30 dec. 2009

Filmrecension: Finding Neverland

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses

'Finding Neverland'

Mycket finstämd film, som *faktiskt* ger en förståelse till varför boken och figuren 'Peter Pan' är som den är.

Strålande besättning!

Strålande hantverk av alla inblandade. Johnny Depp är väl iofs alltid bra, Dustin Hoffman gör väldigt mycket av sin lilla biroll, Kate Winslet är (också som vanligt) superb, men alla överskuggas faktiskt av Freddie Highmore som vi lär se ännu mer av i framtiden - helt enkelt strålande! Det är inte ofta jag får en klump i halsen, men det oerhörda starka intryck man får av lilla Highmore varje gång han är i bild är nästan övermäktigt! Han har följt upp denna film med flera relativt bra (barn-)titlar, 'Guldkompassen', 'Artur och minimojerna' och inte minst 'Kalle och Chokladfabriken, m fl.

Regi

Regissören Marc Forster får man också sätta upp på "hålla-koll-på"-listan... Även om han låg bakom den inte helt 100%-iga 'Flyga drake' som ändå är riktigt bra, för att inte tala om 'Monsters Ball', som var riktigt gripande. Dessutom var han bakom den andra nya Bond-filmen med den nya Bond - Daniel Craig som inte alls var lika stark som den första.

Musik

Dock måste musiken i Finding Neverland av Jan Kaczmarek nämnas - mycket bra, stämmningsfull och passande!
Sammanfattat: Ett måste - om man tycker om rikigt bra, gediget hantverk - ren filmkonst!

Och av en ren tillfällighet så sänds denna i eftermiddag på SVT2, 15:55. Sätt videon vetja! ;o)

Mer om...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men blåsning på bio
+ Underkänd, näe - undvikes som pesten!

29 dec. 2009

LC:are, nyansera eder!

Läs på VoF:s forum så ser ni snart att det inte handlar om kostdebatten i sig, det är de ganska uppseendeväckande utsagorna kring svininfluensan, mammografin och cancer som ligger till grund för nomineringen. Det är faktiskt ganska grundlösa och klumpiga uttalanden och det är är så pass uppmärksammat i media att det fått stor spridning, löpsedel efter löpsedel efter löpsedel.

Öppet mål för en utnämning som förvillare således.

Dumt ÄR dumt!

Trött och besviken blir jag egentligen mest på den tråkiga argumentationen ifrån LC-leden. Annika drar ett oerhört stort lass, hon är galjonsfigur för en hälsorörelse och måltavla för motståndare - men dumma uttalanden är dumma uttalanden från vem det vara månde.

Jag tror och hoppas att detta kommer fungera som en i längden välgörande smäll på fingrarna och dels en starkare koncentration mot mer vetenskaplig stringens och en debatt kring SLV:s kostråd vs LC - där hon och rörelsen faktiskt har rejält på fötterna. Vi får faktiskt se redan imorgon bitti! Låt oss hålla tummarna för en lugn och redig pudel.

Omvändning?

Ingen som uppmärksammat att det på ett flertal ställen på VoF:s forum faktiskt öppnas för tanken att Annika kanske skulle kunna vara tänkbar som årets folkbildare 2010 om hon håller sig inom vetenskapliga gränser?

Jag tror på det också. Att kämpa vidare och få SLV ner på knä och ett fortsatt hälso-och informationsarbete skulle i alla fall i min bok vara klart grundläggande för att ses som en bra folkbildare. Mer vetenskap och mindre obetänksamma uttalanden bara... ;o)

Ödmjukhet!

Debattklimatet är tråkigt nog inte bra så snart det kommer till LC-diskussioner. I detta fall så är ju inte utmärkelsen ens överhuvudtaget om LC, men snabbt så kommer den på forum och bloggar att handla om just detta och hätskheten och utfallen kommer som på beställning.

Är detta verkligen vad LC-debattörerna vill ha?

Jag rekommenderar mer läsning här... 

Ta ansvar

Vi äldre LC:are borde inse att världen inte var så svartvit som vi trodde när vi började med LC-kost. Vi borde ta mer ansvar för debatten och vara öppna och ödmjuka för alla rön, vare de är för eller emot LC. Det är vi som har stor del i att debatten är som den är, de nya kommer och tar intryck av den aggressiva och religiöst febriga stil som många erfarna slänger sig med - och då tar de nya över på samma sätt.

Leve bråkstakarna!

När alla rusar åt samma håll, helt blinda för hastighet, färdriktning och syfte - så är det skönt och viktigt att någon vågar ställa sig upp och ifrågasätta turen. Det blir utan undantag alltid aggressivt genmäle och de som orkar fortsätta kampen av ifrågasättande är starka individer att imponeras av. Det spelar ingen roll om det handlar om kosten, om den moraliska sexlagstiftningen, FRA-lagen, växthuseffekten eller tokfeministernas snea världsbild som tvingas på oss alla.

(Klippt härifrån)

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , KP, EX1, AB2, SVT, UNT, ST, DB, DPS, DM

Halt?


Wow! Jag vet i sanningens namn inte vad jag skulle gjort...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , AB

Förvilla hit och dit

Nu är det ett hemskt liv i LC-kretsarna efter Annika Dahlqvists nominering. Man är sedvanligt defensivt aggressiva och förnekande - tråkigt, tyvärr förutsägbart och lite business as usual... :o(

Synd om personen Annika Dahlqvist

Visst är det så. Jag lider med Annika när hon personligen blir ledsen och tar illa upp av VoF's nominering. Men det är inte privatpersonen Annika som är i stormens öga.
Nej, media har inget som helst intresse av privatpersonen Annika Dahlqvist - däremot Doktor Annika "Fettdoktorn" Dahlqvist, mediaovan och känslomänniska - den är de är intresserade av!
Det är hon som säljer lösnummer, det är hon som drar läsare. Och det gäller både när det kommer till vettlösa (och faktiskt till stor del pseudovetenskapliga) uttalanden om svininfluensan, mammografi, cancer mm samt lite mer vetenskapligt utmanande LC-hypoteser.

