30 dec. 2007

TV-Tipset

Jag har lagt till en kategori för mina inlägg, 'TV-Tipset'. Jag hade tänkt mig att varje måndagkväll(sic!) lägga upp ett eller möjligen ett par tv-tips inför veckan. Vi får se hur pass regelbundet detta blir av, men låtom oss se innan vi dömer ut idén! ;o)

De jag rekommenderar är med mycket få undantag sådana som visas i kanaler utan reklamavbrott. Att se bra film med reklamavbrott är inget annat än en styggelse... För övrigt vill jag att man tar ifrån TV4 sitt sändningstillstånd, de har en gång för mycket brutit mot avtalet och jag anser nog att det är dags att låta marknaden också få tillgång till det utrymmet som TV4 för närvarande upptar. Inte för att det skulle innebära någon direkt förändring i min tv-konsumtion - jag såg t ex 'Kommissarie Lynley' (böckerna är dock - faktiskt - bättre...) igår kväll, det var (förutom Kalle på julafton) det senaste jag tittade på tv på ett par, tre månader tror jag... Och det lilla jag ser är nästan utan undantag sådant som sänds i SVT1 eller SVT2. Hmmm, jag låter nästan som en kultursnobb här känner jag - för att göra det helt klart att jag inte är det så kan jag nu, här, meddela att jag tycker att Norén är fruktansvärt urusel och ett utmärkt exempel på kejsarens nya kläder. Han är idag en sådan institution att ingen vågar göra annat än att höja honom till skyarna... Förutom det så kan jag bre på mitt avståndstagande från att jag skulle vara kultursnobb med att erkänna att jag skrattar både åt 'Polisskolan' och tycker Guillous böcker är bra... Annars har jag redogjort för delar av min mediakonsumtion här.


Tja, vi börjar väl imorrn tror jag - väl på återseende!
//Zac

29 dec. 2007

Enormt musikintresse?!

När jag kollade läget lite grann i förmiddags så kollade jag av någon outgrundlig anledning till 'Vem surfar här' och då framträdde säkert bara av en tillfällighet ett enormt drag efter just filmmusik på min ödmjuka sajt:
Såvitt jag kan se så är det en mängd olika geografiska, samt referrals?! Så om det vore en person som sökt som sjutton och flera gånger tryckt på samma länk och därmed dyker upp flera gånger i listan, då hade det inte varit något konstigt, men nu... Jag har kollat i mina andra loggar och de visar inte på någon särskilt intresse för just filmmusik. Tillfälligheter, men det är häftigt med tillfälligheter! :o) Förresten så passar jag på att testa FEEDJIT's funktion 'Rekommenderad läsning'. Den kommer att beroende på surfbeteende rekommendera någon sida på min sajt. Fungerar det så är det häftigt, annars ryker den inom några dagar! :o)
//Zac

Kostdoktorn

Nu är det inte jätteofta som jag propagerar för andra, nya bloggar - men det får bli ett litet undantag här! För de som är "inne" i LCHF-sfären så är detta knappast någon nyhet, men för de eventuellt nytillkomna så är det nog av intresse att ytterligare en proLC-läkare har börjat blogga. Jag hämtar hans egna presentation - lite ihopklippt nedan:
"Jag heter Andreas Eenfeldt och är ST-läkare inom allmänmedicin i Karlstad. Sedan många år är jag mycket intresserad av kost och hälsa. Den här sidan är för dig som vill veta mer om det senaste på detta område.
[...]
Tanken är att man här framöver skall kunna läsa om kost och hälsa. I första hand hur man kan äta för att förebygga västerländska civilisationssjukdomar såsom övervikt, diabetes, högt blodtryck, blodfettsrubbning, förhöjt blodsocker, hjärtsjukdom, ett flertal cancersjukdomar, demens osv."
(Källa.)

En sida att hålla koll på framledes.

Jag passade på att ge lite förslag på vad jag saknar vad gäller LC-information på webben:
 • Samling av länkar för olika vetenskapliga undersökningar uppdelade i tydliga fack - det är något som i dagsläget faktiskt inte finns någonstans. T ex mättade fetter, kolesterol, kolhydrater, hjärtsjukdomar, cancer etc etc
 • Kanske en avdelning med stenålderskost också - naturlig mat, d v s avsaknad av tillsatser och en massa e-nummer är något som bör tryckas på.
 • En F.A.Q. där de bästa svaren från KIF redovisas.
 • En gästkolumn är något mycket trevligt! Korsbefruktning av LC-etablissemanget är oerhört viktigt i rent folkbildningssyfte. Eller varför inte en gammalt inlägg någonstans ifrån? Många gånger så förtjänar gamla inlägg att lyftas upp igen!

Lycka till! Det kommer bli oerhört intressanta artiklar!


//Zac

Torskfiskekvoterna...

Jag får lov att erkänna att jag blev lite chockad när jag såg resultatet av torskfiskekvotsarbetet - minskas med 8%. Det stod ut lite grann ifrån de flesta experter som förordade omedelbart fiskestopp... Men nu kryper sanningen fram - det är dessa paragrafryttare och gråa människor som skall hjälpa oss fram mot en ekologiskt hållbar utveckling...

Fy f--n!
Fiskeriverket tonade ner sina egna experters varningar om kollaps för torsken i Kattegatt, när EU:s nya fiskekvoter förhandlades fram. Förhandlarna valde i stället att ta hänsyn till yrkesfiskarnas intressen.
(Källa.)


//Zac

28 dec. 2007

Inte i år heller...

Kanske jag får denna nästa år?

Uberbed
Uppladdat av reelgood0008
//Zac

Omkastat!

Jag tdorde itne mnia öogn när jag för ftösra ggåenn lstäe om feeomnent med dteta! Att vi skllue vraa kaplaba att lsäa hlet okdatsame ord, så lnäge som den frtsöa och den sitsa bsatkoven var kavr. Vi ttatir aslltå på oerdt som heelht, itne btaskov för baostkv. Gvveitis går det itne att ktasa om bknstveäroa i ord som är ktraroe än frya bseoäktvr, så de med tre elelr frräe btekväsor är aslltå altild kavr i uinrsgglprut sickk! Dmroeät så torr jag att det i mågnt och mkycet hdanalr om att vi fökseörr fstöguära nätsa ord, bereonde på odfdeörlt iannn. Säkicfrtkt är det i alla flal! //Zac

Rättvisemärkt/fairtrade

Ekot rapporterar att vi handlar mer och mer rättvisemärkta varor. Något som jag tycker är trevligt, att vi faktiskt försöker leva efter de principer vi säger oss ha. Groucho sade " ..och det är mina principer och duger inte de så har jag andra!" . Är det inte lite så vi lever idag? Kring fikabordet på jobbet är det ofta en massa prat om hur förfärligt det står till med miljön för att i nästa andetag animerat berätta om hur underbart det var i Thailand nu senast... Är det bara jag som är en surkart som tänker på miljön? Men det är ta mig tusan ingen, ingen som ens för ett ögonblick tänker på miljön när det gäller de långväga flygresorna... När man kör bensindriven bil så handlar det om drygt 2kg koldioxid per mil, en flygresa till Thailand handlar väl om ett par ton koldioxid? Dessutom så är tydligen koldioxidutsläppen betydligt värre på hög höjd vilket flerdubblar belastningen per enhet utsläppt koldioxid.
Jag hämtar också en (kanske inte helt opartisk) jämförelse från nämnda site:

Jämförelse av utsläpp mellan tåg och flyg för en resa Stockholm-Göteborg.

