hans" parti sitter stadigt vid makten?!

- Herr Skytte, det är tre år till nästa val och som alla politiker säger, det spelar ingen roll hur opinionssifforna ser ut nu, vad som räknas är hur de ser ut valdagen.

Skyttes hypoteser och frågeställningar

 1. Socialdemokratin har haft nästan obruten regeringsmakt i över 80 år. Har sossarnas rekordlånga maktinnehav gjort svenskarna till ett slags ”eviga sossar”?
 2. Sedan 80-talet framstår den samlade vänstern (s och v) mer och mer som en konservativ kraft i politiken. Tillbakablickande, obenägen till förändring. Om den politiska ledningen intar denna attityd i årtionden, påverkar detta självklart den så kallade folksjälen. Svenskar sägs vara trygghetsnarkomaner, och identifierar trygghet med ickeförändring. Ärans och hjältarnas folk förvandlas till ett folk av fegisar och tumsugare. Kan det vara en förklaring?
 3. Många viktiga media har demonstrerat en tydlig antipati mot alla former av förändringar i det gamla systemet. Till exempel: förra lördagen gick Aftonbladet till angrepp mot Försäkringskassans idé att strama upp sjukskrivningarna en aning. Följande budskap stod med jättebokstäver över hela första sidan: ”Du ska vara snygg, framgångsrik och lycklig – annars kan du dra åt helvete”. Extremt även för att vara Aftonbladet – men också i så kallat opartiska media är tonen ofta extremt hård. Klart det påverkar folket.
 4. I lika mån har media demonstrerat en okritisk förtjusning i Mona Sahlin. De spelar glatt med i hennes pr-tricks. Och gullandet lär fortsätta, i vart fall ett tag till.
 5. Vi svenskar är politiskt lättlurade och utan minne. Det är sossarna som har skapat det dåliga samhället, segregationen, förorterna, arbetslösheten, utanförskapet, bidragsberoendet, skoleländet. Men det räcker med att Sahlin gör ett kort besök i förort och lovar guldregn, så verkar allt annat glömt, för- låtet, bortsopat.
(Samma källa som ovan.)

Ickeföränderliga eviga sossar (#1 o 2)

Kan aliansen leverera arbeten och välstånd tills nästa valdag så blir de omvalda, punkt! Precis så enkelt är det.

Antiptai från "viktiga media"... (#3)

Punkt 3 är (inte så) smått pinsam - "Många viktiga media har demonstrerat en tydlig antipati mot alla former av förändring i det gamla systemet" och så tas det upp att AFTONBLADET är kritiska! Hahaaa! Oj, vilket eftertryck det blev på just den punkten...

Vad gäller ideologi och annat bland journalister så har jag skrapat på ytan i inlägget 'Journalister och dreven'.

Okritiskt mot Sahölin (#4)

Att man inte kunnat vara kritiskt emot Sahlin (#4) handlar nog mest om att hon faktiskt inte presenterat någon direkt politik att vara kritisk emot. Är man i det läget kritisk så handlar det mer om person än om politik, d v s ganska avslöjande av ens egen agenda.

Sossarna=förgörarna (#5)

- "Det är sossar som har skapat det dåliga samhället..." Med samma undermåliga resonemang så är det sossarna som har skapat allt det bra i samhället... Vilket givetvis är lika felaktigt.

Skytte har förståndsgåvorna, men tycks gång på gång tappa fotfästet och snurra ut i oavbrutet beklagande och gnällande.

Trist.

Har lite svårt att någon med insikt skulle fara ut på detta sätt över sketna opinionsundersökningar. Men det finns en orsak till att jag inte nämner honom bland de mer sansade och egentligen betydligt bättre skribenterna i min genomgång av media och journalister/krönikörer/ledarskribenter i 'Nyheterna?'.

Vad har Skytte rätt i?

Punkt 1 och 2 har han dock helt rätt i, precis som i nedanstående stycke:

"Ända sedan dag ett har denna regering haft märkligt svårt att göra rätt. Konstiga utnämningar, konstiga utspel, inbördes bråk, tystnad och osynlighet, göra tvärtemot vad man sade före valet, etc, etc."

Vad?!

Däremot ställer jag mig personligen frågande till att regeringen inte gör som de sade före valet?

Det är fullt möjligt att jag missat något, men som jag ser det så driver de ganska exakt den politik som de flaggade för, och stod för innan valet - och det var absolut inget finstilt heller. Den åsikten hör man ofta, men jag undrar fortfarande var den kommer ifrån.

Dold agenda?

En ytterligare sak jag irriterar mig oerhört på, tydligen till skillnad från Skytte, där regeringen faktiskt skiljer sina handlingar kraftigt från vad som sades innan valet, är utnämningspolitiken...

Jag hoppades att det faan skulle bli ordning på skutan nu efter valet, men där har man gjort mig oerhört besviken genom att faktiskt vara i paritet, eller t o m värre än förra regeringen... Usch och fy!

Öppenheten lyser fortfarande med sin frånvaro - och lär sannolikt så göra mandatperioden ut (begraven i utredningar). Trist men lätt att förstå. Utnämningar är ett kraftfullt politiskt verktyg, som ofta ger tillbaka även efter mandatperioden.


Har skrivit om bl a det tidigare i 'Regeringens moral?'//Zac

18 aug. 2007

Filmrecension Die Hard 4.0

Filmens handling:

John McClane är tillbaka och kämpar denna gång emot en internetbaserad terroristorganisation som systematiskt tar över den teknologiska infrastrukturen som stödjer ekonomin i USA och resten av världen. Ännu en gång är det upp till John McClane att sätta stopp för terroristernas plan, denna gång med hjälp av en ung hacker.

(Källa.)


Wiliis har vid något tillfälle sagt att tar pengarna slut så är det bara till att göra en ytterligare Die-Hard-rulle... Jag hade kunnat tänka mig att skänka honom 80:- istället för att betala för denna på bio... Hua, riktigt, riktigt uselt. Förutsägbart och bara sååå trist.

En skurk helt utan utstrålning - är inte det något som normalt s a s är garant för en korkad actionfilm i vanliga fall?

Hade jag varit på mitt mest grabbiga humör, och därtill småfull så hade jag gett den en svag, svag tvåa. Hemskt att den ens skall kunna kopplas ihop med den första - och outstandning bästa filmen i serien.

Och en uppkäftig dotter som tas som gisslan - känndes inte det lite passe redan i mitten på 80-talet?

Och en hel film med one-liners? Är det inte uppenbart hur dialogen stannar upp hela tiden efter de ständiga försöken till skämt?