Inte LC!

VoF-priset ”Årets Förvillare” nämner faktiskt inte LC överhuvudtaget. Det finns ingenting i motiveringen som går emot LC - som inte heller, som sagt, är det som hon fått utmärkelsen för.
På många forum där man är mycket tveksam kring hennes mer pseudovetenskapliga uttalanden så är det många som är positiva till LC - även ur mer stringent vetenskapliga perspektiv; däremot väcker utmärkelsen som sagt ett ramaskri ifrån LC-territorierna som sedvanligt snabbt rustar upp och ger sig ut i kamp mot de otrogna.

Pro/kontra

Jag skrev vid tillfälle:
Dr.Dahlqvist är och kommer alltid vara en känslomänniska, vilket i stort sett är något mycket positivt. Den lite aggressiva stilen har gått hem hos många människor. Generellt så behöver vi fler infall och mer känslor i den allmänna debatten, men det är en baksida också... Dels så kan det nog mycket väl komma en och annan groda ur munnen ur känslomänniskor, men vad värre är så tar den hetsjakt vi nu ser ta sin början hårdare just därför också...

Mediaovana

Och det står jag för fortfarande. AD är en vettig person som drivs av en inre låga. Tyvärr slår det ibland ut gnistor som ibland tar sig och futtar eld. Att AB lägger fram fnöske för att det skall flamma upp rejält bör man vara medveten om när man uttalar sig. Att göra pudlar efteråt gång på gång är helt enkelt inte en hållbar och trovärdig strategi. Det kommer bara underminera trovärdigheten i frågor där hon har mer på fötterna och göra henne till en pajas i många andras ögon och sammanhang.

Grundare och förgrundsfigur

Man skall samtidigt vara medveten om att LC hade knappast varit den dagsfärska fråga på så många bord som den är utan AD. Hon är den som drar ögonen till sig, som hörs mest i debatter p g a sin oförställda och aggressiva stil. Det är en svår balansgång att dels inte bli utslätat mediaanpassad men samtidigt inte trilla dit på enkla och klumpiga misstag. Att förkasta vetenskap till förmån till den enskilde människan är t ex en sådan sak...

Koncentration på LC

Istället bör hon fortsätta fokusera på LC och försöka avhålla sig för att låta LC-synen komma till tals och låta den kommentera alla större företeelser. Det är säkert lockande att inflika LC-hymnens lov till aktuella ämnen för att få mediautrymme, men som vi sett så resulterar detta ofta i förfärande rubriker.
Så tillbaka till det jag sagt hela tiden - kritisera SLV för deras bristande underlag för en del av sina kostråd. På andra arenor så är risken för stryk dessvärre överhängande! Och lägg ner konspirationsteorierna, de håller oftast inte för granskning utan ger bara motståndarna en enkel öppning att sätta agendan.

Bra vetenskap

Tyvärr har mediaovana i AD:s fall sått fröet till vad som tyckes vara en klockren nominering:

"Till årets förvillare kan den utses som i Sverige under året, frivilligt eller av grov oaktsamhet, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att främja auktoritetstro och en okritisk inställning till sådant som sägs i vetenskapens namn."

Och detta är väl dessvärre precis det hon gjort i år?

Hon har faktiskt spridit pseudovetenskap och mycket dåligt underbyggda åsikter i sin roll som opinionsskapande auktoritet inom LC-sfären - som läkare/fettläkaren, talesmannen för LC etc.

Däremot är jag frågande till formuleringen "den som äter en kost med mycket fett får enligt henne inte cancer" - det har jag aldrig hört eller läst att hon sagt, men jag kan ändock ha fel? Någon som har länk?

Kritik - oh no!

Nu vet jag att det är svårt att kritisera LC-företrädare, men ingen tjänar på den helt okritiska och den skygglappeförsedda oavbrutna lovsång och aggressivt försvar som nu byggs upp.

Leden sluts, man går till angrepp mot budbärarna och de som försöker nyansera och utveckla.

Den yttre bilden av religiös nit och frälsningsiver är tyvärr ingen nidbild. Det är bara att läsa många av de kommentarer som inkommit.


Lär av Kostdoktorns lugna och mer sansade hållning

Update

Annika Dahlqvist rusar nu på och gör en omvärdering av sitt liv:
Under hösten har mitt renommé dalat på grund av vaccinationsrabalder och mediadrev. Jag tänkte att det kunde vända när influensahysterin sjönk undan, men grundstötningen för mitt namn kom nu när jag blev utnämnd till Årets förvillare av VoF.
Jag får nu se över mitt liv. Bloggen kommer jag att fortsätta med, det finns ingen anledning till att sluta med den. Böckerna finns att köpa i handeln för de som önskar det.
Det är föreläsningarna som får ifrågasättas. Det känns inte som att det finns någon anledning till att flänga kors och tvärs i Sverige när ens namn är draget i smutsen.
Jag kommer därför att skriva till arrangörerna för vårens planerade föreläsningar och föreslå inställning av evenemangen.
Jag ser nu framför mig en tillvaro som bloggande hemmafru, om ingen annan spännande möjlighet öppnar sig. Jag är dock inte beredd att flytta ifrån Njurunda.

Update - kommentar till Annika

Jag tror att det bästa hade varit att tagit en inofficiell time-out. Fundera över engagemanget i lugn och ro istället för att snabbt kasta sig ut i nya spekulationer.

Att ta snabba beslut när vågorna går höga är oftast något man får ångra i efterhand. Dina anhängare kommer vara kvar när du har kommit till ett beslut.

Jag förstår att du känner dig trängd och har svårt att se framåt, men det är bara ytterligare anledning till att ta en paus. Sedan återkommer du säkert med en bättre mediastrategi och en klarare linje.

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , KP, EX1, AB2, SVT, UNT, ST, DB, DPS, DM

28 dec. 2009

Jisses! Varje minut!?

every minute
Created by Online Education


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om

Leksaksaffär rånad!

En leksaksaffär i Kungens kurva i Stockholm rånades vid 19-tiden av två maskerade män.
Rånarna var beväpnade med ett pistolliknande föremål och slog till mot leksaksaffären i rusningen kring mellandagsrean.

(Källa.)

Jag kan som första och enda blogg presentera en bild på rånarna:
//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Årets förvillare - Dr Annika Dahlqvist

Till Årets förvillare 2009 utses läkaren Annika Dahlqvist. Skälet är att hon under året uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom. Hon har varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten, helt utan något vetenskapligt stöd. Om hennes råd hade följts skulle influensan ha skördat fler dödsoffer.

Annika Dahlqvist har också spridit egendomliga påståenden om kopplingen mellan kosten och cancer. Den som äter en kost med mycket fett får enligt henne inte cancer, vilket inte bara är okunnigt utan skuldbelägger människor som insjuknar i cancer. Bakom myndigheternas råd ser hon en konspiration av industriintressen. Hon påstår att "etablissemangets" kostråd orsakar cancer och att mammografi därför inte skulle behövas. Ett sådant uttalande riskerar att leda till att kvinnor avstår från mammografi och till att fler fall av bröstcancer inte upptäcks i tid. I stället för att förstå att det ligger diskussioner bakom varje beslut, där fördelar vägs mot nackdelar med de rekommendationer som ges, föredrar Annika Dahlqvist konspirationsteorier.

Som läkare har Annika Dahlqvist ett särskilt ansvar för att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Att i stället sprida okunnigt tyckande och direkta felaktigheter är att missbruka sin ställning och det motiverar att hon får utmärkelsen Årets förvillare.
(Från VoF, via Technicolor)

Tja, vad skall man säga? En del blåögdhet, en del felciteringar och en massa felbedömningar... Jag kan inte säga emot den kritik som riktas - å andra sidan blir det än mer publicitet, så...

Andra

Orsakverkan skriver bra:

Och för Dahlqvist del skulle man kunna säga att hon framöver borde börja tänka igenom sina uttalanden ifall hon vill bättra på sitt rykte. Jag trodde att Dahlqvist skulle vifta undan detta ganska väntade "pris" (hon har varit i en klass för sig i år) med ett defensivt beteende men hon verkar istället ha tagit det ganska hårt. På sätt och vis känner jag med henne eftersom jag uppfattar henne som en välmenande och passionerad individ, men samtidigt har hon sig själv att skylla.

Kommentarerna på hennes forum är av högst väntad art, dvs defensiva, avfärdande, konspiratoriska, osv. Och jag tror att Dahlqvists problem till stora delar beror på det sällskap hon befinner sig i. På bloggen, som hon lägger ner mycket tid på, är ett tillhåll för ett stort antal individer som bekräftar, förstärker och hyllar hennes åsikter och villfarelser. Om Dahlqvist någonsin ska lyckas bli en skarpare och mer vetenskaplig tyckare måste hon börja kritisera och gå emot den ström hon själv varit med om att skapa. Det är ingen lätt uppgift.
Kostdoktorn är klok som vanligt:
Ibland, särskilt i media, är det extra klokt att tänka innan man talar. Allra helst om man redan är en förgrundsfigur. Tidningarna älskar att försöka riva ner någon vars rykte de hjälpt till att bygga upp

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , KP, EX

27 dec. 2009

Mannen är vanelögnare!

Jo, så ser tydligen i alla fall det amerikanska samhället på män vs kvinnor.
I fallet med Charlie Sheen och hans (snart ex-) fru. Hon är saftigt berusad och hävdar att han misshandlat henne - en knuff och ett strypgrepp.
Polisen plockar med sig den nyktra karln direkt.

Nyktra karln? 0,4‰??

Tja, innan 1990 så hade han lagligt fått köra bil i Sverige så... emedan frugan kanske fått skaka galler då hon låg uppe vid gränsvärdena för grovt rattfylleri.

Typiskt

Slängs det ut en anklagelse om kvinnomisshandel så spelar det tydligen ingen större roll hur övriga indicier eller rena bevis ser ut. Är inte det tecken på hur pass könsförtryckta vi män är så vet jag då inte.
Är det verkligen bara jag som blir irriterad?

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om jämställdhet, antifeminism, feminism, politik, Charlie Sheen, kvinnomisshandel AB123, Ex, DN, HD, UNT1, Kuriren, BT

Genuskoda Hitler?

Denna vansinnigt roliga och rent av elaka transkodning av Hitlers utbrott i bunkern har vi Tanja Bergkvist att tacka för:

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

26 dec. 2009

Led Zeppelin!

Varför har jag inte haft med Led Zeppelin mer än vad jag har?
Mysko. Detta fantastiska band med så oerhört starka konstnärliga åsikter och sjukt samspel:

Njuut
//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

25 dec. 2009

Filmåret 2009

Jag gör nu samma bokslut över toppar och dalarna under 2009. Nytt för i år är att jag redovisar samtliga svenska filmer som jag sett under året.

En detalj som är lite tråkig är att jag givetvis inte sett allt som gjorts under 2009, jag kan tänka mig att under början av nästa år så kommer jag att se en hel del filmer som är gjorda under andra delen av 2009. Men så är det ju alltid!

Låt oss titta till tillståndet hos de svenska filmerna under året först:

Svenska filmer

Svensk film är som vanligt, den blandar och ger. Bästa "svenska" filmen är en dansk produktion... Fast tätt bakom kommer en suverän dokumentär!

++++ Utmärkt, riktigt bra film, bör ses

Ebbe - the Movie

Wow! Vilken  dokumentär. Jag kan erkänna att jag satt med öppen mun och bara gapade. Visst kände jag till Ebbe Carolsson, och visst hade jag hygglig koll på hans inblandning i Palmeutredningen... Och visst kände jag till att han levt ett liv nära den socialdemokratiska toppen - men hur han levde!
Vilken kille!
Mersmak! Att vi svenskar producerar dokumentärer av världsklass gör inte mig ledsen!

Fräls oss ifrån ondo

Vilken otrevligt jobbig film! Dansk film är oerhört stark, och ryggar inte för några ämnen/storys. Galenskaper och otrevligheter tydligt markerade med Von Trier genom hela filmen. Skarpt och lämnar en rejält bitter eftersmak i munnen som kändes i dagar efteråt.
Kanske borde inte denna varit med här eftersom jag tror det enda svenska i den är en påse med pengar till produktionen?

Johan Falk - De fredlösa

Jag är personligen så oerhört genuint trött på (TV4:s) Wallander och Beck. Jag står faktiskt inte ut! Så vad kan man annat göra än att kapitulera när det dyker upp en någorlunda fräsch nyrendering av den trötta, desillusionerade svenska polisen?
Tempo och spänning skyler över att en del skådisar är riktigt dåliga och att persongalleriet är väl styltigt ibland. Dock är Joel Kinnaman ett namn att hålla utkik efter. Riktigt duktig och i en den scener så är han övermäktigt det standardiserade manuset, betydligt bättre än filmen - som ändå är rätt bra... En värdig avslutning på en serie som får klart godkänt i alla fall!

+++ Bra, film som lämnar god eftersmak

Johan Falk - National Target

Den kanske bästa av dessa tre treor, som gränsar till en fyra.
Tempo och spänning!
Riktigt spännande med elaka ryssar och infiltrerade bad boys från Sverige.
Jakob Eklund känns svagare och svagare för varje film. Kanske hade serien i sig t o m stått sig ännu bättre utan honom? Man hade kunnat bygga ut de andra karaktärerna på bekostnad av honom?

Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser

Bra tempo, välskrivet manus. Öppningsfilm för den sista serien, starkt hopp om intressanta infallsvinkar som iofs inte införlivades helt av de övriga i serien...
Men lite osvenskt och lite fräsch känsla över denna serie som är ganska långt ifrån andra ISO-certifierade svenska snutserier... ;o)
Hurra för svenska snuthjältar som inte heter Kurt eller Martin i förnamn - eller Anna för den delen... ;o)

Johan Falk - Vapenbröder

Spänning och ganska gott tempo. Jag har dock börjat känna ev viss avoghet mot herr Johan Falk.
Jens Hultén i rollen som Seth Rydell drar ett stort lass och känns ånyo som någon man skulle vilja se mer av, mer djup.
Tyvärr dras helhetsintrycket ner av en del riktigt usla skådespelare - släkt eller vänner månne?

Pettson och Findus - Glömligheter

Inte riktigt i klass med de tre tidigare filmerna; Pettson & Findus - Katten och Gubbens år
Pettson och Findus - Kattonauten
samt
Pettson & Findus - Tomtemaskinen.
Men ack så oerhört charmigt! Fram för fler mucklor för tusan!

++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio

Män som hatar kvinnor

Nej, jag är inte övertygad. Många goda skådespelare som låter som om de agerar i en tv-reklam... Redan efter några minuter så har Michael Nyqvist hunnit göra mig trött på hans knipa-ihop-ögonen-och-se-lite-funderande-ut...
Även om den inte är helt otrovärdig, i alla fall inte som efterföljaren som är betydligt mer kioskdeckarhollywoodblåstastory

Läs hela min recension.

Flickan som lekte med elden

Ganska mediokert. Jag är inte alls lika imponerad av serien som många andra. Dels så är storyn helt sjukt överdriven och ganska usel, dels så blir fallet så mycket värre när haussen är så stor. Storyn är en historia för sig själv måste jag säga - som den uslaste kioskdeckarhollywoodblåstastoryn på steroider... Men Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander fungerar, och fungerar bra.

Läs hela min recension.

Johan Falk - Leo Gaut

Sämre än de övriga, men jag känner att här hade man kunnat göra ett betydligt mer djuplodande porträtt av den sammansatta karaktären Leo Gaut.
Dock är skurken utmärkt portätterad av Peter Andersson som tyvärr börjat spela supersvin på film på löpande band - och med samma automatik och (o)engagemang varje gång.
Tänk om...

Johan Falk - Operation näktergal

Den klart sämsta i serien.
De Göteborgsbaserade skurkarna är så skrattretande dåliga att man väntar sig Albert och Herbert skulle komma intumlande.
Den känns oinspirerad och allt som är dåligt i de andra klaffar dessvärre 100%-igt i denna.
Tråkig och lättglömd!

Original

Jag förutsätter att detta är något examensarbete av något slag?
Infallsrikt, roligt från och till och väldigt amatörmässigt.
Börjar frejdigt och med gott tempo och humör, men tappar enormt med fart i slutet. Lovande kanske är det bästa man kan säga om den?

Bästa filmerna 2009

Kanske är detta ett bättre filmår än 2008 - som ju bara hade 13st filmer i listan. Här i listan har jag lyckats peta in 15st från 2009!
Idel fyror ++++ Utmärkta, riktigt bra filmer, bör ses alltså:

Boat that Rocked

"Varför blir jag förvånad över hur pass nöjsamt det är att sjunka ner i fåtöljen och bara svepas med av gott humör, galenskaper - och inte minst fantastisk musik! Visst är det riktiga 60-talet döljt av en romantisk dimma, med färglada, galna kläder, goda intentioner och fantastisk musik. Men vi behöver nog den verklighetsflykten, att fly från en grå vardag, globala katastrofer och kraschande militärbilar i Afghanistan."

Läs hela min recension.

Bronson

Film, löst byggd på Englands våldsammaste fånge: Charlie Bronson. Galen? Javisst! Men det är stråk av genialitet samtidigt. Filmen är definitivt inte för alla med sitt kraftiga och utstuderade våld, sina galna infall och passager.
Verkligheten är faktiskt ännu mer intressant, trots en stark fyra för filmen!

Brüno

Jag har sällan skämts och skrattat så mycket - och kanske framför allt skämts...
Näe, jag fick kasta mig och pausa vid ett par, tre tillfällen bara för att hämta mig - och jo, jag är hemskt barnslig och tycker det är roligt med kiss o bajshumor...
Årets flämta-efter-luft-komedi...
Hur faan kan karln med?
Och att han överlever??

District 9

"Men man får ta det för vad det är - en illa förklädd b-splatterfilm med en rejäl special effectsbudget - och det märks - grymma animerade räkor! Roligt har man i alla fall och det räcker nog med det - filmen levererar exakt det som den vill.
Ärligare än så blir det ändå inte - en solid 4:a!"

Läs hela min recension.

Ebbe - the Movie

Se ovan under svenska filmer

Fräls oss ifrån ondo

Se ovan under svenska filmer

Johan Falk - De fredlösa

Se ovan under svenska filmer

Harry Brown

"Det finns de som är coola, och sedan finns det Michael Caine", som jag tidigare sagt.
Filmen suger in tittaren och man fastnar fullständigt. Riktigt bra film som faktiskt känns ganska trovärdig. Lite av engelsk films adelsmärke - alla roller är trovärdiga och tycks ha ett liv vid sidan av storyn.
Riktigt spännande för övrigt med osäker utgång.

Julie & Julia

Med de suveräna Maryl Streep och (kanske den "nya" Maryl Streep!) Amy Adams.
En så sjukt välgjord och rolig film, baserad på en verklig vänskap mellan en ung flicka på 00-talet och en 50-/60-tals intellektuell överklassdam. Sinnesrubbat bra - och man mår så bra av den. En solklar 4:a - om om Adams roll hade varit lite mer engagerande, och litet mindre på bekostnad av mer Streep så hade nog en svag femma hägrat i faggorna! :o)
Nämnde jag att alltid utmärkte Stanley Tucci har en av de andra rollerna?

Looking for Eric

Så mänskligt varm att en AC rekommenderas när man tittar på den. Yrkesmannen Ken Loach gör en "vänsterhandsproduktion" och resultatet blir fantastiskt bra.
Som den odödlige Eric Cantona säger "den som förutser alla faror kommer aldrig segla på havet" - nu skall det uttalas på franskgrötig engelska, men det är en tankvärd och intressant sak.
Mänskligt varm.

Mary and Max

Fascinerande animerad film om vänskap och utveckling.
Lite småtungt, men infallsrikt och ganska fräscht historieberättande med skaparglädje och en hint av humanisk underfundighet.
Egentligen skall man kanske avsky Max, men i all sin freakhet så faller man lite grann för den lite psykotiska avskyvärda människan.
Observera att den är gjord i lite konstnärlig svart-vitt med färgaccentueringar...

Star Trek

Årets comeback? Från att ha varit riktigt överspelad med de senaste, riktigt usla biofilmerna så hade jag inga direkta höga förväntningar kring denna film, trots duktiga JJ Abrams vid rodret. Men döm om min förvåning när filmen både kändes fräsch, välspelad - och givetvis med suveräna effekter.
Den känns mer ärlig och uppdaterad än någonsin än vad de nya Star Wars någonsin gjorde; de kändes mer som renodlad merchendiseing än någonsin tidigare.

Upp

Pixar fortsätter att övertyga.
Deras hyllning till stumfilmen och gott, klassiskt filmberättande är ren balsam för själen. Det är ett slitet uttryck att något är en film för hela familjen, men här stämmer det bättre än någonsin förr! En triumf för åldrande, barnasinne och en hyllning till hela filmkulturen.
Sekvensen som sammanfattar Carl Fredricksens liv ihop med sin ungdomskärlek Ellie är bland det mest rörande jag sett. Den som inte berörs av detta har ett hjärta av sten!

Whatever Works

Woody Allen gör lättare filmer igen! Träbockiga Larry David gör hans alter egon bättre än någonsin! Det är så skarp dialog - eller monolog - från huvudrollsinnehavaren att det hade räckt till ett par, tre filmer.
Evan Rachel Wood är ett riktigt fynd i den kvinnliga huvudrollen. Känsligt och fascinerande portätt.
Kul!

Zombieland

Absolut ett av den senaste tidens roligaste filmer - om man gillar zombiesplatter... Nu gör inte jag direkt det, men brutal, överraskande humor gillar jag, så... Jag får lov att kapitulera, jag skrattar högt av ren lycka ett flertal gånger av den drastiska humorn som slår en rakt mellan ögonen!
Ett par inhopp som faktiskt är bland det roligaste jag sett.
Nyskapande(!) samtidigt som den hyllar klassikerna och bara sååååå sevärd!

Sämsta filmerna 2009?

Här har vi tydligt bättre resultat i år jämfört med förra året; 4st ettor jämfört med 13st(!) förra året...
Alternativt så har jag helt enkelt blivit bättre på att "missa"/hoppa över de uslaste - tyvärr ändå med vissa undantag:

Bröllopsduellen

Alltså det är så uselt att jag var tvungen att nypa mig i armen ett par gånger - inte för att se om jag drömde utan helt enkelt för att hålla mig vaken...
Två erfarna och stora stjärnor som Kate Hudson och Anne Hathaway - och det blir en sådan genomdum och humorlös hyllning - till vadå? Faktum är att när slutet på filmen närmar sig så hoppas man att båda två skall dö i någon plågsam olycka, men nej... Pekoralt och sentimentalt, överdrivet, långtråkigt och förutsägbart - och är detta något som helst bild av hur amerikanska kvinnor ser på äktenskap...
HUA!