ÄMNE

TÅG (gram)

FLYG (gram)

Koldioxid

2,6

66 380

Kväveoxider

0.01

180

Kolväten

0,01

32

Utsläppen gäller för 1 passagerare. Flyget har en beläggningsgrad på 65 % och tåget (X 2000) på 50 %. Tåget kör på Bra Miljöval el. Uppgifterna kommer från SJ:s miljökalkyl. Observera att av flygets klimateffekt svarar koldioxidutsläppet bara för ca en tredjedel.

Något att fundera över...

Jag har skrivit om orättvisorna ifrån fruktodlingarna innan:


//Zac

26 dec. 2007

Fysisk prestation och LC

Abstract Impaired physical performance is a common but not obligate result of a low carbohydrate diet. Lessons from traditional Inuit culture indicate that time for adaptation, optimized sodium and potassium nutriture, and constraint of protein to 15?25 % of daily energy expenditure allow unimpaired endurance performance despite nutritional ketosis. Introduction In the opinion of most physicians and nutrition scientists, carbohydrate must constitute a major component of one's daily energy intake if optimum physical performance is to be maintained [1]. This consensus view is based upon a long list of published studies performed over the last century that links muscle glycogen stores to high intensity exercise. It has also been reinforced by the clinical experience of many physicians, whose patients following low carbohydrate formula or food diets frequently complain of lightheadedness, weakness, and ease of fatigue. During the time that this consensus view of the necessity of carbohydrate for vigorous exercise was forming, the last pure hunting cultures among the peoples of North America finally lost out in competition with expanding European cultural influences. Between 1850 and 1930, the routine consumption of carbohydrates spread north from the U.S. Plains States through central Canada, where the indigenous peoples had heretofore made at most seasonal use of this nutrient class. However the last of these groups to practice their traditional diet, the Inuit people of the Canadian and Alaskan Arctic regions, were luckily observed by modern scientists before their traditional dietary practices were substantially altered. The reports of these early scientists imply that the Inuit people were physically unhampered despite consuming a diet that was essentially free of identifiable carbohydrate. Given this juxtaposition of clinical research results favoring carbohydrate against observed functional well-being in traditional cultures consuming none, it is an interesting challenge to understand how these opposing perspectives can be explained. This paper will review the observations of early explorer scientists among the Inuit, track the controversy that they stimulated among nutritionists in the last century, and utilize some of the forgotten lessons from the Inuit culture to explain how well-being and physical performance can be maintained in the absence of significant dietary carbohydrate.
(Länk.) Lite hetsad av Kenneths kommentar till inlägget 'Insulin är dopingklassat', så kommer här en liten kommentar till fysisk prestation och LC. Studien ovan visar tydligt på tillkortakommanden på de studier vad gäller fysisk prestationsförmåga när det gäller LCHF kontra HC. I huvudsak har man undersökt prestationerna i sammanlagt maximalt 3-4veckor, vilket vi alla som gått över till LC, vet är dimmiga och rejält nedsatt fysisk prestationsförmåga. I de fall där man tillåtit en fullständig anpassning visar resultaten att otränade faktiskt utan träning fick bättre kondition - även när man kompenserade den minskade vikten(!) med en ryggsäck med motsvarande vikt. I det andra fallet så handlade det om vältränade cyklister, de gick ner motsvarande det minskade glykogenet och hade efter några veckor exakt motsvarande uthållighet som innan. Enkla och uppenbara slutsatser är att LCHF passar för alla - i alla fall om man enbart tittar på fysisk prestation. Jag trodde faktiskt att man skulle orka längre på fettdrift, men det kanske finns svar i någon annan studie. //Zac

Vilken filmfest!

Nu skulle jag egentligen gå och lagt mig, men så snabbtittar jag av någon anledning till på morgondagens tv-tablå... SVT2 14:10 'Livet är underbart'
THE KLASSIKER FRAMFÖR ANDRA KLASSIKER för amerikaner och det är faktiskt helt förståeligt! Den är sentimental på ett sätt som inte är amerikanskt äckel-äckel, utan bara på ett positivt sätt. Frank Capra var en storartad och fantastisk filmskapare!
SVT1 23:40 'En studie i brott'
Hitchcock när han är som bäst! Kanske den bästa film han gjorde. Drömsekvenserna i filmen utformades delvis av ett annat geni; Salvador Dalí. Intressant film som man faktiskt aldrig kan se sig mätt på. James Stewart (även huvudroll i ovanstående film också!) har nog aldrig varit bättre. Samma sak kan även utan tvekan sägas om hans motspelerska - Kim Novak. Hitchcock hade ofta avvisade försök till romanser till sina blonda kvinnliga stjärnor, så även med fru/miss Novak. Ofta var han taskig och gjorde ofta utstuderade, långtgående hämnder mot dessa kvinnor. I denna film så är det Novaks tur att råka ut för Hitchcocks vrede. I öppningsscenen där hon kastar sig i vattnet, krävde Hitchcock omtagning på omtagning. Att den första tagningen - som sedan användes i den färdiga filmen - var perfekt struntade han i, och även i att det var iskallt i vattnet...
Filmhistoria - bara på SVT! //Zac

Royalty på sfinxen?!

Tja, någon sisådär oerhörd förkämpe för upphovsrätten är jag då rakt inte, men det är inte mycket som får mig att lyfta på ögonbrynen för upphovsrättsmaffians påhitt längre. De har en verklighetsförankring som antagligen bara NASA kan beskriva i reda ord... Men ibland kommer i alla fall nyheter som får en att lyfta på nämnda ögonbryn och dessutom skratta högt. I AB idag:

Vill ha royalties för sfinx-kopior

Egypten har tröttnat på ofoget att pyramiderna och sfinxen kopieras lite varstans i världen, exempelvis i spelhålan Las Vegas. Nu ska man begära royalty. Zahi Hawass, chef för landets riksantikvarieämbete, tycker att det kunde vara på sin plats med lite sponsorpengar till kulturminnesvården. Ett lagförslag om royaltykravet väntas snart komma upp i Egyptens parlament.