Nej, det var fel film, vid fel tillfälle och jag är nog definitivt fel person för filmen. Usch. Inte ens Bruce Wiliis charm™ i turboläge klarar av detta.//Zac, som tycker det känns befriande att såga lite. Nu har jag t o m glömt av att jag slängt bort 130 minuter av mitt liv på att se denna! ;o)

17 aug. 2007

HF kontra LF

Differences in postprandial responses to fat and carbohydrate loads in habitual high and low fat consumers (phenotypes)

J. E. Blundell*, J. Cooling, N. A. King
BioPsychology Group, School of Psychology, University of Leeds, Leeds LS2 9JT, UK

(Received 30 August 2001?Revised 21 February 2002?Accepted 23 March 2002)


The present study investigated metabolic responses to fat and carbohydrate ingestion in lean male individuals consuming an habitual diet high or low in fat. Twelve high-fat phenotypes (HF) and twelve low-fat phenotypes (LF) participated in the study. Energy intake and macronutrient intake variables were assessed using a food frequency questionnaire. Resting (RMR) and postprandial metabolic rate and substrate oxidation (respiratory quotient; RQ) were measured by indirect calorimetry. HF had a significantly higher RMR and higher resting heart rate than LF. These variables remained higher in HF following the macronutrient challenge. In all subjects the carbohydrate load increased metabolic rate and heart rate significantly more than the fat load. Fat oxidation (indicated by a low RQ) was significantly higher in HF than in LF following the fat load; the ability to oxidise a high carbohydrate load did not differ between the groups. Lean male subjects consuming a diet high in fat were associated with increased energy expenditure at rest and a relatively higher fat oxidation in response to a high fat load; these observations may be partly responsible for maintaining energy balance on a high-fat (high-energy) diet. In contrast, a low consumer of fat is associated with relatively lower energy expenditure at rest and lower fat oxidation, which has implications for weight gain if high-fat foods or meals are periodically introduced to the diet.
(Källa.)

Mycket intressant! Många intressanta punkter:
 • Energiintaget hos högfettsgruppen var 2937 kalorier per dag, d v s 674 kalorier högre än hos högkolhydratsgruppen.
 • Högfettsgruppen hade trots högre kaloriintag samma vikt som högkolhydratsgruppen och lika stor mycket kroppsfett - 11 %.
 • Högfettsgruppen hade alltså 10 % högre viloenergiförbrukning än högkolhydratsgruppen.
 • Fettförbränningen anpassades snabbt och effektivt till fettinnehållet i den fettrika drinken för högfettsgruppen, hos högkolhydratsgruppen var den mycket lägre.
 • Kolhydraterna förbrändes lika effektivt hos de båda grupperna.


//Zac

Varför är GI effektivt?

Jag tror vi delvis gör fel som enbart tittar på hur mycket balansen mellan makronutrienterna har förändrats under årens lopp. Vi har ju de facto lyckats förädla en av dem - kolhydraterna - till rent av ve och förbannelse! Att sedan margarinet - också en mycket onaturlig produkt - har exploderat i användning, tror jag är en starkt bidragande orsak till fetman. Mycket obehagligt och trist utveckling. Ju mer fetman sprider sig desto hårdare försöker många med lightprodukter och margariner och annat onaturligt, kemiskt ihopkok... Tyvärr!

Jag är övertygad att en av anledningarna till att GI är så pass effektivt - förutom funktionen med stabilare blodsocker, är helt enkelt att människor börjar laga mat från grunden! Inga halvfabrikat med en massa modifierad stärkelse, farliga fetter (läs margarin), socker och andra tillsatser.

Annat för tjockisar

Jag tror inte att de med normalvikt behöver, eller ens ska minimera sitt kolhydratsintag. Det finns en massa nyttigheter man kan få tillsammans med källor som innehåller en del kh. Framför allt tänker jag då givetvis på grönsaker. Jag är mycket tveksam till om frukt idag egentligen skall ses som något positivt alls i kosten, förutom som lördagsgodis då... ;o)
Vi andra, tjockisar och f d tjockisar, skall nog hålla oss borta ifrån kh så gott det går. Jag är fullt medveten om att Rössner m fl från etablissemanget påstår att det inte går att förstöra ens metabolism, men jag tror att det finns något parallellt prediabetes-aktigt som gör att viktkurvan ser ut som den gör och att den göds(!) av kolhydraterna, alternativt att avsaknaden av kolhydrater gör det enklare att förlora vikt, eller att bibehålla vikten.


//Zac


Smack!

Sicken dj*kla smäll, Sickan... //Zac

16 aug. 2007

The front fell off!

Herregud så jag skrattade! Sååååå bra - och det är inte ens fredag än... //Zac

13 aug. 2007

Mer om GI

SvD har idag en artikel om något som är svårt att beskriva som något mindre än en ganska rejäl bomb inom nutritionsforskningen...

Att Cochrane, som är en av de stora garanterna för evidens, pekar på stora fördelar med GI-baserade dieter.

"Cochraneförfattarna skriver också att GI-dieten är lätt att följa främst därför att bantaren kan äta sig mätt. Vid GI-bantning behöver därför inte matintaget begränsas, vilket 'leder till en bättre livskvalitet än med de andra bantningsmetoderna'."

Jag tror knappast jag är ensam med att hålla med 100%. Det är enbart med GI-varianter som jag haft någon direkt livskvalité alls. Att uppleva att man oavbrutet svälter är något som sätter P för de flesta som bantar... Den känslan har jag inte haft en enda dag under de åren som jag nu ätit på detta sätt.


Men jag är övertygad om att det kommer mera... :o)


Det som lade grunden till att man idag vågar ifrågasätta skrev jag om i 'Uppror i etablerade led!'

Mer om GI och barn i 'Barnen och sockret'

Ännu mer om GI i:

GI = Tallriksmodellen?!

GI = Tallriksmodellen?! - del2


Föga förvånande så sågas undersökningen av Aftonbladets eget viktklubbsspråkrör Rössner:
Du skulle kunna gå ner i vikt med Rössners hallonbåtsrecept. Det är energibalansen som avgör allt, säger han.
(Länk.)


//Zac

UPDATE: Länk till sammanställningen från Cochrane.

Vargen kommer ikväll!

:o)

Jag for ut i lite irritation över rädslan, nej, hatet emot vargen i ett inlägg för en tid sedan. Ikväll kommer en dramatisering från BBC av en av de mycket få(enda?) väl dokumenterade varghändelsen i vårt avlånga och från tid till tid, vargbelamrade land.

