Fortsätt till huvudinnehåll

Sin City

Den våldsamma staden där polisen är korrupt och gatorna dödligt farliga. I de tre sammanvävda historierna får vi möta huvudkaraktären Marv som letar efter den som mördade Goldie, en kvinna han tillbringade en kärleksnatt med och som han sedan fann död bredvid sig i sängen morgonen efter, Dwight som kallhjärtat utnyttjats av en manipulativ kvinna och söker hämnd, och Hartigan - en polisman som snart ska gå i pension och som är misstänkt för ett brott han inte begått.

(Länk.) Jag tyckte att den sög! Kanske en tvåa. Iofs vad väntade jag mig? Men vad var bra med den?
  • Snyggt filmad
  • Läckra effekter
  • Riktigt bra serietidningskänsla
  • Mycket Mickey Spillane över den

Våldsporr?

Jag kan tyvärr inte komma undan den ganska unkna människosyn, och då inte minst kvinnosyn som genomsyrar filmen... Om nu kvinnor alltid är våp och prostituerade i serier vågar jag mig inte på att säga – jag minns iofs alltid Modesty Blase med något drömmande i blicken. Men att filmen har en unken kvinnosyn - den åsikten står jag för, sedan kan det diskuteras, som om det är nödvändigt för stringensen i filmatiseringen. Jag tycker ex att James Bond-filmerna har en tveksam kvinnosyn, men det passar det ändå in i sammanhanget. Men om exempelvis någon näsvis feminist påpekar att James Bond-filmerna minsann innehåller taskig kvinnosyn, så stämmer väl det - oavsett om det passar in i filmens historia eller ej? Är man någorlunda samtidsorienterad så kan väl exempelvis inte kroppsfixeringsdebatten komma som någon större överraskning?

Våld, våld och våld - varför?

Är det verkligen coolt att avrätta människor på löpande band? Visst - "Det är bara en underhållningsfilm..." Men är det verkligen en bra anledning till att göra film? Ska man bedöma några schyssta våldtäkter a'la Hentai med samma måttstock? Man har iofs alltid gjort "cross-overs" med böcker-teater-film, men någonstans måste man stå för innehållet. Jag kom att tänka på en dokumentär om seriemördare där man undersökt en massa parametrar hos seriemördare - och i utklassningsstil triumferade Gamla testamentet som favoritlitteratur! Den innehåller allt som en dylik sjuk hjärna behagar - tvång, massmord sträng lydnad, totyr etc. Intressant! Inte för att jag säger att någon är sjuk här, men jag vill bara påvisa att det sannerligen inte är lätt att peka ut "rubbade" historier och stämpla dem som ”farliga”...

Positiv/negativ påverkan?

Fast - tror jag att man påverkas i positiv riktning av ”positiva filmer”? Ja, det tror jag. Är det inte då likadant med ”negativa/våldspornografiska filmer”? Hoppsan – där satte jag dit mig själv? Jo – jag tror nog att man möjligtvis blir en bättre människa om man tagit intryck, d v s avstånd ifrån äckligt, avhumaniserande våld – ex Killing fields. Men kanske motsatsen gäller om man sitter och njuter av det? Jag tror likaledes att man knappast har samma syn på kvinnor om man är storkonsument av porr, och då kanske speciellt ”kvinnoförnedrande” sådan. Och nej – jag är inte en porrmotståndare, lika lite som jag är censurförespråkare. Oavsett vilket - jag tar mig ändå friheten att ändå ha den något högtravande åsikten att överdrivet underhållningsvåld, utan någon som helst motiv att vara något annat än överdrivet underhållningsvåld är helt överflödigt och föder knappast några positiva tankar/åsikter. Är det en nödvändig ingrediens i ett sammanhang – må så vara, men bara överdrivet underhållningsvåld är bara… våldsporr.