(Källa.)

Vilken pajas! :o)

Groucho - kungen!

Denna eminenta historia ovan får mig att tänka på den store Groucho Marx - världens genom tiderna roligaste komiker. I slutet på brödernas filmkarriär så gjordes filmen 'En natt i Casablanca', en ganska medioker och småtrist film - i alla fall med brödernas mått mätt. Warner Brothers tog genast chansen och hotade med stämning emedan de ansåg sig ha ensamrätt på namnet Casablanca i titeln; detta med tanke på en av alla tiders mest kända film - 'Casablanca' med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart. Groucho skrev då ett brev där han dels undrade om verkligen Casablanca var Warner Brothers egendom samt det faktumet att de helt säkert hade rätten till namnet Warner, men däremot tillägget Brothers var det mer osäkert med - Bröderna Marx hade ju de facto varit Brothers längre än dem... Jaa, herregud - det krävs ett geni för att vara upphovsman till något sådant där! :o)

Brevet i fråga

Jag trillade för ett tag sedan över brevet ifråga, det är en njutning att läsa - så läs och njut:
Dear Warner Brothers,

Apparently there is more than one way of conquering a city and holding it as your own. For example, up to the time that we contemplated making this picture, I had no idea that the city of Casablanca belonged exclusively to Warner Brothers. However, it was only a few days after our announcement appeared that we received your long, ominous legal document warning us not to use the name Casablanca.

It seems that in 1471, Ferdinand Balboa Warner, your great-great-grandfather, while looking for a shortcut to the city of Burbank, had stumbled on the shores of Africa and, raising his alpenstock (which he later turned in for a hundred shares of common), named it Casablanca.

I just don’t understand your attitude. Even if you plan on releasing your picture, I am sure that the average movie fan could learn in time to distinguish between Ingrid Bergman and Harpo. I don’t know whether I could, but I certainly would like to try.

You claim that you own Casablanca and that no one else can use that name without permission. What about “Warner Brothers”? Do you own that too? You probably have the right to use the name Warner, but what about the name Brothers? Professionally, we were brothers long before you were. We were touring the sticks as the Marx Brothers when Vitaphone was still a gleam in the inventor’s eye, and even before there had been other brothers—the Smith Brothers; the Brothers Karamazov; Dan Brothers, an outfielder with Detroit; and “Brother, Can You Spare a Dime?” (This was originally “Brothers, Can You Spare a Dime?” but this was spreading a dime pretty thin, so they threw out one brother, gave all the money to the other one, and whittled it down to “Brother, Can You Spare a Dime?”)

Now Jack, how about you? Do you maintain that yours is an original name? Well it’s not. It was used long before you were born. Offhand, I can think of two Jacks—Jack of “Jack and the Beanstalk,” and Jack the Ripper, who cut quite a figure in his day.

As for you, Harry, you probably sign your checks sure in the belief that you are the first Harry of all time and that all other Harrys are impostors. I can think of two Harrys that preceded you. There was Lighthouse Harry of Revolutionary fame and a Harry Appelbaum who lived on the corner of 93rd Street and Lexington Avenue. Unfortunately, Appelbaum wasn’t too well-known. The last I heard of him, he was selling neckties at Weber and Heilbroner.

Now about the Burbank studio. I believe this is what you brothers call your place. Old man Burbank is gone. Perhaps you remember him. He was a great man in a garden. His wife often said Luther had ten green thumbs. What a witty woman she must have been! Burbank was the wizard who crossed all those fruits and vegetables until he had the poor plants in such confused and jittery condition that they could never decide whether to enter the dining room on the meat platter or the dessert dish.

This is pure conjecture, of course, but who knows—perhaps Burbank’s survivors aren’t too happy with the fact that a plant that grinds out pictures on a quota settled in their town, appropriated Burbank’s name and uses it as a front for their films. It is even possible that the Burbank family is prouder of the potato produced by the old man than they are of the fact that your studio emerged “Casablanca” or even “Gold Diggers of 1931.”

This all seems to add up to a pretty bitter tirade, but I assure you it’s not meant to. I love Warners. Some of my best friends are Warner Brothers. It is even possible that I am doing you an injustice and that you, yourselves, know nothing about this dog-in-the-Wanger attitude. It wouldn’t surprise me at all to discover that the heads of your legal department are unaware of this absurd dispute, for I am acquainted with many of them and they are fine fellows with curly black hair, double-breasted suits and a love of their fellow man that out-Saroyans Saroyan.

I have a hunch that his attempt to prevent us from using the title is the brainchild of some ferret-faced shyster, serving a brief apprenticeship in your legal department. I know the type well—hot out of law school, hungry for success, and too ambitious to follow the natural laws of promotion. This bar sinister probably needled your attorneys, most of whom are fine fellows with curly black hair, double-breasted suits, etc., into attempting to enjoin us. Well, he won’t get away with it! We’ll fight him to the highest court! No pasty-faced legal adventurer is going to cause bad blood between the Warners and the Marxes. We are all brothers under the skin, and we’ll remain friends till the last reel of “A Night in Casablanca” goes tumbling over the spool.

Sincerely,

Groucho Marx

(Källa.) Juristerna var inte nöjda med detta (sic!) utan krävde ett förtydligande, då skickade Groucho ett ännu värre brev där han bl a beskrev hur han själv skulle spela rollen som "Bordello, Humphrey Bogarts hjärtevän"... Denna gång så förstod kanske t o m juristerna att det mest idiotiska i denna historie inte var Grouchos genialiska galenskaper utan deras eget handlande, och de återkom heller aldrig och filmen hade sedan ostört premiär 1946. För övrigt så för er som inte sett filmen, så är inte rollen Bordello med alls, jag tror nog den försvann under klippningen... ;o)

Mer visdom

Groucho lär också ha sagt:
"The secret of life is honesty and fair dealing. If you can fake that, you've got it made."

Mer upphovsrätt

Jag har givetvis skrivit mer om denna: och inte minst i //Zac

23 dec. 2007

Årets längsta dag!

Oavsett vad astronomer och meteorologer säger så är den 23:e december årets outstanding längsta dag!
Nu är inte detta någon av mina barn, men uttrycket är nog ganska exakt som det som mina två har uppbringat under hela dagen idag! :o) Nu är det inte någon direkt hjälp att jag själv nu sakta är på benen efter mer eller mindre ha legat i en hel vecka med en dunderförkylning/influensa. Tyvärr ligger frugan sedan gårdagen... Å andra sidan så lär det oavsett våra planer bli en ruskigt lugn och fröjdefull(nåja!) jul.

