Fortsätt till huvudinnehåll

Lämna hororna till de kriminella bara!

Skrev nyligen om hur förespråkarna till sexköpslagen medvetet offrar några horor för att få känna sig präktiga och duktiga. Detta efter att en rapport från RFSU pekar på ett misslyckande för sexköpslagen i grunden. 
Att ordföranden för Roks ("Män är djur") sedan skulle fara ut i försvar till en misslyckad lag var ganska givet, men efter en floskelfylld debattartikel så hittas årets bästa kommentar av en 'Tobias Berglund';
Mellan 1920 och 1933 rådde det alkoholförbjud i USA. Konsekvenserna av en sådan politik blev en våldsam ökning i kriminell verksamhet då maffia intog fullständigt monopol på alkoholförsäljning, vilket var inte bara kostsamt för staten men ledde också till en rad sociala problem som gjorde ett fortsatt alkoholförbud svår att motivera. Det är genom förbudsfilosofi som detta man ger organiserad brottslighet mer makt att fortsätta sitt värv, vilket är både socialt- och politiskt oansvarigt gjort av våra statsmän. Den bästa strategin för att kuva brottsligheten (samt göra marknaden säkrare för alla inblandade) är att slå ut den svarta marknaden, vilket man gör effektivast genom en legalisering. 
Nu anses det förmodligen som politiskt självmord i Sverige att förespråka en legalisering, vilket är desto värre eftersom alla partier nu blir förkämpar till en status quo - där kriminella fortsätter att dominera en hel marknad, vilket innebär sämre skydd, sämre säkerhet, och ingen kontroll. Notera att det finns ingen handlingsplan att komma till bukt med de problem man identifierar mer än att man skall fortsätta enligt nuvarande policy. Man överger alltså här en hel social grupp till en brottslig apparatur, och man gör så stolt, övertygad om att man sitter på en moralisk höggrund. Kriminaliseringen av prostitution är märkvärdigt konservativt i en nation som annars karaktäriseras av en ovanlig liberalism enligt internationella mått.  
Prostitution utgör kanske vår tids mest politiskt vinklade sakfråga, vilket mer än ofta leder till en total och pinsam blånekelse av både fakta och statistik - exempelvis är åsikten att den "lyckliga horan" inte ens existerar tråkigt vanlig i Sverige, trotts att sagda "icke-existerande" sexarbetare organiserar sig själva på både forum, bloggar och föreningar, samt driver annan verksamhet för sina basiska arbetarrättigheter.  
Internationellt är den "svenska modellen" starkt kritiserad för sin ineffektivitet. I Sveriges dock sitter man i en gigantisk eko-kammare, där man nöjt klappar varandra på ryggen, och beröm om lagens "normerande” effekt går i rundgång. Men mer kritiskt lagda tänkare dock, som Susanne Dodillet, är inte övertygad om den svenska prostitutionslagen. Likaså är både RFSU och RFSL - Sveriges kanske två största utbildningsorgan i frågor om sex och samlevnad - kritiska till en kriminalisering, vilket egentligen borde få fler människor att lyfta på ögonbrynet. RFSUs senaste rapport vittnar till en verklighet att svenska sexköpslagen är mindre än perfekt, något som artikelförfattaren bara inte är beredd att erkänna. Detta är en sorglig inställning, där man lägger skön ideologi framför både pragmatik och realitet. 
Sexköpslagen förblir ett pinsamt inlägg i Sveriges politik. Dock är man för ideologiskt bunden för att se sakfrågan från något annat ljus. Jag skäms över våra partier i just denna angelägenhet. Varför kontrollera människors sexuella vanor på detta vis? Varför förolämpar sexarbetare en så stor del människor? Hur blir du personligen skadad av att en annan människa tycker att sex i utbyte mot pengar faktiskt är en jäkligt bra deal - win-win! Jag avslutar med följande citat:  
"Critics of the legalization of prostitution offer no alternative to a troublesome problem. These people would rather adopt the status quo model, which virtually abandons lower strata, low socio-economic prostitutes. Instead of managing the problem, these critics view the continued downward spiral of this subgroup as acceptable.
Enlightened people within civilized societies pride themselves on the contributions made to others who are less fortunate. Low strata prostitutes clearly rest within the domain of the less fortunate, but the countries who cling to anti-prostitution laws choose to abandon these people and thereby negatively affect the crime, health, and general safety of those nations. One must reconsider whether or not those countries are truly civilized."
Aj!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Vadå Liberal-fallos??

Jag fattar inte ståhejet?  Och som vimpel: