Fortsätt till huvudinnehåll

Kollektivt självmord i (s)?


Nu är det riktigt illa, presskonferensen äger rum under hot om kollektivt självmord? :-O 

Skämt åsido

Ett problem är att Juholt är riktigt populär inom partiet. Många socialdemokrater ser en koppling till det klassiska (s), till grunderna. Problemet är att inget utanför den riktigt övertygade gruppen ser något positivt i honom. Han ser ut som en bilhandlare och han är duktig att piska upp stämningen hos de sossar som skulle röstat på en häst om nu den vore partiledare. 
Med Juholt vinner man inga val, kort sagt... 

Alliansens-light goes lite längre åt vänster

Ja, stannar Juholt så måste grodorna och det oprofessionella ta slut. Nu måste man prata politik och i skenet av Alliansens obefintliga framåtskridande så verkar det som om (s) har en solid politik. Skenet bedrar som sagt och socialdemokratins absolut största problem är att de faktiskt inte har något politik att prata om längre. De presenterar lite 'Alliansen-light goes lite längre åt vänster'-budget och retorik. Accepterar halvt det mesta som gjorts. 

Bra, men...

Jobbskatteavdraget är OK - men först året efter de genomförts. Persson försökte, men vågade aldrig dra igenom reformerna av en groteskt växande sjukförsäkringssektor. I allt väsentligt så är de i gråzonen i alla frågor. Sådär lite vilsna i dagens samhälle som en lite förvirrad åldring kan te sig. 
  • Privata skolor? Ja, men... 
  • Privat sjukvård? Ja, men... 
  • Försvaret? Ja, men... 
  • Miljön? Ja, men... 
  • Skatterna? Ja, men... 
  • Utrikespolitiken? Ja, men... 
  • Skolan? Ja, men... 
Ja, men och så vidare... 

Bort, bort, bort

Det bästa vore att VU kastat ut Juholt, visat att de har kraft och mod att göra det rätta för att (s) skall komma upp på banan igen. Socialdemokratin har i alla år varit ett så stort parti med så stor spännvidd att ett starkt ledarskap snabbt läker alla sår. Ärren må klia och irritera lite, men man ställer upp bakom makten i partiet! Ett VU som pekar med hela handen - DÄR(!) är vägen mot framtiden tror jag alla skulle känna respekt inför och hopp, tro och kanske lite lättnad - i alla fall om Juholt står vid sidan av den vägen... 

Nobody puts Juholt in the corner!

Jag tror ändå att Juholt klamrar sig kvar. Att VU skulle uttala stöd ena dagen för att Juholt själv offentligt skall kasta in handduken dagen låter inte som något smart drag. Förtroendekrisen för VU skulle ju lysa igenom direkt och krisen skulle fortsätta än längre in på djupet. Istället så tror jag att han utrustas med en sufflös som skall hjälpa (läs stoppa) honom. Ett gammalt, ärrat proffs som förstår politik, som har en brandsläckare med sig för användning när Juholt leker med tändstickorna igen - för det kommer han att göra. 

Corren skriver

De flesta som röstar borgerligt känner respekt för hur Göran Persson sanerade statsfinanserna. Gudrun Schyman var förvisso populistisk men samtidigt en erkänt skicklig politiker. Jonas Sjöstedt imponerade i debuten i partiledardebatten där han genom sin kunnighet fann angreppspunkter på motståndarna. Och Carl Bildt ifrågasätts, sannolikt med rätta, för sina band till Lundin Oil, men få slår honom på fingrarna i sakfrågorna i utrikespolitiken.
Att vara politiker är inte att köra upp ett finger i vädret för att känna hur vindarna blåser. Vi förväntar oss att de som ska leda landet har civilkurage och törs argumentera för sina uppfattningar. Men det är också uppenbart att politik inte bara handlar om att vilja. För att komma till sin rätt måste en politisk ledare vara påläst, vaken och debattskicklig. En skicklig politiker behöver taktiskt sinne och spelkänsla. Håkan Juholt är en imponerande fajter, men han har inte spelskicklighet nog för att ta sig över blålinjen.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


 //Zac


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England