GOD JUL!

En liten julklappslista:

Barn-/vuxenbok: 'Var är min syster?' - helt enkelt enormt roliga, fantastiska, omöjliga - vad du vill - bilder ifrån Pettson & Findus' skapare, Sven Nordqvist. Nytt OS: Ubuntu - gör att det är roligt med datorer igen! Familjeunderhållning: Nintendo Wii - sjukt roligt, även för oss s k vuxna. Kanonfilm: 'Pans Labyrint' - en rent av magisk filmupplevelse, men inte för de små! Glass: 'Ben & Jerrys' - jag tror inte jag ens behöver motivera mig här... ;o) Varselväst: Varselväst från 29:- - egentligen helt galet att sverige som är trygghetsnarkomanernas högvist här i världen inte kräver varselvästar i bilarna, vi som är europas mörkaste land dessutom; ska verkligen tyskar och italienare berätta för oss hur man skall klä sig i mörkret?! :-O
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR till alla som läser här
//Zac

Mark Knopfler

Man behöver som sagt inte ösa på som en galning för att det skall svänga rejält! De finns många unga gitarrister som har mycket att hämta ur Knopflers uppträdande här! Fantastisk gitarrist.

Kill to get crimson

Hans nya platta är inte alls dum, den drar en hel del åt amerikansk folkmusik/bluegrass, men det fungerar i alla fall utmärkt. Ett litet smakprov: //Zac

Insulin är dopingklassat

Jag har ett par bekanta som vid flertal tillfällen raljerat(?) lite om att kolhydrater borde dopingklassas, då insulin är dopingklassad eftersom det är ett anabolt (kroppsbyggande) hormon. Kolhydrater stimulerar ju trots allt insulinutsöndring och därmed så är logiken ganska glasklar. Nu har jag för första gången sett insulindoping för första gången "på allvar". Den tragiska sagan om Marion Jones innehåller tydligen också insulin.
Marion Jones planerade att dopa sig på svensk mark.

Innan DN-galan 2001 avsåg hon att ta både tillväxthormon och steroiden THG.

Det framgår av världsstjärnans egen drogkalender, just offentliggjord av en domstol i USA.

[...]

Däremot deltog världsstjärnan vid Bisslet-galan i Oslo några dagar tidigare – och även då förordade BALCO:s utstuderade dopningregim att hon skulle ta THG och tillväxthormon. Andra droger som förekommer är insulin och EPO.

(Källa.) //Zac

22 dec. 2007

Är vi som myror?

Nja, knappast. Men läste en ganska intressant artikel på MSNBC om hur en sorts myror från Argentina spritt sig från ursprungshabitatet. I detta fall har man först nu förstått sig på varför de har varit så framgångsrika; de växlar helt enkelt diet.
När de kommer in i ett nytt område så äter de först upp konkurrensen - andra insekter och myror. Sedan när den proteinrika, köttdieten inte går att uppbringa längre så slår de över till att konsumera vegetarisk kost. Den vegetariska kosten består mest av sockervatten, ungefär som tonåringar hos oss alltså. När de slagit om till vegetarisk/nektardiet så börjar populationen snabbt växa och snart är det dags att flytta vidare.

(Annan myra, dock också riktigt intressant.)

Nu skall man knappast egentligen dra några direkta paralleller till människans utveckling, men ett par indirekta vågar jag nog mig på. Dels så tror jag delvis det var så som vi människor spred oss upp hit till norden. Vi käkade det vi hittade på vägen, d v s djur - det var gott om bytesdjur på den tiden - och för all del rovdjur. Och det var inte förrän vi bosatte oss och började äta kolhydrater i större mängder som vi började öka i antal.

Wikipedia om myror


//Zac

Ofrivillig lyteskomik...

Jag skrattar ofta, men mycket sällan så jag tappar andan, vilket jag gjorde första gången jag såg detta inslag. Hoppas ni finner det lika roligt som jag gör... //Zac

21 dec. 2007

Fettdriven?!

Vad är det som säger att det är så mycket sämre att vara fettdriven? Earthrace heter den och skall ut på världenruntsegling och har 1080 hästkrafter... Dessutom ser den ut som något som Batman kunde köra i den nya filmen - om den bara lackades om svart... ;o) Egentligen kör den på biodisel, men biodisel görs ju bl a på fett... Cool är den i alla fall - skulle vilja ha den vid bryggan; den brygga jag kommer bygga sommaren '08 alltså... //Zac

Finding Neverland

Idag på SVT1 kl 21:00 så går en riktig pärla - 'Finding Neverland', en mycket finstämd film, som faktiskt ger en förståelse till varför 'Peter Pan' är som han är. Strålande hantverk av alla inblandade! Freddie Highmore har vi redan nu sett i en hel del (bra) produktioner, men vi lär se betydligt mer av honom i framtiden - rent av strålande i denna film! Regissören Marc Forster får man också sätta upp på "hålla-koll-på"-listan... ;o) Mysko är att han faktiskt just nu regisserar nya Bond-filmen?! Men med sådant känsligt anslag han visat upp innan så är i alla fall jag frågande om det passar sig i den nya hårdkokta stil som presenterades som Daniel Craig s Bond i Casino Royale.
Men titta för sjutton - och som brukligt när det gäller mina små film-tips så är det inget för MTV-skadade individer... ;o) //Zac

Mac Plus(1986) vs AMD DualCore(2007)

Jag har alltid hävdat med bestämdhet att allt inte blir bättre när det gäller utvecklingen inom operativsystem/datorer. Titta på strömförbrukningen, vilken man talar tyst om då det är ett mycket känsligt ämne i dagens klimatoligopol. Eller ljudet, från en CD/DVD-spelare, eller för all del farten - förr så läste man i stort sett direkt på CD:n så fort den lades i släden - idag så skall den varvas upp till dammsugarfart(-ljud) innan den börjar läsa. Irriterande! En del av utvecklingen går faktiskt bakåt, t ex digitaliseringen av tv-nätet, som trots sina stora fördelar drar med sig en riktig tillbakagång inom vissa områden. Men visst vore det förmätet att tro att allt bara blir bättre?!

Till saken, din lilla orerare!

