Fortsätt till huvudinnehåll

Kan Juholt ta permanent semester nu?

Håkan Juholt dök upp som en solbränd, bättre människa. Han hade vilat, studerat och var nu bättre förberedd än någonsin tidigare. 

Men allt blir fel!

Dels så svettas karln som en gris, vilket är helt naturligt och händer alla som varit i Mexico i nästan en månad. 
Men det händer Juholt, när han lite pressad står i kamerornas sken och fotoblixtar i sin lilla comeback. Det glänser i pannan på mannen som försvarar sig styvnackat och på bred småländska. Att svetten bryter fram brukar vara ett tecken på stress, press och lögner - här blänker det för alla och envar kan se i alla nyhetssändningar. 
Jag känner medlidande med Juholt. 

Nu är det Juholts tid!

Men nu är han ändå utvilad tillbaka. Det kommer bli lite försvarssnack på konferensen, något som han kan på sina fem fingrar då han suttit i försvarsutskottet, t o m som ordförande. Han har också grundat sitt öppningsanförande starkt ideologiskt, något han är duktig på, för att visa att han är tillbaka och vart han vill. Svepande ideologi och bonnklipsk retorik är ju också hans paradgrenar. Efter konferensen väntar omedelbart partiledardebatt och för den har han laddat rejält - nu skall Reinfeldt kläs av och det skall pratas politik! 

Men det blir bara så fel...

Tungan slinter som så ofta innan. 
Tanken bubblar upp, blandas med lite fria fantasier och hinner inte ta vägen genom övervägandet innan den rusat ut genom munnen. 
Månaden i Mexiko har inte saktat ner tankarna som ju som alltid är helt tyngdlösa, fria från gravitation och verklighet så svävar de runt därinne och har skapat katastrof inom (s) varje gång de sluntit ut. 

Dessa Sverigedemokrater... 

I sin iver att klistra på Alliansen Sverigedemokraterna så drar han till med sin numera patenterade blandning av verklighet, fantasier, önskningar och retorik - en Juholtare! 
Han var förgrymmad över att Alliansen inte tog stöd av (s): 
"Jag var beredd att göra en överenskommelse med regeringen, de valde att tillsammans med Sverigedemokraterna gå den här vägen." 
Han upprepade det igen senare: 
"Nu är vi ett läge där vi har en statsminister som drivit igenom en ny försvarspolitik tillsammans med Sverigedemokraterna."

Fel, fel, fel

Tolgfors svarade tämligen omedelbart att:
Nej Juholt. Sverigedemokraterna satt inte ens i riksdagen när försvarsreformen och det nya personalförsörjningssystemet beslutades. Det skedde före valet 2010.

Katastrof!

Dubbelfel, trippelfel och bara så dumt. 
I Juholts egna specialgren
I comebacken. 
Efter lång vila. 
Efter att t o m ha blivit en bättre människa?? 

Försvaret

Det jag nästan tycker är värst i historien är inte att Juholt totalt missat skeendet av att SD promenerade in i riksdagen alternativt kanske låtit tungan slinta igen - om än flera gånger. Det är hans försvar, den styvnackade vägran att erkänna att han gjorde ett skitfel: 
- Jag uttryckte mig medvetet drastiskt för att belysa det som faktiskt är regeringens och därmed svenska folkets problem, att de har slagit igen dörren i ansiktet på oss socialdemokrater när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken.
Är det okej att inte tala sanning då?
- Jag ser gärna drastiska ordval som en förhandlingsinvit. Vi är alltid beredda för landets bästa att göra blocköverskridande överenskommelser.
Du tänker inte be om ursäkt?
- Nej, verkligen inte.
- Men min nya analys ligger på en för hög nivå helt enkelt, och då väljer den moderata försvarsministern att blogga om detaljer.
- Självklart vet också jag att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen den förra mandatperioden. Det är så lågt, det är så dåligt och dumt av försvarsministern att påstå något annat. Det visar på vilken nivå han lägger försvarsdebatten. 
(Källa.) 

Är han sjuk?

Vad är det för människa som försvarar sig så? 
Nu är plötsligt klumpigheten medveten retorik för att få människor att reagera, människor som uppenbart är för dumma för att förstå hans analys, den är "på för hög nivå"??

En annan analys:

  • Hypoman eller allmänt lite galen, som en vuxen med bokstavsdiagnos?
  • Grandios megaloman mytoman med hybris?
  • Uppblåst narcissist som ständigt skjuter från höften? 
  • - eller kanske en mix av alltsammans? 

Juholts egna verklighet?

Jag får själv lov att säga att hans förnekande av vad som skulle avhandlas på VU-mötet gör att jag funderat vidare på om hans verklighetsblid är normal. Jag har en stark känsla i dessa surrealistiska händelser att Juholt inte riktigt förstår skeendena, inte förmår tolka verkligheten korrekt. Det känns inte normalt. 

Konstigheter på konstigheter 

Ryktena är starka att VU lät honom meddela själv att han avgår. Jag kan inte se att han skall kunna reparera det som förstörts i förtroendet för (s) under någon framtid. Jag förstår inte heller VU:s resonemang, Jämtins konstiga presskonferens efteråt var konstlad och kryptisk. Juholts behov av vila efter några arbetsdagar direkt efter en månads semester är inte heller direkt logisk. 

Presskonferens idag

Juholt håller en presskonferens idag i Oskarshamn. I ett köpcenter. 
Vad kommer han prata om?
  • Avgång?
  • Hur jobbigt det har varit och nu är det ett sug efter socialdemokratisk politik ute i landet? 
  • Att han nu får en gammelsosse på ryggen som sköter översättningen mellan grodmålet från Juholt och mediaspråket till journalisterna? 

En bild av historien

Möjligen så hålls presskonferensen på en överglasad gågata, mellan Domus och Sparbanken. I så fall en lite sorglig omständighet som säger mer om (s) utveckling sedan 80-talet än tusentals ord. 

Ovillig att lära

Mänskligt sett så har det varit en sinnessjuk press på Juholt. Jag har några gånger skrattat helt utmattad av hur han bara borrar ner huvudet och kör vidare. Det är nog också ett av problemen - han tycks inte lära sig någonting av sina misstag; 

Pudla.. 
..
Skämmas lite.. 
..
OCH SÅ KÖR VI VIDARE TILL NÄSTA KATASTROF SÅ DET RYKER! 

Undrar varför inte det håller i längden?

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


 //Zac


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England