Echelon Conspiracy

En oerhört överdriven men nästan oavbrutet spännande film.
Från första början till de sista, sentimentala bildrutorna så är det högklassig och brutalt överdriven action hela vägen.
Rolig!
Men spännande och sevärd är den i alla fall.
---
Nja, ovanstående var ifrån min snabbrecension av Eagle Eye. En film om precis samma sak, men som är diemetralt motsatt denna. Så ta ovanstående omdöme och tänk tvärtom, för precis så usel är Echelon Conspiracy!

Push

I min recension av den mycket likartade filmen 'Jumper' så skrev jag "hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse".
Denna film är inte bättre alls, snarare ännu sämre. Var det några B-manusförfattare som råkade överhöra storyn till Jumper och ville hetsa ut en liknande film?
Det enda som jag kan komma på som möjligtvis är bättre i denna är att Hayden Christiansen faktiskt inte är med... ;o)

Surrogates

"Gud så brutalt uselt. Förutsägbart så man storknar, obefintlig regi, kassa skådisar och ett övertydligt och riktigt tunt manus. Näe, låt Willis bygga på sin solbränna långt ifrån närmsta kamera och låt hans karriär gå nerför minnenas esplanad i fortsättningen - inte mer sådan här skit, snälla rara!?"

Läs hela min recension.

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om film, filmrecension

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Slå honom bara!

Jag blir så trött på hur män förtrycks - här har uppenbarligen Herr Blige blivit misshandlad och sedan är det han som blir utkastad?

Jag citerar mig själv:

Omvänt förtryck

Om en man slår en kvinna så är det alltid fel - oavsett anledning.
Är det rätt?
Ja, det tycker jag. Fysiska reprimander är alltid fel.

Vänd om!

Men om en kvinna klappar på en man?
Är det rätt?
Jo, tydligen - då förtjänar alltid karlen det...

Tänk till!

Vem är förtryckt egentligen?
Studier (som inte bedrivs av galna, tunnelseende feminister) visar gång på gång att relationsvåld förekommer lika ofta både från kvinnor såsom män. Tja, förutom i Finland där unga kvinnor tycks slå oftare än sina manliga motsvarigheter??

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kronwalled!

Jaha, då har påven blivit Kronwalled av en psyksjuk kvinna...

"Kronwalled"?Yep, en riktig hardhitter, rena tacklingar på open ice som skrämmer skiten ut motståndarna. En blick ner på pucken eller sina medspelare och...

WHAM!

- You've been Kronwalled!

Hoppas han bättrar på sig och kommer med till OS, vi har haft lite mycket skador på bra spelare nu...

Mer Kronwalled...


Ännu värre träff! Ren men lite oturlig trots allt. Som en trafikolycka ungefär... Han har rykte om sig att vara en headhitter, men jag tycker nog att han är en riktigt ren tacklare.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
 EX12, SvD, DN, AB1

24 dec. 2009

God Jul 2009Låt oss skänka en tanke till de som har det tungt i julefriden, jag tänker då bl a speciellt på en webbvän som tappat hoppet och gnistan - God Jul, Joakim.


//Zac

Flytta SLV!

Fet kost gör oss inte feta. Det visar den hittills största studien med 90.000 deltagare. Den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas, anser en ledande svensk forskare.
(Källa.)

Vad gör att SLV, med nuvarande krav med mängder av EU-subventionerade spannmålsrekommendationer, ska sortera under Jordbruksdepartementet?

Borde inte SLV ligga mer passande under Socialdepartementet? Ty där ligger ju andra viktiga hälsofrågor - ekonomisk trygghet, sociala tjänster, hälso- och sjukvård, främjande av hälsa samt barns och funktionshindrades rättigheter.

Regeringen skriver själv om SLV att:

Livsmedelsverket (SLV) är tillsynsmyndighet för frågor som gäller livsmedel inklusive dricksvatten. SLV verkar i konsumenternas intresse för säkra livsmedel av god kvalitet, redlighet i livsmedelshanteringen och goda matvanor.
Men det är kanske bara jag som tycker att folkhälsan borde ligga mer prioriterad än producentintressen? Jag ser inte ens en antydan till att tillgodose producenternas intressen?

Den danska motsvarigheten ligger under hälsomyndigheterna. Det är i alla fall anledningen som jag förstår till att danska livsmedelsverket har varit så offensiva i direkta hälsofrågor som transfetter etc - vad vårt SLV gjorde med just den frågan i flera år är tyvärr bara generande!

Så fokus på producenterna eller folkhälsan?

För mig är valet givet - genom att sätta fokus på folkhälsan så sätter man också press på producenterna. Eller press och press - man kanske t o m "hjälper dem" att förstå vad konsumenterna egentligen vill ha.

Krav!

Låt LRF skydda sina intressen genom andra organisationer.

Ursprungsmärkning

Jo, detta var mestadels ett gammalt inlägg - men nog sjutton har det tyvärr bärkraft fortfarande?
Mer om SLV:

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

23 dec. 2009

De största politiska skandalerna 2000-talet


Niklas Svensson från politikerbloggen.se och TV4Nyheternas Ulf Kristofferson har satt ihop en lista på 2000-talets värsta politiska skandaler:
 1. Lars Danielsson, Tsunamin, var han på Rosenbad eller inte? 2004
 2. Egyptierna, CIA:s gripande, 2001
 3. Laila Freivalds, 2000 + 2006, lägenhetsaffärer och tsunamin
 4. Ministerkarusellen. Odenberg/Borelius/Stegö Chilò 2006
 5. Journalisten Erik Fichtelius som satt i knäet på Göran Persson
 6. Anna Sjödin SSU Crazy Horse 2005/06
 7. Jan O Karlsson, dubbla löner och kräftskiva på skattebetalarnas bekostnad, 2002
 8. Giriga direktörer. Percy Barneviks pension 2002, Skandia-skandalen, 2003 och Wanja Lundby-Wedins miljardbonusar, 2009
 9. Schenström/Pihlblad, årets bild, 2007
 10. Dataintrång, journalist inblandad, 2006

Nja..?

