Fortsätt till huvudinnehåll

Fem timmar...

Det tog fem timmar från det att jag undrade när, och inte om, Statssekreterare Ulrica Schenström skulle avgå, tills hon verkligen avgick. Eller egentligen bad om entledigande från sin tjänst. Den snabba händelseutvecklingen gjorde det givetvis helt omöjligt att fortsätta.

19 glas vin...

– På två personer har de druckit mellanöl och vin för 945 kronor, säger TV 4:s nyhetschef Anne Lagercrantz.
(Källa.)

Nu tror jag inte historien alls är helt slut i och med Schenströms avsked. Jag känner då rakt inte till någon typ av jourtjänst där man överhuvudtaget får inmundiga alkohol. Så historien, och hemligstämpeln, om vem som var jouransvarig lär fortsätta. Frågan är om regeringen vågar fortsätta med hemligstämpeln? Parallellerna mellan hur Persson hanterade historien med Danielsson är mycket besvärande för Reinfeldt.

Reinfelds "försvar"

– Vem har sagt att hon var onykter? Har ni något bevis för det? Ni måste komma ihåg att ibland bygger ni historier som inte finns. I det här fallet finns den helt enkelt inte.

"Hon var jävligt glad i hatten."
– Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd utan ett karaktärsdrag hos henne.

Tråkigt att se hur en normalt duglig politiker som Reinfeldt hanterar dessa affärer. Riktigt, riktigt uselt. Rondellhundsteckningarna hanterade han stramt och handfast, rent av skolboksmässigt, men de andra affärerna har varit katastrofala. Och jag har tidigare uttryck

Lena Melin sammanfattar

 • Fel nummer ett var att säga att det inte handlade om en privat relation utan var ett professionellt möte. Två människor som pussas på krogen har slutat att vara professionella för länge sedan.
 • Fel nummer två var att inte erkänna att Ulrica Schenström var påverkad. I det fallet överprövades statsministern efter bara någon timme av TV 4:s reporter som sade att hon var glad i hatten men inte redlös. Statsministrar bör se till att de inte kan tillrättavisas.
 • Fel nummer tre är att hålla hemligt vem som hade regeringskansliets krisjour under krogkvällen. Eftersom Reinfeldt kritiserade den förra regeringen för hemlighetsmakeri på just den punkten var det oövertänkt. Maktens ständiga vilja att skydda sig själv blev åter tydlig.
 • Fel nummer fyra var att hålla Ulrica Schenström om ryggen trots att det var uppenbart för alla att hon betett sig olämpligt. Mycket enklare hade varit att erkänna dumheten, att säga att ett allvarligt samtal ägt rum. Därmed hade affären sannolikt varit utagerad. Fjädern hade aldrig blivit en fet höna.
 • Fel nummer fem var att gå till attack. Reinfeldt ifrågasatte varför reportrar ställde frågor. Det kan möjligen fungera om man har fast mark under fötterna. Men befinner man sig, som Reinfeldt, på gungflyg är det direkt kontraproduktivt.
 • Fel nummer sex var att förlänga plågan för henne. Reinfeldt lät henne ta time-out, för att bara några timmar senare – mitt i natten – meddela hennes avgång.
(Källa.)

Länkar

DN-ledare: Befogad time-out
DN: Ulrica Schenström avgick i natt
DN:s Henrik Brors om Schenströms avgång: Det framstår som att han leder en instabil regering.
DN: Läs Ulrica Schenströms avskedsansökan i sin helhet
SvD: Reinfeldt har gjort saken ännu värre
SvD: Reinfeldts ledarskap bör ifrågasättas
SvD: Peter Eriksson: "Att Reinfeldt har ljugit är det allvarligaste"
SvD: Reinfeldt pressas - "Jour eller inte?"
AB: Otryggt när statsministern krisar när det krisar
AB: FÄLLD - AV VINNOTAN


Mina egna inlägg i affären: 'Arbetsro för regeringen' och 'Släpp pansartaxen!'


//Zac

Kommentarer

 1. Men..
  Finns det överhuvudtaget NÅGOT i de uppräknade "fem fel" som inte (s) konsekvent använt under alla år???
  Det är som alltd. När VI gör det är det rätt, när "någon annan" gör det är det sååå klandervärt.
  Rätt löjligt egentligen, men sån är ju svensk politik ständigt.
  (Ska fixa ett kto så jag slipper vara anonym)

  SvaraRadera
 2. Två fel gör absolut inte automatiskt ett rätt... Klumpigheter och misstag är klumpigheter och misstag - helt oavsett partipolitisk tillhörighet!

  Nu har jag bara skrivit blogg under alliansens regeringsperiod, men jag har varit aktiv på andra politiska forum och då hårt kritiserat många "S-affärer". Men jag tycker nog att det faller sig naturligt att man kritiserar makten i första hand.

  Men visst är det svårt att inte dra på munnen då regeringen uppför sig exakt på samma sätt som de så sent som för ett drygt år sedan kritiserade regeringen Persson för. Pinsamheter är fortfarande pinsamheter oavsett partitillhörighet... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. En stilla undrar - vad betalar man för en flaska bra vin på krogen? EN flaska hyfsat vin kostar kring 1000-lappen.

  SvaraRadera
 4. "– På två personer har de druckit mellanöl och vin för 945 kronor, säger nyhetschef Ann Lagercrantz. För den summan får man 21 mellanöl eller 12 stora glas vin, motsvarande en hel bag-in-box, på den aktuella krogen.
  (Källa.)

  Det låter inte som den dyraste krogen i Gävle direkt... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. inget försvar, men de flesta krogar har olika sorters vin, även om man köper styckvis.

  Skulle det var så att det bevisas att de/hon druckit husets billigaste blask - så blir jag fundersam.

  Om man klarar att dricka 9-10 glas vin på en kort kväll - och fortfarande står på benen - går på benen - så blir jag bekymrad. Det är en stor tolerans, såväl för en man som en kvinna.

  SvaraRadera
 6. Jag är mest förvånad över att det tillåts att man dricker alkohol under jour. Jag känner då rakt inte till någon annan typ av arbetsplats som tillåter det.

  Men som vanligt så är det sällan frågan i sig som ger avgörandet, det är halvsanningarna och de rena lögnerna som formar slutresultatet.


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Jag är mest förvånad över att det tillåts att man dricker alkohol under jour. Jag känner då rakt inte till någon annan typ av arbetsplats som tillåter det.

  Men som vanligt så är det sällan frågan i sig som ger avgörandet, det är halvsanningarna och de rena lögnerna som formar slutresultatet.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n