En liten artikel i IDG av ett litet test som mina ögon föll på, stämde bra överens med mina åsikter. Nu är knappast detta något direkt vetenskapligt, eller ens särskilt välgjort test - men det visar ändå på ett litet alternativt synsätt som ofta går förlorat... Man har alltså ställt en gammal Mac Plus mot en modern AMD DualCore i ett prestandatest! :o) Ganska rolig idé, men man har inte slutat där, man tittar inte enbart på renderingar och diskläsningar, utan man fokuserar i testet på effektiviteten hos användaren! Men först lite töntfakta:

Specifikationer

Macintosh Plus, 1986

OS 6.0.8 Motorola 68000, 8MHz 4MB RAM 40MB SCSI-disk Word 3.01 och Excel 1.5

PC AMD Athlon X2, 2007

Windows XP, SP2 AMD DualCore 4800+(4.8GHz) 1GB RAM 120GB IDE-disk Word och Excel från Office 2007

Lite mer fakta

System 6.0.8 behöver en megabyte RAM för att drivas runt, och egentligen klara det som vi idag tar för givet när det gäller ett operativsystem, multitaska, nätverk etc etc. Detta tar i XP 500ggr så mycket minne och i Vista (sic) 1000ggr så mycket. Om dessa siffror redan nu är lite chockerande, så titta på diskutrymmet då - System 6.0.8 tar en megabyte även där, XP 1 500ggr och Vista 15 000ggr så mycket utrymme! I artikeln gör man jämförelser, för vanliga dödliga, med noveller. Om macen kräver ungefär 2st fulla noveller, så motsvarar det ungefär 30 000st i Vistas fall! Nu skall man i ärlighetens namn säga att Vista är betydligt mer kompetent som användarsystem, from scratch, det är helt enkelt mer i ett modernt OS. Vad gäller ren prestanda så är AMD:n ungefär 600ggr snabbare än vår (*gammal Amiga-freak!*) kära gamla Motorola 68000 dessutom så för varje varv, alltså Hz, så springer nog AMD:n med all säkerhet i cirklar runt Motorolan. Man spekulerar i om inte det snarare handlar om att MAD:n är drygt 1000gr snabbare än Motorolan... Minnet är uppskrämt 250ggr, och diskutrymmet, dock förvånande litet på en ny dator, ca 3000ggr.

Testet!

Men vad testade man egentligen? Man testade standardgöromål i de olika applikationerna, ex öppna applikation, öppna fil, spara, skriva etc. Sedan slängde man in boot-tid också.

Resultatet!

Tja, har man varit med några år så är det inga revolutionerande resultat direkt - den gamla Macen spöar skiten (nåja...) ur den nya PC:n. 53% av testerna vinner den gamle. Men slutsatsen blir ändå:

Is this to say that the Mac Plus is a better computer than the AMD? Of course not. The technological advancements of 21 years have placed modern PCs in a completely different league of varied capacities. But the "User Experience" has not changed much in two decades. Due to bloated code that has to incorporate hundreds of functions that average users don't even know exist, let alone ever utilize, the software companies have weighed down our PCs to effectively neutralize their vast speed advantages. When we compare strictly common, everyday, basic user tasks between the Mac Plus and the AMD we find remarkable similarities in overall speed, thus it can be stated that for the majority of simple office uses, the massive advances in technology in the past two decades have brought zero advance in productivity.

And that's just plain crazy.

(Källa till artikeln.) Kul och förhoppningsvis lite tankeväckande. //Zac

20 dec. 2007

Julhälsning från mac-gänget...

Tja, jag tillhör nog i något stycke mac-talibanerna numera som sagt, men oavsett så är deras reklamkampanj ("Hi, I'm a Mac" - "and I'm a PC") riktigt rolig och oerhört träffsäker för det mesta. Ett ganska gott exempel på detta finns nedan: Det finns gott om andra på Apples hemsida så har man lite hum om OSX och en del insyn i hur Windows fungerar så finns det gott om skratt och igenkännanden där. Den om UAC:n (vakten) är faktiskt helt obetalbar! //Zac

16 dec. 2007

Uppgradera Vista med XP

Detta är lite av en fortsättning på mitt förra flaimbait inom datorkrigen.... ;o) Förra inlägget - 'MS Vista suger' Nu trillade jag på en artikel, iofs redan igår natt, men jag orkade inte skriva något då...
I have finally decided to take the plunge. Last night I upgraded my Vista desktop machine to Windows XP, and this afternoon I will be doing the same to my laptop.
Och slutsatsen i artikeln som funderar om det är värt att uppgradera Vista med XP:

To be honest there is only one conclusion to be made; Microsoft have really outdone themselves in delivering a brand new operating system that really excels in all the areas where Vista was sub-optimal. From my testing, discussions with friends and colleagues, and a review of the material out there on the web there seems to be no doubt whatsoever that that upgrade to XP is well worth the money. Microsoft can really pat themselves on the back for a job well done, delivering an operating system which is much faster and far more reliable than its predecessor. Anyone who thinks there are problems in the Microsoft Windows team need only point to this fantastic release and scoff loudly.

Well done Microsoft!

(Källa.) Hahaa! Mycket rolig och tankeväckande artikel faktiskt. Något som kanske borde hört hemma på the onions tekniksidor? ;o) //Zac

15 dec. 2007

Näringspreparat i mängder...

Nyttigt? Knappast - någon typ av medicinsk diagnos borde man kunna sätta på henne. Synd, för Hilary Swank är en riktigt duktig skådelspelerska...

Hilary Swanks hälsotrick: 45 näringstillskott

Tar injektioner och piller varje dag.

(Källa.) //Zac

Jakt på köttätare

Nu är klappjakten igång!

Köttätare!

Klimatpatrullen såg sanningen i riksdagens restaurang:

– Det var kött på nästan varje tallrik!

Sen hörde de riksdagsledamöterna berätta hur vegetariska de är.

(Källa.)
Deras faktaruta är dock rimligt sann:

Därför är kött klimatfarligt

 • Nötkött orsakar en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser, enligt FN:s jordbruksorgan FAO. Det beror bland annat på att korna ofta får kraftfoder i stället för gräs och att skog skövlas för att ge plats för boskapsuppfödning.
 • Metanet som korna rapar ut är en 21 gånger starkare växthusgas än koldioxid.
 • Ekologiskt nötkött är något bättre, eftersom korna inte äter kraftfoder.
 • Måste du äta kött, välj i första hand vilt eller fågel.
 • Att ta fram ett kilo nötkött orsakar 350 gånger större utsläpp av växthusgaser än ett kilo ekologiska morötter.
(samma källa som ovan)

Kul jämförelse! Man behöver å andra sidan äta ungefär ett halvkilo kött för att få i sig (knappt) tillräckligt med protein, emedan det krävs 16,3kg morötter... ;o)
Givetvis så om man äter gräsuppfött kött lokalt producerad så är mycket av ovanstående rent nys. Inte har vi några regnskogskalhyggen för att vi föder upp nötkött här...

Jag har skrivit om det innan i:
'Växthus (och lite ris)'
'Scoop om risodlingar!'
'Veganer fiser också!'
'Ledare om kött o miljö'
'Veganer fiser också!'
'Köttproduktion och miljön'

Har säkert missat något/några inlägg, men i alla fall...

Kost och Hälsa skriver: 'Moralverket slår till igen'
och Kenneth Ekedahl skriver även om detta


//Zac

Jodie Foster

Jag kan inte för mitt liv förstå att kvällstidningarna blåser upp att Jodie Foster lite tydligare har antytt att hon lever i ett lesbiskt förhållande? Dessutom är det knappast någon lyfter på ögonbrynen för, dels är det mer socialt accepterat med homosexuella, dels så har Fosters sexuella läggning varit känd länge. Kärlekslycka är ändå så pass ovanlig att det knappast är vettigt att förkasta den då den är något annat än mainstream. All kärlek som inte skadar eller förtrycker tycker jag är bra, oavsett hur den ser ut - om det så handlar om man <-> cykel, eller kanin <-> lovikavante, eller kvinna <-> kvinna... Den förträfflige Mr. Emerson (spelad av den ännu mer förträfflige Denholm Elliott) i filmen 'A room with a view/Ett rum med utsikt' sade:

"Do we find happiness so often that we should turn it away?"

Näe, hittar man den typen av lycka så skall man försöka hålla fast vid den! För övrigt är det en förträffligt bra film, rekommenderas å det grövsta!

Back to subject

Men tillbaka till Jodie Foster. En förträffligt duktig skådespelare, lite känd i Hollywood som en midas-skådis, d v s en sådan som gör alla projekt till kassasuccéer. Guldmakerska är väl ett passande svenskt ord?

Hon är med i Mensa, hon har hur mycket akademiska studier som helst bakom sig, och hon pratar en mängd språk mer eller mindre flytande. Dock är det enligt egen utsago bara franska som flyter så pass bra att hon inte blir dubbad... :o)

Så en liten hyllning till skådespelaren Jodie Foster så har jag satt ihop en tio-i-topp lista. Listan är som film betraktat, inte för hennes insatser, som jag dock nästan alltid tycker är riktigt bra; t o m i trista bottennapp som Sommersby och Nell...

 1. När lammen tystnar
 2. Taxi Driver
 3. Anklagad
 4. Paper Moon
 5. Kontakt
 6. Un long dimanche de fiançailles (En långvarig förlovning)
 7. Anna and the King
 8. Maverick
 9. Flightplan
 10. Inside Man
 11. Panic Room
Inte att förglömma så har hon regisserat också, dels del lättglömda Little Man Tate, men hon har även legat bakom en riktig liten pärla som heter Home for the Holidays.

Et tu morgontidningarna...

Det är inte bara blaskor som AB och Expressen som har artiklar om denna icke-nyhet, utan även SvD, såvitt jag kan se så är det bara DN som faktiskt håller sig över nivån med "outingar" just nu. Lite småäckligt, men eftersom detta blogginlägg också exponerar hennes sexuella läggning så får jag nog vara lite varsam i min kritik om detta... ;o)

Lite media också

//Zac

Sjukt duktig gitarrist!

Ska man ens kunna göra sådant här med en gitarr? Tommy Emanuel... *bow to the master*

Annorlunda men inte sämre...

Lite Beatles på kvällskvisten


Mys och gå å lägg er!

//Zac

12 dec. 2007

Star Wars - revenge of the sith

Detta är filmen som länkar samman Stjärnornas krig och Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller och svarar på frågor som hur Luke Skywalker hamnade hos sina fosterföräldrar, varför Yoda flydde och kanske den största frågan av dem alla - hur Anakin Skywalker blir Darth Vader.

Jag har kollat på 'Star Wars - revenge of the sith' tre gånger och här är mina samlade intryck: Jag börjar med det som var bra:
 • Filmen var pinsamt mycket bättre än de två förra, som iofs gränsar till kalkoner...
 • John Williams musik var som vanligt ett enormt tillskott till känslan i filmen!
 • Miljöerna var lysande och vackra, man tappade i stort sett andan hela tiden - superfräckt och snyggt!
 • Storyn var uppenbarligen mörkare, mer vuxen.
 • Yoda! En grön liten mupp som man bara inte får nog av!
 • Darth Vader! Lite rysningsvarning då hjälmen tas på!
 • Palpatine, bra (lätt överspelat) skådespeleri. Precis vad som behövs för att visa den gradvis ökade vansinnet och maktfullkomligheten.
 • Slakten av alla Jedis var riktigt tung att titta på.
Joo - det var nog det som var bra, resten håller i mitt tycke tyvärr mycket tvivelaktig kvalité..:
 • Skådespeleriet! Fy helvete! Jag har kollat på porrfilmer med mer övertygande skådespeleri! ("Hi, I'm Gary - the poolman"). Att t o m Ewan McGregor lyckas vara totalt platt och ointressant måste jag säga nästan är genialiskt. Lucas borde definitivt hållit fingrarna borta och gett filmen till någon som faktiskt kan regissera människor!
 • Storyn är ju så tunn att den inte borde räcka till en kortfilm ens. Totalt fragmenterad dessutom - det hoppades hej vilt från ställe till ställe.
 • CGI:n. Jaa, vad ska man säga. Det är kanske inte helt positivt att Lucas fick tillgång till sin omfattande digitala leklåda. Det vräks på med prylar som pressas in i varenda tom yta som finns i filmen. Jag har aldrig längtat så mycket efter en öde öken i hela mitt liv... De tycks ha animerat allt möjligt, t o m vanliga rum kändes ofta CGI-plast-betonade... Det finns gränser för vad som bör vara vanlig rekvisita och CGI!
 • Noooo-scenen med Darth. Jag skämdes över hur töntig den kändes. Darth stapplar runt som en Frankenstein och viftar med armarna... Usch. *gaah*
 • Anakin skådespeleri var väl... Nja, låt oss säga att Keanu Reeves har fått konkurrens! Killen måste tillhöra det sämsta som ställt upp framför en kamera - någonsin!
 • Vad sjutton gjorde Chewbacca där? Snacka om att bara vara med för att man ska ha varit med... En ytterligare actionfigur i samlingen?
 • Storyn innehåller hål som man skulle kunna köra flera stjärnkryssare igenom - i bredd!
 • Irriterande småfel, som när Obi-Wan kallar Palpatine för "Emperor" i Jedi-templet... eller att rutan som General Grievous tog sönder plötsligt är hel vid kraschlandningen...
 • Slapstickskämt... Vad sjutton gör de här? De som fanns kändes riktigt förväntade och malplacerade...
 • Grymma mängder med nödlösningar för att kunna knyta ihop säcken... Tänk att se filmerna för första gången i rätt ordning - då är det mycket som inte känns riktigt... HUA!
 • Att jag inte är 12 år längre, så jag kunde överse med allt ovanstående och låta magin flyga bort med mig...
Vad får då denna, avslutande del, för betyg? Jo, 12-åringen i mig ger denna film en 3:a, men den lite mer analyserande vuxna i mig vill ge den en svag 2:a. Men betyget sätts med ett tungt arv från de tidigare, klassiska filmerna, så det blir ett bra omdöme där egentligen arvet från IV, V och VI trycker över denna till en 3:a... Men man måste ställa sig en fråga om varför så många riktigt duktiga filmrecensenter gett denna en 4:a, och t o m i ett fall en 5:a!?! Den är inte värd det, och vi lär se att när den dyker upp i filmkanalerna senare så har betyget sjunkit minst en pinne... Så var det exakt med de två tidigare filmerna... Väldigt höga "förhands-betyg" och sedan en alternativt två pinnar mindre - av samma recensent - i TV-bilagan!?! Det luktar inte riktigt gott...