SVT1 21:30 Människoätare

För övrigt verkar hela serien vara intressant och sevärd.
De två övriga avsnitten handlar om en leopard i Indien och lejon i Afrika. Lejonen antar jag handlar om de människoätande lejonen i Tsavo, vilket det också har gjort en mycket bra, mycket obehaglig film om: 'The Ghost and the Darkness'.
De lejonen släpade med sin minst 140 människor under sina härjanden! 140st - och de hade antagligen fått fortsätta om det inte vore för att omständigheten försvårade bygget av en av det brittiska imperiets järnvägar... Faktum är att historien bakom är ännu mer fascinerande än vad filmen är, så jag rekommenderar lite länkar:

Chicago Field Museum - Tsavo Lion Exhibit
Journal: man-eaters of Tsavo - Natural History, Nov, 1998 (via FindArticles.com)
Man-Eating Lions Not Aberrant, Experts Say - National Geographic News, Jan 4, 2004
Länkar hämtade ifrån Wikipedias sida om 'Tsavo maneaters'

En av huvudpersonerna, John Henry Patterson skrev några år efter händelserna en bok om sina upplevelser, 'The maneaters of Tsavo'. Boken överdriver sannolikt hans egna insatser kring händelserna, men är nog ändå i huvudsak ett korrekt vittnesmål över händelserna. Boken finns förresten online också - länk. Det är en sådan där historia som inte ens en påtänd författare kunde dikta ihop under ett rus... Verkligheten överträffar verkligen dikten om och om igen! :o)


//Zac

12 aug. 2007

Filmrecension 300

Filmens handling:
"300"iär inpirerad av serieromaneniav Frank Miller, tecknarenisom skapat "Sin City",ioch är ett episktiäventyr om passion, mod,ifrihet och uppoffringar förkroppsligadeiav de spartanska krigareisom utkämpade en avihistoriens största strider.

"300"iåterberättar historien om detivåldsamma antika slaget vidiThermopylae, då kung Leonidasitillsammans med 300 spartaneristred till sista blodsdroppenimot Xerxes och hansimassiva persiska armé. Derasimod och uppoffring införioöverstigliga odds, kom attiinspirera hela Grekland tilliatt enas mot denipersiska fienden, och bleviett första slag föridemokrati.

Filmen är skrivenioch regisserad av ZackiSnyder ("Dawn of theiDead") och ger livitill Millers serieroman genomien kombination av spelfilmioch virtuell bild, somifångar den särpräglade visioneniav denna antika saga.i
(Källa.)

Vad tyckte jag?

En bredbent testosteronopera med homoerotiska tendenser, men grymt snyggt filmad. Men jag sitter i alla fall och gäspar och önskar att det ska ta slut när kroppar genomborras med spjut för miljonte gången...
Oavsett vad man tycker så tillhör '300' kategorin 'filmer man måste ha sett'. För mig så är det precis samma reaktion som för 'Sin City' - snyggt, men nästan olidligt tråkigt när man vant sig vid fotot.
Sin City har för övrigt inte alls samma typ av extrem transportsträcka som 300, men för mig så var den så tråkig att jag höll på att somna - enda gången jag vaknade till var när Jessica Alba var i bild, men det handlar nog dessvärre mer om gubbsjuka hormoner än om engagerande skådespeleri/dramatisering... För övrigt är hon alltid ett varningstecken på att filmen ifråga är kass.

Coolt, coolt, coolt

Givetvis är det tycke och smak, men koola repliker och one-liners staplade på varandra blir i alla fall för mig oerhört trista och rent av lite parodiska till slut. Det är lite som Christina Aguilera som pressar på allt vad hon orkar från början till slutet på sina låtar. Eller som Yngwie Malmsteen som inte klarar av att gå under 5st toner per sekund i sina solon.
En del tycker det är himmelriket på jorden, andra tycker som jag att det blir lite trist, men nu är det trots allt skillnad på 7 minuters gitarronani och 117minuter krigande i slomo...

Slomo, ja...

Förresten, skulle de köra filmen i normal hastighet, ty allt - och då menar jag allt, körs i slowmotion - då skulle filmen ha en speltid på typ 45 minuter.

Nyskapande?

Med tanke på att det väl var Sam Peckinpah som mer eller mindre "uppfann" slowmotion i actionfilmer i slutet på 60-talet så borde det väl vara på tiden att det skulle kunna komma något som helst nytt i genren...
Det är väl symtomatiskt för vår moderna tid att man tar gamla uppfinningar och bara tar mer av allt - extra allt - så tror alla att det är något nytt.
Plockar vi bort influenserna från Kubrick, Hitchcock, Peckinpah så ser jag inte mycket nytt under solen i filmerna av idag. Och då menar jag ta mig tusan allt från ljussättning, bildlösningar, foto, berättarteknik etc. Det är väl bara rena effekter i form av dataanimationer som är "nytt" - och frågan är om det är något som för filmmediet så oerhört mycket framåt egentligen - det är alltid historien och hur den berättas som ligger till grund för bra filmer.

Sammanfattning

Historiemässigt så är det som brukligt idag - ett par historiskt korrekta punkter och resten fria fantasier. Irriterande om man har det minsta hum om den egentliga historien kring slaget.
Jag vågar för övrigt inte ens nämna försöket till att skriva dialog alls... Så skall jag sammanfatta '300' ur min synvinkel så är det:
Tråkig, tråkig, tråkig, men snygg, snygg, snygg - alltså - snygg yta och inget innehåll.
En hata eller älska film - jag tänker i alla fall inte titta på den igen. En högst personlig hypotes är att det trots allt åldersmässigt skulle skilja ganska mycket och vara mer tydliga skillnader mellan betygen.
Yngre => högre betyg. Vi gamlingar tröttnar nog fortare på monotomt krigande...

Betyg

Av mig blir det den svagaste 2:a som går att få till, skulle det inte vara häpnandsväckande snyggt filmad så hade den genast dampit ner på en etta, eller t o m ett minus - för så usel anser jag att den faktiskt är i övrigt.


//Zac

10 aug. 2007

Bra film!

Kenneth Ekdahl skriver i en kommentar:
De två överlägset bästa filmerna jag sett i år är V for Vendetta och An inconvenient Truth.
(jag har länkat filmerna till IMDB.)

