Fortsätt till huvudinnehåll

Svenska män fick rösträtt senare än kvinnorna!

Läste en notis på 'Nej till Feminism':
Kvinnor fick allmän rösträtt 1921 i Sverige
Männen fick det redan 1911.
Det är 10 års skillnad men inte mer.
När man lyssnar på feministernas historiebeskrivning så låter det som det vore 100 år.

Intressant!

Och det lät ju som en intressant aspekt på det hela. Själv visste jag att man i början på 1900-talet hade rösträtt beroende på hur mycket skatt man betalade, d v s hur förmögen man var. Men årtalen hade jag ingen direkt koll på, så off to Wikipedia to read some more!

WTF??

Döm om min förvåning när jag läser att kvinnorna fick rösträtt 1919 (visste jag iofs) - men att kravet på värnplikt (d v s enkom för män) kvarstod till 1923!
Det innebär ju faktiskt att alla svenska, myndiga män, fick rösträtten först fyra år efter det kvinnorna fått fullständig rösträtt här i landet!

Historierevisionism eller bara negligerande?

Med tanke på hur statsfeminismen förvrider fakta, överdriver och smutskastar...

Mer om...



//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

  1. Det man sätter sig över skriker rakt ut. Sätt dig på en levande form den skriker! I detta fall skriker i huvudsak kvinnor. Många män och kvinnor med, känner ett hot ifrån feminister. Märkligt kan tyckas. Vi är ju alla förlorare inför den lilla elit som kontrollerar makten. Alltså så är både män och kvinnor förlorare på att manliga energier som makt och dominans upprätthålls. Alltså så borde kvinnor vägra att göra karriär på mäns vis. Istället så kräver vi 50 - 50 och gör ALLT för att upprätthålla obalansen mellan Yin och Yang. Jo 50 -50 blir ingen balans med nuvarande struktur som måste SPRÄNGAS. Strukturen är makt och dominans vilket är en manlig grundenergi. Det finns gott om maktfullkomliga kvinnor. Det är inte sådana världen behöver. Kvinnor våga vara kvinnliga och män det är okej att gråta, manlighet har inget med dominans att göra. Hela begreppet jämställdhet är en konstruktion vars efterlevnad ledet till ofrihet...

    Värnplikten är ett ypperligt exempel på manlig grundenergi som får utlopp. Att använda värnplikten som exempel mot kvinnor blir helt fel.

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Intressant läsning "manligt, kvinnligt"
    klarsikt.humancreations.se

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Men i din ekvation måste du också ta med hur många förmögna kvinnor - förmögna självbestämmande kvinnor - det fanns 1909, då när proportionell rösträtt antogs.

    Det allra mest intressanta är kanske inte kvinnlig rösträtt, utan det faktum att varje myndig svensk medborgare i Sverige fick rösträtt ...

    1989.

    SvaraRadera
  4. Du menar "varje myndig svensk medborgare utanför Sverige fick rösträtt ...1989"?

    F ö så vill jag bara belysa den könsorättvisa som i detta fallet inte existerar alls... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Intressant!
    Rösträtten var från början beroende av ekonomien. Det löjliga är att vi anser att demokrati delvis infördes när rösträtten infördes. Följden blir alltså demagogi icke demokrati. Klasstillhörigheten är en naturens ordning bestämd av individens egenskaper och förmågor, kaliber och kapacitet. Inte som vi ser det detta livs uppfostran och utbildning. I en förnuftig stat borde alla med samma insikt för statliga, överstatliga och stadsekonomiska problem ha lika stort politiskt inflytande.

    Så min egen slutsats (kan vara fel) men vad spelar det för roll om det skiljer 10 år eller 100? DET SKILJER! Tio år, hundra år det är som en fis i universum.

    Intressant är det att som du rota. Man finner mycket att ifrågasätta!

    Det intressanta är då kanske att varje myndig svensk medborgare har rösträtt. Även om man inte är ett dugg intresserad eller insatt i politik så får man vara med och utforma samhället. Man borde ha infört en röstarskola istället? Då hade vi kanske bl.a. sluppit nuvarande ekonomiska räntesystem. Ett system där rika tjänar pengar på pengar och fattiga sugs ut. Demokrati existerar inte och ja det handlar inte enbart om kvinnor och mäns rösträtt.

    SvaraRadera
  6. Så när Mammon styr finns det inte längre någon plats för humanitet. Trots att det finns otaliga som kallar sig humanister...

    SvaraRadera
  7. Men tanken att de som utformar samhället mest har mest att säga till om är svår att avfärda rakt av. Det är inte svart-vitt alls.

    För att ta ett exempel: jag anser att jag har mer att säga till om vad gäller renoveringen av badrummet hemma, dels så gör jag det mesta själv och dels så är det jag som betalar - skall mina barns åsikter i detta fall väga lika tungt som mina?

    Som sagt - inte svart-vitt alls; vitt-blått-brunt i mitt fall... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  8. Nej inget är svartvitt. Ang ditt exempel där kan man väga in barnens åsikter, om än inte lika tungt som sina egna. Det är ju du som betalar inte dina barn eller hela mänskligheten.