Tillbaka till klassikerna!

Tja, mycket väsen för... ganska litet... Jag blir mycket mer exalterad av att se om någon av klassikerna än av denna... Hoppas bara att det inte blir flera filmer (VII, VIII och IX) som det ryktas om! Tänk att ytterligare solka klassikerna... sedan blir det väl en remake på dem... *ryyys* //Zac, som tänker sjunka ner i tv-soffan och njuta av Ep IV, V och VI för n:te gången istället!

8 dec. 2007

Nyttigast - Ris/Pasta/Potatis?

Pasta är ju en kraftigt raffinerad produkt, tillverkas bl a av durumvete som av praktiska skäl är mycket svår att odla i sverige, vilket gör att den i stort sett alltid importeras => miljöbelastning.

Även ris diskvalificeras ur samma perspektiv. Sedan är det frågan om de stora metangasutsläppen från risfälten, för att inte tala om sjukdomsspridningen ifrån alla fåglar och mygg som rumstrerar där...

Potätera är kanske de enda som duger då... Fast de kräver ändå enligt uppgift också mycket väldigt mycket energi.

Luft och kärlek är kanske det man bör hålla sig till?

C-vitamin

Är man ute efter c-vitamin så skall man koka med skal - halten av c-vitamin går upp ca 25% då.
En annars väldigt intressant och roande jämförelse är faktiskt att en skiva lever innehåller ungefär 600% mer c-vitamin än vad motsvarande mängd potatis gör!(*) Ganska sjukt och säkert väldigt nyttig kunskap nästa gång man spelar TP eller nå't... :o)

Glykoalkaloider

De gröna potatisarna är särskilt intressanta, de gröna ämnet - glykoalkaloider - är ju rejält giftigt som alla vet, men vad inte alls många vet är att det är just det ämnet som ger den särpräglade "potatissmaken". Ex färskpotatis har betydligt högre halter av glykoalkaloider än vanlig potatis, och det är kanske just därför de anses så mycket godare? Glykoalkaloiderna finns där i potatisen naturligt för att den inte vill bli uppäten, det är ett naturligt skydd mot skadeinsekter, svamp, bakterier mm.

Mer om miljöeffekter


//Zac

(*) Jag vet inte hur det är med c-vitaminsinnehållet i olika sorters lever, däremot så har Bo Zackrisson gjort ett mycket läsvärt, och intressant inlägg på sin blogg om gåslever. Jag berör problematiken i mitt inlägg, 'Okunskap, okunskap, okunskap!'

Bananer igen!

Arbetarna på bilden har givetvis inget att göra - såvitt jag vet - med innehållet i detta blogginlägg alls. Den är bara med som en ren illustration av bananodling.
Hjälporganisationen Actionaid slår larm om att arbetarna på plantagerna i Costa Rica, som skördar de bananer som finns i svenska butiker, kan tvingas arbeta 15 timmar om dagen för att uppfylla ackorden.
(Källa, men andra har också artiklar idag, ex - SvD: Bananjätte kritiseras)

Det var inte bara långa arbetsdagar som det larmas om - man besprutar samtidigt som arbetarna är ute på fälten, lönerna har sänkts, kvinnor har tvingats till sex och klagomål lönas med sparken.
Tycks vara en trevlig bransch det där...
Hoppas bananerna smakade gott, i alla fall någon tugga av de 19kg osynligt orättvisemärkta bananer som vi svenskar sätter i oss per man och år.
Näe, det enda rätta är att köpa rättvisemärkta varor i framtiden!

Jag har skrivit mycket om detta innan:
'Lobbyande bananer?'
'Men bananerna då?'
'Skippa frukten!'

Det är inga trevliga bilder som rör sig i skallen på mig längre när jag botaniserar i frukt och grönt hemma på ICA numera... *ryys*


//Zac
PS. Extra sugen blir man när man ser bilden i SvD, där man besprutar bananstocken. Plasten man ser i ovankant sveps om stocken så att gifterna verkligen får verka där de hör hemma, d v s på frukten...

John Lennon, 1940-1980

Idag är det 27 år sedan John Lennon sköts ihjäl på öppan gata i New York utanför sitt hem. Vill baka hylla denna fantastiska människan med att köra hans mest kända, och kanske vackraste låt:

Imagine

Imagine there's no Heaven It's easy if you try No hell below us Above us only sky Imagine all the people Living for today Imagine there's no countries It isn't hard to do Nothing to kill or die for And no religion too Imagine all the people Living life in peace You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one Imagine no possessions I wonder if you can No need for greed or hunger A brotherhood of man Imagine all the people Sharing all the world You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will live as one

Fast hans kärlekshyllningar går inte av för hackor de heller:

Woman

beautiful boy

//Zac

Skendränkning inte tortyr?!

Läste lite DN där man mycket allvarlig verkligen kan ifrågasätta verklighetsuppfattningen hos vissa individer:
USA:s nytillträdde justitieminister Michael Mukasey mötte hårt motstånd när han skulle godkännas av kongressen eftersom han vägrade att stämpla waterboarding som tortyr.
(Källa.)

Waterboarding

Waterboarding, eller skendränkning är helt enkelt när man framkallar drunkningskänslor för förhörsoffret. Läs mer på Wikipedia och dra dina egna slutsatser... Jag skulle personligen mycket väl tänka mig att förhöra Michael Mukasey med dessa metoder och efteråt fråga honom om erfarenheten... Sicket djävla svin!