Håller med om att de håller mycket god klass, däremot så har jag två andra favoriter i år:
 • Pans labyrint - vilken film! Låt inte faktumet att regissören ligger bakom 'Hellboy' fördunkla det faktum att det är en fantastisk film, på så många plan! Guillermo del Toro, regissören lär komma att tala om sig framledes! En av mina favoritfilmer - men låt inte lura er - det är ingen film för barnen alls!
 • The Black book(Swartboek) - Faktiskt samma sak här... Ett thriller-drama som inte går av för hackor, trots att Paul Verhoeven ligger bakom. 'RoboCop', 'Total Recall', 'Basic Instinct' och 'Starship Troopers' från 80- och 90-talet är imponerande filmer på sitt sätt (även superkalkonen 'Showgirls'). Men att han var förmögen att göra ett bra drama, med enormt skådespeleri trodde jag då inte! Hollands dyraste film genom tiderna, har fått blandad kritik på hemmaplan - känslorna inför 2:a världskriget är där som i övriga europa väldigt kluvna, mycket skit som kommer till ytan. Utomlands har det varit en eriksgata. Och det är en film som står ut. Se den, låt inte faktumet att språken är holländska, tyska och lite engelska stoppa er.

Bästa filmerna genom tiderna

'Gudfadern', eller 'Gudfadern II' ligger bra till. En av de få uppföljarna där den andra filmen är lika bra, eller rent av bättre än den första. Men rent personligen så håller jag antingen 'Clockwork Orange' eller 'Barry Lyndon' högst. Men visst - det är absolut inte filmer för alla.

Sedan kommer '2001 - ett rymdäventyr' som är sjukt bra. För att vara en film från 1968 så är det makalösa effekter! Och den är vacker - vem kan glömma wienervals till en rymddockning?

Det enda som är synd är att mycket av miljön är så oerhört färgad av 60-talet. Fast modet går ju runt så om några år så kanske man tycker att det är på pricken!?

Det som de flesta som är kritiska emot filmen har gemensamt är just tempot - det krävs kanske lite mer öppna sinnen och ett grundlugn för att uppskatta filmer där saker och ting får ta sin tid. En uttalad mening med manuset var faktiskt att det inte skulle gå att förstå helt och fullt. Visste ni att Arthur C Clarke skrev boken parallellt med manusskrivandet som han gjorde tillsamman med Kubrick?

Kubrick är för övrigt en av de mest begåvade filmskapare genom tiderna. Vem har gjort sådana mästerverk i så skilda genres? Skräck, komedi, satir, drama, kostymfilm och inte minst krigsfilm? Fantastiskt! Jag har skrivit mer om honom här.
'Citizen Kane' är en annan film som måste nämnas, den är otroligt bra. Och det är ett debutverk - av en 26-åring! Orson Welles måste själv ha insett att hans magnum opus kom redan i debuten - vilket självförförvållat arv att leva upp till... Hua!

Må bra film

'Peters friends' är världens bästa prozacfilm! Den är receptfri också... Annars fungerar de flesta engelska komedier med Hugh Grant, med en självklar etta i 'Love Actually'.

Alla Lasse Hallströms filmer är superba med mycket värme i människoskildringarna.

En detalj som jag lagt märke till är att riktigt bra, varma komedier alltid har ett tragiskt element i sig - kanske krävs det för att det ska vara trovärdigt och lite mer djup?

Bästa animerade

Bästa animerade såsom i animationshantverk eller bästa film som är animerad? Handlar det om bästa film så är väl nästan vilken som helst ifrån Studio Ghibli sevärd och en aspirant till topplistan!

De finns som import hos de flesta välsorterade affärer. Ett gott råd är att låta den japanska originalljudet vara och köra med engelsk sub. I flera av filmerna så har de amerikanska dubbarna lagt till en massa extra (egentligen onödig) dialog, sannolikt för att mer förklara händelserna; men är verkligen amerikanarna så korkade? Skitirriterande är det i vilket fall eftersom mycket av Studio Ghiblis storhet ligger i att låta bildspråket tala, och inte alltid förklara allt till 100%. Filmerna är karaktärsdrivande och inte historiedrivande som vi i västerlandet har som tradition.

Studio Ghibli!

Studio Ghibli ligger bakom en mängd fantastiska filmer som alla borde se i vilket fall.

'Eldflugornas grav' är en grymt bra film film. Det är absolut ingen direkt barnfilm, snarare ett mycket starkt drama om två syskons försök till överlevnad i slutet på andra världskriget. Enormt, enormt drama.

"September 21:st, 1945. That was the night I died."

Det räcker med det citatet för att de allra flesta som sett filmen ska känna en klump i halsen...

Disney...

Sedan är väl Disneys o-dataanimerade filmer bra hantverk, men å andra sidan så har de mer eller mindre slutat med det och dataanimerar stora delar av sina "teckande" filmer antagligen i rent ekonomiskt syfte.

Don Bluth

Don Bluth brukar nämnas i samband med goda animatörer, han hoppade ju faktiskt av Disney just i protest över hur mekaniska och dåliga filmer de har börjat producera. Och det är som många säger - en fantastisk film med en oerhört bra grundstory. Tyvärr så var väl 'Brisby och NIMHs hemlighet' och nästa egna film 'Resan till Amerika' de två filmer som faktiskt var fantastiskt animerade och med riktigt bra storys. Sedan hamnade han i ekonomiskt trångomål och fick börja göra dussinfilmer även om både 'Anastasia' och 'Titan A.E.' är bra filmer så kom de aldrig i närheten av magin Brisby.... En extra sak - han är dessutom mannen bakom animationerna i 'Dragon's Lair' - det första riktigt animerade arkadspelet. En personlig not - det är nog outstanding det svåraste spel jag spelat - helt omöjligt. Jag tror faktiskt att det var just det spelet som gjorde att jag började svära... ;o)

Björn Isfält

Skall jag dock välja en animerad favoritfilm så väljer jag nog Per Åhlins 'Hundhotellet' - helt sjukt bra OCH SVENSKT! Hans andra mästerverk är 'Resan till Melonia' - enormt häftiga filmer båda två. Jag gillar galenskapen i filmerna, mycket bra historier, personligt animerade och fantastisk ensamble vad gäller rösterna. Magiskt. Man måste och i samband med melonia nämna musiken av Björn Isfält! Jag skäms lite över att inte ha nämnt honom i inlägget 'Bästa filmmusikkompositör'...

'Kådisbellan' och 'Mitt liv som hund' förtjänas också att nämnas som mycket goda filmer med perfekt passande musik av Isfält. Ett geni till kompositör. Dessa två och orgelmotivet ur 'Bröderna Lejonhjärta' är enormt bra, 'Änglagård' är en annan mycket bra film där musiken starkt adderar till känslan. Jag påstår att Björn Isfält som andra goda filmmusikkompositörer bidrar till att filmerna får så pass höga betyg av mig och av många andra recensenter.
Jag tror det var lungcancer som han dog av, alldeles för ung. Jag minns en dokumentär där Björn satt och komponerade vid sitt piano. På pianot stod en askkopp precis överfull med fimpar och cigarrettröken låg tät över rummet... Dessutom såg han märkt ut redan då... Sorgligt! Han blev väl inte ens 50 år tror jag...