Bättre filmer

Cape Fear, Pulp Fiction, Clockword Orange, Dirty Harry, Deathwish – t o m Death Race 2000 är exempel på filmer som trots/p g a(?) att de innehåller grymt, överdrivet våld så finns där grund att dylika element ändå är där - för historien. Då är det, i mitt tycke, anledning till att kategorisera dessa och dylika som icke-våldsporr. Många gånger, så som i asiatisk kultur, luckras detta upp i och med att de blandar in mycket humor i sina filmer. Precis som Tarantino gjorde i början – fast man märker åt vilket håll det barkat… mindre och mindre humor – mer opåkallat våld… Men jag tillstår oinskränkt allas rätt att hysa en åsikt om vad de vill och att se vad de än önskar. Jag saluför enbart mina egna åsikter!

Serietidning

Sedan är jag lite ambivalent om serietidningskänsla verkligen är något positivt? Jag menar att en bok är omöjlig att göra en rak konvertering till film, då det är två helt olika medier, med olika berättarstilar etc. Iofs är serietidningar lite ”flatare” och är kanske lättare att göra filmmanus på – men är det verkligen önskvärt? Sedan är jag innerligen trött på Tarantinos filmer, och även de som är "inspirerade" av honom... Sin City är väl dessutom både och, tror jag... Jag menar - har någon blivit upphetsad av "ultra-våld" sedan Natural born killers och Pulp Fiction? zzzz...

Återfinnare!

Tror man att Tarantino har "uppfunnit" någonting så är man, i mitt tycke, ganska rejält historielös och okunnig om film! Att han är en rasande skicklig hantverkare är jag kanske den första som skriver under på, men att han nyskapar något, d v s hittar nya vinklingar, eller nya lösningar – nope, aldrig! Jag har kallat honom tidigare "jag-har-peakat-ganska-rejält-för-ett-par-filmer-sedan-men-jag-fortsätter-i-samma-stil-ändå-för-jag-kan- -ändå-inte-utveckla-mig" och det vidhåller jag, starkare för varje upprepning i form av en ny film han gör. Här är iofs formen annorlunda, men innehållet är ™ Quentin Tarantino… *båååring* Våld och coola repliker är väldigt endimensionella - människor, relationer och känslor är multidimensionella - därför är det så oerhört svårt (omöjligt?) att inte börja göra bleka kopior på sina tidigare arbeten om man håller sig till det ena och inte till det andra! //Zac

Kommentarer

  1. Modesty Blaise är en serie som jag tycker att man borde rekommendera inte minst alla unga flicor att läsa, eller ännu hellre böckerna. Jag har svårt att hitta någon bättre förebild än henne, stark och självständig samtidigt som hon är 100% kvinna.

    Jag tycker att genusdebatten blir väldigt fel när man försöker sudda ut de intresanta delarna av skillnaderna mellan könen, det kan bara leda till sexuell förvirring och frustration, jag är absolut inte intresserad av kvinnor som ser ut och uppför sig som män, jag tycker inte heller om att ungås med män som uppför sig som kvinnor.

    Däremot tycker jag att en av de absolut sexigaste egenskaperna hos en kvinna är intelligens och ett äkta självförtroende baserat på den intelligensen. Naturligtvis är även en varm humor absolut nödvändigt, det är ju den som ger den goa glimten i blicken. :-)

    SvaraRadera
  2. Modesty Blase är rusktigt bra! Prenumererade länge på Agent X9, men vete sjutton vart de har försvunnit under tidens gång... :o(

    Jag blir så frustrerande förbannad när jag tänker på genusforskarna och deras idiotier! De är som akademiskt korrekta spåkärringar, accepterade för att de får - och har fått - stora bidrag ifrån staten. Det kan man lasta inte minst S för. Bevisen mot deras grundteser är klara för alla utom förvirrade extremister, och andra som hellre skyller på osynliga könsstrukturer för att slippa konfrontera sitt eget tillkortakommande. Näe, jag hoppar över att hetsa upp mig mer och går in och kollar på dagens julkalender! :o)


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Utifrån vad jag har förstått av dagens debattklimat så är Modesty Blaise alldeles för kvinnlig för att kunna vara en förebild för unga flickor.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England