Dags för bojkott?

Citatet är hämtat ur en artikel som beskriver hur lämpligt vissa videokassetter har försvunnit från förhör med terrormisstänkta. Band som misstänks visa om tortyr används eller inte. Att inte amerikanarna inser hur fruktansvärt genant detta egentligen är!? Är detta den typ av demokrati som vi vill införa i mellanöstern? Då påstår jag att den till stora delar redan är införd! Usch och fy - dags för bojkott mot det stora landet i väster som inte förstår grundläggande mänskliga rättigheter?

Andra källor

Det finns ganska mycket artiklar om dessa brott mot mänsligheten, litet urval: DN: Mukasey slingrade sig om tortyr SvD:Mukasey ny justitieminister i USA Advokatsamfundet:EU måste värna demokrati och fred

Amnesty int: UNITED STATES OF AMERICA - Slippery slopes and the politics of torture

Jag skäms! Jag har dock skrivit om detta innan, i bla inlägget 'TORTYR!?'

//Zac, som faktiskt stödjer Amnesty sedan mitten av september.

7 dec. 2007

MS Vista suger

MS Vista suger

Jag är inte allt för glad i Microsofts senaste skapelse - Vista. Jag har testat både privat och professionellt på jobbet, men det är no-go... Det är segt, grymt överbeskyddande - UAC:n är en ren plåga. Jag förstår att man kräver någon typ av kontroll när man skriver ner i systemregistret, men det är så uppenbart ofta att det är relativt triviala saker man gör och den s*tans rutan dyker upp hela tiden... Det går ta mig tusan inte att ha den enablad en längre tid, och skulle man mot vett och reson ändå ha den igång, så lär man bli helt avtrubbad och per automatik trycka på autentifiera - och då är säkerheten ändå överspelad...

Millenium

Näe, jag tror att Vista kommer nämnas i samma andetag som Millenium, ur perspektivet att det ur användarperspektiv är en parantes i Windowsfamiljen. Jag har mängder med kollegor i IT-branschen som faktiskt nästan alla säger samma sak. De flesta kör också fortfarande XP på sina datorer, förutom en som envisas med Windows 2000...

Bästa felmeddelande någonsin?

Jag stjäl en blid ifrån TechEBlog:

Själv då?

Jotack, bra. Jag arbetar i alla fall lokalt i OSX på jobbet och hemma är det bara Ubuntu som gäller numera. Jag gillar ögongodis och får bara Ubuntu putsa lite till på sitt system så tycker jag att det klart är ett bra (bättre!) alternativ än Windows Vista. Tyvärr har frugan behov av MS Office-paketet - och nej, det handlar om ganska jobbiga dokument, så Open Office är tyvärr inte ett alternativ. Men lösningen stavas Virtual Box - fungerar fruktansvärt bra. Jag passade dessutom på att testa gOS också - en kul erfarenhet.
Men just nu så är jag mycket nöjd med Ubuntu och har svårt att tänka mig att jag kommer migrera tillbaka till en stängd, virusbehängd korkad mängd... ;o)

[Let the flamewars begin!]


//Zac
6 dec. 2007

Kvinnosjoursfallet

En mycket bra dom i hovrätten idag. Det s k kvinnojourmålet föll ut så att samtliga åtalade dömdes till sex månaders fängelse - två för grov egenmäktighet med barn och de övriga två till medhjälp. I Expressen har en av de dömda, Berit Söderström, den sanslöst dåliga smaken att faktiskt ömka och beklaga sig:
- Jag känner att vi gjort rätt och därför känns det på något sätt så orättvist, säger hon och fortsätter sedan:
- En av oss som dömts till fängelse har småbarn och det är grymt.
Men när hon tvärtemot sitt eget vetande fortsatte att hålla barnen gömda från den rättmätiga vårdnadshavaren - pappan, så var det minsann inte grymt ett dugg... Herregud vilken människa! Hon har varit medhjälpare i att frånhålla barn från sin pappa under sex års tid. En tid som för all evig framtid är fråntagen en förtvivlad pappa - och hon har mage att beklaga sig över domarna! Fy f--n säger jag bara!

Fokusera på brottet, inte på vittnet

I Aftonbladet så luftar advokaterna ganska unkna åsikter och försöker misstänkligöra huvudvittnet:

Både hon och advokat Pia Tengvall, som företräder en av de kvinnor som dömdes till sex månaders fängelse, ifrågasätter det nya vittnet som hovrätten har tillmätt stor betydelse. Framför allt vänder sig advokaterna mot att hon inte funnits med under förundersökningen eller i tingsrätten utan först i hovrätten.

– Varför är inte hon åtalad, utan poppar upp som åklagarens kronvittne, frågar sig Ulla-Bella af Klercker.

Intressant med detta citat är att även SvD har med exakt samma citat - man är så slö att man publicerar TT-nyheter rakt upp och ner... :o(
SvD har en annan artikel med ett stycke som förklarar det "uppoppande vittnet":

Vittnet som arbetat i en verksamhet inom i kvinnojouren hävdade i rättegången att alla i kvinnojourens styrelse visste att mamman inte hade vårdnaden om barnen. När hon i maj i år slog på tv:n möttes hon av rubriken att kvinnojourens medlemmar hade friats av tingsrätten på grund av att de inte hade känt till hur det förehöll sig med mamman och hennes barn. Hon visste att de känt till det.

Maria Abrahamsson ger på SvD:s ledarplats som vanligt en knivskarp och genomtänkt kommentar till dagens dom:
Likgiltiga för hur det förhöll sig med den saken skrev jourkvinnorna in pojkarna under falskt namn i skolan, fixade fram bostad och pengar och gömde dem tillsammans med mamman. Allt med följden att deras kontakt med pappan omöjliggjordes i över sex år, trots att en enig tingsrätt tilldömt honom ensam vårdnad om barnen.
Några omständigheter som hade kunnat motivera jourkvinnorna att sätta sig över vårdnadsdomen har ingen av dem ens antytt, summerar Göta hovrätt.

Vilken slutsats bör man då dra av dagens dom?

Framför allt att förtroendet har kraschat för jourernas ideologistyrda arbetsmetod att okritiskt godta (endast) kvinnors berättelser. Kommuner och ytterst staten gör därför klokt i att tolka domen som en uppmaning att styra upp och säkerställa att misshandlade kvinnor och deras barn verkligen får den hjälp som de behöver.
Inte en dag för tidigt! Herregud!


//Zac
PS. Ett mycket bra blogginlägg på en för övrigt helt okänd blogg för mig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...