En sista sak bara - han låg dessutom bakom musiken till 'Trolltider'. En hel del musik från Trolltider kan man nog nynna utan vidare, så nog har han gjort ett visst avtryck i alla fall!


//Zac
EDIT: Har omformulerat bort de flesta 'fantastisk' som fanns i ursprungsartikeln... Det var säkert ett tjugotal från början! Fantastiskt egentligen... ;o)

9 aug. 2007

Omröstningarna

UPPDATERAD!

Jag hade ju en hel del omröstningar liggande på min blogg, och det visade sig att det dök upp en hel del reklam och skit för en del läsare. Det var en snygg lösning, slimmat användargränssnitt och bra anpassningsmöjligheter, men reklam går för mig fulbort - vare sig det är på en webbsida eller om det är på tv/radion... Så jag plockade bort omröstningarna, och ersatte några av dem med bloggers inbyggda. Den fungerar väl bra, men det går inte anpassa t ex textfärg vilket gör dem onödigt svårlästa. Jag har dock mailat om detta så vi får se om det händer något.

Personligen tycker jag det är kul med något så pass anonymt som omröstningar, man kan i alla fall hoppas på lite ärlighet i dessa.

De slutgiltiga resultaten:


Tja, det blev inte mera... ;o)

Jag gjorde ett litet nedslag om några av dessa i inläggen 'Statistik, 2007-07-08' och 'Vilken sommarplåga är värst?' - jag kommer lite senare att bygga på detta inlägg nedan med små kommentarer till de olika omröstningarna. Så återkom gärna till detta inlägg om ett tag. Jag kommer nog hinta om det i ett nytt inlägg, så ingen skall missa det... ;o)

Bästa LC-bloggen?

En ganska självklar vinst för Doktor Dahlqvists blogg; störst, mest besökare och en j*vla fart på kommentarerna! :o)
Det var också en av de första jag kom i kontakt med, en bra källa för information. Kost och hälsa hamnade tvåa, Johanna Söderlunds blogg. Oerhört välformulerad, och väl alltid underbyggd. Det är synd att den inte uppdateras oftare, men å andra sidan är kvalitén överlag alltid så hög att jag förstår att det tar tid. :o)
Själv har jag tydligen seglat upp på tredje plats, men det handlar nog mest om att jag har fördel av hemmaplan! ;o)

Vad tycker du om denna blogg?

Oj! Först nu ser jag att medelbetyget på denna blogg har stuckit iväg rejält! 86% tycker att min blogg är bra upp till världsklass! :o) Jätteroligt - även om jag misstänker släkt och vänner! ;o)
Trots allt så svider det att 14% tycker min blogg är riktigt usel, men inga däremellan!? Fast som jag sagt innan - det är trevligt att min blogg väcker känslor. Att läsarna har en åsikt om den (även om det känns trevligt att de i överlag tycker om den!)

Vad är intressantast att läsa om här?

Givetvis är det ett kraftigt övertag för ämnen kring LC, lustigt vore det annars. Det är en hel del som tycker det är en bra blandning och jag kommer fortsätta med en dylik blandning. Möjligtvis att det blir något mindre LC på bekostnad av några av de andra ämnena, eftersom att det går inte att skriva oavbrutet om LC. När jag känner att jag börjar upprepa mig upprepade gånger(!) så kommer jag att släppa en del av mitt LC-tänk och köra lite mer på andra ämnen som jag brinner för.
Det känns roligt att se att även andra ämnen intresserar mina besökare, det måste tyda på att antingen retar folk ihjäl sig på mina åsikter att de inte kan låta bli att låta sig retas. Alternativt så skriver jag intressant om det som intresserar mig. Kul!

Jag skulle idag rösta på:

Denna hade jag tänkt låta ligga ett bra tag för att senare jämföra med någon aktuell opinionsundersökning. Jag har känslan av att LC är något mer åt mitten/mitten-vänster. För tillfället så orkar jag inte ta tag i detta, men kommer att uppdatera vid tillfälle! :o)

Vilken filmgenre föredrar du?

Lite nördfråga - själv är jag en sucker för dokumentärer, vi svenskar producerar mängder av helt fantastiska dokumentärer. Faktum är att när det gäller internationella priser så ligger sverige väl i framkant.
Några fantastiska dokumentärer!

Vilken sommarplåga är värst?

Mitt personliga äckel-hat-objekt fästingar på första plats, Per Gessle på andra plats - lite otippad kanske men ändå ett tecken på att det inte står så illa till med musiksmaken här i landet som topplistorna kanske antyder...

Slut!

Således förklara jag de gamla omröstningarna avslutade.//Zac

Katter och LC

Katter är kraftigt utpräglade köttätare, så att tillverka något annat än helt köttbaserad mat är egentligen idioti!

Animaliskt, animaliskt, animaliskt!

Se t ex tillförseln av taurin där katterna som ett av mycket få rovdjur (det enda?) inte kan tillgodose sitt behov själva, utan måste få det utifrån, genom maten. Och när vi pratar maten så är det helt enkelt ett bytesdjur. Ska man hårddra det ur LC-synpunkt så får kattten möjligtvis i sig annan föda genom det som bytet har i kroppen. Katter är också intressanta eftersom de i min erfarenhet väldigt ofta väljer att äta enbart framdelen på sina byten. Personligen tycker jag att "skinksteken" bak på en mus eller råtta ser betydligt smaskigare ut än att sätta i sig huvud och bröstkorg... Men kanske är det att de mest näringsrika bitarna finns där? Fett i hjärnan, en massa mineraler och spårämnen i inälvorna?

Egen kattmat?

Här en länk som vid en snabb överblick verkar mycket vettig. Länk.

Inside info...

Efter att ha jobbat i djurbranschen ett antal år, så vet jag med säkerhet att oerhörda kraftansträngningar görs för att helt enkelt få till en välsmakande mat. Dessvärre arbetar man inte från grunden - man fyller ut maten med en massa spannmål, aska och annan skit - sedan försöker man med artificiella smaker få djuren att äta smörjan.
Jmfr ex med margarintillverkning, fast då skall man i sanningens namn säga att det är ett värre kemiskt hopkok som vi äter... ;o)

Bajssnacks för vovvar...

En anledning till att hundar idag är mer eller mindre galna i att leta "godbitar" från kattlådan är att smakämnena inte bryts ner i kroppen utan följer med avföringen ut - mumma för vovven. Det är delvis samma sak med hundmat, men katter är så mycket mer kräsna än hundar (sic!) så det krävs mer insatser (eller snarare tillsatser...) för att övertyga dem om matens godhet(!).