    Vad är det förresten som säger att ungdomar eller barn inte har insikter? Nuvarande åldersgräns när det gäller rösträtt, utesluter många kloka ungdomar och tvärtom innesluter mindre kloka vuxna. Det är vi alla som betalar. På så vis blir inte alla representerade i samhället. Inte i form av kloka beslut.

    Skolning gäller inom alla andra områden i samhället. Men nuvarande "demokrati" ska byggas på att alla ska ha lika stor rätt. Frågan är bara vad bygger vi den på. Om människor som är ointresserade av samhälle och politik har lika stort inflytande. Formas ett demokratiskt samhälle då? "Varför en sådan fokusering på jämställdheten hela begreppet är en omöjlig konstruktion var efterlevnad leder till en reglerad ofrihet"...

    SvaraRadera
  9. Men viktningen av åsikter i mitt toalettprojekt är samma sak som röstvikt baserad på betalad skatt?

    De som bidrar mer har mer att säga till om - rätt eller fel?


    //Zac

    SvaraRadera
  10. Människor med insikt i SAMTLIGA olika samhällssystems fel och brister plus förtjänster tar beslut som innefattar hela mänskligheten, plus andra livsformer. Att bidra mer innebär inte att man inte ser till Enheten och kollektivet. Är det så idag?

    Alla bidrar ändå på sitt sätt och är lika mycket värda rätt eller fel?

    SvaraRadera
  11. Hm menar du att människans värde ligger i hur mycker han/hon betalar i skatt? Isåfall så vill jag meddela att samtliga politiska partier verkar anse det samma. Idag följer t.ex. sjukersättningen bara prisutvecklingen medan ålderspensionen följer pris och löneutvecklingen. Förtidspensionärerna har halkat efter med 5% sedan det nya pensionssystemet infördes. Jämställdhet och "demokrati" borde inte det innefatta alla? Undrar vad barn till dessa personer anser om sin situation och om "demokrati".

    //Lisbeth

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Jag tar inte ställning, jag bara funderar högt. Skall det vara en spegling av samhället eller skall den motsvara en önskad samhällsutveckling? Med tanke på hur feministerna upphöjt sin ideologi till samhällsutveckling så... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  13. Jag funderar också högt och tar inte ställning genom att inte rösta. Däremot så tar jag ställning i politiska frågor om jag anser att dessa inte gynnar alla. Har inte klart för mig hur det ser ut med samtliga samhällssystems fel och brister och med deras förtjänster. Hur ska jag då kunna rösta. En speglig av samhället är det vi ser. Vi får det samhälle vi förtjänar. Säg vilken ideologi som inte upphöjt sig till samhällsutveckling. Feministerna är i gott sällskap vill jag säga med det.

    Du tar upp intressanta frågeställninngar sluta inte upp med att fundera;)

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  14. "manliga energier som makt och dominans"
    "manlighet har inget med dominans att göra"

    Jag har svårt att se hur dessa två meningar hänger ihop? Menar du att manlighet inte har med dominans att göra, men att dominans har att göra med manlighet?
    Och varför, om du tycker som du säger i första meningen, skulle makt och dominans vara "manliga energier"?

    SvaraRadera
  15. Hej Nickbomb
    Med manliga energier som makt och dominans kan krig ges som ett exempel. Det är mest män som krigar. Man vill t.ex. få in fler kvinnor inom EU i fredslösande frågor. Manlighet sitter inte i att kriga? Dessa handlingskraftiga energier skulle kunna användas på ett bättre och ett positivt sätt. Även kvinnor anammar samhällets manliga grundstruktur, allt för att ta sig till makten. Dit vill vi gärna. Alltså så är det viktigt att det är "rätt" sorts kvinnor som kommer till makten. I annat fall så spelar det ju ingen roll.

    Sedan så finns det kvinnor och män som försöker anamma det kvinnliga mer. Jag utgår ifrån att män och kvinnor skiljer oss åt egentligen. Men patriarkatet har funnits så långt tillbaka man vet. Inte konstigt att vi är präglade.

    mvh
    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Intressant!
    Rösträtten var från början beroende av ekonomien. Det löjliga är att vi anser att demokrati delvis infördes när rösträtten infördes. Följden blir alltså demagogi icke demokrati. Klasstillhörigheten är en naturens ordning bestämd av individens egenskaper och förmågor, kaliber och kapacitet. Inte som vi ser det detta livs uppfostran och utbildning. I en förnuftig stat borde alla med samma insikt för statliga, överstatliga och stadsekonomiska problem ha lika stort politiskt inflytande.

    Så min egen slutsats (kan vara fel) men vad spelar det för roll om det skiljer 10 år eller 100? DET SKILJER! Tio år, hundra år det är som en fis i universum.

    Intressant är det att som du rota. Man finner mycket att ifrågasätta!

    Det intressanta är då kanske att varje myndig svensk medborgare har rösträtt. Även om man inte är ett dugg intresserad eller insatt i politik så får man vara med och utforma samhället. Man borde ha infört en röstarskola istället? Då hade vi kanske bl.a. sluppit nuvarande ekonomiska räntesystem. Ett system där rika tjänar pengar på pengar och fattiga sugs ut. Demokrati existerar inte och ja det handlar inte enbart om kvinnor och mäns rösträtt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England