En bra lista även om jag tycker att det kanske borde vara en annan ordning, med mina kommentarer:
 1. Dataintrång, journalist inblandad, 2006
  Kanske det mest överraskande var att inte Björklund, som ändå var den som använt mest av de otillåtna materialet, fick mer stryk i media. Ett odemokratiskt och direkt kriminellt grepp som inte alls fick det genomslag (rullande huvuden) jag trodde det skulle få. Dock snyggt jobb av spindoktorerna! (10)
 2. Egyptierna, CIA:s gripande, 2001
  Ett fruktansvärt humant och mänskligt övergrepp, där man dessutom lagt sig platt inför USA's krav. Detta var affären som kanske hade stoppat Anna Lindhs väg mot toppen - om inte en psyksjuk yngling hade hunnit före med en Morakniv... (2)
 3. Laila Freivalds, 2000 + 2006, lägenhetsaffärer och tsunamin
  Lite småtypiskt för sossepampar som anser att det finns en moral för vanligt folk och en annan för dem själva. Hanterade affären något så uruselt - och fick gå för det. (3)
 4. Giriga direktörer. Percy Barneviks pension 2002, Skandia-skandalen, 2003 och Wanja Lundby-Wedins miljardbonusar, 2009
  Vet inte riktigt om detta kvalificerar sig som "politiska affärer" - med undantag för vallokomotivet Wanja Lundby-Wedin. Pinsamt för arbetarrörelsen när dess högsta befälhavare är precis lika girig och ideologiskt snurrig som resterande näringsliv...(8)
 5. Ministerkarusellen. Odenberg/Borelius/Stegö Chilò 2006
  Klumpig start för Reinfeldt som hanterade detta som en fem-åring... Rätt hanterat så hade knappast småsakerna lett till avgångar.
  (4)
 6. Journalisten Erik Fichtelius som satt i knäet på Göran Persson
  En bra idé, som iofs utmynnade i en grymt intressant serie dokumentärer. Men kunde verkligen inte den erfarne journalisten Fichtelius se något problem i detta - sjukt dålig arbetsmoral? (5)
 7. Lars Danielsson, Tsunamin, var han på Rosenbad eller inte? 2004
  Årtiondets sämsta bortförklaringar serverade han, Danielsson. Personligen tror jag att han låg och skavde på någon vänsterflamma under tiden och sedan inte kunde erkänna det. Jag tror att i efterhand så önskar nog han att korten lagts på bordet direkt. Outstanding det värsta drevet var det i alla fall! En ytterst kompetent tjänsteman som offrades när man skulle komma åt Persson..
  . (1)
 8. Anna Sjödin SSU Crazy Horse 2005/06
  Fylledille, oerhört dålig timing. Till hennes försvar tror jag dock inte ett ögonblick på de rasistiska skällsorden som sannolikt var det som tippade över bägaren. Dörrvakter har för övrigt normalt inget direkt förtroende hos mig heller... (6)
 9. Jan O Karlsson, dubbla löner och kräftskiva på skattebetalarnas bekostnad, 2002
  Lite storm i ett vattenglas-varning här. EU:s revisionsrätt sade klart och tydligt att han inte kunde avsäga sig lönen. Däremot att han använt kontokortet vidlyftigt är mer problematiskt. Att Karlsson uppträtt tyket och till detta avskyr journalister gjorde honom till ett ännu åtråvärdare villebråd av journalistskocken. (7)
 10. Schenström/Pihlblad, årets bild, 2007
  En nyhet som verkligen skapades/uppfanns av TV4 själva. Men journalisten fick fortsätta som politisk journalist... En riktigt dåligt hanterad affär där man trodde att det skulle blåsa över av sig själv och gled på sanningen. Sedan höll Reinfeldt fast vid Schenström för länge, viktig för honom och partiet som hon var. (9)

Wow! Pratar vi fotboll, eller?

Har kollat lite på andra bloggar och kommentarer, och slås över hur man räknar hem skandalerna för de politiska blocken; 8-2 till alliansen etc. Men dels så har bara Alliansen suttit vid makten 3 av de 9 åren, dels så handlar det knappast om att räkna på fingrarna vem som är värst - eller?
Undrar om det var det någon som inte fick ha sin spade ifred i sandlådan när han/hon var liten?

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Ett förslag om julbocken?

Nu har bocken i Gävle brunnit ner igen. En massa reklam för en liten skitstad som egentligen ingen bryr sig om...

Vad sägs om...

Varför inte dra ytterligare nytta av denna publicitet?
Schemalägg och gör en happening av nerbränningen?
Hade jag - gud förbjude - varit i närheten av Gävle vid en sådan tidpunkt så hade jag garanterat gått och tittat. SVT kan direktsända. Julstånd och annan kommers?

Från förra året:

Bocken luktar bränt...

Kanske är du den som ingen tänder på?

Sökes - jobb som julbock i Gävle
Lustigt att man inte har detta som ett jippo nyårsdagen varje år? Snacka loser om någon skulle tända på den innan? Att inte Gävle kommun hittar på något sådant istället? Då skulle det bli en kraftig folklig opinion mot idioterna som tänder på. Tandlöst, eller tändlöst snarare... ;o)
Wikipedia om 'Julbocken i Gävle'

Djävulen!