Hälsa!

Och som sagt, jag kan inte nog trycka på vilken hälsoskillnad jag ser med egna ögon på naturlig kost för våra husdjur. Och som görel säger i en kommentar till förra inlägget ('Hundar och LC') - det är små prydliga högar som släpps efter dem - och de är aldrig lösa i magen. För feta djur är det perfekt, en köttkost - något mängdbegränsad - gör att de rasar i vikt.


//Zac


8 aug. 2007

Hundar och LC

Jag minns när jag var liten - var uppväxt mer eller mindre i en kennel - så var feta hundar något man mycket sällan såg. Då var det gamla tanter som hade en fet liten hund som hon oftast matade kräket med gräddpastej. Idag är det annorlunda - det är för feta hundar var man än tittar! Och visst, från att ha varit en allätare som åt våra rester har hunden tvingats in att äta en massa spannmål genom torrfodret! Mystiskt - jag har då aldrig sett en hund stanna som frusen, mitt i ett sädesfält för att ögonblicket senare inse att han står mitt ibland mat... Sedan kastar sig hunden runt ivrigt ätande av allt gott omkring den... Nja, tror knappast det...

30% arbetslösa

Jag pratade med en insatt kennelägare, och hon sade att om man återgår till hundens naturliga mat så kommer ungefär 30% av veterinärerna bli arbetslösa... Det är faktiskt inga siffror som jag tvivlar ett ögonblick på! Speciellt inte då jag ser med egna ögon hur hälsan dramatiskt har förbättrats för min egen mors kennel sedan hon gått över till köttdiet (på hundarna). Spannmål och hundar... Hur f--n tänker man? //Zac

6 aug. 2007

Lokal mat

Kalops med rödbetor och pytt i panna.
Klassisk svensk husmanskost håller på att få upprättelse.
En forskningsstudie visar att den är det hälsosammaste alternativet för oss nordbor - nyttigare än den hyllade medelhavsdieten.
(Källa.)

Jag kan mycket väl tänka mig att det snarast beror på det höga intaget av mättat fett och det relativt låga intaget av oljor och dylikt. För att inte tala om en massa F1-kh och mängder av lightprodukter...
För oss renodlade LC:are så är husmanskost inget vidare bra, med basen i potatis och gryn, men jag tror fortfarande att normal kost fungerar för normala människor - normal kost i ex husmanskost då. Vi med delvis förstörd ämnesomsättning blir tvungna att hålla oss till LC. (tvungen och tvungen - jag trivs med det som sjutton!)

Japaner, japaner, japaner...

Den visade att t ex av de japaner som levde som amerikanare amerikaner (i USA), fast åt den nästan fettfria japanska kosten så dog dubbelt så många än de som levde japanskt, men åt amerikanskt! (Länk.)
Och det har ju på samma sätt visat sig att medelhavskosten inte har någon direkt verkan på oss om vi äter den, här i Skandinavien. Så sannolikt har hälsan, och då speciellt hjärt-/kärlhälsan ganska mycket att göra med livssituationen generellt - stress miljö etc. Kanske är det omöjligt att bara plocka ett russin ur kakan och tro att vi ändå skall få effekterna från hela kakan? Detta är nog speciellt viktigt när det gäller LC och vår paradhäst stenålderskosten:

Stenålderskosten och hälsofördelar

Frågan är om vi följer stringensen i resonemanget ovan så är det onekligen lite frågetecken kring många LC-anhängares förfäktande av att stenåldersbaserad kost, här och nu skulle i hög grad göra att hjärt-/kärlsjukdomar skulle försvinna. Jag citerar mig själv från det tidigare inlägget 'LC - fair and balanced':
 • Kopplingen till stenålderkost ger mer eller mindre alla hälsofördelarna ett stenåldersleverne ger.
  • Rätt - Att leva mer artriktigt ger faktiskt bättre hälsa.
  • Fel - De levde ett radikalt annorlunda liv vad gäller stress och vardagsmotion. Så det är omöjligt att påstå att vi vinner allt genom att plocka ett russin ur kakan.

Vi nordbor

Vi nordeuropéer har antagligen delvis gjort oss motståndskraftiga mot laktosintolerans, d v s gjort mycket lokala anpassningar. Här har nog evolutionen därtill spelat en stor roll då den som inte tålde mjölk under den svåra vintern antagligen snabbt gick åt - evolutionen rejält tillspetsad alltså.
Inte alls som tolerans mot spannmål där de formodade effekterna kommer först efter vi ha förökat oss... - åderförkalkning, diabetes och diverse andra sjukdomar. Där kan inte evolutionen alls selektera ut de "missanpassade".

Glömt dillkött?

Dillkött är ju inte heller dumt. Intressant att söt-surt är så pass vanligt i gammal klassisk husmanskost, jag tror att de flesta yngre faktiskt på allvar tror att det var först med den orientaliska/kinesiska matlagningskonsten som kom med de söt-sura smakerna...


//Zac
PS. Och ja, jag uppmärksammade att receptet på dillkött reddes med mjöl, rekommenderas att reda det med grädde och en klick creme fraiche istället. Eller varför inte ett par äggulor, som Nillan föreslår i kommentarerna nedan?

5 aug. 2007

Synpunkter på min blogg

Från början var detta meningen att det bara skulle vara sammanställningar av olika ämnen - det syns ganska tydligt om man kollar de första inläggen. Då var det naturligt att jag försökte pressa in allt som jag hade lagrat under just det ämnet. Sedan blev det en del som hittade hit och då började jag mer skriva för att jag fick respons.

Men det är en hel del jag borde försöka ändra på. "Bloggspråket" innebär ju i högre grad talspråk, korta meningar och korta "artiklar". Jag bryter nog mot alla de där! ;o)
 • Talspråk - kommer jag nog inte att klara av att hålla på att skriva. Jag tycker inte om att läsa det för mycket själv, så jag försöker hålla mig lite ifrån det, förutom när jag är ute efter någon "effekt" i ett inlägg.
 • Korta meningar - hoppsan! Där sket jag mig ordentligt... Jag ska försöka korta av mina inlägg mer.
 • Korta inlägg - hoppsan igen! Det är väldigt mycket så att jag sammanställer en massa källor under en och samma inlägg, vilket gör att den sväller rejält. Det blir lite smått trögläst och jobbigt, men jag har svårt att vara kortfattad... :o( Ska dock försöka att hålla igen lite mer!

Jag tycker mig få bra feedback från de omröstningar jag har igång´. Jag tycker det är skittrevligt att få höra av de som läser!
Mer kommenterer! :o)


//Zac

4 aug. 2007

Gå UPP i vikt!

Provokativt och rejält offtopic

Lite provokativ titel, med tanke på att jag tror det trots allt till största delen är sådana som vill gå ner i vikt som läser här?
Men aftonbladet har nyhetstorka och antagligen har de flesta "journalisterna" semester så då gör de som SVT - då återanvänder gamla artiklar. Gör man en liten resa i tiden så ser man att artikeln som behandlas nedan publicerades första gången 2001 och att den är kvar i nästan ursprungligt skick! Återvinning kallas det...
Som ett litet passus vill jag ändå påpeka på att SVT trots allt har ett oändligt mycket större och kvalitetsmässigt rikare arkiv att återanvända till än de flesta eller snarare alla. Däremot blev jag så oerhört ledsen när jag såg att SVT "hyllade" den store Bergman genom att sända hela den lång-långa versionen av 'Fanny och Alexander' (312min - MÄSTERVERK!) med ett avbrott för nyheter igår kväll...
Herregud, jag kan svårligen tänka mig något mer förnedrande för en konstnär att få sitt verk upphackat på så vis! Att hyndekanalen TV4 gör det är illa nog, men SVT?!
Et tu SVT?
Men tillbaka till ämnet efter utvikningen! Sålunda:

Gå upp i vikt

Att vara för smal kan i många fall vara ett rejält trauma. Jag har närstående som led ordentligt av detta i tonåren och det verkar knappast varit någon glädjerik resa må jag säga. Så om detta blogginlägg mot all förmodan skulle läsas av någon som faktiskt lider av att vara för smal, och som anser att inlägget känns som en skymf, så ber jag redan nu om ursäkt. Det är absolut inte min mening att göra narr av människor med undervikt. Jag är väl medveten om att det faktiskt är lika farligt, statistiskt sett, att vara för smal som att vara överviktig. Möjligen att det inte är samma samhällsliga magnitud på problemet i sig, men jag tvekar inte en sekund på att det är ett stort individuellt problem.
Jag tror inte att en smal kommer känna samma tvärsäkerhet över de råd som den säkert fått efter ha läst nedanstående. Tråkigt att så tvehågsenhet, men det handlar som vanligt när det gäller mig om att skuldbelägga och misstänkliggöra dietisterna! ;o)
Trevlig läsning!

Rena felaktigheter

I AB:s artikel 'Så går du upp i vikt' så har det rådfrågats en del dietister som tycks ha häpnadsväckande kunskaper men som inte förstår sammanhanget mellan dem.
En säger t ex:
"Det innebär att tallriken ska bestå av 2/4 kolhydrater från potatis, ris, pasta eller dylikt, 1/4 protein och 1/4 grönsaker."
Ganska revolutionerande råd eller hur? Inte ett endaste gram fett - eller så kanske grönsakerna enbart skall bestå av avokado - 86E% från fett? Dessutom ser det ut som om grönsaker bör vara helt rena från kolhydrater - och då ryker ju nämnda avokado - 10E% från kolhydrater... Eller hur räknar människan egentligen? Jag kan då inte få ihop det i alla fall. Faktum är att min vän buurd mailade upprepade gånger journalisten om detta:
... "jag skrev till Aftonbladet och påpekade det jag upplevde som fel i att man inte räknade att det skulle finnas en mängd fett i ekvationen och att grönsaker borde räknas in bland kolhydraterna till största delen... Det ska oxå påpekas att jag skrev att det faktiskt är direkt hälsovådligt att helt utesluta fettet ur maten.

Svaret jag fick var att grönsaker är "en annan sorts kolhydrater" men hon skulle justera artikeln så att det bättre skulle framgå. "
(buurd)

Men ett år senare så kommer samma artikel igen och samma korkade fel - journalisten tyckte väl vid närmre eftertanke att det ändå stämde...

"en annan sorts kolhydrater"

Hehee, ordet som den pålästa och kunniga journalisten sökte var nog stärkelse... ;o)

Ny kunskap!

– Man ska absolut inte försöka gå upp i vikt genom att äta bakelser eller andra sötsaker. Dels för att man riskerar att få näringsbrist, dels för att fetthalten i blodet ökar, säger Yvonne Linné.
Ökad fetthalt i blodet kan leda till åderförkalkning som i sin tur ökar risken för stroke, blodproppar och hjärtinfarkt. Ett hälsosamt och säkert sätt att gå upp i vikt är att äta mer kolhydrater och skaffa regelbundna matvanor.

Vad sjutton lär sig dietiesterna under utbildningen - att rapa information och korvstoppa helt utan att ifrågasätta någonting? Man blir imponerad av den låga nivån, och kappvändandet - helt utan skrupler...

Fast det kanske inte är essen som jobbar på AB, eller någon annan kvällsblaska/veckoblaska?

Vilka studier baserar hon sina tvärsäkra uttalanden på?

Sumobrottare

Nej, de som är absolute experter på att gå upp i vikt är sumobrottare, och de äter minsann inte alls enligt fettprincipen!
Skaldeman har vänligen släppt små brottsstycken från sin kommande bok:
 • ...Jag har räknat en hel del på sumodieter. Mathållningen skiljer sig en smula, beroende på om man vill gå upp i vikt, eller om man vill öka sin styrka. Aspiranterna i den lägre klassen äter drygt 5000 kcal om dagen, med 12-13 energiprocent från protein, ungefär lika mycket från fett, och 75 energiprocent från kolhydrater. Det är optimalt för viktökning.
 • De högst rankade har inte samma behov av att gå upp i vikt. De äter något fler kalorier och betydligt mer protein. Fettintaget är nära nog fördubblat, men fortfarande ganska lågt. De vill ju inte gå ner i vikt! Den mästargrupp som jag tittade på åt i genomsnitt 5500 kcal, fördelat på 29 energiprocent protein, 16 energiprocent fett och 55 energiprocent kolhydrater.
 • Principen är enkel. När man har behov av att gå upp snabbt i vikt är dieten extra kolhydratstinn. Så småningom når man elitstadiet och där har man ett ökat behov av muskler. Då behövs klart mer protein...
 • ...5000 kilokalorier låter inte särskilt mycket, men 75 energiprocent kolhydrater gör susen. Det är faktiskt 10-15 procent mer än vad Livsmedelverket rekommenderar i sin kolhydratladdade variant....
 • ...Jag har studerat några av de klassiska chankorecepten. De innehåller inga magiska ingredienser utan påminner om en mager kött- och grönsaksgryta från till exempel Viktväktarna. Poängen är att äta tillräckligt många portioner, och tillräckligt mycket ris!
 • En sumobrottare äter dubbelt så mycket som en vanlig japan. För att klara det matintaget skummar han alltid av fettet flera gånger från sin chanko-gryta. Det är förutsättningen för att kunna äta tillräckligt mycket. Lät man fettet vara kvar skulle det vara svårt att få ner tillräckligt mycket ris och därmed skulle fettlagringen hämmas.
Intressant och givetvis oerhört spännande! Speciellt spännande är denna del: "När man har behov av att gå upp snabbt i vikt är dieten extra kolhydratstinn."
Men visst är det ofantliga mängder mat och energi som en sumobrottare sätter i sig per dygn. Men sammansättningen av kosten är ändå väldigt intressant.

Bli tjockare med SLV:s råd

Tillbaka till artikeln ifråga, de två lite mer handfasta rekommendationerna är:
1. Ät mycket kolhydrater
 • Frukost: Ät gärna gröt eller flingor och frukt.
 • Lunch och middag: Pasta är perfekt. Kokt och bakad potatis är också bra. Undvik pommes frites och stekt potatis som är på tok för fett. Ät mycket grönsaker och avsluta med frukt.
 • Mellanmål: Det är bra att äta många mellanmål. Men undvik choklad, chips, bakelser och annat fett. Ät i stället mycket frukt och en extra macka eller bulle.
 • Kvällsmat: Ta en macka strax innan du lägger dig.
2. Träna fram mer former
Träningen kan jag inte säga så mycket om, men den första punkten... Ojojojj!
Låter inte det exakt som SLV:s rekommendationer?
Möjligtvis att den sista punkten om en macka är ett gränsfall, men annars är det rent av katjing!
"I stället för fett bör de spinkiga satsa på kolhydrater. Många mellanmål med mackor och bullar kan sätta lite hull på skelettet.
Till lunch och middag är det bra att äta stora portioner pasta och potatis. Efter ett par månader bör vikten ha ökat åtminstone en aning."
I rest my case... Förstår bara inte varför de inte rekommenderar bröd till varje måltid också? ;o)

Varför?

Varför är inte dietisterna förmögna att kombinera delar av sin egen kunskap och på så sätt få nya insikter, ny kunskap? De tycks vara oförmögna att klara av ett sådant grundkrav inom vetenskapen...
Läs lite noga om dietisternas råd för att gå upp i vikt:
Vivica Anell, dietist som driver företaget Mat&Motion:
 • Ät regelbundet. Detta gäller inte bara den som vill gå ner i vikt utan också för den som vill gå upp i vikt. Oavsett om du känner hunger eller inte är det A och O att du ändå inte hoppar över målen.
 • Ät minst tre mellanmål om dagen. Till skillnad mot den som vill gå ner i vikt bör den som vill gå upp i vikt äta ett kvällsmål före sänggåendet.
 • Tycker du att det är svårt att äta så många gånger om dagen kan ett mellanmål med fördel bestå av en energikaka.
 • Ät energität kost. Välj standardmjölk istället för lättmjölk. Se till att du får i dig omättade fetter som finns i bland annat nötter, frön, olja och fet fisk. Välj exempelvis bröd med nötter eller frön, ät müsli till filen och strö nötter över salladen.
 • Balansen mellan kolhydrater, fett och protein är viktig. En underviktig bör äta som en idrottsman för att få i sig rätt näringsmängd. Det innebär att tallriken ska bestå av 2/4 kolhydrater från potatis, ris, pasta eller dylikt, 1/4 protein och 1/4 grönsaker.
 • Drick inte läsk – satsa i stället på mjölk eller juice.

Bim Åkers, dietist på Primadietisten:
 • Planera dina måltider. För de flesta människor är det lagom att äta något var tredje timme.
 • Hoppa aldrig över måltider. Ät frukost, lunch och middag samt två till tre mellanmål varje dag, även om du inte känner dig hungrig. Kanske det kan vara en god idé att ställa en klocka att ringa vid nästa tidpunkt för måltid? Återinför Skalmans ”mat-och-sovklocka”!
 • Undvik lätt- och lightprodukter. Välj mer kaloririka livsmedel och använd standardprodukter av mjölk- och mejeriprodukter.
 • Tillsätt extra fett i matlagningen. Genom att använda matlagningsfett med hög andel omättat fett, t ex oljor eller flytande margarin, når du en bra fettkvalitet i maten. Gör som i södra Europa – ha lite olja i spaghettin, ta en oljedressing till grönsakerna och använd avokado som smörgåspålägg. Ett bra sätt att öka energiintaget är också att äta nötter, mandel och solrosfrön som snacks och godis.
 • Låt drycken öka energiinnehållet i maten. Mjölk, juice, frukt- och bärsoppor är exempel på drycker som gärna får vara med både till huvud- och mellanmålen. Drick mellan måltiderna och inte för mycket till måltiden. Drycken kan annars "ta plats" där mer energirik mat ska vara.

Josefine Jonasson, dietist vid Karolinska universitetssjukhusets överviktsenhet samt i Viktklubb.se:
 • Kostråden för underviktiga är egentligen desamma som till överviktiga – ät regelbundet. Skillnaden är att underviktiga ska försöka äta större portioner, fler mellanmål och energitätare kost.
 • Ät inte choklad och godis i stora lass för att gå upp i vikt. Godsaker innehåller dels en stor mängd socker, dels mättat fett som ökar blodfetterna i kroppen. Bra energikällor är i stället nötter, mandel och frön som du med fördel kan strö på gröten eller filen. Stek maten i olja eller blanda olja i salladen som dressing. Mackor med ost och/eller avokado som pålägg är också en bra energikälla.
 • Du behöver inte tänka på att alltid välja det fetaste. Det viktiga är att du koncentrerar dig på helheten i kosten och inte på detaljerna – att du har rätt balans. Som underviktig ska du tänka på att inte bara äta produkter med hög fetthalt. Det är minst lika viktigt att du får i dig både kolhydrater och protein. Regeln för en underviktig är att hälften av en portion ska bestå av kolhydrater från potatis, ris, pasta eller liknande och den andra hälften ska vara jämnt fördelad mellan protein och grönsaker.

Jag ser då häpnandsväckande insikter som inte alls förstås av dietisterna i fråga. Jag tror dessvärre inte att dessa tre råkar vara osedvanligt korkade dietister, utan säkerligen ett bra tvärtsnitt på hur dietister resonerar och hur de ger råd.

Slutsats

Jag tänker kasta fram en helt ny hypotes, främmande t o m för LC-etablissemanget...
Det kanske inte är kostråden som gjort oss feta - det kanske är dietisternas råd?
Ha en trevlig dag!


//Zac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...