För övrigt är det inte så lite konstigt att ursprungligen en avbild av djävulen har blivit till en av våra mer potenta julsymboler? - Observera det medvetna skämtet! ;o)

What?!

Julbocken var alltså från början en djävulsavbild som den utklädda St Nicholaus hade med sig när han kom till klosterskolorna för att ge gåvor till de snälla barnen. De inte fullt så snälla barnen fick helt enkelt faan av bocken/djävulen. Jag antar att det också var ett försök att demonisera bocken, geten som symbol av den fascinationen som äldre religioner alltid haft - geten är ju potent som satan rent av! ;o)
Betänk att den manligaste av alla asar - Tor - hade getterna Tanngnjost och Tanngrisner som dragdjur till sin vagn. Och Heidrun - också get - stod på taket på Valhalla och mjölkade t o m mjöd åt kämparna och åts upp varje natt, men stod frisk och kry dagen efter och mjölkade mjöd igen. Recykling när den är som finast! ;o) 

Blev kvar

Men traditionen levde kvar och förvandlades här uppe i norden till om med så myckat att under en ganska lång tid - nästan längre än vårt (numera) traditionella firande - så var det t o m julbocken som delade ut julklapparna! Men sedan kom den nyreformerade jultomten med stormsteg och tog över rollen som gåvohandhavare under senare delen av 1800-talet.

Tankar under granen

Något att tänka på när han står vakt under granen och håller koll på våra julklappar.
Kanske känner han ett sting av sentimentalitet, eller kanske t o m lättnad att slippa vara den skamfyllda kommersens berusade slutpunkt?

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , AB, Ex, SvD1, DN

Svensk kultur...

Svenska tv-serier är "Doktor Whos" motsats. De ger sken av att vara vuxna och seriösa. Men de är dummare än tåget.
Svenska programmakare tycks lida av övertygelsen att tv-tittarna bryter ihop om karaktärerna säger något som är mer kvalificerat än de vardagsrepliker som utbyts mellan uttråkade främlingar i en busskö.
Eller så har man förväxlat realism med banalitet. Inte fattat att drama faktiskt har med dramatik att göra, att bra dramer säger något om det mänskliga tillståndet genom att förstora eller förvrida aspekter av det. Genom att dramatisera, kort sagt.
..
Svenska tv-hjältar är bara terminalt tråkiga. Allihop. Varenda Wallander och Beck, varenda Persbrandt- och Kjell Bergqvist-inkarnation. Ty att vara sur och bakis i skrynklig jacka är inte nödvändigtvis samma sak som att vara komplex.
Dessutom är skådespeleriet sämre än i tv-reklamfilmer. Kända skådespelare spelar sig själva och resten av ensemblen består uppenbarligen inte alls av skådespelare, utan av släktingar och vänner till regissören, eller onda utpressare av densamma.

(Källa.)

Jo, det stämmer till stor del. Tyvärr också publicerbara åsikter på vår filmindustri...
Själv tror jag att det handlar om feghet, fantasilöshet, pretentiöshet och inte minst ett starkt drag av fiiinkultur...

Tidigare

Jag har skrivit mycket om det tidigare:

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Hårda (dyra!) bandage

Regeringsrätten ska pröva om en kvinnas arbetsansökan var utformad på ett sådant sätt att kvinnan själv bidrog till att anställningen inte blev av. "Jag sa bara sanningen, att jag hellre skulle vilja ha ett jobb där jag bor", säger kvinnan till SvD.se.
(Källa.)

Jo, det är inte lätt. Jag minns att jag själv tvingades söka ett jobb 80 mil(!) bort. Den helt oengagerade arbetsförmedlaren kom nu plötsligt med ett hårt ultimatum - sök jobbet eller åk ut!

Pratar du med någon annan eller?

Jag satt helt chockad, nybliven tvåbarnsfar, utsliten av barnpassande och hårdkörning den sista tiden på högskolan. Jag hade varit på henne rejält om hjälp och stöd under de två gånger som vi tidigare träffats några månader tidigare. Men hon var helt ointresserad av mig, utan satt mest och beundrade sina (iofs magnifika) plommonfärgade naglar och kaffe med wienerbröd...

Monstruöst!

Wienerbröden bröt hon för övrigt sönder i mindre bitar och nöp fast dem med två fingrar och förde biten njutningsfullt in i munnen. Dessutom gapade hon liten aning större än hon behövde för att inte förstöra den omsorgsfullt lagda läppstiftet i samma kulör som nagellacket...

Skräck!

Jag satt helt förstenad - hade människan tagit fel på person eller? Nog för jag hört om att man skulle dra åt tumskruvarna rejält för att "tvinga fram jobb", men jag hade ju sökt jobb av livets lust??

Lösningen

Jag sökte i alla fall jobbet, dock helhjärtat som alla andra tidiga jobb - med ett litet undantag... Jag satte upp 35 000KR i ingångslönekrav! Något som iofs alltid är förhandlingsbart, vilket dövade mitt samvete en del. Dessutom så resonerade jag med frugan att fick jag den lönen så hade vi flyttat... ;o)

Tyssssssstnad!

Men de hörde aldrig av sig med, inte heller min arbetsförmedlare. Jobb fick jag ett halvt år senare - ett jobb som jag fortfarande jobbar med - och trivs med. Men några 35 0000 i ingångslön fick jag iofs inte heller... ;o)

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. En rolig detalj är att jag sprang på mina gamla mappar i en backup i och kring jobbsöket vid denna tid för bara ett par, tre veckor sedan.
Herregud - jag måste ha sökt ett hundratal, i alla fall som jag administrerat. En liten databas som jag byggde för ändamålet och ett oändligt antal pdf:er med utskrivna jobbannonser.
Usch, vilken stressande tid!

PPS. Jag sjutton har könet på den arbetssökanden att göra med historien??

Läs även andra bloggares åsikter om , , , DN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...